Dok sam bio u Italiji imao sam priliku da vidim snimke sa najbolje Canonove HDV kamere XL H1. Sledeci put cu je i licno testirati, ali dobro za sada je i ovo dovoljno.
Cena kamere je astronomska, i ona iznosi nesto ispod 9000 eur.
Snimak sam posmatrao na 15" LCD TFT monitoru rezolucije 1024X768 pixela koji je u 4:3 formatu. Sto znaci da nikako nisam mogao da dozivim pun efekat HDV snimka (za sta treba full HDTV monitor u 16:9 formatu).
Snimak je na oko ipak prilicno jaci od onog sa DV kamere, jednostavno vide se svi detalji, ali samo ako ga gledas sa metar udaljenosti. Sa jace udaljenosti razliku na toj rezoluciji tesko da ces primetiti razliku, naravno mislim ako kao uporedni snimak uzmemo snimak sa kvalitetne DV kamere sa 3 chipa a ne sa onih kamera od 300 eur.
Zao mi je sto nisam imao priliku da snimak pogledam na nekoj full HDTV plasmi ili LCD televizoru, ali valjda ce do godine i za to biti prilike.
Narocito sam obracao paznju na kompresiju, s'obzirom da je to mpeg 2 snimak, kompresija se vidi, to moram da kazem, ali na toj rezoluciji je zanemarljiva, i vidi se samo kod jednolicnih scena, naprimer neba.
Koliko se kompresija vidi na full HDTV monitoru treba videti i tek tada doneti definitivnu odluku o kupovini.
Drzao sam u ruci i Sony HC3 kameru i ponovo se zapitao za koga prave HDV kamere sa 1 chipom i elektronskom stabilizacijom slike, koje pritom kostaju 50% jace od consumer DV kamra sa 3 chipa i optickom stabilizacijom.
Toplo se nadam da ce Panasonic kao i uvek do sada biti najinovativniji i da ce prvi izbacitii HD kameru, kompaktne velicine a da je sa 3 chipa i optickom stabilizacijom (neki GS700H recimo).
HC3 je svakako dobra kamera, ali meni nikakva jaca rezolucija ne moze da nadoknadi to sto ona nema 3 chipa i opticki stabilizator.

HDV kvalitet snimka
Re: HDV kvalitet snimka