Na osnovu ovoga sto si naveo, mogu ti reci da bih ja (da sam na tvom mestu) malo drugacije resio celu stvar. Nikad ne volim kada mi korisnik diktira krajnje resenje, pa tako ni u ovom slucaju.
Prvo bih definisao koja se polja "vrte" tj. definisao bih strukturu flat tabele, koja bi mogla npr. da bude (Firma, Proizvod, JM, PDVStopa, VPCena, MPCena) i formirao tabelu u radnoj bazi.
Sledeci korak bi bio da svaki *.xls dovedem na fiksni raspored kolona, koji odgovara strukturi tabele (sto je u slucaju da si "dobar" sa excelom, vrlo jednostavna stvar, malo ispremestas kolone, obrises nepotrebne, stavis da ti sve bude u prvom sheet-u...).
Zatim bi napravio aplikaciju, cija bi jedna od funkcija bila da iz jednog foldera sve *.xls fajlove cita i njihov sadrzaj prebacuje u gore pomenutu tabelu. Druga funkcija bi naravno bila listanje, pretraga i filtriranje takvih podataka, cime bi dosao do cilja koji je postavljen.
Kriticna stvar u mojoj varijanti je uredjivanje i priprema svakog od excel fajlova za ucitavanje, a posto to radis svake nedelje, moze biti veoma zamorno.
Pozitivna strana svega ovoga je da ti kontrolises i pripremas podatke (sto je pri importovanju podataka iz excela kljucna stvar, jer u njima podaci mogu biti u prvom, a ne u drugom sheetu, ili formatiranja nisu dobra, ili ima redova koji ne predstavljaju podatke, ili ...., sto su sve moguci problemi koji te cekaju kod tvog resenja; nikad ne znas sta je to sto importujes od neke firme i kako ce na kraju da ispadne).
Dakle, prvu kriticnu fazu ti resavas i odradjujes manuelno, a ostalo ide automatski.
Naravno, vremenom bi mozda neke stvari iz kriticne faze takodje mogao da automatizujes, sto zavisi od oblika excel fajlova koji se preuzimaju od firmi.
Interesantan je problem, u MS SQL-u bi se cela stvar oko importa mogla automatizovati preko DTS, tako da bi sve islo vrlo brzo, za Fox Pro ne znam da li postoji takva mogucnost.
U svakom slucaju, srecno u resavanju.
vidi GoranVucicevic #28045
www.clickersoftware.com