Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik

[es] :: Linux :: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik

[ Pregleda: 1731 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

misteryns
valjevo

Član broj: 29506
*.vdial.verat.net.

icon win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik11.08.2006. u 02:08 - pre 229 meseci
Procitao sam dosta postova ali i dalje imam pregrst pitanja...zeleo bih da instaliram suse 9.0(imam ga na 5 cd-ova) cisto radi ucenja i eksperimentisanja,ne bih za pocetak nista komplikovano radio,pa me interesuje sledece..
1.Imam dve particije,ako treba da napravim trecu,samo za suse,nije problem,koliko bi ona trebala da bude GB?
2.Da li moze da bude na toj particiji(ako ne treba treca) da ostane ono sto vec imam?
3.imam dial-up modem US robotics,u win-u vec postoje drajveri za njega,kakva je situacija sa suse-om?
4.Da li se instalacija radi kao i kod windowsa,boot sa cd-a ili..?
5.Ako neko ima jos neki savet,a da sam preskocio pitanje,bicu mu zahvalan

Toliko za sad..zahvaljujem se unapred

Odgovor na temu

sasa_vu
Beograd

Član broj: 62061

Sajt: www.fuckoffimbusy.com

+53 Profil

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik11.08.2006. u 02:41 - pre 229 meseci
1. Ja sam na svojoj D particiji odvojio 20GB, i stavio 10 za home, i 10 za instalacije. E sad, sve zavisi koliko imas mesta na hardu.
2. Nisam pravio trecu particiju, vec sam na D instalirao, i ostali su mi svi podaci sacuvani.Po meni opet zavisi od tebe i onoga sta hoces, u principu moze na oba nacina.
3. Za modeme nemam pojma, kad sam instalirao SuSE, imao sam ruter.Ako se dobro secam, jedino Lucent modem pravi probleme oko SuSE-a, mada nisam siguran 100%.
4. Sa cd-a pocinjes, nije teska instalacija uopste.
5. Citaj SuSE dokumentaciju, forumi, google i to je to:-))
6. Pregledaj malo open suse sajt, imas dosta toga da nadjes.
Pozz
Sad se setih da imam knjigu SuSE 9 Linux Bible, pa ako ti treba ostavi mejl na pp da ti posaljem
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.

Odgovor na temu

Comrade

Član broj: 30466
*.ptt.yu.

+2 Profil

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik11.08.2006. u 03:17 - pre 229 meseci
1. Trebace ti minimum 2 particije: jedna za swap, druga za / (root). Swap particija bi trebalo da bude 2 puta veceg od kapaciteta tvoje RAM memorije, root particije moze biti kolika hoces u zavisnosti od kolicine software-a koji zelis da ukljucis u instalaciju (ali neka bude minimum 10GB ako zelis da ti ostane mesta za dodatne podatke).
2. Ne.
3. Apsolutno podrzan.
4. Da. Instalacija je prilicno user-friendly, problem bi eventualno moglo da predstavlja particioniranje ako nikada ranije to nisi radio.
5. Izabrao si, po meni, najbolje izdanje suse distribucije.

Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
*.static.sbb.co.yu.

+257 Profil

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik11.08.2006. u 08:27 - pre 229 meseci
1) treba ti najmanje 2 particije kao sto covek rece. Ako si popunio disk sa c i d, onda d smanji, ostavi prazan prostor (kao sasa_vu), i prilikom instalacije suse ce da od praznog prostora uzme sta mu treba. Ako imas vise od 1gb memorije, 1 gb swap-a ce ti biti dovoljan, a za manje - 2xmemorija. root particija ti je u princijpu dovoljna oko 6 gb, mislim da sve ako instaliras sa cd-ova nece zauzeti vise od 4.5, ostaje ti jos 1.5 da se zezas :)
2)d ce ostati d, samo manji, a linux particije neces videti pod windozama. linux ce ti windoze particije povezati verovatno na /windows/c i /windows/d, i tu ces moci da ih vidis (i menjas ako su fat32, ntfs samo da citas...)
3) za modeme je uvek pitanje, pogledaj linkove koje daje tdjokic obicno, tj. http://linmodems.technion.ac.il/
4) isto tako, sa cd-a. Ako nece da se bootuje sa 1-vog, sigurno hoce sa 2-gog.

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...

Odgovor na temu

misteryns
valjevo

*.vdial.verat.net.

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik12.08.2006. u 14:49 - pre 229 meseci
Instalacija je prosla uspesno,napravio sam trecu particiju...ali prvi problem je drajver za graficku i nece da mi prepozna modem(us robotics,nije usb)...znam da za ovaj modem u win ne treba instalacija jer ga OS sam prepozna..sta mi je dalje ciniti,i recimo gde da nadjem sta koja extenzija znaci..hvala jos jednom svima na pomoci

Odgovor na temu

Body Bag
/dev/null

Član broj: 82460
*.inffo.net.

+4 Profil

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik12.08.2006. u 15:05 - pre 229 meseci
Ako je modem RS 232(serijski) eksterni onda radi 200% bez ikakvih drajvera...
Medjutim nisam dobro razumeo da li je u pitanju eksterni serijski modem ili PCI modem,posto si rekao da nije USB :-)
Ako je PCI modem,cini mi se da drajveri postoje-pogledaj ovde http://linmodems.technion.ac.il/ ,a s obzirom da imas stariji distro(SuSE 9.0) mozda nadjes i drajver u obliku RPM-a
I zaista-mogu da se slozim sa Comrade-om-SuSE je totalno upropascena distribucija od ove verzije,pa do verzije 10.1(cast verziji 10.0)
PoZ!

Power of simplicity - http://www.archlinux.org

Odgovor na temu

misteryns
valjevo

213.244.197.*

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik12.08.2006. u 17:43 - pre 229 meseci
PCI modem,da li to znaci da kod njega ne vazo ono kao kod windowsa,mada u linuxu nista ne vazi kao kod Bila G..:)

Odgovor na temu

Deda_Mraz

Član broj: 29099
*.adsl.beocity.net.

+16 Profil

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik12.08.2006. u 22:12 - pre 229 meseci
Ako ti Modem nije van kucista (externi) onda trebaju drajveri, a ako je na slot onda moras da instaliras. Ako ti Suse sam ne prepozna modem, onda moras da skines sa nekog sajta drajvere za njega. Meni je lucent dusu vadio dok sam sljakao pod linuxom... a bas u to vreme prelaska sa Win na Lin mi rikne US robot

Inace lakse i jednostavnije ti je da eksperimentises na Ubuntu-u nego na prenabudzenom Susetu!

Poz

Odgovor na temu

Body Bag
/dev/null

Član broj: 82460
*.inffo.net.

+4 Profil

icon Re: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik12.08.2006. u 22:44 - pre 229 meseci
@misteryns

Koliko sam video na linmodem sajtu,tvoj modem izgleda nije podrzan(neka me neko ispravi ako gresim!),ako je u pitanju PCI interni modem....
No nije strasno-mozes da pitas nekog druga koji koristi samo Win,da zamenite modeme-ono sto radi na linux-u je-Intel 536EP i 537EP,stariji Lucent modeli(Agere-NE!) i Connexant modeli HSF i HCP za koje postoje drajveri....
Inace,ako ti nije bas jasno-modemi sto ih ima vecina ljudi i Pera,Mika i Laza su softverski modemi koji ne mogu da funkcionisu bez odgovarajuceg drajvera(nemaju sopstveni kontroler,vec drajver "imitira" tu funkciju koristeci resurse procesora,za razliku od hardverskog modema)i tu nastaje problem za unix-like sisteme(u koje spada i linux)jer su drajveri za iste pisani iskljucivo i samo za Win.....
Dakle,ako imas nekog druga koji ima neki od pomenutih modema,predlazem razmenu :-)
PoZ!
Power of simplicity - http://www.archlinux.org

Odgovor na temu

[es] :: Linux :: win xp i suse 9.0,molim pomoc,pocetnik

[ Pregleda: 1731 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.