Prije svega, pozdrav.
Ovako, SUSE je dobar izbor distribucije, dobar je za početnike u kombinaciji sa KDEom koji je prema meni dosta intuitivan i lak za korištenje. A kasnije kad se nešto i naučiš, SUSE je opet dobar. Ne znam za novije verzije Debiana, ali prije nekog vremena sam pokušao i sam instalirati Debian na svoj komp i nisam se baš proveselio, nije bilo lijepog grafičkog sučelja pri instalaciji, malo je težak općenito za početnike. Ali za nekoga ko zna šta radi, mislim da je Debian više nego odličan.
No, dosta o tome.
Ovako: Ubaciš SUSE dvd ili cd u komp, restart, i na ekranu ti se pojavi izbornik. Odabereš install i dalje pratiš upustva. Za formatiranje particija se nemoj brinut. Poprilično sam siguran da možeš promjenit veličinu već postojećih particija pomoću alata dostupnih iz grafičkog sučelja. Dalje ti komp sam predloži tip i veličine particija(3-5 gigabajta za root i barem 512mb swap, inače za swap ide dvostruko koliko je veličina RAMa), odredi root i swap particiju itd. za software odabereš standardnu instalaciju sa KDE (ili GNOME) grafičkim sučeljem. I to je manje-više to. Pričekaš da se instalira sve. Odgovoriš na par pitanja vezana uz podešenja mreže i hardwarea, sve je odrađeno sa wizardima, bez brige.
Windows ti ostaje netaknut i pri startanju računala dobiješ izbor da biraš između windowsa i linuxa. i to je to.
Još jedino preporučam da imaš jednu vfat particiju na kojoj bi držao sve dokumente, glazbu, filmove........
To je iz razloga što je podrška za pisanje po ntfs particijama iz linuxa još uvijek u eksperimentalnoj fazi.
kung-fu