Nisam neki expert za hard diskove, ali imao sam jedan problem i razni ljudi mi pricaju razne stvari. Imao sam 4 particije na HD, jednu fat32 jednu NTFS i ext2 i swap particije za linux na kojima je bio Simply Mepis 6-2004. Prilikom startovanja racunara pokretao se linuxov GRUB loader za koji se ne secam da li je bio instaliran na MBR-u ili u root-u linuxove particije i u njemu je normalno bila opcija za boot windowsa. Sve je radilo OK do nisam odlucio da iz Windowsa formatiram linux particije i dodam ih na NTFS. Mozda je bilo malo rizicno ali ionako sam planirao da formatiram hard, tako da nisam razmisljao o posledicama. Posle sledeceg restarta racunara dobio sam poruku da GRUB nije pronadjen, na sta sam ja odgovorio ubacivanjem boot diska XP-a i pokretanjem instalacije Windowsa. Formatirao sam HD (Maxtor od 40 GB star 2 godine), napravio 2 NTFS particije i krenula je instalacija. Iskopirani su fajlovi za instalaciju Windowsa na hard i posle prvog restarta sve je puklo. Jednostavno nije bilo nacina da kompjuter prepozna instalaciju Windowsa na hardu. Pokusao sam razne kombinacije sa formatiranjem harda, pokusavao sam da popravim MBR sa komandama iz repair konzole sa boot diska Windowsa XP. Posle komande fixmbr dobijao sam poruku da je MBR nestandardan i da postoji rizik od ostecenja nekih tabela particija. Posle izvrsenja komande javljao mi je da je sredio MBR, ali nista se nije promenilo. Znam lika koji ima iskustva sa popravkom hard diskova i on me ubedjuje da je MBR softverski deo hard diska i se da posle formatiranja on ponovo formira. Hard mi je trenutno kod njega na "ispitivanju", i kaze mi da ce hard mozda biti neupotrebljiv kao sistemski ali da ce moci da se koristi kao pomocni. Da napomenem da sam posle svega toga mogao normalno da instaliram linux i da se on pokretao bez problema. Hard disk se u radu ponasao savrseno i nisam primetio nista neobicno. Danas sam kupio nov hard disk i instalirao Windows bez problema. Dakle, zanima me da li je Master Boot Record fizicki ili softverski deo hard diska, i da li se on brise posle formatiranja harda? Jel imao neko slicna iskustva? Voleo bih da mi neko ukratko objasni neke stvari i da mi da link sa opsirnijim informacijama o MBR-u.
hvala
najave za 7e
passovi
omoti
titlovi
popravke
podeseni skynet i manna

pitanje u vezi MBR-a