Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Elementary OS potreban savet/pomoć

[es] :: Linux :: Elementary OS potreban savet/pomoć

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4007 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć11.01.2020. u 15:40 - pre 51 meseci
Citat:
zorzj:`sources.list` i treba menjati, odnsno, tu ukloniti sufiks `rs.` da bi se Softvare Sources prebacio na Main server za update/upgrade kako sistema tako i softvera.
Sve se svodi na to da li hoćeš lako preko gui ili hoćeš da kuckaš. Ja sam od onih prvih jer je neko smislio kako da to uradim klikom dok za drugi način mora da se aktiviraju neke vijuge. Bitno je da li je za ovo dovoljno da se izmeni (i kako) to gde si probao dok kod gui promene sigurno sve bude odrađeno.
Citat:
Branimir Maksimovic: To su ionako Ubuntu repoi.
To je ionako Ubuntu. Kao što je i Mint Ubuntu, kao što je Zorin Ubuntu, kao što je Kubuntu Ubuntu ... samo sa nekim izmenama. Mint je smislio svoj Cimet ali je u osnovi ono što jeste. Elementary koristi Pantheon, Kubuntu KDE iliti sada Plazmu ali sve to ostaje Ubuntu.

Inače sam obilaznim putem rešio traženo, instalirao sam Software Center (mislim da se u pakovanjima zove ubuntu-software ili tako nekako) i iz njega može da se promeni source. Zašto iz Muona i Discovera ne može, pitanje je za autora ovog linuxa, ja uglavnom mislim da je to u fazonu XP Gold, XP Black, neko doda malo softvera ili drugih sitnica, usput ne testira da li sve radi ili planski izbaci nešto da ne zauzima mesto i onda se dobije čudo od OS-a.

Zašto uopšte Elementary? Da li Pantheon nudi nešto više od običnog Gnome okruženja ili od Cimeta pa si ga izabrao? Znam ;) da samo okruženje nudi bar upola manje mogućnosti od KDE ali da ne guram na svoju stranu, ja sam navikao da se ima i može. ;)
 
Odgovor na temu

Djetvan

Član broj: 163219
Poruke: 904
*.dynamic.stcable.net.



+60 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć11.01.2020. u 17:54 - pre 51 meseci
Kod mene je Ubuntu Gnome a ne znam na šta liči taj Elementary bez obzira što je zasnovan na Ubuntu. Ista ova stranica postoji i u Synaptic Package Manegeru, znači potrebno je istalirati synaptic !

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć11.01.2020. u 19:33 - pre 51 meseci
Ne, problem je malo širi. Ja sam sinoć probao Synaptic, to mi je i dalje osnovni alat za programe u *ubuntu pa i PCLOS varijanti i nije prikazivao ovaj ekran kao kod tebe. Kasnije sam instalirao pomenuti softvare center a malopre pogledam, kad ono Synaptic pokazuje ovako kao kod tebe. Da bi Synaptic pokazivao ovo što je kod tebe, potreban mu je software-properties-gtk pošto je on gtk program i normalno da kod tebe postoji. Elementary koristi Pantheon i verovatno je autor izbacio ono što ide uz gnometa pa je tako izbačeno i ovo. Deinstaliraj pomenuti program i nećeš da vidiš ovo što vidiš, vrati ga i tu je. Znači da bi Synaptic mogao da radi ovu promenu, potreban mu je software-properties-gtk. Da bi Muon ili Discover pokazivali, potrebno je nešto treće a nisam siguran da me zanima da i to istražujem, već sam na ivici i marici da i ovo sklonim.

Sve u svemu, uklapa se u moju teoriju, autori su hteli novo okruženje pa na brzinu izbacili ono što ne pripada njemu nego gnometu a Synaptic nije dovoljno pametan da instalira sve dodatke koji mogu da mu znače, moguće je da se to i podrazumeva. Mada je slično i sa Kubuntu 20.04 gde je takođe bilo potrebno dodavanje ovoga da bi se menjali izvori. Lepo, nešto sam naučio, znam da mi je povremeno bilo čudno što u Synapticu nema te opcije pa sam zato i probao druge menadžere programa. Sada više ne moram, biće dovoljan i samo on.
 
Odgovor na temu

Djetvan

Član broj: 163219
Poruke: 904
*.dynamic.stcable.net.



+60 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć11.01.2020. u 22:35 - pre 51 meseci
Dotična stranica može da se dobije i preko terminala komandom: software-properties-gtk
Tako je bilo i u ranijim verzijama Ubuntu-a.



[Ovu poruku je menjao Djetvan dana 11.01.2020. u 23:48 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć11.01.2020. u 23:21 - pre 51 meseci
Kao što sam pisao, valjda sve može i preko terminala i preko gui. U ovom slučaju elementary nema instaliran software-properties-gtk i onda ne može ni ovako ni onako. Rešenje je da ga instalira i onda može i terminal i synaptic. Ostaje otvoreno zašto ne može i muon i discover.
 
Odgovor na temu

zorzj
Kruševac

Član broj: 19327
Poruke: 272



+4 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć12.01.2020. u 05:10 - pre 51 meseci
Evo konačno da se oglasim.
Sinoć napisah esej na mobilnom i kliknem na Send i cvrc. Nema mi posta a nema ni teksta kog sam kucao pola sata

Elementary mi se "sviđa" jer me vraća u vreme kada sam na kompu imao OOB OS X a koji je, takođe, OOB radio preko Ozmosis modifikovanog EFI BIOSa koji je bio napakovan baš za matičnu koju sam imao. Jes Elementary sirov ali...

KDE Plasma mi je extra ali me smara milion podešavanja da bih ga doterao da mi izgeda kako ja hoću. Gnome takođe.

Najbliži mi je Cinnamon, odnosno ovaj FerenOS Classic distro koji sam u 4-5 klika podesio kako mi odgovara i to je to. Okruženje mi odgovara 100% jer radim GDrive sinhronizaciju OOB a to preko drugih okruženja moram da budžim da bi ili ne bi radilo.

Elementary OS je super ali totalno nedovršena distribucija gde je razvojni tim zastao sa nekom idejom i nije je ispolirao do kraja (moje viđenje)...

Za sada Cinnamon u Feren izvedbi i to je to.

HVALA SVIMA KOJI SU POMAGALI!

P.S. Macrium je čudo
Alea Iacta Est
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć12.01.2020. u 17:10 - pre 51 meseci
Eto ti sad, mi isprobavamo i tražimo rešenje za elementary a ti kažeš da odustaješ jer ne valja. ;) Pa sledeći put ćeš da nađeš nešto loše u tom Ferenu pa opet iznova ... dok ne dođeš do običnog linuxa a ne kopije.

Ako hoćeš Cinnamon, uzmi Mint jer je to njihovo delo a za par sitnica koje ti fale da bi bio baš OOB odvoj malo vremena i reši ih. Bolje tako nego da te povuče neka sitnica koju bi inače lako rešio a previdiš ko zna koliko mogućih problema.

Meni je baš feature milion podešavanja. Jesam jednom davno potrošio dosta vremena isprobavajući šta je šta i tražeći kako da to iskoristim a posle sve ide samo od sebe. Sva podešavanja koja su mi potrebna sredim za pola sata ili manje i tu je sve. Ili ti je bolje DE koje nema ništa od podešavanja tj i ne možeš ništa da mu podešavaš. Čak i ako nešto ima mnogo podešavanja, ne moraš ništa da diraš i onda si tu negde sa onim koja i nemaju.

Svi ovi klonovi su iz tvoje priče. Uzmu neki gotov linux, promene mu mejl klijent, ubace drugi fajl menadžer, zamene browser, dodaju par uslužnih alatki (koje se inače instaliraju na jedan klik) i dobiješ OOB koji nekome odgovara, nekome ne. Pa valjda je bolje da podesiš kako ti odgovara nego da kažeš ... ovo mi se ovako sviđa, prihvatam i ne diram ništa ... a ionako i ne može da se dira ništa.

Meni odgovara Arči u KDE tj Plazma varijanti i usput pogledam klonove ali me nijedan ne ubedi. Iz Ubuntu grupe koristim Kubuntu i to je to. Probam ponekad i PCLinuxOS (koji je skroz zabrljao sa instaliranjem) ali više reda radi. Imam po dve-tri instalacije svakog od pomenutih koje služe za eksperimente, ako nisam siguran da će nešto da bude dobro, probam na rezervnoj kopiji pa posle na glavnoj.
 
Odgovor na temu

zorzj
Kruševac

Član broj: 19327
Poruke: 272



+4 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć12.01.2020. u 21:36 - pre 51 meseci
Šta drugo da kažem sem da se u potpunosti slažem sa tobom ali moja bolest se narodski zove "duša 'oće, al' du.e klokoće"

Stvarno hvala na nesebičnoj pomoći!
Alea Iacta Est
 
Odgovor na temu

Branimir Maksimovic

Član broj: 64947
Poruke: 5534
109.72.51.23



+1064 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć13.01.2020. u 01:15 - pre 51 meseci
callexx:"Meni odgovara Arči u KDE tj Plazma varijanti i usput pogledam klonove ali me nijedan ne ubedi"

Meni odgovara Manjaro, Arch ne bih ni pod razno :P
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć13.01.2020. u 11:08 - pre 51 meseci
Manjaro je dobar klon Arčija, imaju par zanimljivih dodataka ali mi se čini da mi je u par prilika pravio sitne probleme pa ga ne koristim preterano. To je jedan od ukupno 4 distroa koje instaliram, prvi je Arči koji je osnova, drugi Manjaro koji praktično moram da koristim za grub, treći Kubuntu koji pratim reda radi, to je prvi koji sam solidno koristio pa ostaje instaliran* i na kraju probam i PCLinuxOS koji je bio zanimljiv ali je sve manje** i možda uskoro i on "ode" sa harda.

Ne znam zašto mnogi beže od Arčija, možda i zato što je redovna procedura za instalaciju komplikovana. Postoje neki klonovi koji u imenu imaju ***arch*** i uglavnom je dodat instaler i par sitnica, postoji Manjaro koji je to isto sa par krupnijih dodataka i postoji Helmutova skripta koja u osnovi instalira Arčija. Ja sam više puta hteo da probam Arčija i odustajao posle prvih pročitanih redova uputstva, onda probao Manjaro i video da to može da bude zanimljivo i na kraju mi je ovde predložena helmutova skripta. Ona pomaže da se sve instalira uz izbor gomile programa pa je posle instalacije tu sve ono što obično koristim. Ostaje par programa i kopiranje podešavanja nekih i sve je gotovo za par sati.

*Kubuntu nije RR, verzija 14.04 je sa KDE4 i mislim da je još uvek podržan. Ne koristim ga često, samo ponekad da se podsetim kako je KDE4 bio bez ozbiljnih bubica koje su na plazmi standard. :( Naročito su nove Kubuntu verzije bagovite, ali je to plazme delo a ne zbog osnove.

**PCLinuxOS je bio jedan od prvih zanimljivih linuxa sa interesantnim izumima i ponekad čudnom filozofijom. Sećam se da je nekada apdejt gruba nalazio samo njega i pendžere a na pitanje autoru zašto je tako, odgovor je bio tipa ... pa ako instalirate PCLinuxOS, šta će vam neki drugi linux? Prošle godine (to još traje) postoji problem na kraju instalacije, kada se namešta grub. Tu nešto vrti i vrti i na kraju prijavi grešku a sam linux je neupotrebljiv. Pokrenute su i teme na njihovom forumu ali bez rešenja. Problem je što instalacija gruba zakuca ako u kompu (na bilo kom hard) postoji još neki linux. Onda pukne uz grešku
Citat:
The "draklive-install" program has crashed with the following error:

update-grub2 failed: at /usr/lib/libDrakX/any.pm line 620.
Perl's trace:
drakbug::bug_handler() called from /usr/lib/libDrakX/any.pm:620
any::setupBootloader__grub2() called from /usr/lib/libDrakX/any.pm:227
any::setupBootloader() called from /usr/lib/libDrakX/any.pm:239
any::setupBootloaderUntilInstalled() called from /usr/sbin/draklive-install:329
main::setup_bootloader() called from /usr/sbin/draklive-install:70
main::install_live() called from /usr/sbin/draklive-install:43
Probao sam razne varijante, samo taj (MBR) hard, samo jedan GPT hard ali na svakome imam po neki linux i uvek ista greška. Skoro sam kupio novi hard i setio se ovoga pa probao instalaciju bez drugih linuxa, uz uobičajeno particionisanje i sve je normalno prošlo. Onda sam instalirao sve ostale, tj uglavnom klonirao sa harda koji sam sklanjao i sada sve radi. Čak sam i tu instalaciju klonirao na SSD i radi, mada ću morati da odradim nekoliko intervencija. Sve u svemu, liči na onaj prvi problem, šta će vam drugi linuxi ako hoćete PCLOS i sve mi se više čini da će on da bude prvi sledeći koji će da leti sa harda. Možda sačuvam imidž da ne moram opet da koristim prazan hard za prvu instalaciju. A mogu da uvedu i prostije rešenje, samo ponude da se ne instalira grub i rešen problem.
 
Odgovor na temu

zorzj
Kruševac

Član broj: 19327
Poruke: 272



+4 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć13.01.2020. u 15:42 - pre 51 meseci
Meni Cinnamon taman predstavlja zlatnu sredinu i zato ga i preferiram. Možda grešim, ali sve je to stvar "ukusa"/potrebe. Posle njega Gnome pa KDE Plasma.
Nekada je bio samo i isključivo KDE, ali od kada odoše na Plasmu a nema Milky, sve ode u ...
Alea Iacta Est
 
Odgovor na temu

calexx

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 20046



+1651 Profil

icon Re: Elementary OS potreban savet/pomoć13.01.2020. u 16:57 - pre 51 meseci
Sve je to OK, plazma je na početku (posle zvaničnog početka upotrebe, ne u beta fazi) imala jedno 80% problema, sve je brljalo, mnogo toga nije radilo ili ni postojalo ali je tada još mogao da se koristi KDE4. U međuvremenu je lagano opravljano, sada većina radi a opet, u poređenju sa gnome pa i sa cimetom, još uvek ima mnogo više korisnih detalja (mislim na razna podešavanja, sve ostalo je linux) pa teško da ću da se vratim na tako nešto.
Nisam odavno probao cimet, ajde mogu da ga instaliram i podsetim se šta sve nema a navikao sam na to. Ionako sam juče i danas obrisao gomilu linuxa pa imam dovoljno mesta za sve.
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux :: Elementary OS potreban savet/pomoć

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4007 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.