Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu

[es] :: ISP :: Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu

[ Pregleda: 1975 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Milos Maglov
NS

Član broj: 38648
Poruke: 107
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu10.04.2012. u 19:09 - pre 146 meseci
Citat:
NOVI SAD -

Nakon usvajanja Zakona o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama, javno preduzeće "Informatika" prva je firma koja je dobila privatnog partnera.

Kako saznaje Radio- televizija Vojvodine, slovenački partner će u potpunosti finansirati izgradnju mreže koja će biti u vlasništvu grada i kojom će upravljati Informatika.

Slovenci će u narednih šest godina uložiti oko 70 miliona evra i ubirati prihod od 75 odsto tokom narednih 25 godina.

Nakon isteka tog perioda, sav prihod od korišćenja mreže će ići će u gradsku kasu.

Slovenačke firme "Sago", "E projekt" i "Riko", sa podizvođačima "Emtele" iz Velike Britanije i "Geneksis" iz Holandije, biće strateški partner JKP "Informatika" na izgradnji optičke mreže u Novom Sadu, najavio je danas direktor tog javnog preduzeća Zoran Delić.

Izgradnja optičke mreže u Novom Sadu biće prvi primer javno-privantog partnerstva u Srbiji i prvi projekat koji je dobio saglasnost republičke Komisije za javno-privatno partnerstvo.

"Ponuđač zadovoljava sve naše postavljene norme, čak u projektu stoji i više od onoga što smo planirali u smislu tehničkih rešenja i vrednosti projekta", rekao je Delić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je planirana vrednost projekta bila između 50 i 60 miliona evra, a da će ponuđač izgraditi mrežu u vrednosti od oko 70 miliona evra.

Strateški partner je u obavezi da u narednih šest godina projektuje, finansira i izgradi optičku infrastrukturu za celu opštinu Novi Sad, to jest, grad sa prigradskim naseljima.

"Izgradnja će ići u tri faze, a partner će po završetku svake faze predavati deo mreže na upravljanje društvu za posebne namene (DPN), koje će vršiti održavanje i eksploataciju mreže, dok će sama mreža biti u vlasništvu grada Novog Sada", dodao je Delić.

Delić je naglasio da će "partner svoj interes pronaći dobijanjem 75 odsto profita u narednih 25 godina, nakon čega će celokupan prihod preći "u ruke" JKP "Informatika" i grada Novog Sada.

Troškovi tehničkog održavanja mreže su 10 odsto, a ponuđač je dao garantni rok na aktivnu opremu pet godina.

"Tehničko rešenje je dobro i očekujem da već krajem godine prvi korisnici budu uključeni u mrežu, a to su delovi grada koji su već pokriveni sa postojećih 150 kilometara optičke telekomunikacione infrastrukture", rekao je Delić i dodao da će se nakon toga, narednih godina u Novom Sadu izgraditi još 2400 kilometara optičke mreže.

U tehničkom smislu, Novosađani će dobiti jedinstvenu mrežu za kablovsku i aj-pi televiziju i internet sa neograničenim protokom i brzinom za sve korisnike, rekao je pomoćnik direktora za tehničke poslove i predsednik Komisije za javne nabavke u JKP "Informatika" Vladimir Knežević.

Knežević je dodao da građane neće ništa koštati priključivanje na ovu optičku mrežu, a moći će da biraju "provajdere" za svaku od telekomunikacionih usluga.

Predsednik Sindikata zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti Novog Sada Dragan Frček rekao je da su sindikati "protiv javno-privatnih partnerstava, ali da u ovom slučaju, privatan partner nema nikakav upliv u kapital i strukturu JKP 'Informatike'".





http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvo...mrezu-u-novom-sadu_312128.html
Zastoooooooo !!!!!!!!!
 
Odgovor na temu

zverkons
Mario Makaric
Novi Sad

Član broj: 8563
Poruke: 27
*.adsl-a-1.sezampro.rs.

Sajt: www.cm-serbia.net


Profil

icon Re: Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu13.04.2012. u 11:56 - pre 146 meseci
Zar nije bilo price da je Informatika vec postavila dota optike po gradu?! Poslovni korisnici vec i koriste istu koliko se moze cuti ili to nema veze sa ovim?!
 
Odgovor na temu

Librabicboj

Član broj: 88931
Poruke: 409
*.dynamic.sbb.rs.



+7 Profil

icon Re: Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu13.04.2012. u 12:25 - pre 146 meseci
@zverkons

Citat:
to su delovi grada koji su već pokriveni sa postojećih 150 kilometara optičke telekomunikacione infrastrukture", rekao je Delić i dodao da će se nakon toga, narednih godina u Novom Sadu izgraditi još 2400 kilometara optičke mreže

 
Odgovor na temu

zverkons
Mario Makaric
Novi Sad

Član broj: 8563
Poruke: 27
*.adsl-a-1.sezampro.rs.

Sajt: www.cm-serbia.net


Profil

icon Re: Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu13.04.2012. u 19:47 - pre 146 meseci
zahvaljujem :)
 
Odgovor na temu

[es] :: ISP :: Slovenačke firme grade optičku mrežu u Novom Sadu

[ Pregleda: 1975 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.