Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)

[es] :: Elektronika :: Radio elektronika i tehnika :: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)

Strane: 1 2

[ Pregleda: 13876 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)29.09.2012. u 20:05 - pre 140 meseci
Dobar ti je onaj metalni filter, to slobodno iskoristi i ostavi makar ne video odmah razliku :)
Drugi filter iz DVD je slican, iskoristi i njega. Po preseku zice mozes oceniti za koju je struju, al ovako odokativno je za nekih 20-ak wati.

Jezgro koje se vidi na prvoj slici lici da je isto iscupan iz nekog SMPS sto tehnicki znaci da samo moze da se koristi za filtriranje DC napona, daleko od toga da se sa njim moze napraviti neka VF merna spravica, tacnije ne moze posluziti kao wideband transformator. U tim ispravljacima na zalost nema takvih jezgra.
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

starkg
Kragujevac

Član broj: 51088
Poruke: 711
*.dynamic.sbb.rs.



+89 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)29.09.2012. u 20:28 - pre 140 meseci
Ok, pa da to i jeste sluzilo upravo filtriranje DC napoda isto u Chiftec napajanju dakle i jezgro je odatle.

Ma ubacio sam filter metalni i nista isto S6 zakucano, e sada cak sam na izlacu stabilisanog ispravljaca namotao oko 6 navoja na filter i filtrirao "+" i "-" probao sam i da blokiram na uzemljenje sa kondenzatorima od onog DVD-a. Nista zakucano S6. Ono sto mi pada napamet jeste da lepo uzmem i iscimam komsiju za akumulator, i lepo akumulator na sto pored stanice ako se smetnje smanje moram da radim i dalje na tome ako ne, znaci dolaze sa antene.

Antenu sam zakacio na jedan radio koji prima srednji talas od 500Khz pa do 2090Khz, kada ukljucim CB antenu smetnje apsolutno nestanu, dok u sobi na feritu kupi smetnje normalno. Koristim samo prilagodni kalem i kondenzator od 500PF posto CB antena rezonuje visoko u odnostu na sredji talas i prijem bude jaci, ali smetnje i nisu tolike.

Najgore mi je to sto bih neke ljude cuo da nemam tih smetnji detektujem signal i modulaciju ali ne razumem sta prica. Radicu dalje moram videti sta je u pitanju. Ali ako je pak sa sntene mislim da mi mnogo spasa nema, osim da krenem kod svih da ugradjujem prigusnice od ves masina, one u velikoj meri rese stvar hehe a nisu toliko skupe, i jos crnje sto smetnje idu i preko antenskog kabla dakle sa tjunera.

Rano ujutru smetnje su samo oko S3 dok se polako ljudi ne probude i pocnu paliti jedan po jedan uredjaj .

Sto je najcrnje taj "oblik smetnji" tacno od tv-a, jace kada tv pokaze belu boju sve sam to video i utvrdio smetnje tako osciliraju, u zavisnosti od slike na ekranu je li svetlija ili crnsa hehe, a od pre dva dana dobio sam jos jednu S jedinicu smetnji isto taj sum TV-a to me je nagnalo da pocnem da eksperimentisem i pokusam da smanjim.
YU1OTW
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)29.09.2012. u 21:52 - pre 140 meseci
Hmm kazes smeta TV, bela/crna boja utice na smetenje na CB stanici !? Iskreno, ja sumljam da je tebi ta stanica malo prolupala, pa ona kupi sve zive smetnje iz okoline. Ona mora da ima BPF filter u rangu 26-28MHz i to takav da potiskuje preko 40-50dB van tog opsega. Ne sme da to bude toliko osetljivo na out-of-band smetnje.
Probaj za pocetak da stavis samo 50ohm terminator na ulaz antene i poskidaj sve te filtere koje si postavio u medjuvremenu da vidimo da li imas problem koji dolazi kroz napajanje ili kroz ulazni antenski prikljucak. Sa ovim terminatorom na ulazu, ako je stanica ispravna ne sme da se cuje ni najmanja smetnja sta god radio oko nje. Ako se tad pojavi smetnja, vrlo moguce da je problem sa filterom u napajanju mada sumljam da ce to biti slucaj. Pre ce da se desi da ti je ulazni antenski filter ostecen i ne radi svoj posao kako treba. To se cesto desava, probije neki kondenzator ili zastitne diode i naprave haos u ulaznom stepenu.

Ako nista ne uspes da ustanovis, mozes doneti kod mene da probamo da nadjemo uzrok problema i eventualno popravimo.
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

starkg
Kragujevac

Član broj: 51088
Poruke: 711
*.dynamic.sbb.rs.



+89 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)29.09.2012. u 23:20 - pre 140 meseci
A jesam lud, nije mi palo na pamet da to probam, tasko odmah mogu da vidim je li iz mreze, hehe nije mi palo na pamet a palo mi je da dovucem akumulator hehe.

Evo kada zakacim na anteni 50ohm nemam smetnji, ni trunku, signal "0" , tako da ostaje antena, inace na parcetu zice stanica prima smetnje iz sobe od misa, dok tastature ne ali ona ima filter koji sam namestio mis nema.
Kako na ovoj stanici nisam imao osvetljenje vec imam odvojen analogni instrument koji nije dosao uz stanicu, skala je linearna. Dosao sam do zakljucka da ona "laze"....

Jer sam veceas uradio osvetljenje na cb-u, i ne pokazuju isto S jedinica, mislim da tu lezi deo problema. Veceras su bile kolege i pricali su ljudi, jedan je imao signal na digitalnom S5, a na analognom S9, drugi na digitalnom bez signala dok na analognom S5 koliko i smetnje. S5 bi trebalo da bude prijem bez suma? I kada su pale smetnje posto su pricali do kasno, ja sam njega razumeo ali to nije signal za S5. Bice ipak da je ova skala "ne izbazdarena" nije moja pa cu je vratiti drugaru, a ja cu gledati od sada u CB digitalnu. Tako ispada da TV smetnje nemaju signala na cb-u, dok na analognom ide S4 sada.

Da ne dodje do zabune ova stanica ima pozadi prikljucak za analogni merac, napon koji taj izlaz daje je koliko sam video od 5V do preko 20V male struje ali nisam merio.

Ali ono sto ostaje je to da reaguje na sliku na tv-u ja to cujem ma koliki bio signal. Ostaje da resim S metar. Kolega radi sa Presidentom sa 10W i ima kod mene digitalni S9 a analogni +10, sada ja kod njega sa 1W imam S9, je li moguce ako je digitalni tacan da on i ja imamo po S9 sa razlikom u snazi 10puta!?

Miki hvala na ponudi, ne bih da te cimam znam da si u obavezama, hvala ti puno na ponudi za pomoc.

Sada sam u dilemi sta je ovo. Nisam obracao paznju na digitalni s metar pa kada sam uradio antenu a sada malopre uradih to osvetljenje i onda sam spazio drasticne razlike u merenjima. Stanica jeste radjena vidi se, e sad sta sve, uglavnom dobijam lepe raporte dobra modulacija bez bruma e sad prijem, videcu sutra da uporedim sa komsijinom stanicom. Da je donesem i vidim sta cu cuti i ocitati na njoj, jer su propagacije zagarantovane vec cele dve nedelje od ujutru do uvece samo kuva...

Evo malopre sam slikao kada sam namestio osvetljenje ima i ona u sebi filter za smetnje iz mreze, ima slika cele stanice i izlaz, jeste radjena vidi se...

edit: Evo upravo belezim propagacije slicno ceskom jeziku na ch 29 sa vidnim fedingom, nekoliko promena u sekundi ali ide. Mozda je neko odsrafio linear hehe...








[Ovu poruku je menjao starkg dana 30.09.2012. u 00:38 GMT+1]
YU1OTW
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)30.09.2012. u 00:10 - pre 140 meseci
Ma nije uopste problem da doneses to kod mene da sredimo, samo prvo da skontamo gde je problem.

Samo jos jednom da ponovimo, kada ti je prikljucena antena na stanicu ti primecujes smetnje od TV-a? To je totalno suluda pojava :) Mislim kako moze da TV smeta toliko da ti na 10-15 metara dalje gde ti je antena to prima?? A malopre si ustanovio da kroz napjanje ne dolazi nista. To je onda nesto totalno drugo u pitanju! Mozda los koaksialni kabal! Mislim, uzimam u predpostavku da koaksialni kabal NE MOZE da pokupi smetnje ako je dobar. To sam ti jednom prilikom bio i predlozio, da na mesto antene postavis isto terminator od 50ohm. Isto ne sme NISTA da se cuje! Mozda je nesto oko PL konektora sto na kablu sto na stanici, los kontakt ... nisam pametan ...
Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056
Poruke: 3216



+62 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)30.09.2012. u 06:17 - pre 140 meseci
Na kratko da se umesam, napon za skalu nije dobar ako je izmereno 20v, tu nesto nije uredu, postoji i trimer u stanici gde se posebno podesava samo ovaj napon za spoljnu skalu, to je VR11 50k gore u shemi. Secam se od ranije da smo pricali, da je najbolje da takav trimer stoji odmah na instrument skali? U svakom slucaju sad imas dve varijante podesavanja.
Evo i shema te stanice!
Jedna sitnica i to proveri > metalnu masu kutije od stanice premeri om metrom sa - buksnom (minus pol) za napajanje, pa da vidimo neko drugo resenje, vecina CB stanica su radjene da kutija nema spoj na - napajanje ali ni tu ne mora uvek tako da bude, slucaj od modela do modela stanice.

Zaista cudne smetnje od TV-a, a da li takve iste smetnje imas na FM radiju i AM radiju?
Ove smetnje mogu da se provuku od CRT-a gde se emituje od oko 4mhz od TV-a a od SVGA ide cak i peko 100mhz kako koji, TFT nema ovaj problem osim pretvaraca za neonke, on zna nekad uzasno da smeta, i tu opet kako koji? Itd.

Pade mi na pamet nesto jednostavno i lako za probu, uzmes sobnu antenu i ukljucis u tv, pa onda pratis sta se desava, pa ako i dalje ima smetnji onda taj kabl od tv antene zamotas i sto dalje ga odneses iz te prostorije, jos nesto, ukljuci tv na neku drugu uticnicu 230V~ probaj i to, ako dolaze smetnje iz mreze onda je verovatno da je tv star oko 3 godine, to sad pisem onako na-pamet, onda prska choper napajanje iz njega, standardni kvarovi sa suho skuhanim kodezatorovicima ne mora da bude ali se i to desava...)

Kabl od antene TV-a, moze da emituje smetnje iz televizora kakav god bio.


[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 30.09.2012. u 07:28 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

starkg
Kragujevac

Član broj: 51088
Poruke: 711
*.dynamic.sbb.rs.



+89 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)30.09.2012. u 12:07 - pre 140 meseci
@mikikg

Utvrdicu jos kako ide sa komsijinom stanicom ako bude isto mislim da je to to, uskoro stize jos jedna nova stanica daleko modernija od moje pa cu i nju probati, uzima drug pa da je probamo jer ce i on proraditi uskoro, da to eliminisemo. Ako kod njih bude cisto onda nema sta ova moja stanica je "prolupala".

Tesko da cu moci da zakacim 50R kod antene jer je to preteska rabota, jedva sam je popeo i utegao sajlama. Kabal cini mi se fino izoluje smetnje ali je malo vise kapacitivan nego sto je potrebno nije bas neki za CB ali ima pored te folije oko 96 licni, a za vruci kraj oko 19 licni.

Kontakti nisu, ja je odvijem pa namerno ne dokacim hladnji kraj e onda se manifestuju smetnje jos jace ovako je to manje puno manje.


@peca26000

Da taj potenciometar je bio odsrafljen do daske, ja sam ga smanjio i dobio sledece rezultate, merio sam digitalnim multimetrom merio sam napon.

S1 - 00.2V - 7.3V /// (00.2v je kada se iskljuci antena, TV SMETNJE su mi oko 6.5V)
S3 - 7.3v - 9.5v
S5 - 9.5v - 9.8v
S7 - 9.8v - 10.5v
S9 - 10.5 pa preko 11.5 jer nije mi tu komsija da ukljuci i da vidim kako ide preko S9

Dakle kada na digitalnoj skali pokaze nivo signala ja izmerim napone u ovom rangu, to je sada posto sam smanjio do daske onaj u stanici od VR11 od 50K... Moguce da stabo ima neki "svoj" S metar ali ne znam nisam vidjao...

Metalna masa tj. kutija stanice ima otpor od tacno jednog oma, dakle masa konektora na anteni i "-" pol ispravljaca tacno 1 OM.


Sto se tice televizora. Ovi televizori su stariji od tri godine i prosto ce cuju ali vazna napomena na sva tri se u slicno vreme desilo to da je na ekranu otisla boja, ono vidi se ljubicasta plava potrebna je demagnetizacija TV-a, magnetima se kao vrati ali cim se iskljuci iz struje i ukljuci desi se da se to opet poremeti. Trenutno dole kod komsinice ima tih razlivanja model je star preko 5 godina mislim da je neki Vivax CRT.

Smetnje detektujem i na 1.8Mhz, pa i na FM. Moj CRT tv pravi problem, jer ja slusam stanicu koja je udaljena 160km, ima signal oko 12dB na stap anteni i upalim TV ta cista stanica nestane, nema je. Imam utisak da TV mnogo prsti!!! Zraci na siroko. Pa sam ovu CB antenu ukljucio na radio koji prima 1.8 AM i mogu ti reci ima manje smetnji mozda kao na CB ali mi je tesko to uporediti, ovako je nemoguce slusanje bilo koje stanice na 1.8Mhz dok ti televizori rade a prijem preko ferita dok na cb anteni bolje puno bolje.

Moguce da je nivo signala tih smetnji normalan posto po stanici ispada ispod S1 koji iznosi oko 7.2V na merenjima, glas stanice koja emituje je razumljiv i sa oko 5V na merenju mozda i manje, a tv smetnje su oko 6.5v na merenju.

Pada mi na pamet da kupim onaj ekstra kvalitetni kabal za tv, onaj sto ga je imalo nekada shrim kabla je od bakra i uradjen je vrhunski, da kupim i razvedem taj kabal mozda bude bolje, ali svakako trebam probati jos koju stanicu ovde kod mene.

Skala digitalnog meraca u S jedinicama dodje u ovoj razmeri kao u prilogu, vidi se da je najmanje prostora za S5 dok preko S9 jos nisam utvrdio i to cu do kraja dana......

YU1OTW
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056
Poruke: 3216



+62 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)30.09.2012. u 15:42 - pre 140 meseci
Aj da budem dosadan ali ce da koristi.
Citat:
peca26000:Kabl od antene TV-a, moze da emituje smetnje iz televizora kakav god bio.]

Ovo prouci kako je moguce a mozda boljim kablom ne uradis nista, probaj sve ovo pa vidi, pa napisi sta si ustanovio.

Skala instrumenta nije toliko bitna, neki uredjaji to nemaju pa se koristi uhometar.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

starkg
Kragujevac

Član broj: 51088
Poruke: 711
*.dynamic.sbb.rs.



+89 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)30.09.2012. u 17:47 - pre 140 meseci
Ma znam, moguce da ne bude nista, a mozda namestim jos kvalitetniju antenu :) i smetnje budu jace!!!

Dobro uhometar je tu hehe, ali lakse je kad nekog slusas vidis da ga cujes ili jace ili slabije nije lose, neko nesto radi pa da se ima za raport.

Mogu da probam da uzemljim kablovsku, a mozda i ovo nije lose.

Za mrezu evo jos nekih zanimljivih resenja, klikom na crveni naziv dobijete i semu i kako izgleda vise slika...

http://www.moxtone.com/mrezni%20filter.htm
YU1OTW
 
Odgovor na temu

starkg
Kragujevac

Član broj: 51088
Poruke: 711
*.dynamic.sbb.rs.



+89 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)01.10.2012. u 08:38 - pre 140 meseci
Evo jutros pred polazak na posao padne mi napamet sta bi bilo da izvadim jedan kondenzator iz onog DVD napajanja iz gornje slike, i preko njega uzemljim kabal od TV antene-kablovske.

Na moju srecu dalo je fine rezultate. Onu staru S skalu sam vratio drugaru, imao sam skalicu od rashodovanog multimetra i njega postavio cisto "onako"

Komsija sa 4W daljina oko 120m pokrece 90% signala, TV smetnje su bile ujutru kada radi samo moj TV oko 35%, uzemljenjem sam dobio oko 20% smetnji, prosto se cuje kada opadne nivo. Uzemljio sam i kompjuter kod burazera tu je opalo svega 2-3%.

Eto to je sada manje mada cujem jos TV-a u pozadini ali smetnje su minimum 15% sada slabije posle ovih "uzemljenja", videcemo veceras kada se ukljuce svi televizori da li ce biti efekta. Inace najmanje smetnji je 10% onda cujem televizore u stand by modu, cuje se neko pulsiranje tj. dva tv-a iste marke waltham oko dva pulsa u sekundi. Jedan za drugim imaju malo kasnjenje.

[Ovu poruku je menjao starkg dana 01.10.2012. u 12:23 GMT+1]
YU1OTW
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5059
*.static.sbb.rs.

Sajt: yu3ma.net


+505 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)01.10.2012. u 11:27 - pre 140 meseci
Pa onda vidi nekako da taj TV malo "smiris". Postavi mu filtere na mrezni kabal (recimo onaj metalni sto si iscupao iz ATX napajanja) i nadji negde velike feritne prstenove (valjkasti) kao oni npr sto imaju na VGA kompjuterskim kablovima i postavi na antenski kabal (samo navuci) blizu ulaza u TV. Poenta je da na taj nacin smanjih sto je moguce vise smetnje kod samog izvora jer je to efikasnije nego boriti se sa njegovim posledicama kada se one vec rasire naokolo.

Mislim na ovu C variantu.

Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

starkg
Kragujevac

Član broj: 51088
Poruke: 711
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+89 Profil

icon Re: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)01.10.2012. u 14:02 - pre 140 meseci
da potrudicu se jos kod mene, ali komsije eh to malo teze :)
YU1OTW
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Radio elektronika i tehnika :: HF opseg (prijem i resavanje problema smetnji......)

Strane: 1 2

[ Pregleda: 13876 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.