Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoć oko izbora programskog jezika?

[es] :: Art of Programming :: Pomoć oko izbora programskog jezika?

[ Pregleda: 4810 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

muchacho no.1
Beograd

Član broj: 170939
Poruke: 6
*.adsl.eunet.rs.



+2 Profil

icon Pomoć oko izbora programskog jezika?27.09.2009. u 14:02 - pre 177 meseci
Pozdrav svima na forumu!

Zamolio bih neke od vas, koji se bavite programiranjem, da mi pomognete oko izbora programskog jezika. Pokušaću u par rečenica da vam predočim moj problem/nedoumicu.

1. Ne planiram profesionalno bavljenje programiranjem, tj. neću živeti od toga, tako da nije bitno da li je to najaktuelniji programski jezik i koji su trendovi sada zastupljeni, već koji je najlakši za savladavanje osnovnih stvari.
Prvobitno, ovo je trebalo da bude prošireni deo master rada na građevini, to da zajedno sa još jednom drugaricom ( sa PMF-a) uradim ovo, ali iz nekih razloga ostao sam, bez njene pomoći, tako da...

Ili ću odustati i promeniti/skratiti temu za rad, jer ja taj nivo znanja kod programiranja ne mogu postići za neko kratko vreme , ili ću bar pokušati nešto sam da uradim. Malo drugačiju varijantu, ne bitno je sad...

2.Da napomenem, početnik sam, apsolutni. Ok, radio sam pomalo Turbo pascal na časovima u srednjoj školi i malo algoritme na fax-u, ali to je jako malo i bilo je davno.

3. Ništa komplikovano ne bih radio... U pitanju je jedan iterativni postupak, par petlji i windows okruženje za ubacivanje početnih vrednosti itd... Estetika izvršnog programa nije toliko bitna ( za početak). Razmišlja i o iscrtavanju grafičkih vrednosti proračuna (dijagrama) i objekata ( ukoliko i dođem do tog dela). Sa sticanjem više znanja, lako bih proširio mogućnosti programa. Veći deo toga je moguće ( i uradio sam već), odraditii u excel-u, osim tog prvog dela sa iteracijama i iscrtavanjima. Ali nije to to...

4. Koji je najprikladniji programski jezik za ovaj problem? Sadrži: iteracije, formule, iscrtavanje dijagrama i grafički prikaz problema. Razmišljao sam o VB ili VB.NET ( skinu sam jednu knjigu u pdf-u), mada ne znam koliko su oni jednostavni i u čemu se razlikuju ta classic i NET verzija? Postoje i Express Edition verzije (čini mi se besplatne), ali ne znam da li su one dovoljne i potpune za ovo što meni treba?

Nadam se da sam bio konkretan i jasan sa pitanjima. Ako nisam, pokušaću da odgovorim na vaša dodatna pitanja.

Ukoliko mi možete dati neki od saveta, dobrodošli su.
Hvala svima unapred!

Poz
 
Odgovor na temu

Sapphire
Denis Biondić
.NET software developer
Nürnberg, Germany

Član broj: 213086
Poruke: 290
62.113.8.*



+6 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?27.09.2009. u 16:59 - pre 177 meseci
Svaki "programski jezik" podržava ovo što ti navodiš (petlje itd...). Stvar je u tome, da je programski jezik jedno, a platforma (framework) za programiranje potpuno druga stvar (kao npr. .NET).

Pitaš za razliku između VB i VB.NET ... Pa razlika ti je ta da je .NET verzija puno bolja i naprednija, Visual Basic u svijetu .NET platforme. Da ti sad ne nabrajam koje su razlike između njih dva, apsolutno će ti svatko reći da je VB.NET bolji.

Koji "jezik" učiti? Ja bih ti preporučio Visual C#, ili samo C# kraće. VB.NET nema niti jednu prednost, osim toga što ga početnici (i građevinci) vole radi sintakse :) Ovo što spominješ Express edition, to ti je samo verzija Visual Studia (razvojnog alata koji bi koristio). Express verzija je besplatna, i u pogledu mogućnosti jezika i iskoristivih djelova .NET framework-a, nema nikakvih ograničenja.

Sve u svemu, sa .NET-om (uzeo ti C# ili VB.NET) možeš napraviti aposlutno sve što ti zatreba. Za grafove (chartove) imaš gotove biblioteke na Internetu, pa pogledaj. A što se tiče tvog znanja programiranja, promisli i o opciji da nekome daš da ti napravi to što ti treba, jer ako se ne želiš baviti programiranjem, bolje ti je da to vrijeme utrošiš u rad na nešto drugo ...


My programs don’t have bugs, they just develop random features.
 
Odgovor na temu

muchacho no.1
Beograd

Član broj: 170939
Poruke: 6
*.adsl.eunet.rs.



+2 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?27.09.2009. u 20:22 - pre 177 meseci
Hvala Ti Sapphire, ako ništa, onda si mi bar objasnio neke od osnovnih pojmova i razliku između VB i VB.NET.

Problem i jeste u tome što ja ne poznajem niti jednog programera, ili bar nekoga ko se time bavi amaterski, verovatno da ne bih postavljao ovako laička pitanja. Možda bi neko od boljih programera, kod za ovaj moj ˝budući˝ program rešio za dan ili dva, nagađam sad, ali situacija je takva kakva je... Zamisao i jeste bila da ja pronađem nekoga sa PMF-a ili FON-a, ko bi kao svoj diplomski na fakultetu radio razvoj ovog softwera kao programer, a ja svoj deo kao građevinac, ali od ništa toga se nije desilo... E sad da platim nekom da uradio ovo... Hm, pa mislim da bi me to i suviše mnogo koštalo, ako bih želeo da to sve ispadne kako treba, a još ovaj program je trebalo da bude besplatan, za studente, a ne komercijalan. Odustao sam ipak od prvobitne zamisli izgleda i kompeksnosti ovog programa i radiću samo teoriju za moj proračun i projekat. Ipak želeo sam polako sam da uđem malo u te vode i vremenom da pokušam sam nešto da uradim... Volim da sam okupiran sa nekim problemom, a nikad u životu nisam hteo da neko rešava moje probleme sa fakulteta za pare. Ne vidim svrhu u tome. Fora mi je naučiti nešto. E sad koliko je to racionalno, pitanje je. I nije mnogo, slažem se sa tobom.

E sad, ovakav program već postoji u USA u komercijalnim verzijama i super je urađen, ali kod nas ga nema... Nema šanse da ja uradim to toliko dobro i sveobuhvatno, ipak, trebale bi mi godine rada da bih dosegao njihov nivo. To su tamo radili više njih, PhD itd... Za razliku od nas, ljudi ulažu u nauku. A ja sam samo uzeo njihova teorijska izlaganja i mislim da mogu napraviti/izvući algoritam iz svega toga, nije to toliko komplikovano ka se uđe malo u problem... Mislim jeste, ali može se i pojednostaviti.
U pravu si, građevinci i početnici ( spadam u obe kategorije) ne vole mnogo da se muče oko učenja sintakse, ipak to i nije moje profesionalno opredeljenje. Opet, neki od nas možda i vole, da ne generalizujem stvari. VB sam odabrao jer sam našao neku literaturu o tome i na forumu sam pročitao da nije loš za početnike. Krenuću lagano da čitam i sam da pokušam nešto da ˝provalim˝, pa videću kako i kojim putem će to ići. Možda, odustanem, a možda me sve to zaokupira na duži period, ko zna?
Vreme mi je malo problem, jer da je tako lako postati programer za dva-tri meseca, svi bi to bili, zar ne? Znaš to sigurno bolje nego ja.

Pokušaću da nađem nešto od literature i da se malo više raspitam o tvojim predlozima, pa doneću valjda neku smislenu odluku.

Hvala još jednom!

Poz!
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 565
*.pool.mediaWays.net.



+27 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?28.09.2009. u 11:21 - pre 177 meseci
Jezik koji ti tražiš je piton, po nekoliko vektora.

Prvo, vrlo je lak za savlađivanje i izvanredno dostupan (referentni interpretator pitona je slobodni softver). Sve se više koristi kao programski jezik za prvu instrukciju u programiranju.

Drugo, tu je savršena literatura za potrebe inženjera, koja pokriva sve što si naveo da želiš od krajnjeg programa: Python Scripting for Computational Science, Hansa Petera Langtangena. Vrlo, vrlo ju je lako nabaviti.

Treće, samo postojanje ovakve literature govori nešto više: pored fortrana i C-a i C++a, ja ne znam za još neki jezik koji je pokriven sveobuhvatnim naslovom tipa ...for Computational Science. Drugim rečima, piton je sve korišćeniji među inženjerima i uopšte račundžijama bilo koje vrste.

Četvrto, kad je tako s popularnošću, nije čudno što je piton opremljen i računskim modulima (takođe slobodno dostupnim) kojima se proračuni, normalno oko dva reda veličine sporiji od fortrana/C-a jer je interpretirani jezik, mogu ubrzati do reda veličine ovih jezika. Tu spada vektorska algebra, tj. u iskazu a = b * c promenljive b i c mogu biti jednodimenzionalni vektori (čitaj: dve kolone u Ekselu), kao i višedimenzionalni. Za predstavljanje rezultata, tu su (takođe slobodno dostupni) moduli za iscrtavanje dijagrama. Upotreba svega ovoga predstavljena je u gorepomenutoj knjizi.

Peto, nažalost (ovo je pokuda obrazovnog sistema), ti trenutno razmišljaš samo u skučenom okviru stonog računara i laptopa, i na to još Eksela. Današnja stvarnost inženjera je, međutim, superračunar, koji je potreban za svaki iole obimniji proračun (mehanike čvrstog stanja, fluida, sagorevanja...) A kad se „sedne za“ superračunar, nema tamo ni Eksela, ni VB-a, ni dot-neta, ni truć-neta, ali pitona bezuslovno ima. Tu je on odlična alatka za jednu drugu primenu, kada treba upregnuti i povezati zasebne paralelno izvršne programe (rešavače iz pomenutih oblasti) u celinu koja automatski rešava postavljeni inženjerski problem.

Šesto, što je već implicitno iz prethodnog, piton je dostupan na svim zamislivim i nezamislivim platformama (operativni sistem + hardver). Zaslugom načina na koji se razvija biće dostupan na svakoj novoj platformi koja iznikne (i svuda za džabe).

Sedmo, kad se jednom savladaju potrebne osnove programiranja preko pitona, i uvidi se gde je prespor pri izvođenju nekih proračuna, vrlo je lako izvesti vremenski kritično proračunsko jezgro programa u fortran ili C ili C++, i povezati ih sa postojećom pitonskom nadstrukturom (unos, izlaz, vizuelizacija, nezahtevne obrade...). Postoji više alatki (da, slobodno dostupnih) kojima se ovo lako postiže.


[Ovu poruku je menjao Časlav Ilić dana 28.09.2009. u 12:52 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 565
*.pool.mediaWays.net.



+27 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?28.09.2009. u 11:50 - pre 177 meseci
Zaboravih, ako bi uzeo nešto da petljaš s pitonom, onda se ograniči na poslednje izdanje serije 2.x (2.6.2), umesto novijih 3.x. To zato što su izdanja 3.x isuviše friška (za ovde pomenute primene) i nisu unazad saglasna sa 2.x, pa bi bilo otežano praćenje literature napisane za 2.x (poput preporučene knjige), a sigurno još uvek nisu ni svi računski i grafički moduli od interesa preneseni na 3.x.
 
Odgovor na temu

muchacho no.1
Beograd

Član broj: 170939
Poruke: 6
*.adsl.eunet.rs.



+2 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?02.10.2009. u 16:23 - pre 177 meseci
Časlave, veliko hvala na ovako iscrpnim odgovorima i savetima.

Svakako ću uzeti u razmatranje i ovaj programski jezik, jer tvoji argumenti stoje. Pre svega, sviđa mi se što je to besplatan ( slobodan softver ) i zbog tih besplatnih modula. Kažeš da je kao stvoren za inženjere i da nije preterano komplikovan, a ja se nadam da ću pronaći i malo više literature za njega.

Još jednom, hvala!

Pozdrav!
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
93.87.149.*



+2789 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?02.10.2009. u 23:12 - pre 177 meseci
Citat:
Časlav Ilić: Današnja stvarnost inženjera je, međutim, superračunar, koji je potreban za svaki iole obimniji proračun (mehanike čvrstog stanja, fluida, sagorevanja...) A kad se „sedne za“ superračunar, nema tamo ni Eksela, ni VB-a, ni dot-neta, ni truć-neta, ali pitona bezuslovno ima. Tu je on odlična alatka za jednu drugu primenu, kada treba upregnuti i povezati zasebne paralelno izvršne programe (rešavače iz pomenutih oblasti) u celinu koja automatski rešava postavljeni inženjerski problem.


Ovde mi neke stvari nisu baš najjasnije.

Ako moj proračun nije zahtevan, odradiću ga na svom laptopu. Ako je zahtevan, kakva je razlika između izvršavanja 100x sporijeg programa rađenog u python-u na superračunaru i izvršavanja programa rađenog u C-u ili FORTRAN-u na 100x sporijoj mašini (laptopu)?
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1249



+96 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?02.10.2009. u 23:28 - pre 177 meseci
Na stranu to što će samo jedan promil programerske populacije ikada da primiriše blizu nekog super računara, ovi odnosi su malo drugačiji. Neka je Piton i sporiji 100 puta u nebitnim stvarima, ali nećeš ga ni koristiti u bitnim. S druge strane laptop je 100 hiljada puta sporiji od super računara.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
195.222.97.*



+2789 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?03.10.2009. u 09:31 - pre 177 meseci
Izvini, ali zašto smatraš da su superkompovi toliko brži od jakih laptop modela? Danas ima quad core (a mislim i octal core) laptopova, a nema baš svaki superkomp 100,000 procesora. Čak i da ima, n puta veći paalelizam je manje od n puta brža mašina, a u superkompove se baš i ne ugrađuju najjači procesori, već veliki broj malo manje jakih.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 565
*.pool.mediaWays.net.



+27 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?03.10.2009. u 10:12 - pre 177 meseci
Citat:
Nedeljko: Ako moj proračun nije zahtevan, odradiću ga na svom laptopu. Ako je zahtevan, kakva je razlika između izvršavanja 100x sporijeg programa rađenog u python-u na superračunaru i izvršavanja programa rađenog u C-u ili FORTRAN-u na 100x sporijoj mašini (laptopu)?


Proračun napisan u pitonu na modernom laptopu izvršavaće se otprilike jednako brzo kao i na modernom superračunaru; na stonom računaru obično i brže. Odnos brzina C-a i pitona ovde nije bitan, jer se piton na superračunarima i ne koristi za neposredno računanje. Ali se itekako koristi. Razmotri opet šta sam napisao.

Ako se pak sasvim ograničiš na svoj laptop, pa pitaš zašto bi na njemu računao pitonom umesto C-om ili fortranom kad su ovi toliko brži, razmotri još jednom potrebu pokretača teme. I kad zanemarimo obrazovni element, u oblasti naučno-inženjerskih proračuna dobro su uočene prednosti simbiotske upotrebe jezika niskog nivoa (brzo izvršavanje koda) i jezika visokog nivoa (brzo pisanje koda), te ne želim da gubim vreme iznoseći ih ovde. Samo je bilo bitno pomenuti da u korist pitona ide i to što je danas ponajbolji visoki član ovog dvojca, jer je ima najrazrađenije mehanizme uparivanja sa niskim članom, C-om ili fortranom.

Citat:
Mihajlo Cvetanović: Na stranu to što će samo jedan promil programerske populacije ikada da primiriše blizu nekog super računara [...]


Navrati se na prvu poruku. Pokretač teme nije deo programerske populacije, niti to namerava da bude, već je (samo što nije? :) inženjer građevinac. U tom smislu, motajući se po razvojno-istraživačkim odeljenjima, još nisam sreo inženjera kome nije bio tutnut superračunar u ruke i rečeno „Izračunaj!“ (oblasti: pumpe i ventilatori, gorionici, separatori čestica, motori SUS, železnički vagoni, akustika turbomašina...)

Citat:
[...] ovi odnosi su malo drugačiji. Neka je Piton i sporiji 100 puta u nebitnim stvarima, ali nećeš ga ni koristiti u bitnim. S druge strane laptop je 100 hiljada puta sporiji od super računara.


Ne može se bez dodatnih kvalifikacija reći koliko je laptop sporiji od superračunara. Postoje stvari koje inženjer radi na superračunaru jer se najbrže urade na superračunaru, na radnoj stanici jer se najbrže urade na radnoj stanici, i na laptopu jer se najbrže urade na laptopu. Na svima njima će piton odlično poslužiti, igrajući različite uloge.

Nego zaboravih da pomenem još jednu odličnu knjigu, istog autora, baš namenjenu učenju programiranja s nulte tačke, i to kroz naučno-inženjerske primere: A Primer on Scientific Programming with Python. Takođe ju je vrlo, vrlo lako nabaviti. Cenim da su za date potrebe ova i ona prethodna knjiga najbolja i sasvim dovoljna početna (i ne tako početna) literatura.


[Ovu poruku je menjao Časlav Ilić dana 03.10.2009. u 13:40 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1249



+96 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?03.10.2009. u 11:23 - pre 177 meseci
Ah izvinjavam se, ja sam mislio da govorimo o pravim super računarima, a ne o serverskim farmama :-)
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 565
*.pool.mediaWays.net.



+27 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?03.10.2009. u 12:32 - pre 177 meseci
Citat:
Mihajlo Cvetanović: Ah izvinjavam se, ja sam mislio da govorimo o pravim super računarima [veza na najbržih 500] [...]


Odlike koje čine današnji tipičan superračunar, metodi rada sa njim i na njemu, namene u koje se koristi, iste su ili slične bez obzira na to da li ima 32 ili 8192 procesora. Da li čivava nije „pravi“ pas zato što je sto puta lakša od engleskog mastifa?

Da budem vrlo jasan: potpuni je promašaj za budućeg inženjera danas da zasniva neke korake na pomisli „ma kad ću ja prići superračunaru…“
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
93.87.149.*



+2789 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?03.10.2009. u 18:56 - pre 177 meseci
Citat:
Mihajlo Cvetanović: Ah izvinjavam se, ja sam mislio da govorimo o pravim super računarima, a ne o serverskim farmama :-)


Zašto misliš da je 500-ti račinar sa te liste bar 10,000x brži od mog laptopa?

OK, Časlave, razumeo sam šta hoćeš da kažeš i cenim tvoja iskustva iz prakse. Međutim, opet mi neke stvari ostaju nejasne. Po tvom bi inženjer trebao da uči bar dva jezika (Python + C/C++/FORTRAN...). Zar to nije komplikovanije od učenja samo jednog (C/C++/FORTRAN...)? I još nešto, kako stoje stvari sa alatima tipa MATLAB na superkompovima?
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
195.222.97.*



+2789 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?04.10.2009. u 06:07 - pre 177 meseci
Citat:
Časlav Ilić: motajući se po razvojno-istraživačkim odeljenjima, još nisam sreo inženjera kome nije bio tutnut superračunar u ruke i rečeno „Izračunaj!“ (oblasti: pumpe i ventilatori, gorionici, separatori čestica, motori SUS, železnički vagoni, akustika turbomašina...)


Koliko je ovo primenljivo na Srbiju?
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 565
*.pool.mediaWays.net.



+27 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?04.10.2009. u 10:51 - pre 177 meseci
Citat:
Nedeljko: Po tvom bi inženjer trebao da uči bar dva jezika (Python + C/C++/FORTRAN...). Zar to nije komplikovanije od učenja samo jednog (C/C++/FORTRAN...)?


Ne obavezno dva, ali ako uči samo jedan, onda taj jedan ne treba da bude C/C++/fortran, već baš piton. Mnogo će mu šire poslužiti.

Učiti dva jezika svakako jeste komplikovanije, ali je ovde to apsolutno opravdana komplikacija, jer se radi o jezicima koji se međusobno dopunjavaju umesto da se preklapaju. Poznavanje oba vodi većoj zbirnoj efikasnosti.

Citat:
I još nešto, kako stoje stvari sa alatima tipa MATLAB na superkompovima?


U prinicipu nikako. Jer s Matlabom ne može da se usmerava računanje (povezuju različite namenske alatke u proračunsku celinu), što je ono za šta se skriptni jezici mahom koriste na superračunarima. Još nisam video ili čuo za neposredno računanje Matlabom na superračunaru, iako vidim da nazivno ima neke mogućnosti paralelizacije ala openMP.

Izvan superračunara, pitanja Matlaba mi je malo mutno, pošto ga nisam koristio dalje od pokaznih primera. Svakako ne može odmeniti opšti programski jezik poput pitona, ali više od toga nisam kvalifikovan da cenim. Jedino mogu reći da sam od svih računarskih algebarskih sistema (Mejpl, Matematika…) upravo Matlab najčešće zaticao u inženjerskim sredinama. (Naravno, tu je i taj detaljčić da Matlab košta đavo i po, posebno ako je opremljen modulima sa strane; mada postoje i besplatni i poluklonovi…)

Citat:
Nedeljko:
Citat:
Časlav Ilić: [...] još nisam sreo inženjera kome nije bio tutnut superračunar u ruke i rečeno „Izračunaj!“ (oblasti: [...]

Koliko je ovo primenljivo na Srbiju?


Ne znam.
 
Odgovor na temu

pl4stik
Senior .NET programmer/Consultant
oDesk
NI na nebu NI na zemlji

Član broj: 173596
Poruke: 715
93.86.5.*

Sajt: xx-auth.com.azhar.arvixe...


+31 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?08.10.2009. u 18:09 - pre 176 meseci
Cek ja da ti odgovorim

Drs se ti prijatelju windowsa ne zbog ne znam cega nego zato sto mozes nesto "lako" da napravis, znaci za pocetak ti ne treba neka hardcore codiranja da bi napravio chart, vec lepo napravis tabelu u bazi (ma moze i excell) popunis nekim podacima PREVUCES npr. chart kontrolu on te pita koje podatke i kako da iscrta ti isklikces sta i kako i voila sljaka, dodas malo bojice i profesor moz samo da blene dok mu drzis predavanje ...

Pravo da ti kazem jos bi ti bolje bilo da se upoznas sa Accessom koji je super baza podataka do 2Gb i ima svoje cuvene macroe sto ti je od prilike kao metoda ali se radi vizuelno, nesto kao ako je ovo vece od tri odradi taj red ali kljucna stvar je VISUAL PROGRAMMING, RAD, etc..

Mani ti ove hakere(^) od iskustva neznaju sta ce pa se raspravljaju oko verujem za tebe totalno nebitnih stvari ....

Da rezimiram, za pocetak bezi od kodiranja sto dalje, bice vremena za to, samo point and click. Za prostije stvari nema sta da se jebavash isprevlacis/ispovezes i radi i to dobro (naravno tako dobra stvar ne moze dzabe, hmmm ili moze?).





To sto nekoliko miliona ljudi tvrdi da nisi u pravu ne znaci da stvarno nisi - Frank Zappa

https://youtu.be/DLe358DPGXU
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+711 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?08.10.2009. u 19:38 - pre 176 meseci
Citat:
pl4stik: Da rezimiram, za pocetak bezi od kodiranja sto dalje, bice vremena za to, samo point and click.

Ma što bi se uopšte zezao sa kliktanjem, neka plati nekom 50e da mu napiše magistarski i gotovo...

Šalu na stranu, slažem se u svemu sa Časlavom. Pajton je izmišljen za inžinjere.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
79.101.228.*



+2789 Profil

icon Re: Pomoć oko izbora programskog jezika?12.10.2009. u 18:10 - pre 176 meseci
Samo onaj ko nema predstavu o tome koliko je potrebno za izradu jedne magistarske teze može da odvali ovako nešto. To je prosečan programer dan u Srbiji.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

[es] :: Art of Programming :: Pomoć oko izbora programskog jezika?

[ Pregleda: 4810 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.