Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako je najbolje povezati nekoliko servera na kojima ce raditi jedan sajt?

[es] :: Linux/UNIX serveri i servisi :: Kako je najbolje povezati nekoliko servera na kojima ce raditi jedan sajt?

[ Pregleda: 1995 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

NenadS
Nenad Strainovic
Beograd

Član broj: 857
Poruke: 910
195.252.72.*

Sajt: www.strainovic.com


+7 Profil

icon Kako je najbolje povezati nekoliko servera na kojima ce raditi jedan sajt?18.01.2007. u 00:31 - pre 210 meseci
Vec duze vreme razmisljam o tome i trazim na netu najbolje resenje sa kojim bi mogao da dobijem najbolji rezultat po pitanju dostupnosti i brzine rada sajta (php+mysql sajt).

Plan je sledeci:

7-8 servera tipa AMD Athlon 64 X2 4200+ Dual Core, 2GB DDR400, 2 x 300 GB SATA HDD, 1 GBit OnBoard mrezna.

Jedan server bi radio posao load balancing-a, a ujedno bi bio DNS i mail server, zatim 4 apache servera na kojima bi verovatno bio i lighttpd server za static content, 2 servera za mysql bazu podataka i jedan NFS server za fajlove...

Oko cega imam dilemu... nije mi jasno kako je najbolje sve te servere povezati, a da ne dodje do zagusenja u TCP/IP saobracaju posto je to ipak velika kolicina podataka... Razmisljao sam o varijanti preko jednog giga switch-a da ih povezem, a da load balancer-u dodam jos jednu mreznu preko koje ce trazeni sadrzaj slati na net, a preko druge ce biti deo lokalne mreze sa ostalim serverima.

Da li je tako nesto dobro uraditi ili mozda neko predlaze bolje i provereno resenje?

Da bi sve to radilo kao high availability, broj servera bi morao biti mnogo veci... ali to trenutno nije moguce... recimo da se napravi mirror za NFS server, tako da postoje 2 NFS servera i dva load balancer-a za njih u slucaju da jedan otkaze, drugi ce raditi... isto tako, pozeljno je za mysql imati jos dva servera, a i glavni server preko koga sve ide pozeljno je da ima rezervu u slucaju da otkaze... samo sto je tako nesto malo ko sebi moze da priusti...

NFS server bi koristili apache serveri posto je po meni to jedino resenje da u svakom trenutku bilo koji od tih servera ima isti sadrzaj... druga opcija je resync ali to nije moguce zato sto sajt ima vise stotina hiljada fajlova i za to je potrebno nekoliko minuta da serveri sinhronizuju sadrzaj diskova...

I imam dilemu oko MySQL servera... ono sto sam ja citao, da oni kao clusteri mogu da rade samo kada kompletan sadrzaj baze smeste u ram tako da je za bazu od 3GB potrebno imati najmanje 3.5GB ram-a + memorija za OS, a trenutna baza ima oko 2.5GB tako da bi uskoro i po 4GB rama na mysql serverima bilo malo... pa me zanima da li postoji neko drugo resenje koje moze da radi u istom rezimu?

Ovaj sklop servera trebalo bi da je u mogucnosti da izdrzi bar oko 5 000 posetilaca u isto vreme ako ne i vise...

Svaki predlog i sugestija su dobro dosli :)
Pozdrav, NenadS!
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2807

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


+655 Profil

icon Re: Kako je najbolje povezati nekoliko servera na kojima ce raditi jedan sajt?19.01.2007. u 11:05 - pre 210 meseci
Imam podosta iskustva na tu temu, pa evo samo par predloga za pocetak:

- Nemoj celu stvar raditi tako sto kupis 10 zutih comp-ova od lokalnog "dilera" i zvati ih serverima. Sa 10 compova ce ti jedan prsnuti u roku od godinu dana skoro sigurno, i zeleces da imas sto vise hot-swap delova u njemu. Biraj kvalitet, dobar inzenjering i podrsku.
- Iako je moguce ovako probaj da balansiranje odradis hardverski, ako ti ono treba.
- Kolicinu servera uskladi sa linkom koji imas. Ako imas poprecnu u svom prostoru od par megabita ili manje nemoj uzimati 4 servera za sluzenje web strana. Ne orijentisi se na broj posetilaca vec na bandwith koji imas. Jedini izuzetak je ako servere drzis colocated kod velikog ISP-a.
- Glavni zahtev svakog servera nije CPU vec I/O. Od toga koji je CPU je mnogo bitniji I/O sa diskova. Cak i za samo web servere vredi razmisliti o necemu boljem od SATA.... Za NFS server koji ti zamisljas da opsluzuje nekoliko web servera to je obavezno.
- MySQL moze da radi kao master/slave master u raznim konfiguracijama, a za web to je idealan nacin. Imas master gde samo upisujes nove podatke i nekoliko slave-ova sa kojih sluzis strane. Opet, ti spominjes samo staticke strane...

Cela prica zvuci jako zanimljivo, posebno za domaci sajt.. Mozda bi bilo dobro da se cujemo i popricamo :), meni deluje da ti pomoc treba...Dobices bar besplatne savete :) . I da, bez obzira da li se cujes sa mnom ili ne, razmisli da deo budzeta odvojis na to da uposlis profesionalca da ti bar pomogne... :).
Please do not feed the Trolls!

Blasphemy? How can I blaspheme? I'm a god!'
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux/UNIX serveri i servisi :: Kako je najbolje povezati nekoliko servera na kojima ce raditi jedan sajt?

[ Pregleda: 1995 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.