Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Slovenci kupili kragujevačke softveraše

[es] :: IT događaji :: Slovenci kupili kragujevačke softveraše

[ Pregleda: 3296 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.



+105 Profil

icon Slovenci kupili kragujevačke softveraše07.09.2006. u 18:52 - pre 214 meseci
Slovenci kupili kragujevačke softveraše

7. septembar 2006. | eKapija
Direktor operacija softverske kompanije "Hermes Softlab" iz Ljubljane Gregor Smrekar i direktor kragujevačkog preduzeća "Virtual Team" Vladan Atanasijević potpisali u okviru Sajma "Invest Expo 06", ugovor kojim je "Virtual Team" postao sastavni deo slovenačkog "Hermes".

Govoreći o detaljima tog aranžmana Smrekar je istakao da se "Hermes Softlab" odlučio na preuzimanje pomenute kragujevačke firme, ne bi li na taj način pojačao svoje prisustvo u regionu zapadnog Balkana, ali i približio aktuelnim i potencijalnim korisnicima u Srbiji. Prema njegovim rečima, novoformirana kompanija "Hermes Softlab Srbija", čiji će direktor ubuduće biti Vladan Atanasijević, ubrzo će proširiti svoje kapacitete, ali i zaposliti još oko 30 mladih i talentovanih inženjera.

"Hermes Softlab se s jedne strane bavi proizvodnjom softvera za finansijske i telekomunikacione kompanije, ali i mala i srednja preduzeća i javnu upravu. Postojimo već 15 godina i prisutni smo u BiH, Sloveniji, sada Srbiji, ali prodajna predstavništva imamo i u SAD, Austriji, Nemačkoj, Irskoj i Francuskoj”, objasnio je Smrekar.

Direktor novoosnovanog preduzeća "Hermes Softlab Srbija" Vladan Atanasijević izrazio je veliko zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje sa navedenom ljubljanskom kompanijom, dodavši da očekuje da će do kraja 2006. godine "Hermes Softlab Srbija" uspeti da izveze softver u vrednosti od oko 400.000 EUR.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević i direktor "Microsoft Srbija" Dejan Cvetković, koji je naglasio da realizovani aranžman predstavlja "direktnu investiciju u proizvodnju, podsticaj zapošljavanju i privredni razvoj Srbije".
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.dialup.neobee.net.



+52 Profil

icon Re: Slovenci kupili kragujevačke softveraše25.11.2006. u 00:06 - pre 212 meseci
Programerski centar Evrope u Kragujevcu - Softver za „Vodafon”

Nekada „Virtual tim” danas „Hermes Softlab Srbija” za samo godinu dana izvezao „pamet” vrednu 300.000 evra


KRAGUJEVAC – Pola veka od otvaranja fabrike automobila, Kragujevac opet ima firmu u koju radnici dolaze sa strane. Nisu to više bravari, limari i varioci, već mladi i pametni softverski inženjeri. Pristižu iz cele Srbije: Beograda, Niša, Loznice..., prosto hrleći u „Hermes Softlab Srbija”, kragujevačku firmu koja je za poslednjih godinu dana izvezla „pamet” vrednu 300.000 evra.
Reč je o kompjuterskim programima koje koriste državne institucije zemalja u okruženju, ali i veliki svetski sistemi, pre svega oni za mobilnu telefoniju. Posle programa za Poresku upravu Slovenije i tamošnja osiguravajuća društva, izrade softvera za Centralni registar građana Crne Gore, kragujevački „Hermes Softlab” napravio je i programe za korišćenje najsavremenijih biometrijskih ličnih karata i pasoša.

Zaslužena nagrada i najznačajnije priznanje toj firmi stiglo je pre nekoliko dana, u vidu ugovora sa „Vodafonom”, najvećim svetskim mobilnim operaterom.

Partnerstvo sa Slovencima

Detalji su još pod velom poslovne tajne, ali direktor Vladan Atanasijević kaže da je posao sa „Vodafonom” do sada najozbiljniji poduhvat firme koja je pre pet godina počela da radi pod imenom „Virtual tim”.

Reč je o malom preduzeću koje je početkom 21. veka počelo da zida temelje softverskog inženjeringa u Šumadiji, a posle pet godina razvoja i uspešnog poslovanja postalo deo „Hermes Softlaba”, velike međunarodne kompanije sa sedištem u Sloveniji.

– Ulazak „Virtual tima” u sastav Grupe „Hermes Softlab” je isto kao kad bi „Zastava” postala deo „Mercedesa” ili „Folksvagena”, i za njihove automobile pravila, recimo, menjače. To je moćna kompanija koja 80 odsto svojih proizvoda (softverskih programa – prim. „Politike”) izvozi na evropsko i tržište SAD, a samo od poslova sa čuvenim Ha-Peom ostvari prihod od oko deset miliona evra na godišnjem nivou – kaže Vladan Atanasijević, direktor kragujevačkog „Hermesa”.

U firmi, trenutno, radi, 27 razvojnih inženjera, a u toku je prijem još desetak novih.

Saradnja sa „Majkrosoftom”

– U proteklih godinu dana primili smo devet diplomiranih inženjera sa univerziteta u Kragujevcu i Beogradu, a namera nam je da do kraja 2007. zaposlimo još dvadesetak. Na konkurs koji smo nedavno raspisali javili su se ljudi iz svih krajeva Srbije, a meni je posebno drago što većina njih želi da ostane u Kragujevcu. Daćemo im dobre plate, a imamo odličnu saradnju i sa mnogim bankama, pa će svi oni lako moći da podignu kredite za stan ili auto. Smatram da je ovaj grad odlično mesto za život, a ako nekome i dosadi, do Beograda ima samo sat i po vožnje – veli direktor Atanasijević.

On se ne slaže sa mišljenjem da je u Kragujevcu sve propalo i tvrdi da su se Slovenci „naložili” na reference koje su im predočene.

– Reč je o industrijskoj tradiciji kakvu malo koji grad u Evropi ima. Fabrike oružja i automobila, prve na Balkanu, možda danas ne stoje najbolje, ali su u njima stasavale generacije i generacije dobrih majstora i inženjera. Istovremeno, tu je Univerzitet, prema kome gravitira oko dva miliona mladih. Našim partnerima je bilo drago što to mogu da čuju – kaže Atanasijević.

Ipak, za uključivanje u sastav Grupe „Hermes” bila je presudna saradnja „Virtual tima” sa „Majkrosoftom”.

– U 2003. i 2004. pobedili smo na konkursima koje je raspisao „Majkrosoft” i dobili najviša međunarodna priznanja za svoje programe. Sada nas zovu da dođemo u Minhen i Kopenhagen, dva najveća tehnološka centra te kompanije u Evropi, a saradnja sa „Hermes Softlabom”, koji je u „Virtual tim” investirao 300.000 evra, omogućila nam je da u većem stepenu budemo prisutni na svetskom tržištu. O tome najbolje govori ugovor koji smo potpisali sa britanskim „Vodafonom”, najvećim mobilnim operaterom na svetu – kaže Atanasijević.


[Politika]
 
Odgovor na temu

[es] :: IT događaji :: Slovenci kupili kragujevačke softveraše

[ Pregleda: 3296 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.