Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

IT barometar - Usponi i padovi interneta

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: IT barometar - Usponi i padovi interneta

[ Pregleda: 1281 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.



+105 Profil

icon IT barometar - Usponi i padovi interneta15.05.2005. u 01:49 - pre 230 meseci
Usponi I padovi interneta

Ako je i bilo sumnji u to da se internet vraća na velika vrata kao glavna sila u svetu oglašavanja i komunikacija, sada je svaka neverica otklonjena novim izveštajem Interactive Advertising Bureaua (IAB).

Izveštaj kaže da Pretraživanje, Klasifikovanje, Prikazivanje i Rich Media oglasi nastavljaju veoma zdrav porast. Celokupni industrijski prihodi narasli su za oko 33 odsto tokom 2003. godine, sakupivši preko 9,6 milijardi američkih dolara. Tako su premašili prethodni rekord postignut 2000. godine kada su prihodi narasli za 20 procenata.

Prošlo je nešto više od desetak godina otkako se prvi baner pojavio na internetu i u tom vremenu se sve mienjalo i to do ekstremnih granica. Od mlade industrije, koja je pokušavala da objasni o čemu se zapravo radi, preko naglog uzleta i potom sloma dot.com-a, pa sve do danas kada se za oglašavanje na internetu opet odvaja znatan deo u svim ozbiljnijim oglašivačkim budžetima. Prema podacima agencije Interactive Advertising, posle uspona i pada, danas smo svedoci novog uspona interneta.

"Sasvim je jasno da je veb postao glavni medij koji više ne može da bude izostavljen iz bilo koje marketinške akcije", rekao je Greg Stuart, predsednik i direktor kuće IAB, komentarišući najnoviji izveštaj svoje kuće.

Potrošački oglašivači i dalje su najveća kategorija oglašivača s udelom od 49 odsto u ukupnim godišnjim prihodima u 2004. godini, što je znatno više od 37 procenata u 2003. Najveće potkategorije unutar potrošačkog kišobrana uključuju maloprodaju, automobilsku industriju, razonodu i slobodno vreme, to jest zabavu.

Kompjuterske i finansijske usluge imaju 18 procenata udela, odnosno 17 odsto u ukupnim godišnjim prihodima za 2004. godinu, a telekomunikacije i farmaceutski sektor zajedno s brigom o zdravlju učestvuju sa 4, odnosno 6 odsto u ukupnim prihodima.

"Povećanje prihvatanja širokopojasnog pristupa internetu (broadband) će nastaviti da se razvija pa će se sve više kreirati izazovne medijske reklame i video-formati", rekao je Tom Hiland iz kuće PricenjaterhouseCoopers.

Sve više i više proizvođača će morati da se fokusira na interaktivnost kao na integralnu platformu za isporučivanje bogatih iskustava za izgradnju brenda.

"Izveštaj o prihodima za 2004. godinu potvrdio je vrlo zdravo okruženje za on-line oglašavanje, kako za direktne marketing menadžere koji traže brze i trenutne rezultate, tako i za promotere brendova koji žele da dugoročno kreiraju povoljnu sliku, proizvod ili uslugu", rekao je Pit Petruski, direktor u savetodavnom ogranku PricewaterhouseCoopers-a.

"Internet je jedini mediji koji prihvata globalne standarde za merenje utisaka i koji su namenjeni pojednostavljenju procesa kupovine i prodaje za on-line oglašavanje", dodao je Petruski.

 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: IT barometar - Usponi i padovi interneta

[ Pregleda: 1281 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.