Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim

[es] :: Linux :: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim

[ Pregleda: 2858 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

icobh
Igor Pejašinović
Network Admin
Navigo SC d.o.o.
Banja Luka

Član broj: 18738
Poruke: 1319
*.inecco.net.

Sajt: www.nsc.ba


+4 Profil

icon Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 21:40 - pre 226 meseci
Pozdrav,

pošto sam novi u linux svijetu i nisam ništa ovdje sve do sada tražio, stoga vas molim da mi malo objasnite neke stvari na ovom mom linuxu. Pošto ima dosta pitanja nisam mogao da koristim pretragu jer bi to bio mukotrpan posao.

Pa da krenemo:

1. Koju extenziju ima izvršni fajl na Linux-u i kako ga pokrenuti. Nekako sam skontao da je to BIN ali ništa se nedogađa klikom na njega. Hoću da instaliram Firefox i Winamp ali nemogu jer upravo taj Install*.bin nemože da se pokrene.

2. Prilikom pokušaja da nešto iskopiram da win32 FAT32 particije na Linux, kaže mi da nemam dozvolu za pisanje po linux particiji. Zašto?

3. Da li postoji neki način da prekopiram sve *.png datoteke sa Linux na Win particiju. Pošto kopiranje pojedinačno je veoma bolno a kada pokušam da kopiram čitav folder javlja mi neke greške koje ću kasnije da postujem ako bude bilo potrebe.

4. Nabavio sam drajvere za svoj modem koji je spakovan u hsflinmodem-5.03.27.tar.bz2 a dole je zakačen sadržaj ove arhive. E sad me zanima kako da instaliram ove drajvere?

5. Gdje je kod linuxa ono što je na Windowsu npr. windows, Program files Folderi itd... odnosno kako se zovu?

I ♥ ♀

Ovaj post je zlata vrijedan!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

malisha
Dragan Lukic
Novi Sad

Član broj: 2019
Poruke: 676
*.panline.net.



+7 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 21:55 - pre 226 meseci
da mi je da bar JEDNOM vidim... da ovakvi wannabe linuxsasi POGLEDAJU TOP TEME na samom forumu gde postavljaju pitanja.....

pazi sta je meni onako... nicim izazvano IZBOLO OCI!!!! -> FAQ-Linux-General TOP TEMA u Linux forumu na ES-u!!!

za ovakve ignoramuse i lenstine nije ni racunar... ggggggrrrrrrrr


jednostavno ne mogu da sazbijem svoj gnev u ovakvim slucajevima


savet... icobh.... mani se ti linuxa... nece da ti se svidi... mogu to da ti garantujem...
Registered Linux user #338733
 
Odgovor na temu

icobh
Igor Pejašinović
Network Admin
Navigo SC d.o.o.
Banja Luka

Član broj: 18738
Poruke: 1319
*.inecco.net.

Sajt: www.nsc.ba


+4 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 22:17 - pre 226 meseci
Mali druže! Nemaš potrebe da urlaš niti imaš pravo tako da uništavaš moju temu. Ja sam kao totalni početnik na Linuxu zamolio da mi se objasne neke stvari jer ovaj linux neizgleda baš user-friendly. Ponovnim i pažljivijim pregledom Top Teme sam ustanovio da znam odgovor na svoje 5. pitanje ali od drugih ni traga... Tako da nisam ćorav i nema potrebe da mi nešto izbada oči. Ako hoćeš da pomogneš imaš tu još 1. 2. 3. 4. a ako ne popij 2 Bensedina i u krevet.
I ♥ ♀

Ovaj post je zlata vrijedan!
 
Odgovor na temu

Leftist
Luka Stojanovic
Bg

Član broj: 21766
Poruke: 401
*.infosky.net.

Jabber: slartibartfast@jabber.cc
Sajt: www.reggae.rs


+5 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 22:56 - pre 226 meseci
pitanja u stvarno toliko opsta da na koju god stranu da se okrenes i koji god tutorijal da otvoris, naci ces odgovore na ista. No posto sam dokon odgovoricu:

1. linux ne prepuznaje fajlove po ekstenziji nego po sadrzaju, tako da izvrsni fajlovi u glavnom nemaju ekstenziju. 1-b odvikni se od kliktanja, u linuxu nesto treba i da se otkuca. Ovde bi mogla da usledi i prica o pathu gde linux trazi programe da ih izvrsi, ali to nadji sam

2. kao korisnik (koji nije root) imas dozvolu da pises u /home/korisnicko_ime i u /tmp. kao root imas sve dozvole, pa se zato i izbegava koriscenje root naloga za obicnu upotrebu da nebi svojim prekomernim dozvolama slucajno skrsio nesto, nego se kao root logujes po potrebi da odradis neko konkretno podesavanje/instalaciju

3. ovako napamet ne vidim razlog da ti dozvoli kopiranje pojedinacnih fajlova, a zabrani kopiranje direktorijuma. raci sta ti kaze

4. otpakujes arhivu (moze i misem ako koristis kde - desni klik -> extract here) pa sledis uputstva iz readme fajla
 
Odgovor na temu

random
Vladimir Vrzić
Beograd

Član broj: 85
Poruke: 3866
*.eth-wifi.verat.net.

Sajt: www.last.fm/user/vrza


+4 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 23:11 - pre 226 meseci
1. Izvršni fajlovi na Linuxu mogu imati bilo koju ekstenziju, a najčešće nemaju nikakvu. Ono što razlikuje izvršni fajl od ne-izvršnog je postojanje odgovarajuće privilegije za izvršavanje tog fajla, odnosno fajl u samom fajl sistemu mora biti na poseban način označen kao izvršni. Privilegije se postavljaju komandom chmod(1). Izvršni fajlovi se pokreću dvostrukim klikom u grafičkom fajl menadžeru, navođenjem pune putanje do fajla u komandnoj liniji, ili, u posebnom slučaju kada je direktorijum u kome se nalazi fajl naveden u PATH promenljivoj okruženja, navođenjem samo imena fajla.

2. Zato što nemaš dozvolu. Vidi chmod(1) i chown(1).

3. Postoji. Obeležiš ih sve u fajl menadžeru i prevučeš mišem na odredište. Ili koristiš komandu $ cp *.png odredišni_direktorijum

4. Pročitaj fajl README koji se nalazi u arhivi.

5. Ne postoje takvi direktorijumi na Linuxu. Linux ima drugačiju hijerarhiju fajl sistema. Za više informacija o hijerarhiji Linux fajl sistema, pročitaj ovaj dokument.

[Ovu poruku je menjao random dana 21.09.2005. u 00:17 GMT+1]
int rand(void);

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Upali lampicu — koristi Jabber!
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
195.252.85.*



+13 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 23:25 - pre 226 meseci
evo ja ti verujem da si se trudio ;)

1. linuxu extenzije nista ne znace, one su tu zbog tebe, a on se snalazi i bez njih. zaboravi na kliktanje. to mozes da koristis kad program koji hoces da pokrenes ima neki graficki interfejs, s tim da postoji jako mnogo programa koji ga nemaju. za njih, kao i za sistemske komande, koristis komandnu liniju.
da bi mogao da pokrenes program iz komandne linije, potrebno je da se program nalazi "u path-u", tj. da se direktorijum u kome se program (izvrsni fajl) nalazi, bude u environment promenljivoj PATH. listu env promenljivih, kao i njihovg sadrzaj mozes da vidis pomocu komande env.
druga mogucnost je da program nije "u path-u", ali da si ti trenutno pozicioniran u direktorijumu u kome se on nalazi. tada program pokreces tako sto kucas ./ime_programa. ./ znaci da pokreces program iz tekuceg direktorijuma (tacka je oznaka tekuceg direktorijuma, a dve tacke roditeljskog). po direktorijumima se kreces komandom cd /putanja/do/direktorijuma
i najbitnija stvar - moras imati dozvolu da izvrsis taj fajl. da bi saznao da li imas dozvolu, koristi komandu ls -all /putanja/do/fajla. kako na osnovu ovoga da saznas da li imas dozvolu? pa kucaj man chmod, i pazljivo procitaj.

2. opet ima veze sa dozvolama. linux ne dozvoljava haoticno pisanje po fajl-sistemu. imas pravo pisanja po svom home direktorijumu, i po temp direktorijumu. probaj da prekopiras fajl u neki od ovih direktorijuma, i trebalo bi da bude ok. jedino root ima pravo pisanja svuda, ali root nalog nemoj da koristis, sem kad bas moras, a i onda nemoj da se logujes kao root, nego se loguj kao obican korisnik, a onda koristi komandu su (vise o njoj... man su :). gledaj da sto manje budes ulogovan kao root, manje su sanse da nesto zabrljas.

3. man cp

4.
$ bunzip2 hsflinmodem-5.03.27.tar.bz2
$ tar xvf hsflinmodem-5.03.27.tar
$ cd hsflinmodem-5.03.27
$ less INSTALL


na SuSE-tu imas fancy yast za instaliranje binarnih paketa, pa koristi njega, a ako instaliras iz source-a, tacnije kompajliras i instaliras, onda uz 99.99% takvih paketa ide i neki README ili INSTALL, u kome sve lepo pise sta i kako treba da se radi. verujem da je tako i sa tvojim hsf drajverom.

5. znas...

*. verovatno si do sad skapirao sta je man, i da od njega moses da imas mnogo koristi. kako se koristi man? man man :)
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
195.252.85.*



+13 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 23:26 - pre 226 meseci
eto sad... :)

koliko ima smisla ovo sto sam kucao 15 min?
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.COOL.ADSL.VLine.Verat.NET.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim20.09.2005. u 23:32 - pre 226 meseci
Ovde imas uputstvo za instalaciju Firefox-a http://www.mozilla.org/products/firefox/releases/#install
Citat:
icobh: Mali druže! Nemaš potrebe da urlaš niti imaš pravo tako da uništavaš moju temu. Ja sam kao totalni početnik na Linuxu zamolio da mi se objasne neke stvari
Citat:
icobh: 1. Koju extenziju ima izvršni fajl na Linux-u i kako ga pokrenuti. Nekako sam skontao da je to BIN ali ništa se nedogađa klikom na njega. Hoću da instaliram Firefox i Winamp ali nemogu jer upravo taj Install*.bin nemože da se pokrene.
Decko "urla", jer si ti zamolio da ti se objasni nesto a polazis od pogresne pretpostavke, mozda bi to moglo da se nazove i stav, da na Linuxu postoje izvrsni fajlovi sa odredjenom ekstenzijom. To nisi mogao nigde da procitas, pa ispada da o tome nisi nista ni citao, i to je ono sto ljude tera da "urlaju".

Pretragu moras da koristis. Ja sam otvorio Google, upisao "Firefox installation Linux" i za tili cas dobio gore citiranu adresu sa uputstvom za instalaciju. Koriscenje Googla ne pripada ni MS Windows-u, ni Linux-u. Linux je jako kompleksna stvar (kao uostalom i MS Windows - nemoj mi samo reci da si MS Windows naucio za jedno popodne, jer niko nije, i tamo ima i trazenja i nagadjanja itd.) i treba ti dosta strpljenja i sistematskog pristupa ako hoces da ga naucis.

Linux nije varijanta MS Windows-a. Nemoj u njemu traziti iste stvari koje si imao u MS Windows-u, vec ga uci kao da ti je to prvi OS i bice OK.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

icobh
Igor Pejašinović
Network Admin
Navigo SC d.o.o.
Banja Luka

Član broj: 18738
Poruke: 1319
*.inecco.net.

Sajt: www.nsc.ba


+4 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim21.09.2005. u 13:09 - pre 226 meseci
Ja sam samo jedan prosječan korisnik koji nešto odradi na računaru zato što je lakše, bolje itd... moram priznati da Windows poznajem veoma dobro ali to je zato što ga koristim već 9 godina. Kad sam bio klinjo stari mi kupio kompiš zbog kojeg mi je kum dolazio svakih 2-3 dana da ga popravi jer sam ja bio radoznao, ikone šarene, gurao prste gdje netreba i tako naučio dosta stvari. Sada kada sam već nešto stariji nisam toliko radoznao a i imam strašno puno posla tako da mi jednostavo učenje ovog Linuxa izgleda pomalo teško. Da sam čitao nešto o Linuxu, iskreno ću reći da nisam mnogo,a to malo što jesam bilo je o ProtOS-u ili već kako se zove. Druga stvar je to što sam na internet spojen sa dial-up vezom koja me košta oko 2.5KM po satu, zato nevolim da googlam već sam čak i ovaj tekst prvo otkucao u wordu pa ga tek onda postovao ovdje kad sam se zakačio na net i to vrlo malo. Zbog svega ovog ja sam veoma neinformisan o Linuxu i radu na istom. U savkom slučaju hvala vam svima koji ste se potrudili da mi Linux malo približite i da vam kažem da ste u dobroj mjeri i uspjeli. Još jednom HVALA i pozz...

[Ovu poruku je menjao icobh dana 21.09.2005. u 14:10 GMT+1]
I ♥ ♀

Ovaj post je zlata vrijedan!
 
Odgovor na temu

jorganwd
Muris Kurgaš
/dev/null

Član broj: 65537
Poruke: 779

Sajt: www.remote-exploit.org


+34 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim22.09.2005. u 21:09 - pre 226 meseci
Citat:
icobh: Pozdrav,

pošto sam novi u linux svijetu i nisam ništa ovdje sve do sada tražio, stoga vas molim da mi malo objasnite neke stvari na ovom mom linuxu. Pošto ima dosta pitanja nisam mogao da koristim pretragu jer bi to bio mukotrpan posao.

Pa da krenemo:

1. Koju extenziju ima izvršni fajl na Linux-u i kako ga pokrenuti. Nekako sam skontao da je to BIN ali ništa se nedogađa klikom na njega. Hoću da instaliram Firefox i Winamp ali nemogu jer upravo taj Install*.bin nemože da se pokrene.

2. Prilikom pokušaja da nešto iskopiram da win32 FAT32 particije na Linux, kaže mi da nemam dozvolu za pisanje po linux particiji. Zašto?

3. Da li postoji neki način da prekopiram sve *.png datoteke sa Linux na Win particiju. Pošto kopiranje pojedinačno je veoma bolno a kada pokušam da kopiram čitav folder javlja mi neke greške koje ću kasnije da postujem ako bude bilo potrebe.

4. Nabavio sam drajvere za svoj modem koji je spakovan u hsflinmodem-5.03.27.tar.bz2 a dole je zakačen sadržaj ove arhive. E sad me zanima kako da instaliram ove drajvere?

5. Gdje je kod linuxa ono što je na Windowsu npr. windows, Program files Folderi itd... odnosno kako se zovu?


Za prvo pitanje si dobio odgovor.
Za drugo pitanje... pa i nisam imao takav slucaj. Windows particije su u Linuxu 'read-only, tako da mozes samo da ih kopiras na reiser particiju, ili ucitavas sa win particije. Read-only znaci nema pisanja ili izmjena. Hocu reci da izmedju win i linuxa bas i nema neke saradnje.
Za trece pitanje ti ne mogu pomoci (procitaj u odgovoru na drugo pitanje). Ja sve fajlove lijepo stavim na stick i kada se prebacim u win oni su tu. E sad postoji fora, to sam negdje procitao na netu, postoji caka kako pisati na ntfs ali to jos nisam probao.
Za cetvrto ides desni klik na fajl, extract here, procitas readme, ali najvjerovatnije ce ti traziti da ukucas /.configure; make ; make install ;
Za peto pitanje u SuSE imas par 'Control Panela' a to je glavni YaST, imas Control Center za KDE ako koristis to graficko okruzenje, imas Sax... Tu ti je sve lako vjeruj mi, navici ces se. preporucujem ti kada instaliras neki novi software trazi instalacione fajlove pod ekstenzijom .rpm ali bas za SuSE (ista je ekstenzija i za RedHat/Fedora Core) jer su linux distribucije veoma razlicite a to je velika mahana pa ces se malo namuciti. Ali ako budes uporan navici ces se i bice ti veoma komotnije :) nadam se da sam ti pomogao a opet Bog najbolje zna! ;)

linux operating sistem for human beings :)

Da bogda ti zena bila 'open source' :P

 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
*.smin.sezampro.yu.



+13 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim22.09.2005. u 22:28 - pre 226 meseci
Citat:
jorganwd: Windows particije su u Linuxu 'read-only, tako da mozes samo da ih kopiras na reiser particiju, ili ucitavas sa win particije. Read-only znaci nema pisanja ili izmjena. Hocu reci da izmedju win i linuxa bas i nema neke saradnje.


ovo uposte nije tacno
 
Odgovor na temu

jorganwd
Muris Kurgaš
/dev/null

Član broj: 65537
Poruke: 779

Sajt: www.remote-exploit.org


+34 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim23.09.2005. u 00:43 - pre 226 meseci
Citat:
japan: ovo uposte nije tacno


Sta hoces da kazes? Da ntfs particije nisu read-only? Ili mozda da postoji potpuna saradnja izmedju windows i linux particija?
 
Odgovor na temu

sale83
Australia
Sydney

Član broj: 41625
Poruke: 729
*.inabox.net.



+30 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim23.09.2005. u 03:37 - pre 226 meseci
Nisam mnogo cackao oko toga sto se tice ntfs i Linux particije .

Kad sam pokusao da ja nesto sa pisem po ntfs nije moglo ( nece).

Medjutim dok sam krstario internetom ladno na windows particiji nasle se neke gluposti na HD , Napravljeni neki direktorijumi Jedan je bio linux i u njemu neka dva programa a drugi je bio f57 i gomila fajlova u njemu !!!!!
Znaci nista sto sam ja instalirao vec nesto mi je upalo u kompjuter a ni sam ne znam kako kad ja nemogu da pisem po windows particiji !!!

@
japan

Verujem da je moguce da se pise , Ali mi reci kako da to uradim ???

( NIje meni toliko bitno da pisem po win partciji ali bi voleo da znam kako je to moguce)
Sto mozes danas ne ostavljaj za sutra!
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
*.beotel.net.



+13 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim23.09.2005. u 10:59 - pre 226 meseci
posto niko nije spominjao ntfs, nego fat32, mislio sam prvenstveno na fat32 gde je to potpuno funkcionalno.

a sto se tice ntfs, i tu je moguce pisanje. ne znam tacno kako u aktuelnoj verziji 2.6 kernela stoji stvar sa tim, ali sam siguran da ntfs drajver podrzava overwriting.

a nedavno je izbacen i potpuno funkcionalan drajver koji podrzava sve ostale operacije, ali ja nesto bas nemam $70 viska koje bih dao samo da vidim kako to radi... http://www.ntfs-linux.com/
 
Odgovor na temu

jorganwd
Muris Kurgaš
/dev/null

Član broj: 65537
Poruke: 779

Sajt: www.remote-exploit.org


+34 Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim23.09.2005. u 22:30 - pre 226 meseci
hm... bas sam koristio ovaj paragon partition manager i vidjoh da je paragon napravio i ovaj ntfs-linux. A posto ni ja nemam para, a ni veliki ostatak svijeta onda tu dolaze braca arapi u pomoc :)
http://www.danlod.com/archives/001216.php
nema ntfs-linux ali ima par programa koji mogu valjda pomoci ja ih upravo skidam pa cemo vidjet ;)

p.s. valja naucit arapski i kineski (japanski), nije los ponekad ;)
 
Odgovor na temu

MatrixxX
Ume da zaradi za ručak ;)
Zemun

Član broj: 60398
Poruke: 370
*.adsl.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim24.09.2005. u 00:47 - pre 226 meseci
Citat:
japan: posto niko nije spominjao ntfs, nego fat32, mislio sam prvenstveno na fat32 gde je to potpuno funkcionalno.

a sto se tice ntfs, i tu je moguce pisanje. ne znam tacno kako u aktuelnoj verziji 2.6 kernela stoji stvar sa tim, ali sam siguran da ntfs drajver podrzava overwriting.

a nedavno je izbacen i potpuno funkcionalan drajver koji podrzava sve ostale operacije, ali ja nesto bas nemam $70 viska koje bih dao samo da vidim kako to radi... http://www.ntfs-linux.com/


Malo to veze ima sa kernelom

http://www.jankratochvil.net/project/captive/

MatrixxX is rolling, the others are stoned.
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux :: Suse 9.1 Pitanja u vezi sa svim i svačim

[ Pregleda: 2858 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.