Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Crystal Reports Osnove

[es] :: Visual Basic 6 :: Crystal Reports Osnove

[ Pregleda: 10563 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Krsta
Krstić Dejan
Programer & Web Developer
Kruševac

Član broj: 2461
Poruke: 307
*.ptt.yu

Sajt: www.atec.rs


+15 Profil

icon Crystal Reports Osnove17.06.2002. u 14:40 - pre 234 meseci
Crystal Reports sluzi za kreiranje stampanog izvestaja sa profesionalnim prikazom,
mada izvestaj ne mora da se stampa vec mozete to snimiti u fajl po izboru. Fajl moze biti
od obicnog tekstualnog -.txt-, word dokumenta -.doc- pa do excel,raznih ODBC ili HTML fajla.
Podrzan je veliki izbor fajlova.
Zadnja verzija Crystal Report od "Seagate Software" je 8.0, mada ja koristim 6.0 koji je shareware
mada da ne ulazimo u polemiku nabavke licenciranih softwera kod nas.

Kreiranje izvestaja vrsite tako sto se povezete sa vasom bazom podataka, Crystal Reports cita
vrednosti iz polja baze i postavlja ih u izvestaj na onaj nacin koji je vama potreban,
bilo kao obican prikaz iz baze ili po nekoj formuli koju vi generisete.
U samom CR mozete koristiti razlicite tipove podataka:
- Text
- Numbers
- Curency
- Boolean ...
U CR-u mozete generisati formule, funkcije i vrsiti razne upite i proracune da bi dobili konacan,
a vama potreban izvestaj.
Sa podatcima iz baze koje postavite u CR za prikaz mozete manipulisati na razne nacine, tj mozete menjati
font, velicinu, poziciju, a za razliku od obicnih print metoda koje se polako zaboravljaju,
ne morate voditi racuna o osnovnim greskama koje mogu dovesti u radu sa stampacem jer CR
to sve obavlja umesto vas. CR ima graficki interfejs gde veoma lako mozete dodati ili
promeniti izgled stampe bez ijedne linije koda. CR mozete povezati na skoro sve baze
podataka -Access, FoxPro, Oracle...
U radu sa CR imate dva dela Design i Preview, u Design-u unosite i kreirate raspored polja,
poziciju.., to jest postavljate polja kako vam je potrebno za konacan izlaz. Preview je
mod gde to sve lepo mozete videti kako ce izgledati kada se odstampa, i u ovom modu mozete
vrsiti premestanje objekata i izgleda stampe. Za one koje mrzi ili nece rucno kreirati izvestaj
postoji i Wizard za to kojim je veoma lako odabrati zeljeni izgled i svrhu.
Formule koje koristite su standardne aritmeticke operacije od prostih do veoma slozenih
u zavisnosti od svrhe izvestaja.
Toliko za sada u sledecem delu opisacu dodavanje Crystal Reports-a u formu,
njegovo koriscenje i potrebne kodove za kontrolu i stampu.

Pozdrav... šđčćž
 
Odgovor na temu

Krsta
Krstić Dejan
Programer & Web Developer
Kruševac

Član broj: 2461
Poruke: 307
*.ptt.yu

Sajt: www.atec.rs


+15 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove28.06.2002. u 15:51 - pre 234 meseci
Evo nasao sam za shodno malo vremena, pa da nastavimo...

Pre rada sa Crystal Reports-om iz VB-a potrebno je da napravite CR-ov
izvestaj, tj. fajl sa ekstenzijom .rpt. U tom izvestaju pravite osnovu
po kojoj ce prosledjeni podatci iz VB-a, tj. iz baze podataka imati konacan
izgled, tj stampace se po toj semi. Znaci vi samo odredite koja polja iz
baze treba da se stampaju i po kom kriterijumu, a sam CR ostalo preuzima na
sebe.
Ubacivanje baze u CR vrsite tako sto u samom projektu CR-a,tj. u meniju Database
kliknete na Add Database to Report i navedete putanju do baze koju koristite. Sledeci
korak je da odaberete koju tabelu u bazi koristite, pod uslovom da imate vise tabela.

Dodavanje polja iz baze u CR, vrsite tako sto u meniju Insert kliknete na DatabaseField
i onda klasicnom metodom Drag&Drop prevucete polja koja su vam potrebna za stampu.
U Design modu CR-a sa leve strane primeticete nazive, npr Report Header, Page Header i
slicno, koji horizontalnim linijama dele radni deo CR-a. Logika vam je slicna kao u
naprimer Wordu. Znaci polja koja stavite u delu Report Header stampaju se samo jednom
u vrhu, tj. ako imate vise stranica pojavice se samo na prvoj. Page Header se stampa
na pocetku svih stranica, Details je osnovni deo za stampu u tom delu stavljate podatke
koji se ponavljaju na svakoj stranici. Npr. ako je potrebno stampati racun, ime firme bi
bilo na ReportHeader-u ili na Page Header-u , u zavisnosti od zelje korisnika,
a podatci iz racuna bi bili smesteni u Details-u.

Kada ubacite sva polja iz baze u CR, pristupate samom dizajnu izvestaja, tj.
razmestate polja, menjate font, velicinu slova... U toku dizajniranja izvestaja
uvek mozete pogledati kako to izgleda na ekranu ili odstampati iz samog CR-a.

Po zavrsetku rada snimite fajl u direktorijum gde vam je VB projekat, posto i njega
isporucujete zajedno u Setup-u, a i zbog same preglednosti celog projekta.

CR controlu standardno ubacujete na formu kao i svaki Active X, znaci
Project, pa components i odatle izaberete CR controlu.

Vezivanje CR fajla "nekifajl.rpt" i CR kontrole mozete vrsiti u propertisu
od CR-a ili u samom kodu. Ja licno to radim u kodu VB-a na sledeci nacin.

'-----------DEO ZA CRYSTAL REPORT----------
Report1.WindowState = crptMaximized
Screen.MousePointer = 13
Report1.Destination = 1
Report1.DataFiles(0) = "mojabaza.mdb"
Report1.ReportFileName = "nekifajl.rpt"
On Error GoTo Errorhandler:
Report1.Action = 1
Screen.MousePointer = 0
Exit Sub
Errorhandler:
MsgBox Report1.LastErrorString
Screen.MousePointer = 0
Exit Sub
ERR1:
MsgBox "DOSLO JE DO GRESKE", vbInformation, " "
Screen.MousePointer = 0
End Sub
'---------KRAJ KODA------------------------

Report1.WindowState - velicina preview prozora
Report1.Destination - destinacija,tj. odabir gde proslediti izvestaj
stampac, fajl ....
Report1.DataFiles(0) - baza koju koristimo u CR-u
Report1.ReportFileName - Ime fajla CR-a

Cristal Reports u principu nije mnogo komplikovan, mada je dosta obiman, tj.
imate velike mogucnosti u kreiranju izvestaja, mada kao i kod svakog
programa sto duze radite sa njim vise cete znati, brze i bolje iskoristiti
mogucnosti koje pruza. Ovo sto sam opisao je samo osnova za dalju izgradnju
slozenijih izvestaja u vasem programu, mada za one manje slozenije izvestaje
mozete krenuti odmah.

Poz...!
 
Odgovor na temu

fenomen

Član broj: 1497
Poruke: 851
*.29.11.vie.surfer.at



+5 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove22.08.2002. u 14:43 - pre 232 meseci
Veoma mi se svidja ovaj deo o Crystal Reports-u, ali je moj problem sto kada kliknem na Project - Components nemam CR kontrolu u listi. Imam Visual Studio 6 Professional Edition i cini mi se da na tim CD-ima postoji negde i CR kontrola i treba se dodati u spisak ostalih kontrola. Medjutim, zaboravio sam kako. Pokusavao sam sa Interneta da skinem CR, ali svi traze da se plati :-((. Kako da dodjem do CR kontrole?
Puno hvala, unapred!
fenomen
 
Odgovor na temu

Krsta
Krstić Dejan
Programer & Web Developer
Kruševac

Član broj: 2461
Poruke: 307
*.ptt.yu

Sajt: www.atec.rs


+15 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove24.08.2002. u 00:43 - pre 232 meseci
Neznam da li u VB6 ima CR posto nikad nisam pokusao da ga dodam u komponents, a i da ima to bi bila neka starija verzija, najverovatnije 4 ili 5. Mada mislim da uopste ne ide u VB6 jer je njega zamenio Data Reports. U VB5 znam da ga ima i to verzija 4 ili bese 4.5, tako nesto.

Kod nas u YU mozes da ga nadjes krakovanog, a preko neta probaj da nadjes crack na nekim crack sajtovima gde to postoji.
 
Odgovor na temu

fenomen

Član broj: 1497
Poruke: 851
*.29.11.vie.surfer.at



+5 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove24.08.2002. u 11:28 - pre 232 meseci
Uh, nasao sam. Treba sa treceg CD-a Visual Studia 6 uci u sledece foldere: COMMON\TOOLS\VB\CRYSREPT. Tamo se nalazi Crystl32.exe. Obavezno procitati i Readme.txt. Pozdrav svima!
fenomen
 
Odgovor na temu

Krsta
Krstić Dejan
Programer & Web Developer
Kruševac

Član broj: 2461
Poruke: 307
*.ptt.yu

Sajt: www.atec.rs


+15 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove26.08.2002. u 23:24 - pre 232 meseci
Ja kod mene nisam nasao, najverovatnije posto nemam punu verziju V.B. 6.0.
Ali dobro bar si se snasao !

Pozdrav...
 
Odgovor na temu

Nensi
Bihać

Član broj: 6748
Poruke: 2
195.222.56.*



Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove09.12.2002. u 18:50 - pre 228 meseci
Ima bolja solucija Seagate Crystal Report 6.0,komptabilan je sa Vb5 i 6,a datoteku *.rpt možete kompajlirati u izvršni *.exe fajl.Nisam siguran da li postoji neka novija verzija ali je ovo nešto fenomenalno.Pozdrav
Nensi
 
Odgovor na temu

Krsta
Krstić Dejan
Programer & Web Developer
Kruševac

Član broj: 2461
Poruke: 307
*.ptt.yu

Sajt: www.atec.rs


+15 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove05.01.2003. u 14:15 - pre 227 meseci
Nensi pa bas o ovom CR sam i pisao, mada nikad nisam probao sa kompajlovanjem u EXE.

Kakva su tvoja iskustva stim???
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove05.01.2003. u 16:15 - pre 227 meseci
Citat:
Krsta:
Crystal Reports sluzi za kreiranje stampanog izvestaja sa profesionalnim prikazom,
mada izvestaj ne mora da se stampa vec mozete to snimiti u fajl po izboru. Fajl moze biti
od obicnog tekstualnog -.txt-, word dokumenta -.doc- pa do excel,raznih ODBC ili HTML fajla.
Podrzan je veliki izbor fajlova.


izostavljen je (po meni) najvazniji i najkorisniji format, a to je pdf!!
 
Odgovor na temu

Divcha
Ivan Milutinovic
Dobanovci

Član broj: 7218
Poruke: 4
*.wireless.org.yu

Sajt: www.europos.co.yu


Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove14.01.2003. u 11:09 - pre 227 meseci
Sve je to lepo ali imam ja jedno pitanje...Pre nekoliko dana sam postavio pitanje kako da u "details" ostampam tabelu koju ja kreiram, ali da ona ne bude pod OBAVEZNO ispunjena slogovima, vec da moze imati 30, 5 ,1 ili 0 slogova a da tabela opet na svakoj stranici reporta ima trideset redova . Znaci interesuje me nacin na koji mogu kontrolisati putem nekog brojaca koliko redova tabele ce mi iscrtati (sve to u kombinaciji sa gore navedenim) !!!
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.InfoSky.Net

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove14.01.2003. u 17:39 - pre 227 meseci
aman al si naporan sa ovim.

pa napravi tabelu sa brojem kolona koje ti trebaju (sve textualnog tipa), dodaj 100 praznih redova, i posle selectuj i prikazuj koliko ti redova treba sa:

SELECT * FROM prazna LIMIT 30

ili koliko vec hoces. zar si toliko nemastovit...
 
Odgovor na temu

Divcha
Ivan Milutinovic
Dobanovci

Član broj: 7218
Poruke: 4
*.wireless.org.yu

Sajt: www.europos.co.yu


Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove14.01.2003. u 17:51 - pre 227 meseci
Kao prvo zombie jel ti uopste znas o cemu ja pricam...kakav select, kakvi bakraci....ovo je CS u okviru Visual Studia.net tacnije C# i to ne moze na "mastovit" nacin na koji si ti prepotento ukazao....drugo reci mi ako nije problem gde si nabavio knjigu posto ja nisam mogao nigde da je nabavim
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove14.01.2003. u 23:15 - pre 227 meseci
ok. priznajem da sam pogresno razumeo..

a sada sam josh TRI puta procitao tvoj posti, i idalje mi nije jasno sta u stvari hoces.

no, to nije bitno.

a ne znam ni kakavu knjigu pominjesh..

a i svemu ovome nije mesto ovde ... ;)
 
Odgovor na temu

steewsc
Trajanovic Stevica
Cicevac Town

Član broj: 10379
Poruke: 237
62.193.131.*



+5 Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove17.11.2003. u 12:46 - pre 217 meseci
Kako Izvrsiti Filtriranje U Crystal Report Da Izvuce Iz Baze Zapise Izmedju Prvog I Drugog Datuma !!!
www.cicevac.com
†StEEwSc†
 
Odgovor na temu

braneMadScientist
Kraljevo

Član broj: 1979
Poruke: 12
*.ptt.yu

ICQ: 1411975
Sajt: www.geocities.com/brankob..


Profil

icon Re: Crystal Reports Osnove14.02.2004. u 10:54 - pre 214 meseci
hm.Moj savet je da batalite crystal reports , koristite Data Dynamics Active reports...mnogo je zgodniji za neke stvarcice...
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Crystal Reports Osnove

[ Pregleda: 10563 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.