Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

pokretanje clippera

[es] :: Baze podataka :: pokretanje clippera

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10384 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon pokretanje clippera28.02.2005. u 18:10 - pre 200 meseci
molim nekog da mi pomogne stavit u pogon clipper compiler. znaci zanima me pokretanje clippera u win. xp i kompajlanje smog koda. upomoc!!!
damir
 
Odgovor na temu

ultraKeen
ultraKeen
Zemun

Član broj: 2396
Poruke: 289
*.verat.net.

ICQ: 36109339
Sajt: ultrakeen.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: pokretanje clippera01.03.2005. u 05:09 - pre 200 meseci
probaj sledece:

u config.sys stavi liniju

FILES=120

umesto default-a 40, da bi mogao eventulno da otvoris mnogo fajlova odjednom (AKO ti zatreba), posto Clipper radi sa mnogo posebnih .dbf tabela/fajlova + indeksni fajlovi (secam se samo da ukupan broj otvorenih fajlova u DOS-u moze biti valda 256 i da taj broj treba podeliti sa 2 pa dobiti ono ...=120, dakle umesto tih 120 moze i 128, ali je vise valda bez efekta)

u autoexec.bat stavi nesto kao

set include=c:\clip52e\include;c:\clip52e\six2\include;c:\clip52e\catools\include
set lib=c:\clip52e\lib;c:\clip52e\six2\lib;c:\clip52e\catools\lib;c:\blinker3\lib
set obj=c:\clip52e\obj;c:\clip52e\six2\obj;c:\clip52e\catools\obj;c:\blinker3\obj
set pll=c:\clip52e\pll;c:\clip52e\catools\pll
set clipper=f:120

dakle putici u Clipper-ovim environmet varijablama: include, lib, obj i pll + opet zadnji broj 120 za max broj fajlova, ali sada kao Clipper environment varijabla (ono pre je bila DOS environmet varijabla) ... a naravno da u doticnim direktorijumima moraju da se nalaze potrebni/doticni incude-ovi, lib-ovi, obj-ovi, pll-ovi ...

najjednostavniji nacin pokretanja Clipper kompajlera i nekog (obavezno) linkera je iz .bat fajla u kome otprilike treba da pise

clipper %1 /A/B/N/W
if not errorlevel 1 rtlink /pll:base52 file %1 library ct,expand3,nanfor,netto
del %1.obj

i koji se poziva sa

<ime_bat_fajla> <ime_prg_fajla>

dakle svugde umesto onog %1 je <ime_prg_fajla> ali, koliko se secam - BEZ .prg ekstenzije (...ili je to u vezi neceg drugog?), a iz druge linije se vidi da se za linker koristi <rtlink> koji je ubi-boze spor, pa treba umesto njega koristiti <blinker> koji je valda bar 100 brzi (ako se budes mnogo druzio sa Clipper-om videces koliko ti ta brzina znaci) ... iza onog <library> je lista dodatnih tzv. "biblioteka" odnosno .lib fajlova (ustvari .dll fajlova ali statickih) u kojima su te biblioteke funkcija upakovane ... bitan je cak cini mi se i redosled kojim se iste navode zbog moguce istoimenih funkcija u doticnim (uzima se prva na koju natrci linker)

ona slova /A/B/N/W su tzv. "prekidaci" kojima se definise nacin rada samog Clipper kompajlera; njihov spisak i znacenje se valda dobije sa linijom <Clipper.exe help> ili tako nesto...

umesto rada sa .bat fajlom, postoji jos i nacin rada sa .lnk i .rmk fajlovima, odnosno sa Clipper-ovim <rmake> pomocnim programom za isti posao, ali sa finijim mogucnostima podesavanja i uslovljavanja rada kompajlera i linkera, sto se obicno primenjuje samo kod velikih projekata, zasta ti Clipper hladno ne preporucujem :)

i na kraju, obavezno moras koristiti i NG tj. tzv. "Norton Guide" kojim citas razno-razne helpove i za saam Clipper i za dodatne biblioteke koje koristis ... preporuka je naravno da se okanes originalnih .ntx indeksnih fajlova i da OBAVEZNO koristis <six2> ili bolje <six3> index-e: MNOGO su bolji i u smislu komfora i u smislu sigurnosti...


k'o sto vidis, nije ga lako pripremiti za rad... ;) ... sve gornje je prica za DOS i win95, a za XP moze biti ima jos koje bitno mesto za "upisi ovo-i-ono" :)

postoji samo jedan apsolut u logickoj ravni desavanja/vremena:
SVE je RELATIVNO sem:
- osnovnih konstanti svemira
- logike
...i ove tvrdnje
*
Daniel J. Boorstin: The Discoverers, A History of Man’s Search To Known

Napredak nauke zavisice od covekove spremnosti da poveruje u neverovatno, da prekoraci granicu koju namece zdrav razum.
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2153
*.voban.co.yu.



+73 Profil

icon Re: pokretanje clippera01.03.2005. u 10:10 - pre 200 meseci
i jos stavi c:\clip52e\bin u path

a za prevodjenje i linkovanje imas cl.bat koji bi trebao sve da odradi

autoexec.bat: (potreban minimum)

set path=%path%;c:\clip52e\bin
set include=c:\clip52e\include
set lib=c:\clip52e\lib
set clipper=f:120

za xp klikni desnim na my computer->properties->environment variables
Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera08.05.2005. u 14:47 - pre 197 meseci
jos nisam uspio.moze li neko na svom kompjutoru pokrenut clipper a da radi na mom?
damir
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2153
*.voban.co.yu.



+73 Profil

icon Re: pokretanje clippera08.05.2005. u 15:38 - pre 197 meseci
koju ti gresku javlja?

Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

B0R0

Član broj: 46080
Poruke: 20
*.teol.net.



Profil

icon Re: pokretanje clippera09.05.2005. u 05:46 - pre 197 meseci
Podesi u environment variable (desni klik na my computers->properties) :
clipper f100
path (do foldera sa kompajlerom)
bin (isto)
include (isto)
lib (isto)
Autoexec.bat , Autoexec.nt , config.sys, config.nt ne uticu na promjenu okruzenja
Enjoy...
Sve je prolazno samo je ONDULACIJA trajna....
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera09.05.2005. u 22:43 - pre 197 meseci
moze li preciznije, sta tocno upisem u autoexec.bat? recimo kad odpakujem clipper dobijem 6 mapa, include, bin, lib, obj, pll, source. u bin se nalaze exe moduli clippera i 3 batch fajla dosa(cl, cll, clt) s kojim pozivam clipper i u koji bat sta upisem?
damir
 
Odgovor na temu

damiru_2
Damir Ulovec
Radim za klikere...
127.0.0.1

Član broj: 55541
Poruke: 819
*.beotel.net.

Sajt: Pitajte me, možda ću Va..


+2 Profil

icon Re: pokretanje clippera09.05.2005. u 23:13 - pre 197 meseci
Nisi napisao ni koju grešku ti javlja, ni gde si raspakovao Clipper...

Primer za AUTOEXEC.BAT, ako se Clipper nalazi na C:\Clipper\
Path=%Path%;C:\Clipper\Bin;C:\Clipper\Ng
Set Clipper=F100
Set Bin=C:\Clipper\Bin
Set Include=C:\Clipper\Include
Set Lib=C:\Clipper\Lib
Set Obj=C:\Clipper\Obj
Set Pll=C:\Clipper\Pll
Set Ng=C:\Clipper\Ng
Set Temp=C:\Temp

NG je za Norton Guide (pomoć za naredbe i funkcije Clipper-a) a Temp je privremeni direktorijum (mapu).

U CONFIG.SYS treba dodati samo:
FILES=95

Pozdrav
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera10.05.2005. u 21:33 - pre 197 meseci
uradio sam sve kako si napisao, medjutim nemam norton guide. kod pokusaja pokretanja nista se nece otvorit, bljesne na ekranu i nestane. u bin folderu nisam dirao batch fajlove
damir
 
Odgovor na temu

damiru_2
Damir Ulovec
Radim za klikere...
127.0.0.1

Član broj: 55541
Poruke: 819
195.252.85.*

Sajt: Pitajte me, možda ću Va..


+2 Profil

icon Re: pokretanje clippera10.05.2005. u 21:55 - pre 197 meseci
Norton Guide je opcija, ne moraš da ga imaš na računaru.
Ja sam bio dosta precizan i napisao ti šta sve treba da uradiš. Međutim, da bismo ovo rešili što pre i ti treba da budeš precizan, tj. što je moguće precizniji. Ja ne vidim šta se kod tebe dešava na ekranu, tako da bih te molio da detaljno objasniš šta znači:
Citat:
...
kod pokusaja pokretanja nista se nece otvorit
...

Pokretanje... čega?

Pozdrav
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera11.05.2005. u 22:38 - pre 197 meseci
kad kliknem autoexe.clipper folder sam postavio u C:\, u folderu se nalaze folderi: BIN, INCLUDE, LIB, OBJ, PLL i SOURCE, i fajlovi: autoexe.bat, config.sys, te datoteke NATION i README. u autoexe sa upisao:
Path=96Path96;C:\Clipper\Bin;C:\Clipper\Ng
Set Clipper=F100
Set Bin=C:\Clipper\Bin
Set Include=C:\Clipper\Include
Set Lib=C:\Clipper\Lib
Set Obj=C:\Clipper\Obj
Set Pll=C:\Clipper\Pll
Set Ng=C:\Clipper\Ng
Set Temp=C:\Temp*
a u config.sys:
FILES=95
BUFFERS=44
device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=385,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
i to sve ne radi
sta tu nevalja i sta da radim dalje?
damir
 
Odgovor na temu

damiru_2
Damir Ulovec
Radim za klikere...
127.0.0.1

Član broj: 55541
Poruke: 819
195.252.85.*

Sajt: Pitajte me, možda ću Va..


+2 Profil

icon Re: pokretanje clippera12.05.2005. u 00:25 - pre 197 meseci
Eh...
Pročitaj ovo pažljivo i pokušaj sve da shvatiš kako ne bismo imali dodatne nesporazume.

Da li ti hoćeš da pokreneš Clipper kompajler iz čistog DOS-a, ili iz Command Prompt-a Windows-a XP???

Ako je čisti DOS u pitanju (3.0, 4.0, 5.0, 6.0, 6.2,...):
1. - Naziv je AUTOEXEC.BAT, a ne AUTOEXE.BAT
2. - AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS staviti u Root C: diska (dakle: C:\AUTOEXEC.BAT i C:\CONFIG.SYS)
3. - Ne Path=96Path96;C:\Clipper\Bin;C:\Clipper\Ng već Path=%Path%;C:\Clipper\Bin;C:\Clipper\Ng (procenat umesto 96).
4. - Ne Set Temp=C:\Temp* već Set Temp=C:\Temp (bez zvezdice - džokera na kraju)
5. - AUTOEXEC.BAT i CONFIG-SYS ne služe za kompajliranje programa pisanog u Clipper-u. Oni su STARTUP fajlovi za MS-DOS i pokreću se pri svakom startovanju računara u MS-DOS-u. Pokretanjem AUTOEXEC.BAT u DOS-u nećeš ništa postići jer je on već "učitan" prilikom starta DOS-a.
6. - Za kompajliranje se može koristiti Batch datoteka C:\CLIPPER\BIN\CL.BAT
7. - Sadržaj datoteke CL.BAT može biti:
("RTlink" linker je nešto sporiji)
@Echo Off
C:\Clipper\Bin\Clipper %1 /n /m /q
If Not ErrorLevel 1 C:\Clipper\Bin\Rtlink Fi %1 /RESIDENT /SILENT

ili ("Blinker" linker je brži)
@Echo Off
C:\Clipper\Bin\Clipper %1 /n /m /q
If Not ErrorLevel 1 C:\Clipper\Blinker\Blinker Fi %1

Ako imaš source koji se zove MOJPRG.PRG, kompajliraš ga sa:
CL MOJPRG {Enter}
i nakon par sekundi bi trebalo da imaš gotov EXE (MOJPRG.EXE) koji se nalazi na istoj putanji gde je i PRG (zajedno sa OBJ - objektnom datotekom).
Napomena da se direktorijum BIN, u kojem se nalazi datoteka CL.BAT, nalazi "u putanji" (PATH=%Path%;C:\Clipper\Bin;C:\Clipper\Ng), pa je možeš pozvati sa bilo kog direktorijuma.

Ako je u pitanju Command Prompt Windows-a XP, onda sve ovo gore navedeno treba upisati u datoteke AUTOEXEC.NT i CONFIG.NT, koji se nalaze u \WINDOWS\SYSTEM32\ direktorijumu. Kad to sve pažljivo upišeš, odeš u Command Prompt i pokreneš Clipper kompajler (CL.BAT {Enter})

Pozdrav
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera15.05.2005. u 12:52 - pre 197 meseci
radi se o XP-u. ucinio sam sve tako i kad sam pokusao kompajlat kod iz command prompta pise mi:The system cannot find the path specified.
Level was unexpected at this time.
damir
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera16.05.2005. u 21:31 - pre 197 meseci
pokrenuo sam kompajler no kod kompajlanja koda javlja greskuError C2021 Redefinition of procedure or function, sta da radim?
damir
 
Odgovor na temu

damiru_2
Damir Ulovec
Radim za klikere...
127.0.0.1

Član broj: 55541
Poruke: 819
195.252.85.*

Sajt: Pitajte me, možda ću Va..


+2 Profil

icon Re: pokretanje clippera16.05.2005. u 23:06 - pre 197 meseci
Citat:
pokrenuo sam kompajler no kod kompajlanja koda javlja greskuError C2021 Redefinition of procedure or function, sta da radim?

U source kodu (PRG datoteka) imaš dve funkcije ili procedure sa potpuno istim nazivom.
Primer:
FUNCTION Main
@ 12,20 SAY "Pozdrav svima"
RETURN

je isto što i
PROCEDURE Main
@ 12,20 SAY "Pozdrav svima"
RETURN
Ili promeni naziv funkcije (procedure), ili jednu od njih (a možeš i obe ako je to moguće) učini samo delimično vidljivom:
STATIC FUNCTION Main
@ 12,20 SAY "Pozdrav svima"
RETURN


Dodatak - evo šta kaže Norton Guide:
C2021 Redefinition of CA-Clipper procedure or function
Explanation: You specified a PROCEDURE or FUNCTION declaration for a procedure or function name already declared within the same scope. Procedures and functions in CA-Clipper are either public (visible to all other routines in a program) or static (visible only to routines declared within the same program file).
Action: This error usually is generated because of a name conflict between two public functions. If both functions are indeed public functions, rename one of them. If either or both could be STATIC, declare them accordingly.
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera13.07.2005. u 17:10 - pre 195 meseci
imam problema greskom u clipperu: Fatal c3023 Too many label. Kako da to uklonim?

damir
 
Odgovor na temu

damiru_2
Damir Ulovec
Radim za klikere...
127.0.0.1

Član broj: 55541
Poruke: 819
*.beotel.net.

Sajt: Pitajte me, možda ću Va..


+2 Profil

icon Re: pokretanje clippera13.07.2005. u 20:31 - pre 195 meseci
C3023 Too many labels
Explanation: This error can occur if you are using automatic compilation to compile too many program files (.prg) into a single object file (.OBJ) at one time.
Action:
1. Try breaking the compile up into two or more smaller groups of files.
2. Change your overall program building strategy to use single-file compilation where a single program file (.prg) is compiled into a single object file (.OBJ). To compile using single-file compilation mode, use the /M option.
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 2153
*.31.EUnet.yu.



+73 Profil

icon Re: pokretanje clippera13.07.2005. u 22:07 - pre 195 meseci
Mrzelo me da gledam help, ali kad je covek vec napisao, da damo resenje.

Jednostavno receno imas mnogo programa ili procedura. Probaj da koristis funkcije i bice ok. Jednostavno umesto PROCEDURE napisi FUNCTION i bice manje problema, cak i poziv moze da ostane isti.

Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

damiru_2
Damir Ulovec
Radim za klikere...
127.0.0.1

Član broj: 55541
Poruke: 819
*.beotel.net.

Sajt: Pitajte me, možda ću Va..


+2 Profil

icon Re: pokretanje clippera13.07.2005. u 22:27 - pre 195 meseci
Time se neće ništa promeniti.
Lepo piše šta mu je činiti. Inače, neke rezervisane reči (statements) se mogu pisati i u skraćenom obliku, npr:
PROCEDURE -> PROC
FUNCTION -> FUNC
SELECT -> SELE
RETURN -> RETU
DO CASE -> DO CAS
DO WHIL -> DO WHIL
STATIC -> STAT
itd.
Nekad od toga može da zaboli i glava kad vidite, ali eto, čisto da znate...
Pozdrav
- Je s' ti normalan? Ko bre da se skida go?
- Ja ću da se skinem do pojasa...
 
Odgovor na temu

dsvinjar
Damir Svinjarić
Bregana

Član broj: 42625
Poruke: 19
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: pokretanje clippera20.07.2005. u 11:50 - pre 195 meseci
Ima li koji linker da moze povezati 60-ak programa? RTLINK ne moze.Ili postoji neki nacin...?
damir
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: pokretanje clippera

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10384 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.