ok, kupio sam ovaj aparat pre par dana, dobrim delom zahvaljujuci AMomcilu, tj. njegovim postovim, ali najvise zato sto sam pogledao testove na
www.imaging-resource.com i
www.dpreview.com.
Ako je neko zainteresovan za ovaj aparat neka obavzno ode da vidi test na
www.dpreview.com gde su ga poredili sa oly 8080 (e550 u 12 mp rezimu) i iznenadjujuce se dobro drzao. poredili su ga i sa canonom g6. s70 od njih je gubio ali ne drasticno. sve u svemu, testovi su me ubedili da ima dobru rezoluciju.
kada sam ga uzeo, sam sam se uverio u isto. nije ono *svaki cigan svoga konja hvali* ali sam za cenu ispod 300 evra koliko sam platio dobio odlicnih (mada, zaista, suvise kompresovanih) 6mp i 12mp koji daju ovom aparatu (po mom misljenju nekih)solidnih 7 realnih megapixela.
NARAVNO nije sve tako savrseno, aparat ima i neke mane, a to je preterana saturacija jarkih boja narocito crvene , tamno crvene i jarko ljubicaste. jarkoljubicasta je toliko saturirana da se gube mnogi detalji. uspeo sam da manuelnim white balanceom to sredima, a i crvena moze da se podesi (bez manuelnog WB-a) nekim podesavanjima. dakle mogu se srediti ti problemi iako je ume tesko naci pravi nacin
ekran je velik sveto i vrlog jasnog i tecnog prikaza, ali prikazuje malo kontrastniju i vise zutu sliku nego sto jeste, to nije veliki problem, lepo je gledati na njemu.
baterija dobro drze, i volim sto su AA
iso-i su dobri, osim 800 koja je presumovita,a i 400 ponekad
najvise koristim 200 i 100.
sve u svemu ja sam prezadovoljan. ergonomija je ok. mislim da mu ja a95 (canon)konkurent jer ima nesto vise podesavanja, ali ovaj da je zivlje i ostrije slike (ima ga moj drug) ali ga e550 pobedjuje.