Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?

[es] :: PHP :: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?

[ Pregleda: 4143 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworks.co.yu

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?08.05.2002. u 14:14 - pre 245 meseci
Copy paste je pokusano sa
www.devarticles.com/content.php?articleId=68
ali ne uspeva...kao i male izmene ali nista
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworks.co.yu

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?08.05.2002. u 15:04 - pre 245 meseci
Problem na putu resenja ,naravno uy pomoc foruma i php faq by Jbyn4e iliti

Q: Podesio sam upload fajlova na server, ali nece da mi radi. Gde gresim?

A: Proverite u php.ini da li je upload omogucen. Potrazite liije:
file_uploads = On ; Da li dozvoliti upload fajlova preko HTTP protokola (iz formi)
;upload_tmp_dir = ; privremeni direktorijum za upload. Ako se ne definise koristi sistemski
upload_max_filesize = 2M ; Maksimalna velicina fajla za upload

Ukoliko nije greska u ovome, onda evo jednostavnog skripta za upload fajlova. U formi za upload definisite:
<form ENCTYPE="multipart/form-data" name="neko_ime" method="post" action="upload.php">
<INPUT NAME="userfile" TYPE="file">
<INPUT TYPE="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000">
<input type="submit" name="sumbit" value="Uploaduj fajl">
</form>
U upload.php definisite:
if (is_uploaded_file($userfile)) {
copy($userfile, "c:/upload/".$userfile_name);
}
To bi trebalo da radi bez nekih problema.

 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
*.racasse.se

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?08.05.2002. u 15:59 - pre 245 meseci
Tvoj problem je 100% vezan za nesto drugo... U php.ini po difoltu je upload dozvoljen, tako da sumnjam da je problem u tome. Treba da ponovo prodjes polako kroz taj tekst na sajtu i da vidis gde si pogresio.
Ne mozes samo copy/paste da radis. Jesi li video da imas bazu? Podesavanja konekcije, prava pristupa - to takodje treba da se odradi... Ima tu dosta stvari koje izgledaju banalne a mogu skroz da pobrkaju loncice. :)
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

stanoje
php+mysql coravljenje
Batajnica

Član broj: 602
Poruke: 56
*.tehnicom.net



Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?09.05.2002. u 14:11 - pre 245 meseci
<form ENCTYPE="multipart/form-data" name="neko_ime" method="post" action="upload.php">
<INPUT NAME="userfile" TYPE="file">
<INPUT TYPE="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000">
<input type="submit" name="sumbit" value="Uploaduj fajl">
</form>
Samo jos jednu stvar,
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ZAMENITE OBAVEZNO REDOSLED U FORMI TAKO DA STOJI
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

<INPUT TYPE="hidden" NAME="MAX_FILE_SIZE" VALUE="1000000">
<INPUT TYPE="file" NAME="userfile">

Jer se u suprotnom desava da MAX_FILE_SIZE ne radi
kako treba. Naime, odredisni skript ce snimiti u svakom
slucaju fajl koji je poslan, vodeci racuna samo o globalnom
podesavanju u okviru php.ini -ja. Najverovatnije zato sto
u trenutku prijema fajla nema lokalni MAX_FILE_SIZE, jer se
isti POST metodom salje POSLE fajla.Tako da je php snimio
temp fajl i nije ga obrisao posle prijema MAX_FILE_SIZE-ta koji
je definisan na manje od velicine poslatog fajla.

To me je pre par meseci ubilo u pojam(izgubio sam pola dana),
iako sam imao skript koji je bio u savrsenoj eksploataciji
(dzebeni copy-paste, ko li ga izmisli),
te je i zasluzilo da bude upisano velikim slovima
na plastici oko monitora :)
Sima Kosmos iz dalekog svemira
 
Odgovor na temu

maliX
ivan malik
bgd/ srbija i crna gora

Član broj: 1796
Poruke: 67
*.mediaworks.co.yu

ICQ: 47807731
Sajt: www.xajckop.co.yu


Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?09.05.2002. u 15:33 - pre 245 meseci
sve je to lepo, ali nemam prikaz slike iz baze; umesto slike imam brdo karakuka.
ako sliku iskopiram na hdd, ubacim putanju u bazu i u img tag ubacim:
...src="[?=$put ?]...
sve lepo fercera,...
ali hteo bih da sliku imam U bazi. sliku u bazi ne mogu da vidim ni putem mysqlfront-a
Hu is having fun :)
Nevaspitanje nije opravdanje
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworks.co.yu

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?09.05.2002. u 15:37 - pre 245 meseci
Citat:
leka:
Tvoj problem je 100% vezan za nesto drugo... U php.ini po difoltu je upload dozvoljen, tako da sumnjam da je problem u tome. Treba da ponovo prodjes polako kroz taj tekst na sajtu i da vidis gde si pogresio.
Ne mozes samo copy/paste da radis. Jesi li video da imas bazu? Podesavanja konekcije, prava pristupa - to takodje treba da se odradi... Ima tu dosta stvari koje izgledaju banalne a mogu skroz da pobrkaju loncice. :)


Izmenjeno je u php.ini
::path and direc..::
extension_dir =c:\php .....putanja

::file uploads::
upload_tmp_dir =d:\upload ....putanja

[sesssion]

session.***_path = e:\sessions


upload
<form ENCTYPE="multipart/form-data" name="neko_ime" method="post" action="upload.php">

itd...
zamenjeno je i
<INPUT TYPE="hidden" NAME="MAX_FILE_SIZE" VALUE="1000000">
<INPUT TYPE="file" NAME="userfile">

+....etc etc
ali i dalje ne radi tj. nemamo prikaz slike iz baze, a hteli bi da sliku imamo u mysql bazi

 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.verat.net



+256 Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?09.05.2002. u 16:41 - pre 245 meseci
Citat:
maliX:
sve je to lepo, ali nemam prikaz slike iz baze; umesto slike imam brdo karakuka.
ako sliku iskopiram na hdd, ubacim putanju u bazu i u img tag ubacim:
...src="[?=$put ?]...
sve lepo fercera,...
ali hteo bih da sliku imam U bazi. sliku u bazi ne mogu da vidim ni putem mysqlfront-a

Khm... khm. Elem. Opisani upload koji sam ja dao, i izmena koju je dao doticni gore - sluze da prebacis FAJL (sliku recimo) na REMOTE fajl sistem (dakle na hdd), a ne u bazu. Ukoliko hoces sliku u bazi, onda moras posebno da pravis kod za to. Sliku u bazi ces videti kao binarni fajl, ne kao sliku, tako da direktno iz baze ne mozes da je gledas, vec ces gledajuci "obicnim" pregledacima baze videti samo skup karaktera - a kad je skript vadi iz baze, on ce vec dodati odgovarajuce headere (valdja tako ide?) i prikazati sliku kako treba.
Nacin koji si probao - znaci da drzis samo putanju u bazi je efikasan jer se ne poziva baza radi slike vec fajl sistem koji je (trebalo bi barem) dosta brzi nego izbvlacenje iz baze, pa je on i preporucljiviji. Jedino ukoliko ne zelis da se direktno gledaju tvoje slike na serveru, ali uvek postoji opcija "save picture as", pa te ni to nece zastititi od toga da neko snimi sliku (samo ce mu biti malo teze).

Ukoliko te zanima slike i baza - onda treba da procitas o tipu podataka BLOB, npr mogao si da pogledas na google-tu sa kljucnim recima "mysql picture blob" pa ces naci vec sta te zanima.
Evo ti nekih od prvih linkova, verujem da ces naci ono sto te zanima:
http://www.faqts.com/knowledge_base/view.phtml/aid/1241/fid/94
http://www.phpbuilder.com/columns/florian19991014.php3
http://www.phpbuilder.com/columns/william19990908.php3
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?09.05.2002. u 16:42 - pre 245 meseci
Citat:
maliX:
sve je to lepo, ali nemam prikaz slike iz baze; umesto slike imam brdo karakuka.
ako sliku iskopiram na hdd, ubacim putanju u bazu i u img tag ubacim:
...src="[?=$put ?]...
sve lepo fercera,...
ali hteo bih da sliku imam U bazi. sliku u bazi ne mogu da vidim ni putem mysqlfront-a

moras iz php-a da posaljes header("Content-Type: blablabla"); i Content-Lenght: blablalba....
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

maliX
ivan malik
bgd/ srbija i crna gora

Član broj: 1796
Poruke: 67
*.mediaworks.co.yu

ICQ: 47807731
Sajt: www.xajckop.co.yu


Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?10.05.2002. u 09:59 - pre 245 meseci
Citat:
moras iz php-a da posaljes header("Content-Type: blablabla"); i Content-Lenght: blablalba....

elem, prateci upustva sa phpbuilder.com-a, o'reilly-evog sajta, devsheda i sl. nisam uspeo da uradim sta sam hteo. naime, stvar je jednostavna: slike unosim u bazu, jer bi iste hteo da kasnije povucem na odgovarajuca mesta u tekstu. ali... slike ubacim u bazu, ali mi je ispis na stranici nikakav: ili nista, ili karakuke i pored svih Conten-headera, Content-lengtha, Content-stasvene :). Cuvanje slika na hddu i cuvanje putanje u bazi je ok, ali to nije to...

svaka pomoc dobrodosla...
Hu is having fun :)
Nevaspitanje nije opravdanje
 
Odgovor na temu

dwarf
Beograd, Srbija

Član broj: 1328
Poruke: 336
*.yubc.net



Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?10.05.2002. u 13:11 - pre 245 meseci
OK, pazi 'vamo. Recimo da imas tabelu sa podacima o clancima (ako sam dobro shvatio, to radis). Napravis jos jednu tabelu, koja u sebi sadrzi sledeca polja:

ID == primarni kljuc, znas vec kako ide
cID == strani kljuc, sluzi za povezivanje za odredjenim clankom.
Slika == BLOB polje u koje trpas sliku
Mime == MIME tip slike koju trpas

Kada uplodujes sliku na server, ti lepo otvoris taj temp fajl, zatim potrpas njegov sadrzaj u jednu varijablu, uradis addslashes() na tu varijablu, i sada si dobio lepo sadrzaj slike. Tip slike dobijas preko $ime_upload_polja_type varijable (pazi ovde, ako imas PHP 4.2.0). Recimo da ti je ime formulara $userpic:
Code:

if (is_uploaded_file($userpic)){
    $fcont = implode("",file($userpic));
    $fcont = addslashes($fcont);
}
$sqlInsert = "INSERT INTO slicke VALUES('',1,".$fcont.",'".$userpic_type."')";
...izvrsavanje upita...


Kasnije kada dodajes sliku na stranu, u HTML kodu mu kazes:
Code:

<img src="view_image.php?cid=1">


A view_image.php strana izgleda nekako ovako:
Code:

if (!$cid){
    die("AAAAAAA!!!");
}
$sqlGetPic = "SELECT Slika,Mime FROM slicke WHERE cID = $cid";
...vadis rezultate...
header("Content-Type: ".$row["Mime"]);
echo $row["Slika"];


Naravno, ovo vazi samo za jednu sliku. Ako ih imas vise, moras da pravis <img> tag kako je gore opisan za svaku, zatim moras da pravis drugaciji skript za upload slike. To ume da bude jako zeznuto, znam da je mene zezao kada sam jednom radio sa vise slika, upravo MIME tip slike. Ali snaci ces se vec. Naravno, zasebna tabela ovde je da bi bilo preglednije ukoliko zelis da imas vlise slika vezanih za jedan clanak. Ukoliko ti je potrebna samo jedna, mozes i da je smestis u tabelu gde je i clanak, samo pazi onda kako postavljas indekse, ako hoces da pravis neki sistem pretrazivanja.

Ako imas jos koji problem posle ovoga, ti cimaj.
 
Odgovor na temu

stanoje
php+mysql coravljenje
Batajnica

Član broj: 602
Poruke: 56
*.tehnicom.net



Profil

icon Re: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?15.05.2002. u 14:24 - pre 245 meseci
Citat:
moras iz php-a da posaljes header("Content-Type: blablabla"); i Content-Lenght: blablalba....elem, prateci upustva sa phpbuilder.com-a, o'reilly-evog sajta, devsheda i sl.
svaka pomoc dobrodosla...

NEMA TU MNOGO MOZGA, AKO IZLAZE KUKE I KVAKE VEROVATNO
NISI DAO CONTENT-TYPE
evo dole primer koji RADI i sa JPG i sa GIF i sa PNG:
TABELA tabelaslike ima polja :
ID - unique id
fotoblob (blob) koji cuva sliku
i stavi sta ti sve jos treba

$sqlSlike="select id,logoblob AS fotoblob FROM tabelaslika WHERE ID=".$IDi;
$sqlSlike.=" LIMIT 0,1"
$rsSlike=mysql_query($sqlSlike);

if(!($redSlika=mysql_fetch_object($rsSlike)))
//
else{
$zaglavlje="Content-Type:image/gif";
Header($zaglavlje);
print $redSlika->fotoblob;
}

primeti da nesmes imati NISTA ECHO PRE Content-Type inace
ce ti slika izlaziti kao djubar ako se uopste ista i prikaze
pozivas sa <IMG SRC="pikaso.php?IDi=2">
za sliku ciji je ID=2
Sima Kosmos iz dalekog svemira
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Kako da sredim problem vezan za PHP i bazom i SLIKAMA?

[ Pregleda: 4143 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.