Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?

[es] :: Asembler :: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?

[ Pregleda: 5422 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Coboco

Član broj: 29271
Poruke: 157
*.vdial.verat.net.



+3 Profil

icon Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?28.01.2005. u 16:24 - pre 199 meseci
Imam pitanje iz arhitekture racunara, vezano za instrukcioni kod CPU-a, pa me interesuje sta bi trebalo da pricam vezano za to pitanje?

Dakle, kako glasi kod instrukcije koji se salje CPU-u?
 
Odgovor na temu

Vojislav Milunovic

Član broj: 25
Poruke: 2117
195.252.86.*



+1 Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?28.01.2005. u 17:11 - pre 199 meseci
pa pislim da na intellovom sajtu ima kako izgledaju instrukcije zapisano u HEX iliti binarno ako oces jos uproscenije...
Mada nije lose da za tu tematiku pogledas neke dissaembler engine koje su pisali razni VXeri, recimo Z0MBIE
http://www.vx.netlux.org/29a/main.html pogledaj ovde za vise, ima pregrst kodova na tu temu
 
Odgovor na temu

BaCkSpAcE

Član broj: 10
Poruke: 518
213.244.197.*



Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?30.01.2005. u 03:45 - pre 199 meseci
Ako sam ja dobro razumeo tvoje pitanje, taj tvoj "instrukcioni kod" moze biti: 1-bajtni, 2-bajtni, 3-bajtni, 4-bajtni i 6-bajtni... to ustvari predstavlja format instrukcije. Pa onda tu moze da se kaze da se jednobajtne instrukcije koriste kada se mesto operanda podrazumeva ili kad se instrukcija poziva sa registrom kao operandom, i tako dalje... Reci mi da li je to ono sto ti trazis, da ne bih ja dzabe tipkao ovde...
 
Odgovor na temu

Coboco

Član broj: 29271
Poruke: 157
*.vdial.verat.net.



+3 Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?30.01.2005. u 09:54 - pre 199 meseci
Upravo to... format instrukcije. Negde sam pronasao da se format instrukcije, kod mikorkontrolera, sastoji iz OPCODE-a i jos dva bajta u kojima se upisuje adresa gde ce se rezultat upisati i adresa operanda...

sta ti mislis o tome, ili napisi sta znas.

Unapred zahvalan
 
Odgovor na temu

BaCkSpAcE

Član broj: 10
Poruke: 518
*.dial.InfoSky.Net.



Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?30.01.2005. u 14:01 - pre 199 meseci
to sto si ti naveo je 3-bajtni format... Sad cu ti opisati svih 5 formata instrukcija:

1-bajtni format: (opcode) [registar]
Kod ovog formata znaci ide samo opcode kada se mesto operanda podrazumeva, ili se dodaje naziv nekog registra u nastavku ako je on operand

2-bajtni format: (opcode) (mod reg r/m)
Ovde sam ti razdvojio po bajtovima, znaci opcode zauzima jedan bajt, mod 2 bita, reg 3 bita i r/m 3 bita. Ove instrukcije su tipa registar/memorija u registar bez pomeraja, ili registar/memorija iz registra bez pomeraja... Deo reg predstavlja adresu registra procesora u kojem se nalazi odredisni operand, npr. ax je 000, di je 111, a za ostale se ne secam ;) a mogu ti ih naci, ako ces da ucis i to... Poljima mod i r/m odredjujes koji ce se registri koristiti za adresiranje.

3-bajtni format: (opcode) ((neposredni operand))
Ovaj format se za instrukcije tipa neposredni operand u registar. Neposredni operand zauzima dva bajta, kao sto se vidi prema mojim zagradama.

4-bajtni format: (opcode) (mod reg r/m) ((memorijska lokacija ili registar))
Ovaj format instrukcije je slican 2-bajtnom, samo sto se ovde moze koristiti i pomeraj. Znaci ovaj format se koristi za instrukcije tipa registar/memorija u registar sa pomerajem ili registar/memorija iz registra sa pomerajem

6-bajtni format: (opcode) (mod reg r/m) ((memorijska lokacija)) ((neposredni operand))
Koristi se za instrukcije tipa neposredni operand u memoriju. Kao sto vidis, slican je 3-bajtnom, samo sto se kod trobajtnog ide u registar, a ovde u memoriju.

 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?05.02.2005. u 22:45 - pre 199 meseci
Bilo bi lijepo da si rekao o kojem se konkretno CPU-u radi, pa da dobiješ malo konkretnije detalje :)

Inače, moderni x86 CPU instrukcije prevodi u kompaktniji RISC-like interni instrukcijski format, a individualne operacije koje su namijenjene jedinicama izvršavanja ovise o detaljima implementacije CPU-a ("ops" za K7, "rops" za PIII, "atoms" za Crusoe, etc.). Usput se interno redoslijed instrukcija rearanžira tako da se mogu izvoditi paralelno te se, kao rezultat, sekvencijalni, uređeni (u smislu ordered) kod koji je proslijeđen CPU-u se izvodi paralelno i OOO(Out of order).

Tu je još i priča VLIW vs. dinamički superskalarni scheduling instrukcija, blablabla...vidi detalje na ars technica ili u priručnicima :>
 
Odgovor na temu

Nothingman

Član broj: 31375
Poruke: 308
*.teol.net.



+112 Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?06.02.2005. u 19:06 - pre 199 meseci
Mislim da mu je do sada prosao ispit, tako da mu verovatno vise nisu potrebne dodatne informacije ;)

Q: Are there really any systems where
void main() doesn't work?
A: It has been reported that programs using void main() can crash.
Q: The book I've been using, _C Programing for the Compleat Idiot_,
always uses void main().
A: Perhaps its author counts himself among the target audience.
 
Odgovor na temu

Coboco

Član broj: 29271
Poruke: 157
*.ptt.yu.



+3 Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?06.02.2005. u 20:38 - pre 199 meseci
Upravu si da mi je prosao ispit... malo sam bio neodogovoran sto to nisam napomenuo... :(

izvinjavam sam se svima... i takodje zahvaljujem, narocito BaCkSpAcE-u, ciji post mi je u mnogome pomogo.

...a nisam imao vremena da napisem ovo jer mi je to bio poslednji ispit, koji sam polozio i sada spremam veoma ubrzanim tempom diplomski iz MKE kako bih stigao da "uhvatim vozu" za martovsku klasu... nadam se da cete me razumeti
 
Odgovor na temu

Nothingman

Član broj: 31375
Poruke: 308
*.teol.net.



+112 Profil

icon Re: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?06.02.2005. u 20:47 - pre 199 meseci
Ma naravno da cemo te razumeti. Da nam sretno polozis diplomski i, jos vaznije, da nam se ziv vratis iz vojske :)

Q: Are there really any systems where
void main() doesn't work?
A: It has been reported that programs using void main() can crash.
Q: The book I've been using, _C Programing for the Compleat Idiot_,
always uses void main().
A: Perhaps its author counts himself among the target audience.
 
Odgovor na temu

[es] :: Asembler :: Instrukcioni kod. Registar naredbi i dekoder?

[ Pregleda: 5422 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.