Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Lakše do viza EU za stručno usavršavanje

[es] :: Vodič za učenje :: Lakše do viza EU za stručno usavršavanje

[ Pregleda: 1936 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Lakše do viza EU za stručno usavršavanje12.01.2005. u 15:19 - pre 234 meseci
Studenti, srednjoškolci, naučnici i stručnjaci iz Srbije i Crne Gore i drugih zemalja zapadnog Balkana moći će lakše i po „ubrzanom postupku” da dobijaju vize za ulazak na teritoriju EU, ukoliko tamo idu u cilju usavršavanja i sticanja dodatnih znanja, odlučio je Savet ministara EU.

Kako su agenciji Beta potvrdili izvori Evropske komisije, ta odluka je početkom januara stupila na snagu i odnosi se na osobe koje za usavršavanje i prenos znanja neće primiti nikakvu zaradu, ili u EU dolaze sa „dobrovoljnim zadacima”.

Vize i dozvole za privremeni boravak biće izdavane na rok do godinu dana, a izuzetno i duže, navodi se u uredbi EU.

Poseban postupak važi za specijalizaciju u medicini. Države članice EU moraju ponaosob odlučiti da li će prihvatiti studente i stručnjake iz „trećih zemalja” koji žele da se usavrše na tom polju.

Svaka zemlja članica EU može samo na svoju teritoriju ograničiti boravak studentima i stručnjacima iz SCG i zemalja zapadnog Balkana, ali se u uredbi Saveta ministara EU naglašava da olakšice za kretanje po više zemalja Unije treba dati posebno kad je u pitanju njihovo učešće u programima EU koji zahtevaju pristup obrazovnim ustanovama u više država.

„Jedan od ciljeva Evropske unije na polju obrazovanja”, predočeno je u uredbi EU, „jeste da Evropa preraste u prvorazredno svetsko središte za studije i profesionalno usavršavanje. Pospešivanje pristupa državljana trećih zemalja Uniji u cilju studija, ključni je činilac u toj strategiji”.

U odredbi Saveta ministara Unije se ističe da, ako to dozvoljavaju zakoni zemlje EU u kojoj se nalaze, studenti tokom specijalizacije u EU mogu raditi da bi zaradili dodatna sredstva za pokrivanje troškova boravka. Takođe se naglašava da lice koje želi da dobije vizu, odnosno boravak do godinu dana u cilju usavršavanja i „dobrovoljne misije”, mora dokazati da raspolaže sredstvima za pokrivanje troškova boravka, da ima povratnu avionsku ili drugu prevoznu kartu, da je zdravstveno osigurano i ne predstavlja opasnost po javni red i bezbednost država EU.

Države EU ovu uredbu treba da unesu u svoja zakonodavstva najkasnije do 1. januara 2007. godine, ali je mogu odmah primenjivati.

Politika

 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Novac za odlazak studenata u EU veći problem od viza12.01.2005. u 15:22 - pre 234 meseci
Finansiranje odlaska studenata iz SCG na usavršavanje u zemlje Evropske unije mnogo je veći problem od dobijanja vize. Ta odluka EU neće puno značiti u praksi jer odlazak studenata niko ne želi da finansira, jer i do sada problem nije bio da se vize dobiju, nego da se finansira odlazak i boravak studenata.

80 odsto studenata iz Srbije nikada nije ni kročilo u inostranstvo.

 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za učenje :: Lakše do viza EU za stručno usavršavanje

[ Pregleda: 1936 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.