Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koliko znate?

[es] :: Art of Programming :: Koliko znate?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10111 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Genie
Stojkovic Igor
Smederevo

Član broj: 100
Poruke: 54
195.252.103.*

Sajt: galeb.etf.bg.ac.yu/~stojk..


Profil

icon Koliko znate?13.04.2002. u 22:36 - pre 266 meseci
Zanima me koliko se znanja krije na ovom mestu pa bih vas zamolio da kazete nesto o tome koliko dobro znate da programirate, u kojim jezicimi, kakva iskustva imate, sta ste dosad uradili...i da li zivite u Srbiji? Mozda bismo jednog dana mogli da se organizujemo i pokazemo ovim Hrvatima, Slovencima, Madjarima i Rumunima da i mi nesto znamo. Ako ima i takvih ovde mozda bi i oni malo mogli da nam pomognu :).

Ja sam poceo da programiram '98., godinu dana posto sam dobio comp. Poceo sam sa QBasic-om, pa presao na Pascal i Delphi a trenutno u skoli ucim i C++ i asembler. U Delphi-ju sam se poduze zafrkavao sa DirectX-om (ne direktno posto nemam SDK vec pomocu DelphiX kontrola), a sada sam poceo i da ucim OpenGL. Definitivno je laksi, zbog cega mi se i vise svidja i kao svoj prvi projekat radim program - Rubikova kocka. Dakle mozete da se igrate sa 3D kockom, da kazete compu da vam je resi i sl.; i to ce mi biti maturski rad iz programiranja. Hocu samo da kazem da brzo ucim: poceo sam pre samo tri-cetiri nedelje da proucavam OpenGL a kockica se vec vrti na sve strane :). A u DelphiX-u sam uradio samo tenkice po uzoru na istoimenu igru sa Nintenda i posle toga razvijao kontrole za DelphiX - Button,ListBox,EditBox... San mi je da jednog dana profesionalno programiram igrice. Samo steta sto nevolim C. Mnogo mi je, brate, ruzan - imena 90% funkcija su toliko nerazumna...da ne pominjem koliko im ime govori sta rade. Znam da postoje mnogo vise kompajlera za C, da je opste prihvacen i sve to, ali sam Delphi tako zavoleo, tako mi je lep i priras'o srcu da mi je C sa vremenom samo sve ruzniji :(. Sto se mog iskustva tice, tek zavrsavam srednju i nemam nikakve ozbiljne stvari za sobom ali zato, za razliku od nekih, mogu da kaze: "Jos sam ja mlad!" :).


--
Best regards
Stojkovic Igor Smederevo
 
Odgovor na temu

01011011

Član broj: 561
Poruke: 2341
*.proxy.aol.com



+2 Profil

icon Re: Koliko znate?14.04.2002. u 03:40 - pre 266 meseci
Ja se bavim C++ programiranjem (basic), i PHP programeanje (srednje)...
hehe
Projekte koje radim u C++ su uglavnom ono sto treba za skolu, nista licno. Kad budem imao vise vremena ona cu da se posvetim malko vise.
PHP ucim sa strane jer sam zavoleo jezik taj zbog toga sto je dobar za web programiranje. radim na dosta projekata sa tim. :)
 
Odgovor na temu

Predrag Damnjanovic
Predrag Damnjanovic
Nis, Srbija

Član broj: 141
Poruke: 1305
*.bankerinter.net

Sajt: www.mycity.rs


+1 Profil

icon Re: Koliko znate?14.04.2002. u 13:25 - pre 266 meseci
Ahm, a sta ti mislis, da smo mi ovde stariji od tebe?
Ja upravo zavrsavam 4. razred gimnazije, a gazda na ovaj sajt je to uradio prosle godine.
90% nas je tu negde, 81-84 godiste.

Sto se tice programiranja, ja sam imao tu srecu da 'rastem' uz komp, pa sam sa Basicom poceo davne '92!
A nije bio QBasic prvi , on je bio drugi, a prvi je bio GWBasic
Samo da se zna kol'ko sam ja mator programer, lol

Sto se tice C-a, on je za mene veoma lep jezik.
Za razliku od Delphija, u C-u ti sam manipulises memorijom, sto je po meni OK, jer si tako 'blizi' samom procesoru, i kod ti je brzi.

Nego, da li ti je palo na pamet da u C-u napises funkcije ekvivaletne onim u Pascalu, tako da i u C-u imas funkcije poput copy, length...
Pa jos uradis ovo:

#define begin {
#define end }


I onda programiras u C-u pascal :

if (length(a) > 10) begin
a = copy(b,3,5);
a = copy(b,3,5);
end;


Eto, ovo ce da radi i u C-u i u Pascalu/Delphiju
Samo = replaceujes sa ==, a := replacejues sa =, posto to ne moze da se definise.
Mada mozes da napravis funkcije koje ce da uporedjuju i dodeljuju, pa ce kod da ti bude 100% kompatabilan!
LOL
 
Odgovor na temu

Makojdis
Stefanovic Milos
Kragujevac

Član broj: 78
Poruke: 302
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Koliko znate?15.04.2002. u 20:12 - pre 266 meseci
Ja sam cetvrta godina gimnazije
do sada sam u skoli ucio Pascal, C, Assembler, SQL, Prolog (najgora stvar koju sam ikad video), a sam sam naucio Delphi, sad radim za maturski SQL u Delphiju....i tako malo se bakcem sa Java-om ali nisam daleko dogurao.
A sa programiranjem sam poceo da se bavim pa pre jedno 5 god.
Iz kojih ste vi skola?
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.rcub.bg.ac.yu

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Koliko znate?15.04.2002. u 20:41 - pre 266 meseci
Citat:
Makojdis:
Ja sam cetvrta godina gimnazije
do sada sam u skoli ucio Pascal, C, Assembler, SQL, Prolog (najgora stvar koju sam ikad video), a sam sam naucio Delphi, sad radim za maturski SQL u Delphiju....i tako malo se bakcem sa Java-om ali nisam daleko dogurao.
A sa programiranjem sam poceo da se bavim pa pre jedno 5 god.
Iz kojih ste vi skola?


A da ti nisi malo iz matematicke gimanzije?
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Genie
Stojkovic Igor
Smederevo

Član broj: 100
Poruke: 54
*.ptt.yu

Sajt: galeb.etf.bg.ac.yu/~stojk..


Profil

icon Re: Koliko znate?16.04.2002. u 16:57 - pre 266 meseci
Pa to u C-u i nije neko resenje moras priznati. Nego el mozes ti da mi kazes sta vam to u stvari znaci da C dozvoljava direktan rad sa memorijom? Navedi mi neki primer sta to mozes da uradis u C-u a da u paskalu ne moze.

Ja, inace, idem u Tehnicku skolu, Smederevo smer: Elektrotehnicar racunara.
 
Odgovor na temu

c00l_daem0n
Beograd

Član broj: 309
Poruke: 294
*.telekom.yu

Jabber: andrew@elitesecurity.org
ICQ: 53650656


Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 11:42 - pre 266 meseci
Citat:
zastita:
Sto se tice programiranja, ja sam imao tu srecu da 'rastem' uz komp, pa sam sa ...


U jeee... kakva crna sreca, sto blejis 15 godina u monitor...
Would you translate me on the other page in face = Da li biste me preveli na drugu stranu ulice
 
Odgovor na temu

Jovan Marjanovic
HP GmbH
Stuttgart

Član broj: 942
Poruke: 456
*.net.external.hp.com

ICQ: 42
Sajt: www.hp.com


Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 12:00 - pre 266 meseci
Evo i ja da se javim ovde. Ja sam cetvrti razred gimnazije zavrsio pre cirka 8 godina, a inace sam kao profi programer. I znam da isprogramiram ponesto u C-u, nesto manje u C++-u, a jos manje u ostalim programskim jezicima koji me nikad nisu zanimali preterano. Isto tako volim da forsiram C programiranje kao najbolje i najjace i sve ostalo (odma se izvinjavam svim OO programerima :P)
Za automatsko dobijanje Super Moderatorskog statusa na Elitesecurity forumima pritisnite Alt+F4
 
Odgovor na temu

Makojdis
Stefanovic Milos
Kragujevac

Član broj: 78
Poruke: 302
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 13:28 - pre 266 meseci
Citat:
autoexes:

A da ti nisi malo iz matematicke gimanzije? :D



Pa ne bas iz matematicke, posto sam ja iz KG-a mi imamo specijalno odeljenje....al to ti je isto
 
Odgovor na temu

Predrag Damnjanovic
Predrag Damnjanovic
Nis, Srbija

Član broj: 141
Poruke: 1305
*.bankerinter.net

Sajt: www.mycity.rs


+1 Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 14:12 - pre 266 meseci
Citat:
Genie:
Pa to u C-u i nije neko resenje moras priznati. Nego el mozes ti da mi kazes sta vam to u stvari znaci da C dozvoljava direktan rad sa memorijom? Navedi mi neki primer sta to mozes da uradis u C-u a da u paskalu ne moze.

Nije fazon u kvantitetu (sta ko koliko moze) nego u kvalitetu (nacinu na koji se pise i kompajlira program).
BTW, ne znam mnogo o pointerima u delphiju, ali mislim da ne mozes da napravis pointer na funkciju u delphiju...
 
Odgovor na temu

Genie
Stojkovic Igor
Smederevo

Član broj: 100
Poruke: 54
*.ptt.yu

Sajt: galeb.etf.bg.ac.yu/~stojk..


Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 16:03 - pre 266 meseci
[/quote]
Nije fazon u kvantitetu (sta ko koliko moze) nego u kvalitetu (nacinu na koji se pise i kompajlira program).
BTW, ne znam mnogo o pointerima u delphiju, ali mislim da ne mozes da napravis pointer na funkciju u delphiju...[/quote]

Ma nema problema:
var MyFunc: function(A,B: Integer):Integer;

i to je to.
 
Odgovor na temu

kajla
Milorad Janković
Beograd

Član broj: 445
Poruke: 909
*.88.EUnet.yu



+2 Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 16:06 - pre 266 meseci
Citat:
Makojdis:
Citat:
autoexes:

A da ti nisi malo iz matematicke gimanzije? :D



Pa ne bas iz matematicke, posto sam ja iz KG-a mi imamo specijalno odeljenje....al to ti je isto

Pa imali nekog ovde na forumu iz matematičke gimnazije?

poz.
 
Odgovor na temu

Predrag Damnjanovic
Predrag Damnjanovic
Nis, Srbija

Član broj: 141
Poruke: 1305
*.bankerinter.net

Sajt: www.mycity.rs


+1 Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 16:31 - pre 266 meseci
Citat:
Genie:
Ma nema problema:
var MyFunc: function(A,B: Integer):Integer;

i to je to.

OK, onda vazi ona prica o kvalitetu :)
Plus, svi sorsevi, primeri, itd... su pisani u C-u.
 
Odgovor na temu

had
BGD

Član broj: 1505
Poruke: 163
*.drenik.net



Profil

icon Re: Koliko znate?18.04.2002. u 23:51 - pre 266 meseci
Citat:
kajla:
Citat:
Makojdis:
Citat:
autoexes:

A da ti nisi malo iz matematicke gimanzije? :D



Pa ne bas iz matematicke, posto sam ja iz KG-a mi imamo specijalno odeljenje....al to ti je isto

Pa imali nekog ovde na forumu iz matematičke gimnazije?

poz.


Sta je citata...
Ima mene i autoexes_a

Jedite kod Dzoa!
 
Odgovor na temu

Voodoo
Novi Beograd

Član broj: 3508
Poruke: 488
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: Koliko znate?24.04.2002. u 11:27 - pre 265 meseci
Ja sam rodjen 1984, Basic sam ucio na C64, a sad znam Basic/Visual Basic, Pascal/Delphi, C/Visual C++.

Znam da napravim jednostavne 2D igre tipa arcanoid/pong/space invaders, ali ne znam OpenGL/D3D...
 
Odgovor na temu

Voodoo
Novi Beograd

Član broj: 3508
Poruke: 488
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: Koliko znate?24.04.2002. u 11:33 - pre 265 meseci
KAKO NE MOZES DA NAPRAVIS POINTER NA DELPHI FUNKCIJU?

Pa kako bi onda registrovao Windows klasu ili instalirao CallBack funkciju, crni sine?

Pointer za funkciju se dobija kao @ImeFunkcije, a rezultat ti je adresa funkcije!
Ovo je znacajno ako, na primer, koristis ZIP Pack/Unpack biblioteke pisane u C-u, koje traze instaliranje CallBack funkcije za pracenje progresa...

[ Ja idem u TEsLu... ]
 
Odgovor na temu

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
*.99.3.213.dial.bluewin.ch



Profil

icon Re: Koliko znate?28.04.2002. u 23:53 - pre 265 meseci
ja sam 1984. godiste, u Svici, ucih basic na c64 (Skoro standardno :), posle qbasic na PCu, pa pascal, pa assembler, pa c++... Sada vecinom programiram c++... eto :)
Prvi razred gimnazije zavrsih u Zemunskoj, ako to nekog uopste interesuje <:)
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.ipt.aol.com



+1 Profil

icon Re: Koliko znate?29.04.2002. u 04:20 - pre 265 meseci
Ma ja znam malko php i c mada se oko ovog drugog ne raspravljam.

Da ne pricam sad da sam se zajebavao po qbasicu, pascalu, visual basicu itd...(eh, to su bili dani srednje skole

Za sobom nosim niz projekata, kako manjih tako i onih malo vecih, mrzi me sad da nabrajam ako vas zanima, kontaktirajte me za resume

 
Odgovor na temu

dRock9
Kragujevac - Beograd

Član broj: 4217
Poruke: 54
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Koliko znate?12.06.2002. u 00:48 - pre 264 meseci
Poshto vidim da se interesujete za ozbiljnije projekte par saveta:
1. Nije vazno koji je jezik bolji. Uglavnom je bolji onaj koji bolje znas ) jer je veca verovatnoca da ces u njemu posao zavrsiti kvalitetno i u roku
2. vrlo je bitna logika programiranja i pre svega projektovanje samog software-a, tako da cisto kodersko iskustvo uglavnom nije dovoljno.
3. Sto se tiche C vs Pascal: C je dosta dinamican po samoj konstrukciji i blii hardveru. Shto se memorije tice za razliku od pascaloidnih jezika C ima fantasticnu podrsku za rad nad alociranom memorijom, ali i tu treba biti oprezan jer ko nije dovoljno rutiniran lako napravi tesko uocljiv bug. Pointer na funkciju je moguce napraviti i u delphiju (sta vise mozete funkcije pozivati po rednom broju iz modula), ali to opet nije kao kod C-a gde pointer na f-ju predstavlja pointer na mem. lokaciju u kojoj pocinje kod f-je. Naravno ako znate ASM (bar solidno) sve se to da odraditi i u pascaloidnim jezicima uz dodatke ASM koda. Tako se opet vracate na stavku 1. )
4. Nije bitno toliko ko koliko zna, obzirom da je ovde vecim delom mladja populacija, vec da li znate da razmisljate na programerski nacin. i josh jedna vrlo vazna stvar: Znanje programiranja i znanje programskog jezika (bolje reci poznavanje) su dve VRLO razlicite stvari.

Makojdis: A ti bre nemoj preterano da seres, do juce si krao tudje vreme i sad si odjednom programer, a ne znas da napises dva prostoprosirena programska reda )) - shala mala, pozdrav. Shto se ETF-a tiche prica se po fax-u da se planira odvajanje racunarskog smera kao zasebnog fax-a. Ako su glasine istinite, mozda Srbija konacno dobije pravi fax za Computer Science. Ovako dok dodjes do necega shto lici na programiranje ti se pretvoris u cirkularni integral, a mozak u elektron )))

Pozdrav Svima !
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.bitsyu.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: Koliko znate?12.06.2002. u 05:31 - pre 264 meseci
dRock9 je većim delom sve lepo istakao, a ja ću dodati samo još par ličnih iskustava. Koliko je to što ću reći beznačajno, prosudite sami (možete mi pored dati ocenu, rangirajte me kao prvog---1).

Programiranjem se bavim od osnovne škole (što neko reče, ,,jadno dete''), i naravno početak je bio u starom dobrom ,,Ži-vi'' BASIC-u (tako su ga neki zvali :).

Prvi veći program koji je direktno koristio hardver (COM portove za jednostavan terminal, štampanje uz drajvere za HP PCL štampače) napisao sam u 8. razredu učeći sve pomoću samog računara (razni Help sistemi i slično; znači bez knjiga i nastavnika---obično teži put).

Ubrzo sam već koristio nekoliko programskih jezika, srednjoj školi (neki je zovu potpuno pogrešno Matematička gimnazija) sam dosta odbojno prihvatio Pascal (još sam bio mlad i nezreo :), tu negde se i prvi put srećem sa Linux-om (nabavljen iz raznih delova, jedva sklepan i instaliran; teška vremena behu).

Kada mi je zatrebalo, za nedelju dana sam naprvio program koji mi je trebao u Delphi-u; i shvatio sam ono što dRock9 sada ističe---znati programirati nema nikakve veze sa jezikom.

Prosto, nekoliko dana upoznavanja sa bilo kojim jezikom je dovoljno da ozbiljan programer u njemu počne da pravi ozbiljne programe (ovo pretpostavljam, pošto nisam ni u kojoj meri profesionalan programer, a još manje sam ozbiljan).

I tako kreće: kako god iskrsne potreba, upoznaš se sa novim jezikom. Pravio sam neke ,,paučinaste'' stranice, i iskrsao je Perl kao standard u tim vremenima; eto i upoznavanja sa regex i svime što oni nude (i još uvek sam zaljubljenik u iste, ali u ,,standardizovanoj'' POSIX/SUS formi). Na isti način i PHP (mada dosta kasnije), C++...

Imam neka štura znanja iz funkcionalnih, logičkih i deklarativnih jezika (navodim ih kao da su oni jedno te isto :), među kojima iz Lispa i Prologa (tu se ne mogu složiti da je on glupost; a o njegovim kvalitetima i osobinama nekom drugom prilikom). Priznajem da se osećam ,,šupljim'' po pitanju funkcionalnih, logičkih i deklarativnih jezika---u dogledno vreme ću to gledati da ispravim.

Na sve moje utiske i veliki uticaj ima TeX (ovo je od davnina), i kasnije ,,pismeno programiranje'' (ovo je dosta novijeg datuma). Bez obzira na to što je C sada najčešći jezik (čak ga i ja najčešće koristim), bavim se raznim jezicima kao što su Modula-2/3 (još uvek nisam imao dovoljno vremena za izučavanje), kao i Oberon (naslednik ovih).

Svi moji izbori su nastali iz jednog prvenstvenog interesovanja---interesovanja za same operativne sisteme---tako sam probao Plan9, Oberon, *BSD, V2OS, BeOS... (i još neke za koje najverovatnije niste čuli, i neke kojima sam i ja zaboravio ime).

Lično, ne vidim da ću ja imati ikakve direktne materijalne koristi od mojih interesovanja (bar ne u dogledno vreme), ali se još uvek pouzdam u posao ,,sinovanja'' za koji dobijam redovnu platu i smeštaj u punom pansionu.


Na temu Paskala i C-a (i uopšte metodologija programiranja)
A sam Paskal je ,,čistiji'' jezik od C-a: mnogo više sintaksnih ograničenja, pa samim tim i manja mogućnost logičke greške (one češće teže da budu sintaksne). Dalje, sam pristup memoriji je vrlo cenjen kod C-a kada radiš na nekom programu koji to zaista zahteva (kao što je jezgro operativnog sistema), ali verujem da je skupljanje đubreta (garbage collection) i dinamička alokacija ipak najbolja za aplikativno programiranje---moguće je da te tehnike još nisu dovoljno usavršene, pa su programi koji to koriste nešto sporiji (ali ne obavezno), ali ideja je u sledećem---programiraj jednom, koristi više puta.

Po mom mišljenju, najbolje je rešenje dinamička alokacija i skupljanje đubreta na nivou operativnog sistema (mada ne znam ni za jedan takav; možda neki baziran na JVM?), i objektna/predmetna organizacija samog operativnog sistema (takav je Oberon i njegov ,,naslednik'' Bluebottle; da li oni koriste dinamičku alokaciju moraću da proverim). Aplikativnog programera treba što više osloboditi od administrativnih funkcija (pošto je ipak posao OS-a da štiti i raspodeljuje memoriju, zašto onda taj posao obavljati i u običnim programima).

Sve ovo može zvučati dosta besmisleno, pošto ni sam ne poštujem principe koje iznosim (mada planiram da počnem)---i dalje programiram najčešće u starom dobrom C-u.

Ističem da je asembler u Paskalu samo jedna ekstenzija (konkretno Turbo Paskala koji pretpostavljam da svi koriste); on nije u onom standardu za Paskal (ISO ili koji?), pa sumnjam da ćete moći da ga koristite na bilo kom Paskal kompajleru (mada Gnu sigurno podržava Gasm ,,ubacitke'').

Međutim, najvažnije je shvatiti da je C jezik za one koji vole da su bliži mašini, a sve se to može izbeći (ipak je brže i manje će se grešaka praviti ako koristimo recimo STL; koliko puta ste jedan isti tip podataka implementirali ako koristite C?)

I na kraju, izvlačenje
A sada da skratim, i istaknem da sam ja jedan potpuno amaterski ,,računardžija'', jedva sam nešto malo para od toga zaradio, a i ne planiram nešto da povećam taj bilans značajno; prema tome, moje iskustva mogu biti potpuno beznačajna za sve vas, ali sam rešio da (čekajući da mi ,,stigne'' Emacs 21.2 sa ftp.gnu.org) malo i ja pišem o ovakvim temama (sada možete primetiti da volim da pišem poduže eseje :), a kome smeta, zna gde da se javi (,,Zakon o slobodi pisanja podužih eseja na Forumu'' :).

Previše.dao bih ih, i kupio bar jedan (
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

[es] :: Art of Programming :: Koliko znate?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10111 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.