Citat:
VRider: Sa korisnicke strane, jabber se ne razliuje od bilo cega drugog. Jedino mi je bitno da mogu da posaljem i primim poruku, a to mogu sa bilo cim.
Ovo je vrlo tačno. Loša stvar je što danas ako neki korisnik instalira Jabber klijent, reći će „po čemu je ovo bolje nego MSN, ICQ?“, jer krajnjem korisniku nije toliko bitno što je Jabber IETF-approved, open source sistem, bitno mu je ono što on vidi i koristi, a to je klijent. Sa jedne strane, sam cprotokol mora da bude bogatiji, recimo PubSub servis mora da bude do kraja osmišljen i implementiran da bi se na njega naslonile ekstenzije kao što su podrška za avatare i vesti i RSS feedove i slično. Sa druge strane klijenti moraju da budu prvenstveno
laki za korišćenje i dobro i ukusno dizajnirani. Kao što je skoro Julian Missig na svom
blogu napisao:
Citat:
Jabber clients are not anywhere near what they could be. There is not a single Jabber client which does not have one of these problems:
* it’s ugly
* it doesn’t implement very much
* it crashes a lot
* it’s hard to use
* it lets the Jabber protocol dictate its interface
Definitivno je potreban jedan je**no dobar klijent. Recimo,
Pandion je dobar primer kako bi klijent za prosečnog korisnika trebalo da izgleda.
Citat:
VRider: Ne svidja mi se to sto ne mogu da kreiram jednog "buddija" i onda da za njega dodam vise naloga (icq, jabber, msn). I kad saljem poruku, ona ide preko onog servisa preko koga je drugar online, ali da to za mene ostane "tamo negde pozadi, neprimetno".
Ovaj koncept se zove "metakontakti" i neki multi-protokol klijenti ga već implementiraju (recimo Kopete, Trillian, a postoji i plugin za Mirandu). Takođe bi Psi od verzije 0.9.4 trebalo da podržava metakontakte.
Citat:
VRider: Na sajtu ne bi skodilo neko uputstvo, jer je u ovom trenu prilicno beskoristan. I sam sam morao da cimam par puta ljude za neke stvari (random? :)).
Citat:
Shadowed: Svakako bi bilo dobro imati sajt o kome pricas (pretpostavljam da mislis na sajt ES jabber servera). Doduse, to vec na neki nacin imamo u okviru ovog foruma, ali ono na sta ja mislim je veca integracija ES foruma sa ES jabber-om (posto se on ionako popularise na ES-u). Pre svega mislim na pracenje foruma preko jabber-a (i eventualno postovanje). Takodje, da se malo popularizuje groupchat, recimo tako forum "predlozi i pitanja" dopunio jednim conference room-om. Moze se i prilikom registracije korisnika uvesti pitanje da li zele da se kreira i jabber account (po default-u iskljuceno) uz link ka opisu jabber-a.
Što se integracije ES foruma sa ES Jabber servisom tiče, to se još neće desiti iz barem dva razloga:
1) Potrebno je da se pređe na drugi jabberd, koji podržava MySQL kao backend, da bi podaci o korisnicima Jabber servisa bili lako dostupni (i izmenljivi!) sa strane sajta. Trenutno razmišljam o dva rešenja, a to su
jabberd2 i
ejabberd (sa lakim naginjanjem ka ovom drugom), ali sam rešio da sačekam još malo da vidim kako će se situacija razvijati na polju servera. Trenutno je baza XDB, što je u suštini samo gomila XML fajlova na običnom fajl sistemu, tako da bi čitanje i pisanje po njima iz PHP-a bilo nepotrebno komplikovano.
2) Potrebno je da imamo
pubsub implementaciju koja funkcioniše da bi odradili praćenje foruma kako treba. Zasad je jedino rešenje pisanje bota, što je neelegantno i komplikovano tako da bar ja nemam nameru sa tim da se smaram, jer hoću da sve to odradimo jednom, ali kako treba. Srećom,
Idavoll 2 je u aktivnom razvoju, i uskoro bi trebalo da doživi svoj prvi release. Od skora, probna verzija trči na pubsub.jabber.org.
Tako da, integracije sa sajtom će sigurno biti, ali ne dok se bar gornji uslovi ne ispune.
Što se tiče priče o Jabber sajtu, otvoriću posebnu temu za priču o njemu.
[Ovu poruku je menjao random dana 14.12.2004. u 18:58 GMT+1]
int rand(void);
Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.
Upali lampicu — koristi Jabber!