Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....

[ Pregleda: 4331 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

Član broj: 7594
Poruke: 2458
*.ptt.yu.

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....08.12.2004. u 10:31 - pre 235 meseci
BEIJING (Reuters) - China's largest personal computer maker, Lenovo Group Ltd., said Wednesday it is buying control of IBM's PC-making business for $1.25 billion, capping the U.S. tech giant's gradual withdrawal from the business it helped pioneer in 1981.

http://money.cnn.com/2004/12/0...ovo_ibm.reut/index.htm?cnn=yes

IBM digo ruke od PC marketa...no comment


Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
Odgovor na temu

vindic8or

Član broj: 13207
Poruke: 2960
*.mobtel.com.

Jabber: vindic8or@elitesecurity.org


+1 Profil

icon Re: IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....08.12.2004. u 11:31 - pre 235 meseci
OK, to je samo IBM, nije PC otisao u Kinu, a cak i da jeste, to ne bi moralo da bude lose, naprotiv. u svakom slucaju, ovo nije kraj PC-a ;)
 
Odgovor na temu

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

Član broj: 7594
Poruke: 2458
*.ptt.yu.

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon Re: IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....08.12.2004. u 11:46 - pre 235 meseci
ma jok, daleko od toga :) mozda sam malo nejasno stavio topic, kontekst je da je IBM PC otisao u kinu, a ne da je PC kao takav otisao. U svakom slucaju to ne verujem da ce biti nesto posebno lose, jednostavno interesantan je poslovni potez IBMa da je izabrao bas taj nacin za cost reduction...
Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....08.12.2004. u 11:54 - pre 235 meseci
http://olympics.reuters.com/ne...sinessNews&storyID=7026711

http://sg.biz.yahoo.com/041208/15/3p41y.html

Kineski proizvođač kompjutera Lenovo će za 1,75 milijardu dolara kupiti produkcuju ličnih računara američke korporacije IBM i time postati treći najveći proizvođač na svetu.

Posao, koji iskazuje ambiciju Kine da postane ključni igrač u svetu kompjutera, je najveća kupovina u instranstvu od strane neke kineske kompanije. Očekuje se da će kupovina učetvorostručiti prodaju proizvoda Lenova, koji je već sada najveći azijski fabrikant računara.

Istovremeno, prodaja za IBM znači da će američka korporacija otići na periferiju industrije čiji je pionir bila.

Lenovo, ranije poznat kao Legend, pridružio se talasu kineskih firmi koje imaju agresivne planove širenja van granica svoje zemlje.

"Ova kupovina će omogućiti kineskoj industriji da napravi sebi širok prilaz ka globalizaciju, ovaj posao je promenio strukturu svetske proizvodnje ličnih računara.

Lenovo kupuje ceo posao IBM vezan za lične računarme – uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju - za 1,25 milijardu dolara u gotovom i akcijama, dok će IBM zadržati 18,9 odsto udela.

Lenovo se takođe obavezao da preuzme obaveze američke korpopracije, što ukupnu vrednost posla za IMB diže na 1,75 milijardu dolara. Kineskoj kompaniji će biti dozvoljeno da koristi ime IBM na osnovu sporazuma o licenci.

Izgleda da su dve kompanije sastavile posao tako da IBM zadrži težinu na polju ličnih računara, uprkos svom malom udelu. Sedište svetskog poslovanja ličnim računarima grupacije Lenovo seli se u Njujork.

Lenovo je 1984. godine osnovala Kineska akademija nauka, a rad je počeo u jednom omanjoj kući. Zadatak je bio distribucija opreme IBM-a i drugih kompanija, a od 1990. godine Lenovo prodaje lične računare pod svojim imenom.

IBM se sada okrenuo savetodavnim poslovima i softveru, oslobađajući se većeg dela svoje proizvodnje. Od prodaje Lenovu, očekuje smanjenje proizvodnih troškova i oživljavanje industrije PC-a, koji sada sada čine mali deo ukupne prodaje i profita IBM-a.

IBM je ove godine držao 5 proceneta svetskog tržišta ličnih računara sa prodajom od 6,8 miliona mašina. Na prvom mestu je Dell sa 16,4 odsto, a na trećem Hewlett-Packard sa 13,9 procenata. Lenovo je rangiran na petom mestu svetske prodaje.

Oko 10.000 zaposlenih u IBM-u će preći u Lenovo i pridružiti se sadašnjem timu radnika u kineskoj kompaniji koji broji 9.000. Manje od četvrtine od tih 10.000 živi u SAD, dok 40 odsto već radi u Kini.

IMB, sa sedistem i Armonku, državi Njujork, ima blizu 320.000 zaposlenih.

Lenovo kaže da će direktor nove kineske produkcije ličnih računara biti Stephen Ward Jr., potpredsednik IBM-a. 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....09.12.2004. u 13:08 - pre 235 meseci
Prodajom produkcije PC-a američkog IBM kineskoj frimi pokazana je velika promena u svetskom ekonomskom poretku :-) i označen kraj jedne ere..

Za Kinu, i dalje komunističku zemlju, zaključenje ovog posla je veliki korak napred. Posao sa
Amerikancima je najveći koji je jedana kineska kompanija ikad do sad obavila i Lenovo postaje treći najveći fabrikant PC-a na svetu.

Kao deo sprazuma, Lenovo će koristiti ime IBM na svojim stonim računarima i laptopovima još najmanje pet godina.

IBM, osnovan 1911. godine, jedan je od simbola korporativne Amerike i odigrao je ključnu ulogu u oblikvanju modernog doba. Kompanija, poznata kao Big Blue, uvela je kompjuter u domove ljudi i radna mesta kada je lansirala svoj prvi PC 1981. godine.

U ranom dobu PC-a, IBM je postao standard za njihovu produkciju. U jednom trentuku IBM je proizvodio 70 odsto svih ličnih računara na svetu.

Tehnologija kompanije se utkala u svakodnevni život, svojim softverom za prve bakomat mašine ili skenerima na kasama supermarketa tokom sedamdesetih godina. IBM nije bio prvi na tržištu PC-a
početkom osamdesetih, ali je prenosom svog znanja i iskustva uveo PC u glavne tokove.

Brzina kojim je PC utiskivao svoj pečat pokazala se već 1982. godine kada je magazin Time prekinuo uobičajeni način izbora za ličnost godine i izabrao PC za "Čoveka godine."

Danas je PC jedva nesto više od potrošne robe na žestoko konkurentskom tržistu, koji proizvođacu nudi nadu na samo mršav profit.

IBM godinama menja svoje poslovanje, prebacujući se sa pravljenja i prodaje računara ka probitačnijim oblastima kao što su servisi i savetodavni rad za najveće svetske korporacije.

Prodaja stonih i laptop računara danas čini jedva 12 proceneta godišnjih prihoda IBM-a koji iznose kolosalnih 92 milijarde dolara.

Ove godine, PC linija će od prodaja Veličine 10 milijardi dolara dati profit manji od 100 miliona dolara - luk i vodu za kompaniju kao što je IBM.

IBM je predvodio tržište do 1994. godine, ali je tad počeo da gubi tlo i posrće kada su kompanije, kao što je Dell, krenule da potiskuju cene.

Lenovo, osnovan 1984. godine, je već sada vodeća kompjuterska marka u Kini. Za 1,25 miljardu dolara u gotovom i akcijama, Lenovo je dobio produkciju i razvoj ličnih računara IBM-a a uz to je preuzeo i 500 miliona dolara duga američke kompanije. IBM će zadržati 18,9 osto vlasnistva u kineskoj firmi koja svoje sedište premešta u Njujork.

Kineska kompanija računa da će imati godišnji prihod od 12 milijardi dolara i da će zauzeti oko 8 proceneta svetskog tržišta. Kupovinom distiburivne i prodajne mreže IBM-a, Lenovo dobija pristup u 160 zemalja sveta.

http://www.guardian.co.uk/china/story/0,7369,1369718,00.html

 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: IBM digo ruke: PC otiso u Kinu za $1.25 billion....

[ Pregleda: 4331 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.