Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo

[es] :: Java :: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo

[ Pregleda: 3703 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ZeRo8
Wien

Član broj: 168
Poruke: 235
*.9.11.vie.surfer.at.



Profil

icon Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo06.12.2004. u 18:56 - pre 202 meseci
import java.math.*;
import java.io.*;

public class Matematika {
public static void main(String[] args) throws IOException {



BufferedReader eingabe = new BufferedReader ( new InputStreamReader ( System.in ) );

System.out.println("Geben Sie die erste Nummer ein:\t");
String unos = eingabe.readLine() ;
try {
int nummer1 = Integer.parseInt( unos );
}
catch ( NumberFormatException e) { System.out.println("ERROR " + e.getMessage()); }


System.out.println("Geben Sie die zweite Nummer ein:\t");
String unos1 = eingabe.readLine() ;
try {
double nummer2 = Integer.parseInt( unos1 );
}

catch (NumberFormatException e) { System.out.println("ERROR " + e.getMessage()); }

int sum = nummer1 + nummer2;
int sub = nummer1 - nummer2;
int mult = nummer1 * nummer2;
double durchschnitt = ((double) nummer1 + (double) nummer2)/2;
int abs = Math.abs(sub);

System.out.println("Zbir:\t" + sum + "\nRazlika:\t" + sub + "\nProizvod:\t" + mult + "\nProsek:\t" + durchschnitt +"\nApsolutna Vrednost:\t" + abs);

}
}




Odaziv kompajlera:

D:\Dokumente und Einstellungen\Administrator\Eigene Dateien\Matematika.java:27: cannot find symbol
symbol : variable nummer1
location: class Matematika
int sum = nummer1 + nummer2;
^
D:\Dokumente und Einstellungen\Administrator\Eigene Dateien\Matematika.java:27: cannot find symbol
symbol : variable nummer2
location: class Matematika
int sum = nummer1 + nummer2;
^
D:\Dokumente und Einstellungen\Administrator\Eigene Dateien\Matematika.java:27: incompatible types
found : java.lang.String
required: int
int sum = nummer1 + nummer2;
^
D:\Dokumente und Einstellungen\Administrator\Eigene Dateien\Matematika.java:28: cannot find symbol
symbol : variable nummer1
location: class Matematika
int sub = nummer1 - nummer2;
......
 
Odgovor na temu

mucky
Aleksandar Mastilović
Freelancer
Novi Sad - Srbija

Član broj: 237
Poruke: 412
*.com
Via: [es] mailing liste



+1 Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo06.12.2004. u 19:52 - pre 202 meseci
Probaj da deklaraciju promenljivih nummer1 i nummer2 obavis IZVAN
try-catch bloka?


--
Visit my photolog at http://www.fotolog.net/mucky
 
Odgovor na temu

ZeRo8
Wien

Član broj: 168
Poruke: 235
*.9.11.vie.surfer.at.



Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo06.12.2004. u 21:18 - pre 202 meseci
Ovo javlja kompajler:

D:\Dokumente und Einstellungen\Administrator\Eigene Dateien\Matematika.java:30: variable nummer1 might not have been initialized
sum = nummer1 + nummer2;
^
D:\Dokumente und Einstellungen\Administrator\Eigene Dateien\Matematika.java:30: variable nummer2 might not have been initialized
sum = nummer1 + nummer2;
^
2 errors

Tool completed with exit code 1



Code:



import java.math.*;
import java.io.*;

public class Matematika {
    public static void main(String[] args) throws IOException {


        int nummer1, nummer2;
        int sum, sub, mult, abs;
        double durchschnitt;

        BufferedReader eingabe = new BufferedReader ( new InputStreamReader ( System.in ) );

        System.out.println("Geben Sie die erste Nummer ein:\t");
        String unos = eingabe.readLine() ;
        try {
            nummer1 = Integer.parseInt( unos );
        }
        catch ( NumberFormatException e) { System.out.println("ERROR " + e.getMessage()); }


        System.out.println("Geben Sie die zweite Nummer ein:\t");
        String unos1 = eingabe.readLine() ;
        try {
            nummer2 = Integer.parseInt( unos1 );
        }

        catch (NumberFormatException e) { System.out.println("ERROR " + e.getMessage()); }

        sum = nummer1 + nummer2;
        sub = nummer1 - nummer2;
        mult = nummer1 * nummer2;
         durchschnitt = ((double) nummer1 + (double) nummer2)/2;
        abs = Math.abs(sub);

        System.out.println("Zbir:\t" + sum +  "\nRazlika:\t" + sub + "\nProizvod:\t" + mult + "\nProsek:\t" + durchschnitt +"\nApsolutna Vrednost:\t" + abs);

    }
}
 
Odgovor na temu

iinmii
Nikola Marić
Novi Sad

Član broj: 14098
Poruke: 84
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo06.12.2004. u 21:33 - pre 202 meseci
Inicijalizuj nummer1 i nummer2 na početku:

Code:

       int nummer1 = 0, nummer2 = 0;


Grešku ti javlja zato što nisi dodelio nikakvu vrednost nummer1 ili nummer2 u slučaju ako ti baci exception.
 
Odgovor na temu

Dragan
Dragan Gajic
Software Architect
Novi Sad

Član broj: 1596
Poruke: 76
*.metrohive.net.



+15 Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo06.12.2004. u 21:35 - pre 202 meseci
Ako ti se desi exception, promenjive number1 ili number2 nece biti inicijalizovane. Kompajler to prepoznaje i buni se. Znaci i inicijalizacija tih promenjivih mora ici izvan try-catch bloka...Stavi recimo
Code:

number1=0;
number2=0;

ispred prvog try bloka...
"The most likely way for the world to be destroyed, most experts agree, is by
accident. That's where we come in; we're computer professionals. We cause
accidents." - Nathaniel Borenstein
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.et.tudelft.nl.

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo07.12.2004. u 09:24 - pre 202 meseci
Citat:
D:Dokumente und EinstellungenAdministratorEigene DateienMatematika.java:27: cannot find symbol
symbol : variable nummer1
location: class Matematika
int sum = nummer1 + nummer2;
nummer1 i nummer2 si deklarisao u okviru try/catch bloka, a koristiš ih izvan tog bloka. Svaka promenljiva  „živi“ samo u okviru najbližeg para zagrada ({ i }) u kojem je deklarisana.

Deklaracije (int nummer1 i int nummer2) pomeri na sam početak procedure i sve će biti u redu.

f
 
Odgovor na temu

dorijan
Java developer
beograd

Član broj: 41531
Poruke: 81
*.air.tehnicom.net.

Sajt: www.upoznajsrbiju.co.rs


+6 Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo09.12.2004. u 02:05 - pre 202 meseci
vodi racuna samo da readLine uvek baca izuzetak
String unos1 = eingabe.readLine() ;
a ti si njegovu obradu samo odlozio sa throws IOException
Ovde to nije problem, ali ako budes readLine koristio u nekoj sopstvenoj metodi, svaki put je moras hvatati u try-catch blok
Upoznajte svoj dom! Upoznajte svoju zemlju!
www.upoznajsrbiju.co.rs
 
Odgovor na temu

ZeRo8
Wien

Član broj: 168
Poruke: 235
*.9.11.vie.surfer.at.



Profil

icon Re: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo09.12.2004. u 19:52 - pre 202 meseci
Hvala puno svima.
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Ne znam gde gresim - IOException ili nesto drugo

[ Pregleda: 3703 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.