Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Select....case naredba za izračun neto-brutto

[es] :: Access :: Select....case naredba za izračun neto-brutto

[ Pregleda: 10543 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

rribaric
romano ribarić
rijeka

Član broj: 31410
Poruke: 165
*.net.htnet.hr.



Profil

icon Select....case naredba za izračun neto-brutto21.11.2004. u 11:42 - pre 207 meseci
UKLJUČEN PRIREZ:
1.Ako je neto manji od visine porezne olakšice:

Neto Olakšica Bruto
1486,8 1500 1858,5

2.Ako je Neto manji ili jednak 2522,00 kn+porezna olakšica(prirez za rijeku)

Neto Olakšica Bruto
4000 1500 5592,47

3.Ako je neto veći od 2522,00 kn+olakšica i manji od 6750,00+olakšica

Neto Olakšica Bruto
4300 1500 6098,4

4.Ako je neto veći od 6272,00+olakšica i manji od 21.000 kn+olakšica

Neto Olakšica Bruto
9131 1500 14999,57


Radim preračun neto plaće u bruto.
Problem je sljedeći:Što ovisno o visini neta mjenjaju se i formule za preračun.
Ja sam to zamislio na sljedeći način:
Da code u ovisnosti o visine unesenog neta pomoću naredbe select case izabere formulu za obračun,
pa me interesira na koji način da napišem taj select case izraz.
Znači za različite vrijednosti cod treba primjeniti različite formule!
Dali ima tko kakvo riješenje!
Ili to mogu na neki drugačiji način!
*******Gore sam naveo koje četri solucije imam i za svaku od tih bi select case trebao odredit svoje formule i svoje konstante. ********
Hvala!


romano
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Select....case naredba za izračun neto-brutto22.11.2004. u 14:24 - pre 207 meseci
Napisi nam formule, da vidimo. Kada se radi proracun - na unosu, za reprot i slicno?
CASE deluje primemljivo ali uglavnom nije dobar za ovakve slucajeve. RAzlog - kad god se promene stope i granicni iznosi moras da menjas kod. Moguce je u vecini slucajeva dodati neke pomocne tabele pa sve ide kroz kverije. Ne mogu da kazem da li je to sa tabelama primenljivo na tvoj slucaj dok ne vidim formule. Molim te napisi ovako neki pseudo kod, sa serijom IF naredbi, tako da mogu da razumem uslove i formule koje iz njih slede.

IF netto<PoreskaOlaksica THEN
Bruto=netto+PoreskaOlaksica
END IF

IF netto <= (2522+PoreskaOlaksica)
Brutto = .......
END IF

IF netto > (2522,00 kn+olakšica) AND netto < (6750,00+olakšica )
Brutto=.....
END IF

IF netto> (6272,00+olakšica) AND netto <(21.000 kn+olakšica )
Brutto=....
END IF

Sta ako je netto tacno jednak (2522,00 kn+olakšica) ili (6750,00+olakšica) ili (21.000 kn+olakšica)?

Sta ako je netto vece od (21.000 kn+olakšica ) ?






 
Odgovor na temu

rribaric
romano ribarić
rijeka

Član broj: 31410
Poruke: 165
*.dialin.iskon.hr.



Profil

icon Re: Select....case naredba za izračun neto-brutto22.11.2004. u 19:04 - pre 207 meseci
Da imaš pravo select ...case bi mi zakomplicirao život .Uzeo sam ovaj način sa if ....then .I zadovoljan sam.
Uspio sam na taj način dozvolit da se mjenjaju i određeni ulazi tako da izračun brutto-netto dobiva i neke nove i bolje performanse .

Sta ako je netto vece od (21.000 kn+olakšica ) ?


Za to također postoji formula!Nisam je tu naveo ,a pošto je program za mene nisam se ni puno trudio oko toga jer plaće su na donjoj granici.Ipak ja vodim mala privatna poduzeća koja 70 % poslovanja obavljaju na crno!:)

Sta ako je netto tacno jednak (2522,00 kn+olakšica) ili (6750,00+olakšica) ili (21.000 kn+olakšica)?


To riješavam tako da kad se prenosi u sljedeći prag kod ispitivanja donjeg praga uz > dodaje i =.I tako redom iz razreda u razred.
Hvala na objašnjenju if then je definitivno bolji odabir!

romano
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Select....case naredba za izračun neto-brutto22.11.2004. u 19:39 - pre 207 meseci
Drago mi je da radi, ali pogresno si me razumeo. SELECT CASE bi isto tako radio, ja sam samo napisao IF da bui bilo jasnije. ocu da kazem da se ovo verovatno moze uraditi kverijima. ako te ne mrzi, napisi mi tacne formule (kopraj svoj kod koji si napisao sa IF naredbama) pa da vidimo moze li se resiti kverijima. IF i CASE su OK, ali ces ubrzo morati da menjas kod, cim se promene iznosi zbog inflacije. Znam da to nije problem, jer radis program za sebe, ali me bas interesuje moze li elegantnije. U tom slucaju, umesto da menjas kod, samo promenis brojeve u nekoj tabeli. Postavi kod, pa da vidimo.

Iamm iptanje, cisto znatizelaj. kad se izracuna porez, da li se ta izracunata vrednost cuva u nekoj tabeli? Teorijski, sta god se racuna ne cuva se u tabeli. medjutim, ako ove godine vaze jedni porezi, a sledece neki drugi, tvoj kod i formule ce se promeniti. Onda ako nis sacuvao izracunate podatke, pa primenis formule na stare podatke, od pre godinu dana, dobice se krivi brojevi. Da li dobro razmisljam? Nisam knjigovodja ali me zanima.
 
Odgovor na temu

rribaric
romano ribarić
rijeka

Član broj: 31410
Poruke: 165
*.dialin.iskon.hr.



Profil

icon Re: Select....case naredba za izračun neto-brutto23.11.2004. u 21:05 - pre 207 meseci
Da dobro si zaključio .Vrijednost poreza na dohodak čuvam u tablici ali tek nakon što se plaća isplati.
Princip je ovakav.Obrada i izračunavanje u jednoj tablici(tzv. radna_tablica), a nakon isplate plaća prebacujem u tablicu za trajnu pohranu podataka(ti se podaci višee ne mijenjaju i od njih dobivam izvještaje za poreznu i finu(bivša služba društvenog knjigovodstva).
Podatke pohranjujem jer se porezne stope i porezni razredi kao i koeficijenti osobnog odbitka mijenjaju.Pa bi promijenom tih fiksnih parametara došlo do velikih problema i pogrešaka!
Inače oaj program sam tek počeo.Kod ću sutra stavit na forum jer mi je disketa na poslu.(cod za preračun netto-brutto)Nije nešto treba još puno radit na njemu ali je daje točne podatke!

romano
 
Odgovor na temu

rribaric
romano ribarić
rijeka

Član broj: 31410
Poruke: 165
*.dialin.iskon.hr.



Profil

icon Re: Select....case naredba za izračun neto-brutto24.11.2004. u 17:45 - pre 207 meseci
Private Sub Command22_Click()
'**************************************
'preračun neto-bruto
'**************************************

Dim brutto As Long
Dim kpr, Kppr_25, Kppr_35 As Double
Dim olaksica As Long
Dim netto As Long

'koeficijent prireza (100+prirez)/100
kpr = (100 + Me!prirez) / 100
Kppr_25 = (100 / (100 - (25 + (25 * (Me!prirez / 100)))))
Kppr_35 = (100 / (100 - (35 + (35 * (Me!prirez / 100)))))

'Me!olaksica.DefaultValue = 1500

'ako je neto manji od olaksice
If Me!netto <= Me!olaksica Then
brutto = Me!netto * 1.25
End If

'ako je neto > od olaksice a <= od [3000 - (450 * kpr) + olaksica]
If Me!netto > Me!olaksica And Me!netto <= 3000 - (450 * kpr) + Me!olaksica Then
brutto = ((Me!netto - Me!olaksica) / (1 - 0.15 * kpr) + Me!olaksica) / 0.8
End If

'ako je neto > od [3000 - (450 * kpr) + olaksica] a <= od [6750 - (1387.5 * kpr) + olaksica)]
If Me!netto > (3000 - (450 * kpr) + Me!olaksica) And (Me!netto <= 6750 - (1387.5 * kpr) + Me!olaksica) Then
brutto = (3000 + Me!olaksica + (Me!netto - (3000 - 450 * kpr + Me!olaksica)) * Kppr_25) / 0.8
End If

'ako je neto > od [6750 - (1387.5 * kpr) + olaksica)] a <= od [21000 - (6375 * kpr) + Me!olaksica]
If Me!netto > 6750 - (1387.5 * kpr) + Me!olaksica And Me!netto <= 21000 - (6375 * kpr) + Me!olaksica Then
brutto = (6750 + Me!olaksica + (Me!netto - (6750 - 1387.5 * kpr + Me!olaksica)) * Kppr_35) / 0.8
End If

b_to = brutto

End Sub

Tu još fali jedna opcija ako je neto veći od 21000,00 kn to moram dodat za sad mi nije bilo potrebno jer su plaće do max 10000,00 kn.Ali u konačnoj verziji će postojat.
Ove porezne razrede za 15,25,35 % to jest 3000-6750-21000 ću odredit zasebnu formu i upisivat ih u tablicu odakle će se vući za ovaj kod.Tako da na jednom mjestu promijenim porezne razrede a da nemoram ulazit u kod.
Interesira me i kako ću na primjer iznos za oporezivanje recimo 8000,00 kn razdjelit najlakše u razrede.
To jezt za 3000,00 kn obračunat 15 % ,pa sljedećih 3750,00 kn po 25% a ostatak1250,0 po 35 %.
Dali se to može nekako lakše ili moram pisati miljon if..then naredbi.?????

romano
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+79 Profil

icon Re: Select....case naredba za izračun neto-brutto25.11.2004. u 13:57 - pre 207 meseci
Za sada je sve dobro. Hteo sam da ti predlozim da cuvas granicne vrednisti u tabeli, bas kao sto si i sam zakljucio. Hvala ti za kod. Pokusacu da sve organizujem tako da mozes celu racunicu da obavis iz kverija. Da se razumemo, kod ti radi i nije sigurno da bi resenje sa kverijima bilo bolje ili cak uopste upotrebljivo. Samo zelim da napravim mali research i mozda dobijemo jos jednu opciju, koja bi u nekim drugim slucajevima bila od koristi. Daj mi malo vremena. Ako nema nista u narednih nedelju dana, posalji mi e-mail da me podestis.

:-)
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Select....case naredba za izračun neto-brutto

[ Pregleda: 10543 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.