Dosta sam upoznat s radom različitih privatnih i državnih fakulteta (management) u Novom Sadu i Beogradu i mogu vam reći da je situacija veoma različita od fakulteta do fakulteta.
Činjenica je da u poslednjih 10 godina na birou je bilo najviše ekonomista, a oni bi trebalo da su najtraženiji kod nas. Razlog za to je svim poznat - loši državni fakulteti. Ovo je samo generalna slika, jer sve zavisi od zalaganja pojedinca na fakultetu. Oni koji slepo slušaju šta im se predaje nemaju nikakvu perspektivu, i neće je ni imati, jer ne možes nekome uliti znanje, ako to on(a) neće. U ovom kontekstu, poznajem veoma uspešne menadžere koji su završili ekonomski fakultet u NS i BG.
Najveći broblem je nastavni kadar, i svuda je ista situacija - dominantno, profesori na privatnim i državnim fakultetima nisu dovoljno stručni. Takođe, na svim fakultetima imate nekoliko genijalnih profesora od kojih treba učiti.
Interesantno je da sam upoznao veći broj osoba koji su studirali ili studiraju BK i obično su oduševljeni ovih fakultetom (management), i skoro su svi redom prešli s nekog ekonomskog. to je i razlog oduševljenosti, jer je program i ceo pristup savremeniji. Raspitao sam se kod osoba čije mišljenje cenim iz oblasti managementa i svi su redom rekli istu stvar koju sam već rekao - i dalje mali procenat realno kvalitetnog kadra (ali veći nego na državnim fakultetima).
O Megatrendu ne znam pouzdano ništa, sem što sam čuo ono što se ovde priča, da je neozbiljniji od BK.
U NS-u postoji F@M,
http://www.famns.edu.yu/ , gde poznajem neke osobe na poslednjoj godini studija i držao sam jedno gostujuće predavanje. Ljudi kažu da onaj ko hoće da nauči, to može, ali je prolaznost velika.
Interesantniji je slučaj Fakulteta za uslužni biznis, iza kojeg stoji Novosadski sajam (
http://www.fabus.edu.yu/), gde su na prvoj godini od osnivanja studenti napravili udruženje i tražili su bolje uslove studiranja od ponuđenih s aspekta da ne žele da uče od onih koji ne znaju, već kada plaćaju žele kvalitetne profesore, programe, itd. Vlasnici ih slušaju i čujem da će im biti sve bolje.
Meni je najinteresantiji slučaj
www.esb.edu.yu. Tamo sam predavao PR, što nema veze, ali sam video kako sistem funkcioniše, to su prave inostrane studije na engleskom jeziku u Beogradu, za sredstva kao što su na državnim univerzitetima, ali znanje koje se dobija mnogo je kvalitetnije od prethodno navođenih, a testovi stižu iz Engleske (SAD) i dobijaju se direkto inostrani sertifikati. Takođe, postoje prave MBA studije koje se zasnivaju na konkretnom projektu koji se radi tokom celih studija.
U Novom sadu postoji Marketing Management College (
www.mmcollege.edu.yu), koji je uspeo svoju metodologiju da proda kao franšizing u nekoliko zemalja u okruženju. Radi se o praktičnim diplomskim, postdiplomskim i doktorskim studijama koje se zasnivaju na radu 1 na 1 s profesorom, a osnova je konkretan projekat. Student bira predmete prema afinitetu i prema potrebama onoga što želi konkretno da studira iz oblasti marketinga. Na raspolaganju je preko 70 knjiga iz ove oblasti!
Najbolji sistem studiranja koji sam do sada video kod nas, po mom mišljenju je bio na AAOM-u (AAEN) -
http://www.aaen.edu.yu/, dok su trajale dodiplomske studije iz Elektronskog poslovanja. Na jednom predmetu radi 5 profesora, ni jedan profesor nema dominaciju na više predmeta (najviše može da predaje na tri), i ceo ostali sistem jeste veoma interesantan.
VETS po mom mišljenju postaje veoma perspektivan (smer EP), a to će se uskoro desiti sa svim institucijama jer je nastupila prava tržišna ekonomija u industriji edukacije kod nas. U narednih nekoliko godina situacija će se veoma iskristalisati.
Nadam se da sam bio dovoljno opisan :)