Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pozivanje procedura ili podprograma???

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Pozivanje procedura ili podprograma???

[ Pregleda: 2568 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Alien
Code Aliens
Brcko R. Srpska

Član broj: 2756
Poruke: 13
217.26.74.*



Profil

icon Pozivanje procedura ili podprograma???11.03.2002. u 19:12 - pre 236 meseci
Kojom komandnom linijom da pozovem neku podprogram ili proceduru koju vec imam napisanu ili jednostavno evo primjer:

Pomocu komponente EDIT unosim neke promjenjive (x,y,z,w,e,r,t,e...) a posle svakog unosa podprogram treba da provjeri da je unijeta vrijednost veca od 0 i manja od 255, da nebih pisao za svaku komponentu source (sa IF THEN naredbom) posle svakog unosa pozvao bih taj podprogram koji kontrolise ispravnost unosa.
Nadam se da je jasno pitanje. Znaci treba mi samo objasnjenje kako da definisem podprogram i kako da ga pozovem jednom naredbom iz samog koda?

PITANJE BR.2
Sta treba ovde napisati na mjesto xxxx da bi mi komponenta LABEL1 prikazala vrijednost koju IZRACUNA QRExpr1 komponenta i dali je to u opste moguce?

Label1.Caption := QRExpr1.xxxxx;

HVALA !
... Djole, Djole nevaljali zeka...
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Pozivanje procedura ili podprograma???12.03.2002. u 10:16 - pre 236 meseci
Citat:
Alien:
Kojom komandnom linijom da pozovem neku podprogram ili proceduru koju vec imam napisanu ili jednostavno evo primjer:

Pomocu komponente EDIT unosim neke promjenjive (x,y,z,w,e,r,t,e...) a posle svakog unosa podprogram treba da provjeri da je unijeta vrijednost veca od 0 i manja od 255, da nebih pisao za svaku komponentu source (sa IF THEN naredbom) posle svakog unosa pozvao bih taj podprogram koji kontrolise ispravnost unosa.
Nadam se da je jasno pitanje. Znaci treba mi samo objasnjenje kako da definisem podprogram i kako da ga pozovem jednom naredbom iz samog koda?



Code:
Function imefunkcije(br : byte):boolean;
begin
   if (br>=0)and(br<256) then result:=true else result:=false;
end;


Pozivas sa:

Code:
if imefunkcije(strtoint(edit1.text)) then ShowMessage('EDIT1 sadrzi broj u zadatom opsegu!');
if imefunkcije(strtoint(edit2.text)) then ShowMessage('EDIT2 sadrzi broj u zadatom opsegu!');


Sad, ne znam koliko za ovaj problem dobijas na brzini ali ovo je princip.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Pozivanje procedura ili podprograma???12.03.2002. u 14:47 - pre 236 meseci
Ako je cilj da proveravas validnost unete vrednosti u Tedit komponente,mozes da iskorists OnExit event handler za TEdit. i da onda
funkciju koju je overflow prilozio pozivas na tom eventu.
Code:

procedure TForm1.Edit1Exit(Sender: TObject);
Function imefunkcije(br : byte):boolean;
begin
if (br>=0)and(br<256) then result:=true else result:=false;
end;
var
   tester:TEdit;
begin
tester:=sender as Tedit;
if not(imefunkcije(strtoint(tester.text))) then
   begin
   tester.SetFocus;
   MessageDlg('ne valja',mterror,[mbok],0);
   end;
end;

A na OnExit event svakog edit boxa prikacis Edit1Exit
People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Pozivanje procedura ili podprograma???

[ Pregleda: 2568 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.