Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PHP FAQ

[es] :: PHP :: PHP FAQ

[ Pregleda: 9976 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.vis.clearwire-dns.net.



+1 Profil

icon PHP FAQ08.03.2002. u 20:09 - pre 225 meseci
PHP Frequently Asked Questions

Molimo kako nove tako i stare korisnike ovog foruma da ne postuju pitanja sledeceg tipa:

* Kako da includujem neki fajl u svoju php skriptu?
* Kako se povezati na bazu iz php-a?
* Kako uraditi petlju? i slicna generalna pitanja o programiranju i osnovama programiranja.
* Zasto mi ne rade php skriptovi?
* ... i slicni primeri koji vise imaju veze sa osnovama programiranja nego sa PHP jezikom

Pitanja u vezi konfigurisanja web servera (Apache, IIS, etc.) postavljati u forumima Daemons odnosno Windows administration.

Mole se korisnici i da ne postuju pitanja vezana za osnove HTML sintakse, jer je ovo forum koji se prvenstveno bavi jezikom php i njegovim primenama.

Pomenuti primeri ce biti automatski izbrisani ako se pojave.

Hvala svima.

Pomoć za php?
PHP ima sjajan manual kome možete pristupiti:

Online: http://www.php.net/manual/en/print/index.php
Offline: http://www.php.net/download-docs.php

Ukoliko radite na WIndows-u obavezno preuzmite CHM manual jer je mnogo bolji.
http://weblabor.hu/php-doc-chm/


[Ovu poruku je menjao Go! X dana 14.09.2002 u 04:30 PM GMT]
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.vis.clearwire-dns.net.



+1 Profil

icon Re: PHP FAQ09.03.2002. u 06:15 - pre 225 meseci
Q: Kako da instaliram php u windowsu ?

A: Php skinite odavde . Kao web server koristili smo Apache 1.3.14

Raspakujte ovaj php zip fajl u dir c:\php.

Preimenujte fajl php.ini-dist u php.ini

Kopirajte php4ts.dll u c:\windows\system dir.

Otvorite httpd.conf fajl vasheg apacha i ubacite sledece 3 linije koda tamo:

Code:

   ScriptAlias /php/ "c:/php/"
   AddType application/x-httpd-php .php
   Action application/x-httpd-php "/php/php.exe"

Snimite fajl httpd.conf i restartujte vash Apache server.

Napravite fajl proba.php i njega ubacite sledece:

Code:

phpinfo();


Snimite fajl u htdocs dir vashe Apacha i onda idite na http://localhost/proba.php

Ukoliko vidite dugacku stranu sa raznim informacijama o php-u i apachu, uspesno ste instalirali php pod windowsom :o)

[Ovu poruku je menjao Judge Dred dana 28.03.2002 u 01:29 AM GMT]
 
Odgovor na temu

Divine
Miloš Šaković
IT Manager
Yugoslavia

Član broj: 883
Poruke: 108
*.pg-dialup.cg.yu

ICQ: 16044064
Sajt: www.divine.cg.yu


Profil

icon Re: PHP FAQ11.03.2002. u 01:20 - pre 225 meseci
Q: Sta je to PHP?

A: PHP ili Personal Home Page (ili Hypertext Preprocessor) je jedan od najboljih server side open source resenja. Server side skripting prestavlja vid izvrsavanja web skripti na web-u, a samo mu ime kaze da se izvrsava na serveru (suprotno od JavaScript koja se izvrsava na klijentu -- browseru).


Q: Kakve ja koristi mogu imati od PHP-a?

A: PHP uz dopadjivu sintaksu omogucava (ukratko):
- Server side include
- Rad sa OGROMNIM brojem baza podataka; ukljucujuci MySQL i ODBC
- Rad sa fajlovima
- Slanje e-mailova
- Upload fajlova
- Kukije
- Sesije
- COM
- XML
- ...
Sa ovolikom lepezom mogucnosti PHP predstavlja dalekonaj bolje resenje. Da napomenem da je uz sve ovo i jedan od najbrzih SS jezika.


TBC...
I see dead people...
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.vis.clearwire-dns.net.



+1 Profil

icon Re: PHP FAQ11.03.2002. u 01:32 - pre 225 meseci
Q: Zasto mi php prijavljuje gresku tipa

Code:

Parse error: parse error in /path/to/some/file.php on line 163



ali izgleda da je sve u redu na toj liniji... U chemu je problem ?

A: Naime, php ce vam prijaviti onu liniju na kojoj je ustanovio da ne moze ici dalje.... To ne znachi ( u najevecm broju slucajeva je tako) da greska mora biti bas na toj liniji. Cesto je greska na nekoj liniji pre gore pomenute. Imajte to u vidu.
 
Odgovor na temu

bOkIcA
Bojan Abramovic
Novi Sad

Član broj: 1808
Poruke: 520
*.prozone.co.yu.

Sajt: www.bokica.com


Profil

icon Re: PHP FAQ11.03.2002. u 02:34 - pre 225 meseci
Jos jedna instalacija Apache web server + PHP + MySql.
Za pocetnike idealno (bez podesavanja) pa cak i za iskusnije.

PHP Triad v2.2
Sadrzi:
- Apache v1.3.14
- PHP v4.1 (postoji i upgrade na 4.1.1)
- MySql 3.23.32
- phpmyadmin (administracija baze kroz browser)

Jednostavna instalacija (samo pokrenete exe fajl), jednostavno startovanje Apache servera i MySql-a.

Otvorite browser i kucate http://localhost
Na vasem disku Home direktorijum je c:\apache\htdocs

Triad se nazlazi OVDE.
 
Odgovor na temu

ambimoustrous

Član broj: 1114
Poruke: 174
*.60.EUnet.yu



Profil

icon Re: PHP FAQ11.03.2002. u 13:02 - pre 225 meseci
Instalacija MySQL + Apache + PHP + Perl

Odličan paket phpdev je namenjen kako početnicima tako i onim malo iskusnijima koji neće da se bave podešavanjima već bi da se odmah bace na rad sa PHP-om.

Korisnicima Windows-a iskreno preporučujem! U paketu se nalazi i odličan sistem za podešavanje, sa tutorijalima i sa sajta proizvođača se mogu skinuti i mnogi korisni dodaci koji povećavaju funkcionalnost ovog paketa.

Verzija koja sadrži Apache 1.3.20, MySQL 3.23, PHP 4.06 i ActivePerl 5.6 teška je oko 13.6 MB što i nije tako mnogo.

U dokumentaciji koju dobijete sa paketom detaljno je objašnjen (inače veoma jednostavan) postupak za instalaciju.

Još jednom sajt: http://www.firepages.com.au/devindex.htm
If Microsoft invented plumbing, legions of hackers would smugly discuss the benefits of washing in a stream.
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.verat.net



+256 Profil

icon Re: PHP FAQ11.03.2002. u 13:50 - pre 225 meseci
Pitanja za win32 okruzenje, za one koji su voljni da podesavaju a ne sve samo da im se instalira:

Q: Zasto mi prijavljuje "Internal Server Error. The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request" kad pozovem test.php?

A: Jedan od odgovora: U direktorijumu u kome trazite izvrsavanje test.php fajla se NE nalazi taj fajl. Php pokusava da ga pronadje, ali ne uspeva, i vraca serveru poruku o greski.


Q: Kako da podesim php.ini i kako da posaljem mail iz php skripta?

A: U php. ini podesite:
SMTP = naziv_ili_IP_vaseg_smtp_servera
sendmail_from = -ostavite prazno, ili ukoliko hocete UVEK da ide sa iste e-mail adrese, popunite je ovde.
Mail se salje sa:
ini_set("sendmail_from", "sa_koje_mail_adrese_ide_ako_nije_popunjeno_u_php.ini");
mail("na_koju_adresu", "Subject", "tekst poruke", "Od_koga\nErrors-To: adresa_za_greske\ndodatni mail headeri");

Q:Kako da omogucim da mi se php moze povezati sa odgovarajucom bazom?

A: U php.ini pronadjite ekstenziju za tu bazu, komentarisanu sa ";", i "odkomentarisite", tj. obrisite to ";" ispred. Naravno uslov je da vam ta baza postoji tamo gde je trazite.

Q: Podesio sam upload fajlova na server, ali nece da mi radi. Gde gresim?

A: Proverite u php.ini da li je upload omogucen. Potrazite liije:
file_uploads = On ; Da li dozvoliti upload fajlova preko HTTP protokola (iz formi)
;upload_tmp_dir = ; privremeni direktorijum za upload. Ako se ne definise koristi sistemski
upload_max_filesize = 2M ; Maksimalna velicina fajla za upload

Ukoliko nije greska u ovome, onda evo jednostavnog skripta za upload fajlova. U formi za upload definisite:
<form ENCTYPE="multipart/form-data" name="neko_ime" method="post" action="upload.php">
<INPUT NAME="userfile" TYPE="file">
<INPUT TYPE="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000">
<input type="submit" name="sumbit" value="Uploaduj fajl">
</form>
U upload.php definisite:
if (is_uploaded_file($userfile)) {
copy($userfile, "c:/upload/".$userfile_name);
}
To bi trebalo da radi bez nekih problema.

Q: Javlja mi "maximum time limit reached" (ili tako nekako , ne znam sad tacno), kako da omogucim php skripti da se duze izvrsava? Kako da omogucim PHP-u da koristi vise memorije ukoliko je neophodno?

A: U php.ini pronadjite linije
max_execution_time = 600 ; Maksimalno vreme izvrsavanja skripta u sekundama
memory_limit = 50M ; Maksimalna kolicina memorije koju moze da koristi skript.
i naravno podesite po svojim potrebama.

Nastavak sledi....
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

Zoran Rašković
Serbia

Član broj: 95
Poruke: 1360
*.vis.clearwire-dns.net.



+1 Profil

icon Re: PHP FAQ15.03.2002. u 07:44 - pre 225 meseci
Q: Gde da nadjem dobar tutorial o php+mysql ?

A: Evo ga na ovom linku
 
Odgovor na temu

Mihailo
Mihailo Đorić

Član broj: 1016
Poruke: 2875
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: PHP FAQ28.03.2002. u 11:26 - pre 225 meseci
Q: Kada pokušam da upisujem u fajl na serveru dobijem poruku: Error opening file ! Be sure writing is allowed in this directory. Kako da ovo omogućim?

A:Potrebno je da dodelite određena prava direktorijumu ili fajlu. To možete da uradite pomoću komande: chmod vrednost

primer:
chmod 755

Gde je vrednost:
777: all can read/write/exec
755: owner can do all, group/others can read/exec
644: owner can read/write, group/others can read only

Za direktorijume:
777: all can read, write, search
755: owner can do all, others and group can only search

Primeri:
cgi scripts: 755
data files: 666
configuration files: 644
directories: 777

Ili iz FTP programa:
[img]http://www.elitesecurity.org/poruka.php?Action=getfile&MessageID=57609[/img]

Kompletan opis: http://unixhelp.ed.ac.uk/CGI/man-cgi?chmod
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: PHP FAQ09.06.2002. u 20:04 - pre 222 meseci
Q: Da li PHP mora da radi na serveru?

A: Iako je PHP ubedljivo najbolje rešenje za izradu dinamickih internet aplikacija, ponekad nam zatreba jednostavnost PHP koda na mestima gde nemamo web server. PHP moze da radi i bez servera i to u konzolnom i grafičkom modu.

Za konzolni režim rada nam je potrebna CGI verzija PHP parsera (izvrsna datoteka). Zatim na Linux/Unix-u kao prvu liniju koda ubacimo:

#!/usr/local/bin/php -q

kako bi sistem znao cime da parsira skript. Na lokaciji /usr/local/bin/php treba da se nalazi link ka ili sam php parser. Parametar -q oznacava parseru da nemora da salje HTTP zaglavlje.

Na Window platformi trebamo u konzoli (command.com ili cmd.exe) pozvati:

C:phpphp.exe -q C:putanjadophpskripta.php

PHP ce se izvrsiti u konzoli. Funkcije echo i print ce poslati output u samu konzolu, a PHP nece biti sputavan sigurnosnim postavkama servera.

Ovako PHP moze zameniti Perl u velikom broju poslova, a ako iskoristimo mogucnost da PHP pristupa drugim pop-u i imap-u na primer mozemo PHP iskoristiti za automatizaciju i razvrstavanje poste u lokalu. Ja sam u PHP-u napisao skript koji menja podesavanja u conf fajlovima na mom lokalnom DNS serveru (BIND) zavisno od trenutne IP adrese.

Treba napomenuti i posebnu ekstenziju (skup klasa i modula) oznacenu kao PHP-GTK koja daje PHP-u podrsku za GTK+ tj omogucava PHP-u da u klijentskom modu radi kao X11 ili win32 aplikacija sa sve dugmicima, menijima... Ovo daje nove mogucnosti PHP programerima a vise o PHP-GTK, dokumentaciju i sam PHP-GTK mozete preuzeti sa http://gtk.php.net.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: PHP FAQ14.09.2002. u 16:05 - pre 219 meseci
Citat:

Judge Dred
Za sve informacije koje vam trebaju, prvo dobro prostudirajte documentation samog php jezika..... Ako bas ne ide ili ste bash toliko lenji da ga prochitate, onda postavite pitanje ovde :)

Php documentation (in english) is here : http://www.php.net/manual/en/
Php installation manual: http://www.php.net/manual/en/installation.php


Citat:

alex
Samo da dodam nekoliko vaznih linkova na koje bi korisnici narocito trebalo da obrate paznju i obavezno da ih posete:

http://www.php.net/ - Glavni PHP websajt, srediste informacija vezanih za PHP jezik
http://www.phpbuilder.com/ - Web portal sa mnostvom clanaka i uputstava za raznolike upotrebe PHP jezika
http://www.hotscripts.com/PHP/ - Mnostvo gotovih PHP skriptova i klasa - vrlo je verovatno da se nesto sto zelite napraviti vec nalazi tamo.
http://www.sourceforge.net/ - Iskoristite Search sa "PHP" kao kljucnom reci - dobicete veoma dugacak spisak PHP projekata na SourceForge websajtu

Lista ce vrlo brzo biti dopunjena sa jos potrebnih i vaznih linkova.

Pozdrav, alex.

http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: PHP FAQ20.09.2002. u 18:17 - pre 219 meseci
Citat:

StRiPy

Tvoja nadopuna bi vjerovatno radila u vecini slucajeva, ali u slucajevima kad imas u unesenoj vrijednosti npr. " \\ Rock 'n' Roll slashes \\ " ( primjera radi :) ), sta bi se desilo u slucajevima kad je magic_quotes_gpc ukljucen, a sta kad nije? I sta bi bilo da koristis dodatno addslashes pri upisu i stripslashes pri ispisu iz baze?
Idemo redom...

Ako je u php.ini ukljucen magic_quotes_gpc = On , onda ce taj dopunski addslashes dodati slasheve na vec automatski dodane slasheve, pa ce ti onda npr. izgledati ovako:
Imas polje u koje se unosi neki tekst, kojeg onda proslijedjujesh dalje skripti klikom na submit. Recimo da taj uneseni tekst ima vrijednost:
\\ Rock 'n' Roll slashes \\

Kad submitash tu vrijednost skripti, te pod uslovom da je ukljuchen magic_quotes_gpc, automatski ce se dodati slashevi i imaces onda vrijednost:
\\\\ Rock \'n\' Roll slashes \\\\

Ako ti sad uradish jos jedan dodatni potez sa addslashes funkcijom, imaces:
\\\\\\\\ Rock \\\'n\\\' Roll slashes \\\\\\\\

Kad sve to stavis u bazu, pa potom izvadis iz baze, uradis stripslashes i ispises, trebalo bi da radi.
Medjutim, sta ako magic_quotes_gpc nije ukljucen? U novim verzijama PHP-a, ta opcija je po defaultu iskljucena. Sta ce se desiti onda?

Kad na isti nacin ubacis u bazu tu vrijednost, na kraju ces kao ispis imati:
\ Rock 'n' Roll slashes \

Zashto?
+ 1. ako je magic_quotes_gpc ukljucen, automatski se dodaju slashevi
+ 2. ti dodajesh dopunske funkcijom addslashes
- 3. kad vadis iz baze, automatski se uklanjaju escape slashevi
- 4. sa stripslashes skidash slasheve dodane funkcijom addslashes

Medjutim, ako je magic:quotes_gpc iskljucen, kao sto jeste u vecini slucajeva, onda imas:
-
+
-
-

Dakle, nesto ne valja, imas manjka slashovanja :)

Mnogi koriste slijedecu metodu da bi otkrili da li je ukljucen magic_quotes_gpc i na osnovu toga rade daljnje operacije:

Code:

  if (get_magic_quotes_gpc()) {
  // Overrides GPC variables
  for (reset($HTTP_GET_VARS); list($k, $v) = each($HTTP_GET_VARS); )
  $$k = $HTTP_GET_VARS[$k] = stripslashes($v);
  for (reset($HTTP_POST_VARS); list($k, $v) = each($HTTP_POST_VARS); )
  $$k = $HTTP_POST_VARS[$k] = stripslashes($v);
  for (reset($HTTP_COOKIE_VARS); list($k, $v) = each($HTTP_COOKIE_VARS); )
  $$k = $HTTP_COOKIE_VARS[$k] = stripslashes($v);
  ini_set("magic_quotes_gpc",0);
  }


Ako ovo ubacis na pocetak skripte, sve bi trebalo da radi.

Btw. pogledaj i funkciju mysql_escape_string(), koja je slicna funkciji addslashes(), samo sto ima neke dodatne karaktere koje "escapea".

http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.1.14.vie.surfer.at

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: PHP FAQ04.11.2002. u 15:54 - pre 217 meseci
Posto mnogi pocetnici postavljaju pitanja koja nisu striktno vezana za PHP, nego misle da se PHP-om mogu npr. vrsiti neke operacije sa browserom nakon ucitavanja stranice i slicnim client-problemima, koja su vjerovatno vezana za JavaScript ili nesto drugo, treba naglasiti jos jednom:

PHP je Server Side skriptni jezik koji procesira (obradjuje, izvrsava source code datoteke) zadani fajl direktno na serveru, nakon cega browseru salje samo cisti output (kao da je obicni HTML). Nakon sto se stranica izvrsi i ucita u browseru, nemoguce je sa PHP-om obaviti neke radnje vezane uz clienta ili browser, sve dok se stranica ponovo ne pozove.

Konkretnije, ako zelite da otvorite novi prozor, izvrsite kontrolu unosa u poljima za formular prije nego sto kliknete na submit, onemogucite djelovanje neke tipke misa ili tipke na tastaturi, unesete neku dinamiku na stranici, znajte da se sa PHP-om to ne mozhe. Za to ce vam trebati ili JavaScript ili neki drugi Client-side skriptni jezik, kojim cete moci obavljati zeljene funkcije.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: PHP FAQ04.11.2002. u 20:16 - pre 217 meseci
ili pomoću php-gtk i klasom gtkhtml napravite vas browser...
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: PHP FAQ27.11.2002. u 13:26 - pre 217 meseci
Ime fajla u Download file dijalogu u IE-u

Kada generišete neki fajl (PDF na primer, ili neku sliku iz baze) i pošaljete ga browser-u, IE će prikazati onaj lepi Download file dijalog. Problem je što će kao ime fajla pisati download.php na primer, umesto lepog i logičnog Izvestaj.pdf. Rešenje koje je postavio RRadovan, za koje kaže da radi je:

Code:

$len=filesize($filename);
$file=basename($filename);
$size = filesize($filename);

header("Content-Type: application/octet-stream");
header("Content-Type: application/force-download");
header("Content-Length: $len");

// >>> ovde je caka
if (preg_match("/MSIE 5.5/", $HTTP_USER_AGENT)) 
    // za IE
    header("Content-Disposition: filename=$file");
else
    // za ostale normalne browser-e
    header("Content-Disposition: attachment;filename=$file");
// >>> ovde je caka

header("Content-Transfer-Encoding: binary");
$fp = fopen($filename, "r");
fpassthru($fp);

http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.dial.InfoSky.Net

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: PHP FAQ18.06.2003. u 12:57 - pre 210 meseci
ukoliko imate jedan ili više od ovih simptoma:

1) imate vašu staru skriptu koja sada neće da radi
2) skinuli ste neku (potencijalno staru) skriptu sa neta, i neće da radi
3) imate skriptu koja radi kod vas, a na provajderovom serveru neće
4) ne znate šta je register_globals
5) sigurni ste da vaši POST i/ili GET podaci bivaju prosleđeni skripti, ali ih ona ne vidi
6) niste čuli za $_POST, $_GET i...
7) mislite da vas php, provajder ili ja zajebavamo

vrlo je velika verovatnoća da je skripta sa kojom imate problema (bila vaša ili..) pisana za php<4.1 i da je pisana podrazumevajući da je register_globals podešavanje u php-u podešeno na true.

e, od verzije 4.2, kada su neki pametni ljudi shvatili da je to potencijalna sigurnosna rupa, podešavanje register_globals je po defaultu isključeno u php.ini, tako da više ne ne možete da u skripti pozvanoj recimo sa skripta.php?promenjiva=7 pristupate sa $promenjiva već morate recimo $_GET['promenjiva']...

za više detalja..
http://php.net/registerglobals
http://php.net/globals
 
Odgovor na temu

Dejan Topalovic
Dejan Topalović
Senior Oracle DBA & Senior PL/SQL
Developer, Erste Sparinvest (Erste
Bank), Vienna, Austria
Vienna

Član broj: 635
Poruke: 1374
*.1.14.vie.surfer.at

Sajt: www.baze-podataka.net


+2 Profil

icon Re: PHP FAQ12.05.2004. u 17:48 - pre 199 meseci
Mnogi od vas sigurno ne znaju da postoje funkcije koje bi vam neke stvari u radu sa PHP-om daleko pojednostavili i ubrzali sam proces razvoja doticne skripte.
Jedna od tih grupa funkcija je i CType.
O cemu govorim, mozete provjeriti na adresi:
http://www.php.net/ctype

Naime, radi se o funkcijama koje u prvu ruku vrse validaciju nekog izraza umjesto regular expressions. Rade to brze i bolje, a podrzavaju cak i internacionalne character setove. Npr. slova öüå i sl. ne bi trebala predstavljati nikakav problem za te funkcije?

Usporedbe radi, evo jedan primjer:
- sa regular expression
Code:
if ( !preg_match('/^[a-zA-Z]*$/', $first_name) ) {
    die ('Alpha characters only please!');
}

- sa ctype funkcijom
Code:
if ( !ctype_alpha($first_name) || strlen ($first_name) == 0 ) {
    die ('Alpha characters only please!');
}


Napomena: ctype funkcije ce empty string smatrati ispravnim (validnim), pa zato morate koristiti provjeru duzine tog stringa da li je jednak 0 ili ne.
Blog - baze podataka
---------------------
Oracle OCP DBA (9i & 10g)
Oracle Database: SQL Certified Expert
Oracle OCP Developer
Certified MySQL DBA
 
Odgovor na temu

NikolaVeber
NikolaVeber
neradnik na porodiljskom bolovanju
Karlsruhe

Član broj: 5115
Poruke: 1254
*.rz.uni-karlsruhe.de

Jabber: nikolaveber@jabber.org
ICQ: 121532865


Profil

icon Re: PHP FAQ18.06.2004. u 12:10 - pre 198 meseci
Q: Dobijam Parse error u poslednjoj liniji koda. Sta je u pitanju?

A: Ovakvu gresku najcesce prouzrokuje pogresno "ugnezdavanje" blokova koda, tj negde ima viticasta zagrada {} manjka ili viska.
Pop Servis "Paradise Tours"
Java User Group Karlsruhe
IT Dan - Srbija

Officer, I saw the driver who hit me - his name was Johnny Walker.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP FAQ

[ Pregleda: 9976 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.