Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Šta je ADSL? ...

[es] :: ISP :: ADSL :: Šta je ADSL? ...
(TOP topic, by Aleksandar Marković)
Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 69219 | Odgovora: 61 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Šta je ADSL? ...20.09.2004. u 13:57 - pre 241 meseci
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)

ADSL je tehnologija za prenos digitalnih podataka velikom brzinom preko postojece telefonske linije. Za razliku od pristupa Internetu preko komutirane telefonske linije (pristup preko modema), ADSL omogucuje stalnu vezu sa Internetom.


Kako radi ADSL

Telefonska pretplatnicka linija se relizuje preko jednog para bakarnih zica od lokacije Telekoma Srbije do lokacije korisnika. Za prenos govora u klasicnoj telefoniji koristi se osnovni opseg. S obzirom da preko bakarnih zica postoji mogucnost da se prenosi siri frekvantni opseg, ADSL koristi frekventni opseg koji se deli na dva ili vise opsega.
Osnovni opseg (0 – 4kHz) koji se koristi za telefonski saobracaj (prenos govora), posebnim filtrom (splitter-delitelj frekvencija) je odvojen od opsega koji se koristi za prenos podataka.


Slika 1. – realizacija ADSL-a


ADSL koristi dve razlicite vrste opreme. Na strani korisnika nalazi se delitelj frekvencije i ADSL primopredajnik (ADSL modem). Delitelj ima funkciju da od celokupnog frekventnog opsega izdvoji osnovni opseg koji sluzi za telefonski razgovor. Preko delitelja se prikljucuje obican telefonski aparat ili ISDN terminalni uredjaj (ISDN telefon, ISDN faks grupe 4) i to u zavisnosti da li je ADSL realizovan preko obicne telefonske linije ili preko baznog ISDN prikljucka.

ADSL primopredajnik se prikljucuje na drugi izlaz delitelja i omogucuje protok podataka sa korisnickog racunara ili mreze na ADSL liniju. U zavisnosti od proizvodjaca, moguca je integracija mreznog rutera, svica ili druge opreme u ADSL primopredajnik. Na strani Internet provajdera nalazi se DSL pristupni multiplekser (DSLAM – Digital Subscriber Line Access Multiplexer) koji se sastoji od delitelja i ADSL primopredajnika. Delitelj ceo saobracaj deli na dva dela: telefonski saobracaj koji se prosledjuje Telekomu Srbija i digitalne podatke koji se salju prema Internetu preko ADSL primopredajnika.

DSLAM obezbedjuje glavnu razliku izmedju ADSL servisa i servisa realizovanih preko kablovskog modema. Korisnici kablovskog modema dele mreznu petlju gde dodavanje novih korisnika znaci smanjenje perfomansi servisa. Dodavanje novih ADSL korisnika ne dovodi do pada perfomansi sve dok ukupan broj korisnika ne dovede do zagusenja Internet veze provajdera sto se lako resava prosirenjem ukupne veze provajdera.

Potrebni uslovi za realizaciju ADSL-a

Za realizaciju ADSL potrebna je "cista" bakarna parica. Ukoliko je telefonska linija realizovana preko PCM-a ili kao dvojnicka linija potrebno je prvo da Telekom Srbija obezbedi par bakarnih zica do korisnika.
Drugi uslov je da je na Vasoj centrali postoji DSLAM jer ADSL radi na maksimalnom rastojanju od 5-6 km od telefonske centrale uz odgovarajuci precnik zica.

Primena i prednosti ADSL-a

Analizom potreba manjih firmi i kucnih korisnika (SOHO) primeceno je da nije potrebno omoguciti simetrican prenos podataka. Naime, visestruko je veci protok koji ovi korisnici ostvaruju u prijemnom smeru nego sto salju.
ADSL je osmisljen kao asimetricni sistem prenosa koji se realizuje preko analogne telefonske linije i obezbedjuje istovremeni prenos analognih (govornih) i digitalnih podataka (velika brzina preko stalne veze sa Internetom)

Prednosti ADSL-a su visestruke:
- omogucuje stalnu vezu sa Internetom uz povoljne cene; potrebno je da imate kompjuter sa slobodnim USB prikljuckom ili mreznu kartu (Ethernet),
- moguce je odabrati razne pakete vezano za brzine protoka (256/64kbps, 512/128kbps, 768/192kbps, itd)
- realizacija je preko postojece telefonske linije i kucne instalacije; zadrzavate postojecu telefonsku liniju uz uobicajeno obavljanje telefonskih razgovora,
- ADSL servis se moze realizovati bez obzira na tip telefonskog prikljucka koji korisnik ima (analogni telefonski prikljucak, ISDN prikljucak, ...); jedini uslov je da se korisnik nalazi na podrucju na kojem je moguca instalacija ADSL prikljucka,
- prilikom realizacije ADSL servisa na postojecu ISDN liniju korisniku su na raspolaganju istovremeno oba ISDN kanala i ADSL veza
- povoljna cena potrebne ADSL korisnicke opreme,
- zadrzavate postojeci broj telefona ukoliko Vam je telefonska linija realizovana preko "ciste" bakarne parice.

Link

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...23.09.2004. u 15:29 - pre 241 meseci
http://www.sezampro.yu/adsl/oadslu.asp
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.verat.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ... odgovor03.11.2004. u 18:40 - pre 239 meseci
Šta je ADSL?

Termin adsl je nastao od početnih slova engleskih reči asymmetric digital subscriber line - asimetrična digitalna pretplatnička linija. Ovaj naziv označava tehnologiju koja omogućava da se kroz postojeću telefonsku infrastrukturu prenose i podaci. To znači da se koriste već ugrađeni telefonski kablovi, na koje su spojeni telefonski aparati, a ugradnjom dodatnih uređaja omogućava se da istovremeno teku glasovna komunikacija i razmena podataka.

Bakarni kablovi koje telekomunikacione kompanije koriste za fiksnu telefoniju imaju mnogo veći kapacitet, odnosno raspon frekvencija, nego što je za glasovnu komunikaciju potrebno. Ta osobina kablova iskorišćena je za DSL tehnologiju. Razni tipovi informacija putuju istim žicama bez ometanja telefonskih razgovora, a tako što se različite frekvencije koriste za pojedine zadatke. Proizvođači su ograničili frekvencije koje telekomunikaciona oprema koristi, tako da se sva telefonska konverzacija obavlja u rasponu od 0 do 3,4 kHz. To je sićušan opseg u odnosu na, primera radi, frekvencije od 20 Hz do 20.000 Hz koje imaju standardni stereo zvučnici, a bakarni kablovi mogu da sprovode i frekvencije od više miliona herca. Upotreba tako malog opsega seže u prošlost, zbog želje da se izbegne interferencija koja može nastati kada se više žica nađe na malom prostoru. Moderna oprema koja šalje digitalne signale bezbedno može da koristi veći deo kapaciteta telefonskih kablova i DSL tehnologija upravo to i čini.

Asimetrična DSL tehnologija se zasniva na nejednakoj raspodeli frekvencija, a tome se pribeglo na osnovu realnih pokazatelja da većina korisnika Interneta više preuzima nego što šalje podatke. Bez obzira na to što su brzine prenosa koje se ADSL tehnologijom postižu daleko veće od onih koje se ostvaruju pomoću standardnih modema, svi korisnici neće moći da dobiju identičnu uslugu, niti je ona na svakom mestu ista. ADSL u velikoj meri zavisi od udaljenosti korisnika od centrale preko koje je povezan na uslugu. Da bi ADSL bio negde ugrađen, udaljenost od centrale ne sme biti veća od 5,5 kilometara, a s daljinom opada brzina koju korisnik može dobiti. Najveća brzina koja se preko ADSL-a može ostvariti je od osam megabita u sekundi ka korisniku na udaljenosti do 1,8 kilometara i 1536 kilobita u sekundi od korisnika ka davaocu usluga.


Kako ADSL radi?

Kao i mnoge druge oblasti telekomunikacija, i ADSL se paralelno razvijao u dva pravca. Stariji je poznat kao CAP (carrier amplitude/phase) i lakše se ugrađuje od ANSI standarda nazvanog DMT (discrete multitone). CAP funkcioniše tako što signal u telefonskom kablu deli u tri zasebna opsega. Razgovori se obavljaju u opsegu od 0 do 4 kHz, za slanje podataka koristi se opseg od 25 do 160 kHz, dok se za primanje podataka koristi raspon od 240 kHz naviše. Gornju granicu određuje nekoliko činilaca poput dužine kabla, šuma i broja korisnika, a maksimalna je oko 1,5 MHz. Ovaj sistem s tri razdvojena kanala minimizuje mogućnost njihove interferencije, kao i interferencije sa signalima na drugim kablovima.

Rat je, prema dostupnim podacima o proizvedenoj opremi, dobio je DMT, jer je usvojen kao standard organizacije ANSI. Sistem DMT takođe deli signal u kanale, ali ne koristi dva vrlo široka kanala za slanje i primanje podataka, već podatke deli na 247 kanala, od kojih je svaki širok 4 kHz. Svaki kanal se posebno prati i ako na nekom kvalitet signala opadne, komunikacija se prebacuje na drugi. To se neprestano dešava, da bi se pronašli najbolji kanali za slanje i primanje podataka. Pored toga, na kanalima na nižim frekvencijama, od 8 kHz, odvija se dvosmerna komunikacija. Praćenje i razdvajanje informacija na ovim kanalima, kao i održavanje kvaliteta svih 247 kanala, čini DMT znatno složenijim rešenjem, ali i boljim za infrastrukturu nestabilnog kvaliteta. Dva postojeća standarda nisu međusobno kompatibilna.
Oprema

Da bi korisnik mogao da koristi ADSL i telefon istovremeno, pre priključaka se ugrađuje razdvajač, uređaj koji ima filtar niskih frekvencija, što obezbeđuje da do telefonskog aparata stignu frekvencije do 4 kHz. Na razdvajač se potom povezuju telefon i ADSL modem. ADSL tehnologija koristi dva uređaja: jedan se nalazi kod korisnika, a drugi u centrali. Kod korisnika je DSL primopredajnik (transiver), a kod operatora multilplekser DSL pristup (DSL Access Multiplexer, DSLAM) i na njega su povezani korisnici.

Primopredajnik je poznatiji kao ADSL modem, i preko njega se računar spaja na telefonsku liniju. Na računar se može povezati na nekoliko načina, a najčešće se to čini preko USB priključka ili mrežne kartice. Standardni ADSL modemi su prvenstveno namenjeni kućnim korisnicima, dok su preduzećima namenjeni modeli koji sadrže i mrežne skretnice i usmerivače.

S druge strane, DSLAM je deo opreme koji obezbeđuje da ADSL radi. On prihvata povezivanje više korisnika i sve skuplja u jednu vezu ka Internetu. Ovi uređaji su po pravilu fleksibilni i podržavaju više tipova DSL veza, kao i različite protokole i modulacije (CAP i DMT na primer) u okviru istog tipa DSL-a. Pored toga, DSLAM može uključivati i dodatne funkcije poput usmeravanja ili dinamičke dodele IP adresa.

Korišćenje DSLAM-a donosi i možda najveću razliku između ADSL-a i kablovskog pristupa Internetu. U drugom slučaju, dodavanje korisnika na granu kabla znači i snižavanje kvaliteta svakome pojedinačno. Suprotno tome, ADSL obezbeđuje rezervisanu vezu od svakog korisnika ka DSLAM-u, tako da ne postoji nikakvo uslovljavanje između kvaliteta usluge i broja korisnika, sem u slučajevima da veza operatora ka Internetu ne može da zadovolji potrebe većeg broja korisnika.
Prednosti...

Bitne prednosti ADSL-a su korišćenje postojeće analogne ili ISDN telefonske linije, održavanje neprekidne veze s Internetom (nema zvanja davaoca usluga, čekanja na uspostavljanje veze i sl.), daleko veće brzine prenosa (maksimalno 8 Mb/s), telefonska linija se može koristiti za glasovnu komunikaciju dok se pristupa Internetu itd. Pored toga, korišćenje ADSL-a nema veze s telefonskim impulsima. Njih plaćate samo za obavljene razgovore, a ADSL plaćate izabranom davaocu usluge.
Zahvaljujući tome što postoji infrastruktura, uvođenje ADSL je, gde za to postoje odgovarajući uređaji u centralama, brzo i jednostavno.
...i mane

ADSL veza je bolja kada ste bliže centrali, odnosno mogu se ostvariti veće brzine. Slanje podataka se odvija znatno sporije od primanja, mada je i dalje daleko brže od nego s klasičnim modemom. Na kraju, usluga nije svugde dostupna.

Drugi tipovi usluga DSL

PORED ADSL-a, poznate su i usluge:
- SDSL (symetric DSL),
- VDSL (very high-bit rate DSL) i
- RADSL (rate-adaptive DSL).

SDSL se odavno primenjuje kod nas, a prepoznaćete ga kao uslugu iznajmljivanja linije. Koriste se isti kablovi kao za povezivanje telefonskih aparata, ali se SDSL ne može koristiti na istom kablu s telefonskom linijom. On obezbeđuje veće brzine od ADSL-a. VDSL je veoma brza veza, ali je ostvariva samo na veoma malim rastojanjima. RADSL je varijanta ADSL veze u kojoj se brzina komunikacija prilagođava u zavisnosti od dužine i kvaliteta kabla.

Marko Herman
 
Odgovor na temu

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
Poruke: 796
62.162.243.*

Sajt: right-sock.net


+1 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...18.12.2004. u 13:01 - pre 238 meseci
Evo jos jedan link http://www.hardware.com.mk/default.asp?menu=S&stat=014 (ko razume makedonski)
routing protocols enable routers to route routed protocols!
 
Odgovor na temu

Zephyros

Član broj: 32658
Poruke: 97
212.200.107.*Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...19.12.2004. u 11:38 - pre 238 meseci
Samo jedna mala napomena. Cesto u razgovoru sa ljudima primetim da nepostoji sustinsko razumevanje sta je to ISDN, a sta aDSL, cak i kod ljudi koji se bave ovim.

Najcesce mnogi pogresno smatraju aDSL nekom nadgradnjom ISDN, najcesece zbog vece brzine prenosa. U nekom smislu da, on to i jeste, ali u tehnickom svakako ne.
ISDN je integrisana mreza digitalnih servisa. Znaci ona tezi da objedini:

telefonsku infrastrukturu: telefonija + podaci (fax/telex)
kablovsku infrastrukturu: TV distribucija + internet
radio veze: GSM

zajednicki imenitelja svega ovoga je: digitalni prenos podataka, potpuno ukidanje analognog kao losijeg tehnickog resenja. U Italiji npr. uvodjenje obicne linije je 150€, dok je uvodjenje ISDN linije 120€. Jasno Italijani zele da raskrste sa starom telefonijom i da digitalizuju celo drustvo.

Kada se ISDN koristi samo kao alternativa obicnom telefonu, te prednosti se ne vide odmah. Telefon ko telefon, a internet jedva 2 puta brzi. Prednost ISDN vidi se kada se on koristi u svoj svojoj raskosi, evo u Italiji vec krece videotelefonija i dr. U tom smislu i kablovska TV predstavlja samo visak kablova i ona ce nestati sigurno.

A aDSL je kao sto je gore lepo napisano potpuno iskorstavanje propusnog opsega kabla, tj. galvanske veze izmedju vas i centrale. Dakle nije ili ISDN ili aDSL vec oba zajedno ! Mada treba napomenuti da aDSL kod nas moze da postoji nezavisno od tlf linije dok u Italiji recimo ne. Oni traze da uvedete prvo fiksnu liniju pa onda aDSL. Takodje i tamo se ispituju tehnicka moguctva...
Connections in any gendered cable systems must be made between one male connector and one female connector. The connectors themselves will not allow male/male or female/female connections.
 
Odgovor na temu

bloodimir
bg

Član broj: 32845
Poruke: 46
*.beograd-2.tehnicom.net.Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...12.01.2005. u 12:08 - pre 237 meseci
ok,interesuje me jedna stvar a to je da li sa ADSL-om mogu dobiti izlaz za vise telefonskih brojeva (2-3) kao sto je to slucaj sa ISDN-om na primer i koji su realni uslovi za to? ok pozdrav
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...12.01.2005. u 13:12 - pre 237 meseci
Neophodni preduslovi koji moraju biti ispunjeni za korišćenje ove usluge:

- direktna telefonska linija ili ISDN linija ( pretplatnici koji imaju dvojničku pretplatničku liniju, PCM ili FM ne mogu koristiti ovu uslugu )

- rastojanje do najbliže telefonske centrale koja ima tehničke mogućnosti za ADSL ne sme biti veće od nekoliko kilometara.


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bloodimir
bg

Član broj: 32845
Poruke: 46
*.beograd-2.tehnicom.net.Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...13.01.2005. u 11:16 - pre 237 meseci
pa da li ovo znaci da je moja zelja ostvarljiva samo ako kombinujem ADSL sa ISDN-om?
 
Odgovor na temu

JOJO847

Član broj: 14162
Poruke: 6623
*.adsl.net.t-com.hr.+10 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...13.01.2005. u 12:07 - pre 237 meseci
tako je bloodimire.
ako ti treba u životu brža veza k netu a istodobno da imaš slobodan telefon - adsl je bolje rješenje od ISDN-a. ISDN je komplikacija sa žicama ovamo onamo, nije ništa puno brži od 56k ali zato imaš kao više brojeva.
aDSL je opet komotniji, ne zaračunava se vrijeme nego promet, veća je konekcija ( ja evo imam najjeftiniji model 384/64 iako nije ništa revolucionarno ali je ipak puno puno bolje) od hardvera imaš samo spliter i modem. Dobra strana adsl-a je ta što nije ugrožen od velike pošasti koja muči mnoge - dialera.

U principu, sve to zavisi od potreba koje se od korisnika do korisnika RAZLIKUJU. nema tu univerzalnog riješenja koje će odgovarati svima. nekome je isplativije uzeti ISDN a nekome aDSL. a nekome i kabelski internet.

 
Odgovor na temu

boki
Boris Prpic
CTO
CodeZen, Cityexpert
Beograd

SuperModerator
Član broj: 2681
Poruke: 2442
*.vdial.verat.net.

Jabber: boki@elitesecurity.org
ICQ: 195245022
Sajt: www.goglasi.com


+34 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...18.01.2005. u 18:13 - pre 237 meseci
Da se razumemo ISDN je nadogradnja na POTS(obican telefon). aDSL nije nadogradnja telefona vec samo se kroz taj isti kabl pored ISDN-a ili POTS-a na drugim frekvencijama guraju podaci...

Mozda ce te to najlakse svatiti ako zamislite da se kroz tu telefonsku paricu koja vodi do Telekoma provuce jedan mrezni kabl..... to bi bio ADSL.. znaci sluzi samo za internet i nema NIKAKVE veze sa telefonom osim sto je "uguran" kroz tu istu zicu...
 
Odgovor na temu

greentooth

Član broj: 11922
Poruke: 293
*.dialup.neobee.net.+1 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...30.01.2005. u 22:35 - pre 236 meseci
Ako nema nikakve veze sa telefonom da li to znaci da mi telefonski racun ostaje isti ili ce se tu dodati i vreme koje sam proveo na internetu primajuci(saljuci) podatke kroz isti kabel ka Telekomu?
 
Odgovor na temu

tdjokic
Tomislav Djokic
u penziji
Beograd

Član broj: 6736
Poruke: 8305
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.distrowatch.com


+210 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...31.01.2005. u 00:32 - pre 236 meseci
Primer: http://vline.verat.net/srp/vline_usluge/875/:

"ADSL paketi VeratNet-a nemaju ograničenje protoka. (= flat)

Ukoliko ste do sada koristili dial up pristup Internetu, vaš telefonski račun biće manji"

Za ADSL platis mesecno x dinara i to je sve - nema impulsa, nista. Mozes da skidas ceo mesec, 24h na dan, ili ni jedan dan, ni jedan sat - tvoja volja i cena ista - ono sto si platio. Ako govoris telefonom, to placas. Ako ne govoris, placas verovatno pretplatu i slicne fiksne stvari.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!
 
Odgovor na temu

iRoza
Mostar

Član broj: 22772
Poruke: 6
212.39.113.*

ICQ: 278502823


Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...05.02.2005. u 10:39 - pre 236 meseci
ADSL = non stop online za odredjenu mjesecnu pretlatu, ovisno o vezi koju izaberes.

flat rate = neogranicen promet (bilo download ili upload)

Ovisno o moralu Telekoma, s vremenom bi se trebale povecavati brzine uz zadrzavanje iste cijene, te uvodjenje flat ratea, te niz drugih usluga (npr TV preko ADSLa, kao sto je nedavno uradila Telia iz Svedske)
Anyone who is not confused,
is not fully informed!
 
Odgovor na temu

S a l e
BGD

Član broj: 7457
Poruke: 1422+8 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...05.02.2005. u 11:06 - pre 236 meseci
ADSL ŠKOLA
http://www.cg.yu/adsl/
 
Odgovor na temu

srndach

Član broj: 58095
Poruke: 242
*.pat-pool.nsad.sbb.co.yu.+2 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...29.06.2005. u 13:04 - pre 231 meseci
Znate li da je za ispravan rad ADSL-a neophodan NEPREKIDAN tj NENASTAVLJAN kabl do SVAKOG korisnika ?!
Zbog pojave refleksije tj. efekta ogledala na mestima gde je kabl nastavljan ...
Te smetnje prave ozbiljne probleme signalima na visokim frekvencijama ...

Znate li bar jednu ulicu u ovoj zemlji u kojoj kabl za telefon nije prekidan za svakog korisnika ?!

Mislite li da ce bilo ko imati racuna da uklanja postojece instalacije i zameni ih posebnim kablovima za svakog korisnika !?

Zasto niko ne spomene da je domet ADSL samo 5km !!!
... i "to sa dobrim vetrom u ledja" ...
Uglavnom ne prebacuje 2.5km i to od kraja do kraja kabla, a ne vazdusne linije ...

Mnogo je razloga zbog kojih ADSL nece zaziveti u nasoj zemlji, a sve sto se dogadja trenutno u vezi toga je cista prevara !!!
(jedna "renomirana" firma reklamira ADSL kao Anologno digitalnu liniju ?!!!)

no comment

Pozdrav, Z![Ovu poruku je menjao srndach dana 29.06.2005. u 14:05 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.ppp-bg.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ... Da li ISDN podržava ADSL?18.01.2006. u 22:01 - pre 224 meseci
Ako imam ISDN, da li je moguće da moja centrala ne podržava ADSL? (Pavle)

Ukoliko pitate provajdera za ADSL oko mogućnosti aktiviranja pored ISDN veze, dobićete odgovor da tu nepostoji nikakav problem. Uvođenjem ISDN linije ste već stekli uslove za brzi internet, gde će vam za uvođenje ADSL-a biti neophodan novi adapter. Taj adapter ima za svrhu da razdvaja telefonski od internet saobraćaja na nešto drugačiji način od onog na koji to radi ISDN.

Marko Josifović
 
Odgovor na temu

Entropija
Zico Zico

Član broj: 39244
Poruke: 4
*.ADSL.neobee.net.Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...19.01.2006. u 22:57 - pre 224 meseci
Sasvim je jasno da ADSL odvaja telefonski i internet saobracaj. Medjutim, interesuje me da li je ipak moguce da se putem nekih opasnih dilera istovremeno uz digitalni signal nezeljeno uspostavi i telefonski saobracaj koji ce da neocekivano "nakuca" mnostvo impulsa. Desilo mi se, kod ADSLa, da prilikom aktiviranja odredjenog linka istovremeno izgubim signal slobodne veze na telefonu, i to uvek kada na tom istom mestu linkujem. Da li sam uspostavio analognu vezu ili ne (jednostavno da li sam nakucao impulse)? Pri tome moram da kazem da nemam dial-up modem.
 
Odgovor na temu

Vostoki

Član broj: 80171
Poruke: 134
*.pool8256.interbusiness.it.+1 Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...26.01.2006. u 01:51 - pre 224 meseci
Zanimljivo pitanje.

Dialer pokrece modem. Modem vrti broj i zove (ne)zeljenu destinaciju. ADSL modem ne moze da zove broj, tako da ako samo njega imas nema nikakve opasnosti da ti dialer pozove neki broj.

Uzgred, aDSL modem ne odvaja signale, to radi spliter. On samo korisiti visi frekventni opseg od postojece parice.
SJEVERNA je Koreja u ponedjeljak proslavila 62. rođendan svog predsjednika Kim JongIla "sunca 21. stoljeća" te zaprijetila još jednom SADu uništavanjem ako napadnu Pjongjang. Službena agencija KCNA je prenijela je čestitku ruskog predsjednika Vladimira Putina.
 
Odgovor na temu

v.marko

Član broj: 26565
Poruke: 223
217.26.79.*

Sajt: www.twitter.com/marko999


Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...23.03.2006. u 13:24 - pre 222 meseci
Evo koga interesuje kako stvari funkcionisu "ispod haube":

http://www.vets.edu.yu/smerovi.../mreze05/predavanja/adsl_t.pdf
 
Odgovor na temu

N1k0la
Nikola Pesic
Niš

Član broj: 52333
Poruke: 105
213.240.50.*Profil

icon Re: Šta je ADSL? ...04.04.2006. u 12:52 - pre 222 meseci
Da li mi treba za ADSL USB2.0 ili mogu da koristim i USB1.1?
Pametan pita, budala se uči na svojim greškama.
 
Odgovor na temu

[es] :: ISP :: ADSL :: Šta je ADSL? ...
(TOP topic, by Aleksandar Marković)
Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 69219 | Odgovora: 61 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.