Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

FAQ - C/C++

[es] :: C/C++ programiranje :: FAQ - C/C++

[ Pregleda: 8538 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon FAQ - C/C++06.03.2002. u 14:05 - pre 267 meseci
C/C++
Često postavljana pitanja i odgovori na njih.
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..ndg-pm4-1.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: FAQ - C/C++09.03.2002. u 05:41 - pre 267 meseci
Q: Kakva je razlika između C-a i C++a. Da li su to dva različita jezika ili ne?

A: C i C++ su definitivno dva različita jezika, mada je C++ nastao kao "nadgradnja" C-a.

C je proceduralni programski jezik opšte namene koji je razvio Dennis M. Ritchie. U C-u je napisana većina popularnih operativnih sistema uključujući praktično sve verzije Unix-a, Linux i sve verzije Windows-a

C++ je programski jezik opšte namene koji je razvio Bjarne Stroustrup . Mada se C++ smatra pre svega objektnim jezikom, činjenica je da je to jezik koji omogućava proceduralno, objektno i generičko programiranje, što ga čini verovatno najmoćnijim programskim alatom današnjice.

Q: Želim da naučim C++. Da li je neophodno da prvo naučim C.

A: Ne!!! Mada ima dosta C++ programera koji su najpre naučili C, pa zatim osvajali C++ "korak po korak", ovakav način učenja C++a se danas ne preporučuje. Evo šta o tom pitanju misli Bjarne Stroustrup:

http://www.research.att.com/~bs/new_learning.pdf

Q: Sve je to lepo, ali ja hoću da naučim C. Odakle da počnem?

A: "Biblija" za C je knjiga "The C Programming Language" - Brian
W. Kernighan and Dennis M. Ritchie. Postoji i prevod ove knjige na naš jezik. Međutim, mnogi smatraju da je ova knjiga previše teška, pa takvima savetujem da "pročešljaju" internet:

http://directory.google.com/To...gramming/Languages/C/Tutorials

Ipak, moj je savet da se savlada gorepomenuta knjiga.

Q: Ja bih da naučim C++. Odakle da počnem?

A: Za početak preporučujem knjigu "Accelerated C++", Andrew Koening, Barbara E. Moo. Prevod na srpski je "Efikasno programiranje na jeziku C++". Knjiga je kratka, ali opisuje moderan C++ i brzo uvodi čitaoce u ovaj programski jezik.

Najbolja knjiga za C++ je "The C++ Programming Language" - Bjarne Stroustrup, ali teško mogu da preporučim ovu knjigu početnicima. Postoji i srpski prevod prvog izdanja ove knjige, ali ga treba izbegavati, jer opisuje "prastaru" verziju C++a.

Mnogo materijala o C++u se može naći i na

http://www.fz-juelich.de/zam/cxx/extern.html

pa ko voli nek izvoli...

Q: Koji kompajler (razvojno okruženje) da odaberem?

A:Izbor zavisi od više faktora: koji OS se koristi, da li se traži isključivo besplatni kompajler ili ne, da li će se koristiti samo za učenje, ili za profesionalni rad...

Uglavnom, ko planira da programira pod nekim od Open-Source operativnih sistema (Linux, BSD) upućen je na gcc, odnosno g++
http://gcc.gnu.org/
Ovaj kompajler se po pravilu isporučuje uz gorepomenute operativne sisteme. Postoje razna manje ili više dobra razvojna okruženja za rad sa gcc-om, a njihova (delimična) lista je data na sajtu http://www.tldp.org/HOWTO/C++Programming-HOWTO-12.html#ss12.1 Međutim, većina Unix programera ne koristi ova razvojna okruženja, već koriste neki od editora i komandnu liniju.

Pod MS Windows-om, najrasprostranjeniji je MS Visual C++, a popularan je i Borland-ov Builder. Postoji i gcc za Windows, koji se zove MinGW.

Početnicima predlažem da koriste neki command-line kompajler i editor, jer će tako najbolje i (verovali ili ne) najbrže da savladaju jezik. Kasnije će lako preći na neko grafičko razvojo okruženje koje će im rad učiniti produktivnijim.

[Ovu poruku je menjao Dragi Tata dana 26.04.2002 u 09:32 PM GMT]

[Ovu poruku je menjao Dragi Tata dana 26.04.2002 u 09:35 PM GMT]

[Ovu poruku je menjao Dragi Tata dana 26.04.2002 u 09:36 PM GMT]ima, i poprilično sumnjičavi

[Ovu poruku je menjao Dragi Tata dana 16.02.2005. u 20:58 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: FAQ - C/C++09.03.2002. u 12:10 - pre 267 meseci
comp.lang.c FAQ

Vredelo bi prevesti par pitanja iz ovog faq-a.

Lepsa html verzija je ovde: http://www.eskimo.com/~scs/C-faq/top.html
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.dial.InfoSky.Net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: FAQ - C/C++05.09.2002. u 04:47 - pre 261 meseci
P: Ne znam kako da rešim nešto iz K&R ,,biblije'' za C! Hoćete li mi pomoći?

O: Najviše se postiže posvećivanjem vremena problemu. Ako je baš zapelo, pogledajte http://users.powernet.co.uk/eton/kandr2/index.html (stranica sa rešenjima za K&R 2. izdanje)




P: Svi pričaju o ANSI (ISO) C-u? Šta je to i kakva je razlika u odnosu na ,,običan'' C?

O: Potražite neki tekst o istoriji C jezika (pogledajte stranicu D. Ričija datu u prvom odgovoru ,,Dragog Tate''), da bi ste videli kako je tekao razvoj C-a. Krajem osamdesetih, postojao je veliki broj raznih implementacija C-a (većinom u nekim detaljima). ANSI (Američki Narodni Institut za Standardizaciju) je prvi pokušao da C jeziku da formalnu definiciju, a kasnije je to preuzeo ISO (International Organization for Standardization, nije skraćenica, već od grčke reči iso=jednako) i C jezik je postao ,,međunarodni'' jezik.

Pod ,,običnim'' C-om se uglavnom podrazumeva C jezik kako je opisan u K&R.
Noviji kompajleri najčešće podržavaju isključivo ISO C (a ne K&R). Prema tome, ISO/ANSI C je modernija varijanta K&R C-a, i zato se njegova upotreba preporučuje.




P: Dobro, ali ja sam načio C iz K&R! Kako da vidim na šta izgleda taj vaš ISO C?

O: Pogledajte stranicu radne grupe za izradu ISO C standarda na adresi
http://wwwold.dkuug.dk/JTC1/SC22/WG14/

Kada naučite K&R C, možete koristiti i ISO C formalnu specifikaciju kao referencu. Pravi standard se, naravno, plaća, ali možete preuzeti poslednju ,,pripremnu'' verziju sa http://anubis.dkuug.dk/jtc1/sc22/wg14/www/docs/n869/ (PDF, PS.gz, ili txt zapis)




P: Pročitao sam negde da ne postoji takav standard za C++. Šta onda da učim?

O: ISO C++ standard je izdat relativno nedavno — 1998. godine — i zato se još uvek može naći dosta literature koja tvrdi kako za C++ ne postoji standard i da je najbolja referenca knjiga tvorca B. Stroustrupa.

Stranice radne grupe koja je radila na njemu je http://wwwold.dkuug.dk/JTC1/SC22/WG21/, a ,,pripremnu'' verziju možete pročitati na http://wwwold.dkuug.dk/jtc1/sc22/open/n2356/. Verziju za download možete pronaći na http://wwwold.dkuug.dk/JTC1/SC22/WG21/docs/wp/ (izaberite što noviju, uglavnom je to najkorisnije).

Kako je Stroustrup ipak najčešće korišćen izvor za učenje C++ jezika, to ne treba očekivati drastične razlike u odnosu na ISO C++.




P: Hoću da koristim C na Unixu/Windows-u. Šta mi još treba?

O: Svaki sistem ima neke specifičnosti koje morate da savladate kako biste ga efikasno koristili. Na raznim Unix sistemima postoje identični sistemski pozivi i funkcije koje se najefikasnije koriste iz C-a (ovo nije slučajnost, Unix je zaživeo kada je napisan u C-u). Koje su to funkcije pogledajte odeljak ,,System Interfaces'' (XSH) Jedinstvene Unix Specifikacije (SUS). Ovaj standard je poznat i kao POSIX (Portable Operating System Interface)

Mada Windows ima delimičnu podršku za POSIX sistemske pozive, njihova upotreba se ne preporučuje (kako je arhitektura i koncept dva sistema znatno drugačiji, ne mogu se podjednako kvalitetno praviti isti interfejsi na oba). Najbolja referenca za sve o Windows-u je stranica samog proizvođača: http://msdn.microsoft.com/.





Evo, ja sam se malo okrenuo standardima. Nadam se da će ovo biti zanimljiva dopuna ovim ČPP-ima.


Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: FAQ - C/C++

[ Pregleda: 8538 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.