Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?

[es] :: C/C++ programiranje :: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?

[ Pregleda: 2597 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dr.Aculla
x-files

Član broj: 22011
Poruke: 25
*.verat.net



Profil

icon Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?24.07.2004. u 11:16 - pre 243 meseci
Iako sam mnoge naizgled komplikovanije stvari vezane za VC++6 prosao bez vecih problema,moram priznati da mi je rad sa fontovima i bojama dijaloga u Visual C++ 6 okruzenju jos uvek ostao velika misterija. Ima li neko ko bi mogao da mi objasni (ili jos bolje ispise par programskih linija) sledece ‘sitnice’:

1.Kako da ispisem text zeljenog fonta i zeljene boje u nekom dijalogu (pr.CStatic)
2.Kako da mi pozadina u nekom dijalogu (opet pr.CStatic) bude
npr.zuta , a da font bude npr.plave boje
3.Kako da podesim da mi neki dijalog bude providan (ispisem neki tekst u CStatic, a ispod njega se providi slika koju sam ubacio u neki drugi CStatic?

Hvala
 
Odgovor na temu

EXeX

Član broj: 20651
Poruke: 166
*.tel.net.ba



Profil

icon Re: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?24.07.2004. u 14:53 - pre 243 meseci
Dakle radi se o grafici,jer imas 3 tipa grafike a to je rasterska,vektorska i tekst se takodjer smatra grafikom.
Objekti odnosno klasa koja je zaduzena za grafiku je CDC klasa,koja se poziva u OnDraw metodi,a kao odgovor na neke dogadjaje koristis klasu ClientDC,naprimjer kad kliknes misem onda ti se nacrta krug,tada koristis klasu ClientDC,a ne CDC.
Dakle CDC se koristi samo u OnDraw metodi koja se poziva svaki put kad se prozor prvi put i ponovo iscrtava.Recimo kad ti pokrenes aplikaciju poziva se OnDraw metoda,ali isto ako ti minimiziras prozor pa ga onda povecas opet se poziva OnDraw.Naravno tu se salju poruke WM_PAINT,poruke prozora.
Dakle ova dva objekta koristis za crtanje necega po prozoru.
Dalje sto se fontova tice imas klasu CFont.Za postavljanje boje teksta imas funkciju setColorText koja je funkcije objekta CDC ili ClientDC, a pozadinu imas CDC::setBkColor().
Eto nadam se da sam ti uspio pomoci,jer evo bas gledam knjigu VC++ biblija i nemogu da odlucim sta da ti napisem jer tu ima dosta teksta o fontovima,o tipu grafike,itd,pa bi mi sad trebalo dosta vremena da ti napisem nekih 20-30 stranica da bi ti to sve upio.Pa sam ti pokusao to pribliziti tako da ti navedem objekte koji sluze za crtanje grafike.
A najbolje bi ti bilo da se docepas te knjige i da procitas nesto u vezi toga,i bice ti puno jasnije jer te stvari stvarno nisu teske.

eX
 
Odgovor na temu

Dr.Aculla
x-files

Član broj: 22011
Poruke: 25
*.teleportgroup.net



Profil

icon Re: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?24.07.2004. u 15:23 - pre 243 meseci
Hvala! Citao sam neke tutorijale tipa Sam's learn.... tamo je sve konfuzno i nabacano bez detaljnijeg objasnjenja... definitivno moram nabaviti tu knjigu! Svi je preporucuju!
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.client.comcast.net



+1001 Profil

icon Re: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?24.07.2004. u 18:53 - pre 243 meseci
Citat:
Dr.Aculla:
1.Kako da ispisem text zeljenog fonta i zeljene boje u nekom dijalogu (pr.CStatic)
2.Kako da mi pozadina u nekom dijalogu (opet pr.CStatic) bude
npr.zuta , a da font bude npr.plave boje


Mogucnosti CStatic-a su vrlo skromne. Za to sto hoces pravi put je da kreiras svoju
kontrolu koju bi deklarisao kao public CWnd (na primer class CMyStatic: public CWnd). Povezaces je sa resource-om CStatic-a tako sto ces prvo (u ClassWizzardu) deklarisati promenljivu tipa CStatic vezanu za taj resource, a zatim rucno editovati header file tako da umesto te CStatic promenljive ubacis CMyStatic.

Kad to uradis, tek onda dolazi na red prica koju ti je naveo EXeX, a to je: unutar
CMyStatic::OnDraw( ) metode, definises boje i sve druge crtacke parametre koji te zanimaju.

P.S.1 Da bi ovo uradio na pravi nacin, pogledaj malo C++ na temu nasledjivanja klasa
(class inheritance, class overriding). Sve detalje i primere oko boja, pen-ova, brush-
eva, fontova, CRect-ova imas po raznim knjigama.

Citat:
Dr.Aculla:
3.Kako da podesim da mi neki dijalog bude providan (ispisem neki tekst u CStatic, a ispod njega se providi slika koju sam ubacio u neki drugi CStatic?


Ovaj opis mi nije bas sasvim jasan - sta si tacno hteo da kazes ?

[Ovu poruku je menjao milanche dana 30.07.2004. u 18:56 GMT]
 
Odgovor na temu

EXeX

Član broj: 20651
Poruke: 166
*.tel.net.ba



Profil

icon Re: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?24.07.2004. u 21:55 - pre 243 meseci
Ova knjiga ti ne vrijedi ako neznas fundamentalne stvari o MFC-u.Ja sam tu knjigu
pokusavao skuziti i nikako nije islo sve dok nisam naisao na jedan tutorijal koji objasnjava osnove MFC-a.Kad sam to procitao onda mi se sve rasvijetlilo.
Pogledaj ovu temu "Korisno za pocetnike koji zele nauciti MFC ",na ovome forumu tamo sam dao link.

eX
 
Odgovor na temu

Dr.Aculla
x-files

Član broj: 22011
Poruke: 25
*.teleportgroup.net



Profil

icon Re: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?25.07.2004. u 01:42 - pre 243 meseci
Bicu konkretniji, hteo bih da ispod teksta koji se ispisuje postoji neka tekstura ili slika.Npr. mislio sam da (in design) rasirim po dijalogu neku sliku,a zatim redjam CStatic-e gde god hocu pri cemu se vidi samo njihov tekst,a pozadina nedostaje tj. vidi se ta slika kroz CStatic
 
Odgovor na temu

bokash

Član broj: 658
Poruke: 35
*.beotel.net

Sajt: bokash.co.yu


Profil

icon Re: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?26.07.2004. u 22:53 - pre 243 meseci
Transparent Static Text In Dialogs
- danamac (5 Jul 2004) [Unedited]
A simple way to make static text controls draw transparently over
the dialog background

http://www.codeproject.com/article.asp?tag=19874961646538180
A i za sve sto ti nije jasno 99,99% sanse da tamo nadjes primer.
pozdrav od Borisa
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Rad sa fontovima u Visual C++ 6 ?

[ Pregleda: 2597 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.