Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10530 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 17:18 - pre 213 meseci
Totalni sam pocetnik u programiranju i zanima me s kojim programom programirati?

Delphi ili Visual basic.


Čuo sam da je delphi tezi od VB.

Da li za programe pisane u VB treba Virtual machine i sto je to?


Ukratko sto je bolje: VB ili Delphi ?
 
Odgovor na temu

Bojan Kopanja
Bojan Kopanja
Senior Web Developer, ZeusSoftware
Stara Pazova

Član broj: 6155
Poruke: 507
*.net
Via: [es] mailing liste

ICQ: 346697685
Sajt: www.zeussoftware.rs


Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 21:23 - pre 213 meseci
Neko pravilo za to sta je bolje - Delphi ili VB ne postoji! I Delphi i VB su
podjednako teski za nauciti, i pomocu Delphija i VB-a mozes napraviti sve
sto zamislis, tako da je sada samo pitanje sta tebi vise odgovara!

Za VB 6 ti ne treba Virtual Maschine, koliko ja znam...

Pozdrav!
 
Odgovor na temu

neuromancer
Darko Todorovic

Član broj: 2889
Poruke: 120
*.com
Via: [es] mailing liste

Jabber: neuromancer@elitesecurity.org
ICQ: 347089233


Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 21:35 - pre 213 meseci
Slozio bih se sa strogom, zaista je pocetniku tesko da se opredeli za
jedno ili drugo okruzenje, ali posto si vec postavio to pitanje u ovom
forumu verujem da imas afiniteta prema paskalu. Pa ako si ikada
koristio paskal moja preporuka je pocnes sa Delphi-em, bice ti lakse.
A kad jednom naucis neki programski jezik, svaki drugi ti je mnogo
laksi za nauciti. I retko se mozes zadrzati samo na jednom, uvek ce ti
biti potrebno i po neko znanje nekog drugog...
srecno
poz
MacBook Pro or iMac (intel Core Duo edition) user wannabe!!!
Uz malo srece i malo vise para... heh...
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 22:24 - pre 213 meseci




Citat:
Strog

Za VB 6 ti ne treba Virtual Maschine, koliko ja znam...




Mislio sam na runtime!!!
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 22:42 - pre 213 meseci
Prije sam programirao u Q basicu.
Mislim da bi mi više odgovarao VB!!!
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 22:55 - pre 213 meseci
U čemu je razlika između c++ i VB ?
 
Odgovor na temu

l1nk
Zrenjanin

Član broj: 11815
Poruke: 181
*.dialup.sezampro.yu.

ICQ: 126971776


+2 Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 23:06 - pre 213 meseci
Ja sam se posle slicnog dvoumljenja ipak odlucio za VB, nekako lakse izgleda sto se kasnije i pokazalo, mozda je to iz razloga ranijeg poznavanja QBasic ili zbog vecih informacija koje sam pronalazio na njega. Ali ni Dephi nije los, naprotiv on ima dosta prednosti za razliku od VB, jedna od njih je upravo i taj RunTime datoteka koja mora biti uz izradjen program, sto je nekada mana, ali u danasnje vreme malo ko nema na racunaru tu datoteku, tako da je sve to postalo podnosljivo... Ipak sacekaj jos koje misljenje da bi se odlucio, a i opcija da naucis oba jezika nije los predlog, nikada nezas zasta ce ti sta zatrebati ;)
"Kada nađeš čoveka s kojim vredi govoriti i ne govoriš, izgubio si čoveka. Kada nađeš čoveka s kojim ne vredi govoriti i govoriš, izgubio si reči. Mudar čovek ne gubi ni čoveka ni reči"
 
Odgovor na temu

Bojan Kopanja
Bojan Kopanja
Senior Web Developer, ZeusSoftware
Stara Pazova

Član broj: 6155
Poruke: 507
*.net
Via: [es] mailing liste

ICQ: 346697685
Sajt: www.zeussoftware.rs


Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????16.07.2004. u 23:55 - pre 213 meseci
Razlika izmedju c++-a i VB-a je u sintaxi, a predlazem ti, posto si pre
radio u Q Basicu, da predjes na forum o Basic-u, posto ces tamo dobiti mnogo
vise korisnih informcija o VB-u nego ovde ( mada uvek mozes da se pozdravis
od tog iritirajuceg Basic-a i da prgrlis Pascal/Delphi ;) )...
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.info-net.co.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 01:11 - pre 213 meseci
Ma prigrli ti .NET za svaki slucaj posto se nisi bahtao do sada sa starijim verzijama. Delphi je donekle stigao sa .NET-om u verziji 8, a Visual Basic i C## prednjace.
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 22:29 - pre 213 meseci
VB runtime iznosi oko 1mb sto i nije nešto veliko, ali delphijev je duplo veći 2 mb . Pa moze li netko da mi objasni da li runtime i za VB i za Delphi mora biti u paketu s programom. Pročitao sam da VB runtime ima skoro svaki komp. , a Delphijev se mora stavljati samo u nekim situacijama!

1.Može li mi netko objasniti tu cijelu zbrku oko Runtimea!!!!
2.Koji program je s runtimeima kompatibilniji?

 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.info-net.co.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 22:52 - pre 213 meseci
Nazalost Delphi je tu malo komplikovaniji jer korisrti svoj set vizuelnih komponenti, tako da je neophodno ukljuciti ih u instalaciju. Znaci ako neko nema instaliran delphi na sistemu, mora da ima te biblioteke u system32 (hint za pravljenje instalacija). Koje biblioteke koristi mozes proveriti ako kompajliras program sa iskljucenom opcijom 'Compile using runtime' i onda us pomoc nekog programa (Dependancy Viewer) pogledas sta sve koristi od runtime biblioteka.

Citat:
Dwiz:
2.Koji program je s runtimeima kompatibilniji?


Ovo je glupo pitanje jer, na primer, svaki od njih koristi svoje
 
Odgovor na temu

MyWay

Član broj: 25141
Poruke: 1263
*.telekom.yu



+629 Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 23:04 - pre 213 meseci
Bez mnogo želje da se zavlačim dublje, moj odgovor je jasan : Delphi ako hoćeš da radiš, a VB ako hoćeš da se igraš/praviš jednostavnije aplikacije.
Bitno je da znaš šta hoćeš - eto npr ja sam se za ASP odlučio za VBScript a ne za Javascript (za ono koliko mi je trebalo, guralo je sjajno)
Save time... see it my way.
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 23:09 - pre 213 meseci
Mislim da ću početi sa ("lakšim")VB , ali ne isključujem opciju da poslije naučim i Delphi.


Zadnje pitanje :

Što je to .NET ? -znam da je nešto vezano za internet i programiranje , od kojih se jezika sastoji , ..........itd. Molio bih nekoga da mi malo opširnije objasni ili napiše neki link.

[Ovu poruku je menjao Dwiz dana 18.07.2004. u 01:24 GMT]
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12816



+4748 Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 23:22 - pre 213 meseci
Mislim da za oba vazi (ali za Delphi nisam siguran). Kada jednom instaliras runtime to ti je za sve programe koji su radjeni u toj verziji programskog jezika. Da, imas VBrun300 (za verziju 3), VBrun400, ...
Za VB.NET nemas runtime vec .NET framework. On je daleko veci (11 MB) ali ne bez potrebe. Takodje, kada se jednom instalira to je to (do nove verzije). Windows 2003 sadrzi u sebi ovaj Framework a da li neki SP za Win XP instalira, ne znam. U svakom slucaju .NET je podrzan od MS-a i tezice se da ga svaki Win ima.
Sad, i Delphi moze da koristi .NET od poslednje verzije (Delphi-ja).

Inace, ja bih ti preporucio VB zbog sintakse koja izgleda prilicno logicno (pogotovo za pocetnika) iako neki kazu da je Basic sintaksa ruzna (ne znam zasto). Da li ces VB6 ili VB.NET zavisi od tebe (preporucujem .NET ako si ozbiljno resio da programiras a 6-icu za sitnije stvari - lakse se uci). Sintaksa je slicna ali su razlike velike.

Mnogo toga sam sabio u nekoliko recenica, nadam se da ces razumeti :).

Edit: Poslednja poruka je poslata dok sam pisao svoju.
.NET Framework je skup klasa koje olaksavaju rad. To je vrsta API-a samo sto je za razliku od Win32 API-ja organizovan u clase a ne funkcije (koje su se jos i tesko koristile). Ovo nije bas precizan odgovor ali je najrazumljiviji pocetniku.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 18.07.2004. u 01:35 GMT]
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 23:29 - pre 213 meseci
Ono što mi nije jasno je:

U čemu je razlika između VB6 i VB.net?

Što to VB6 nemože što vb.net može i obratno?
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12816



+4748 Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????17.07.2004. u 23:48 - pre 213 meseci
Pre svega i najbitnije je sto VB.NET podrzava kompletno objektno orjentisano programiranje. Naravno postoje i unaredjenja u sintaksi i neke izmene radi kompatibilnosti sa .NET framework-om.

OK, nije kompletno OOP. Nije podrzano visestruko nasledjivanje.
 
Odgovor na temu

imirad
BiH

Član broj: 30298
Poruke: 16
80.65.77.*



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????18.07.2004. u 04:48 - pre 213 meseci
ma sta da kazem sve ti je to u "dva grama" isto: delphi <-> VB
ja licno pomalo radim po potrebi u delphi-ju bas ono kada mi treba neki programcic ono hitno i sl...mada VB koristim iskljucivo u ASP-u i vjeruj da je sve cista logika samo treba malo da znas Eng. jezik i onda samo slijedi logicki slijed i primjeni sintax pravila za jedan odn drugi program....
Mirad
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????18.07.2004. u 09:26 - pre 213 meseci
Hvala svima što ste mi pomogli odabrati s kojim ću jezikom početi - to će za početak biti visual basic 6 , kasnije mozda naucim i delphi. Pričekati cu s VB.net dok veći broj računala ne bude imao .NET framework.Kada budem znao VB6 biti ce mi se lakse prebaciti na .net
-------------------------------------------------------------------------------
Dva dana kasnije sam promijenio mišljenje ipak počinjem s delphijem!!!

[Ovu poruku je menjao Dwiz dana 20.07.2004. u 00:51 GMT]
 
Odgovor na temu

smfilip
Beograd

Član broj: 12580
Poruke: 1630



+4 Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????18.07.2004. u 09:44 - pre 213 meseci
e, ljudi, a ima li negdje na netu da se skine VB ili VB.NET, posto ovde nema nigdje da se kupi ?
 
Odgovor na temu

Dwiz

Član broj: 27171
Poruke: 124
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Re: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????18.07.2004. u 09:50 - pre 213 meseci
Probaj skinuti p2p program s downloads.com - WAREZ p2p.

Potrazi s njim i naći ćeš. Ja nisam skidao preko toga, ali sam vidio da ima - pa probaj i javi da li si uspjeo!
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Totalni početnik - Koji program koristiti , Delphi ili Visual Basic ????

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10530 | Odgovora: 31 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.