Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kontrola Fajlova

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kontrola Fajlova

[ Pregleda: 4149 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

pista
Sabac

Član broj: 817
Poruke: 17
*.ptt.yu



Profil

icon Kontrola Fajlova09.02.2002. u 01:40 - pre 239 meseci
Kako da uradim sledece , da recimo u filelistbox1 predjem na sledeci fajl na listi. Tj. ako imam neki fajl selektovan , kako da selektujem sledeci (posle njega) i da filelistbox1.filename dobije vrednost string adrese tog sledeceg fajla ...
I jos nesto , kako da proverim postoji li neki fajl? Npr. fajl Program.ini u kome su podesavanja za odredjeni program , kako da proverim da li on postoji , jer program pri ucitavanju otvara ini fajl , ali ako taj fajl ne postoji javi gresku... A ako bih mogao u programu da proverim pre ucitavanja da li taj fajl postoji , u slucaju da ne postoji da stvori novi sa default podesavanjima ...
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Kontrola Fajlova09.02.2002. u 08:49 - pre 239 meseci
Citat:
pista:
Kako da uradim sledece , da recimo u filelistbox1 predjem na sledeci fajl na listi. Tj. ako imam neki fajl selektovan , kako da selektujem sledeci (posle njega) i da filelistbox1.filename dobije vrednost string adrese tog sledeceg fajla ...


filelistbox1.itemindex:=filelistbox1.itemindex+1;

{za vise informacija pogledaj itemindex atribut (property) TFileListBox klase}

Citat:
pista:
I jos nesto , kako da proverim postoji li neki fajl? Npr. fajl Program.ini u kome su podesavanja za odredjeni program , kako da proverim da li on postoji , jer program pri ucitavanju otvara ini fajl , ali ako taj fajl ne postoji javi gresku... A ako bih mogao u programu da proverim pre ucitavanja da li taj fajl postoji , u slucaju da ne postoji da stvori novi sa default podesavanjima ...


if fileexists('c:\program.ini') then {ucitaj podatke};

{Funkcija FileExists je tipa boolean i za preneseni (string) parametar vraca true ako taj fajl postoji}
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

pista
Sabac

Član broj: 817
Poruke: 17
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Kontrola Fajlova09.02.2002. u 17:33 - pre 239 meseci
Probao sam ono , radi ...
E sad ima jos jedan problem. Ne mogu da izdvojim poslednja tri slova iz stringa filelistbox1.filename , to jest tip fajla. Kada probam sa
i:=length(filelistbox1.filename);
tip:=filelistbox1.filename[i-2]+filelistbox1.filename[i-1]+filelistbox1.filename;
kada startujem javi gresku i program zablokira...
probao sam i sa novom promenljivom
fajl:=filelistbox1.filename;
pa onda sve isto kao gore , medjutim opet ista greska ...
Zasto pravi problem samo sa ovim stringom , a sa ostalim radi bez problema (probao sam filelistbox1.directory - radi al dzaba kad mi to ne treba)...
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Kontrola Fajlova10.02.2002. u 08:49 - pre 239 meseci
Citat:
pista:
Probao sam ono , radi ...
E sad ima jos jedan problem. Ne mogu da izdvojim poslednja tri slova iz stringa filelistbox1.filename , to jest tip fajla. Kada probam sa
i:=length(filelistbox1.filename);
tip:=filelistbox1.filename[i-2]+filelistbox1.filename[i-1]+filelistbox1.filename;
kada startujem javi gresku i program zablokira...
probao sam i sa novom promenljivom
fajl:=filelistbox1.filename;
pa onda sve isto kao gore , medjutim opet ista greska ...
Zasto pravi problem samo sa ovim stringom , a sa ostalim radi bez problema (probao sam filelistbox1.directory - radi al dzaba kad mi to ne treba)...


Ovo radi (probao sam):

var s : string;
begin
if filelistbox1.itemindex<>-1 then
begin
s:=filelistbox1.FileName;
label1.caption:=s[length(s)-2]+s[length(s)-1]+s[length(s)];
end;
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Kontrola Fajlova14.02.2002. u 14:55 - pre 239 meseci
Ukoliko je duzina extenzija falja razlicita od 3 karaktera ili falj nema extenziju, onda ti to ne valja, moras pristupiti drugacije
Code:

var 
   s : string; 
   Tpos:integer;
   function ExtensionDotPos(str:string):integer;
       var
       k:integer;
       begin
       k:=Length(str);
       while str[k]<>'.' do
          begin
          dec(k)
          if k=0 then  
//counter stigo do 0 a nema tacke !
//falj nema extenziju, funkcija vraca -1
            begin
            k:=-1
            break;
            end;
          end;
       ExtensionDotPos:=k;
       end;
begin 
if filelistbox1.itemindex<>-1 then 
begin 
s:=filelistbox1.FileName; 
TPos:=ExtensionDotPos(s);
//ako funcija vrati -1 onda falj nema extenzije !
if TPos<>-1 then
label1.caption:=copy(s,TPos+1,Length(s)-Tpos)
else label1.caption:='falj nema extenziju';
end; 


People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Kontrola Fajlova16.02.2002. u 10:28 - pre 239 meseci
Citat:
pista:
Probao sam ono , radi ...
E sad ima jos jedan problem. Ne mogu da izdvojim poslednja tri slova iz


Ako ti treba ekstenzija fajla, najbolje ti je da koristis funkciju
Code:
function ExtractFileExt(const FileName: string): string;




Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

pista
Sabac

Član broj: 817
Poruke: 17
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Kontrola Fajlova16.02.2002. u 14:08 - pre 239 meseci
Hvala svima na pomoci , sad cu da probam sve to ...
 
Odgovor na temu

Riste Pejov
Team Leader/Senior Software Developer @
Ein-Sof ltd Skopje
Skopje, Macedonia

Član broj: 128
Poruke: 571
212.110.78.*

Jabber: richie@bagra.net.mk
ICQ: 154236769
Sajt: riste.softver.org.mk


Profil

icon Re: Kontrola Fajlova18.02.2002. u 03:05 - pre 239 meseci
Citat:
overflow:
Ako ti treba ekstenzija fajla, najbolje ti je da koristis funkciju
Code:
function ExtractFileExt(const FileName: string): string;



ja sam ipak poshao sa Solomonskog resenja, ali nije mi palo na pamet za ExtractFileExt

People who think they know everything tend to irritate those of us who do.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kontrola Fajlova

[ Pregleda: 4149 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.