Ovo što je pitao Zav su ipak neke osnovne stvari koja zaslužuju odgovor.
Q: Interesuje me zasto bas da se odlucim da ucim i programiram u Javi.
A: Postoji dosta razloga za to. Prvo, Java kao softverska platforma pruža mogućnost da radiš najrazličitije moguće aplikacije - od softvera za mobilne telefone, do programa za e-commerce transakcije i elektronsko bankarstvo. Dalje, Java je početnicima dosta razumljivija od C++, pa im je lakše i jednostavnije da osnove objektno orjentisanog programiranja uče pišući njen kôd. Konačno, Java kao programski jezik je izuzetno prilagođena radu u mreži i preko Interneta što je u novoj eri sveopšteg umrežavanja tehničkih uređaja & informacionih sistema možda i ključan razlog da se opredeliš upravo za nju.
Q: Koji poslovi odnosno programi se najcesce rade u javi.
A: Kao što sam u prethodnom odgovoru naveo, u Javi možeš da radiš zaista sve i svašta. Ipak, mislim da je najbolje da Javu shvatiš kao fantastičan i, po meni, neprikosnoven alat za server side programiranje.
Q: Ko narucuje te poslove jer kako sam primjetio java i nije bas za izradu nekih klasicnih aplikacija.
A: Naručioci poslova koji se rade u Javi su uglavnom firme, ređe pojedinci. Prosto, ono što bi trebalo nekom komšiji Peri (npr. aplikacija za knjigovodstvo ili vođenje video kluba) se uglavnom radi u drugim programskim jezicima, ali može i u Javi. Dakle, i klasične (preciznije - klijentske) aplikacije mogu da se pišu u Javi i budu izuzetno kvalitetne i funkcionalne. Dobar primer za to je besplatan rečik
JDictionary. U naručioce poslova koji se rade u Javi najčešće spadaju banke, finansijske organizacije (npr. berze), državne institucije (tzv. e-government) i mnoge druge organizacije koje imaju potrebu da povezuju svoje informacione sisteme preko Weba ili korporativnih mreža na pouzdan i bezbedan način.
Q: Jeli ko zaradio kakve pare programirajuci u Javi. I sta je konkretno napravio.
A: Naravno! Čak i u SCG tj. Beogradu mogu da se zarade pristojne pare programiranjem u Javi. Pročešljaj malo ES - skoro su bile neke teme u vezi zarada Java programera i naših firmi koje rade outsorcing prvenstveno na tom programskom jeziku.