Srki, da razdvojimo dve stvari:
Prva. Blaster se ne racuna. To se odnosilo na (zamisljenu) sitaciju da MS otvori kod Windowsa. Odjednom bi more programera pocelo da precesljava kod, neki sa dobrim namerama (objavljivanje patcha), neki sa losim namerama (zloupotreba propusta). Kako bi umesto 5k ljudi taj kod odjednom gledalo milion ljudi, moglo bi se ocekivati da broj otkrivenih propusta naglo naraste. Ako to ne bude pratila pojava patcheva (a zasto bi, kad su ljudi koji rade sa MS proizvodima naviknuti da sve ima svoju cenu, pa verovatno bas ni nece potrcati da dele svoj trud za DZ) pojavice se vakuum od par sati, dana, nedelja, kada ce se veliki korisnici windowsa naci na milost i nemilost zlonamernim posetiocima, ili ce moci samo da iskljuce svoje servera (koja je poenta servera od milion $ koji ne radi?). Kada je linux u pitanju, to ce se teze desiti, jer je kod otvoren od samog starta, i od samog starta ga precesljava mnogo ljudi. Propusti koji se nadju se objvljuju brze-bolje sa sve patchom, jer se na taj nacin (u glavama tih koji se time bave - i ja mislim da je tuzno) brani svetinja, a sebi se pribavlja titula poznavaoca (gurua).
Druga. Blaster (i kompanija) se racuna. Pogledaj koliku su stetu pretrpeli korisnici windows sistema u prosloj godini od svega i svacega, a koliku linux korisnici (ako uopste nadjes podatak - niko ne radi sa tolikom sicom

). Kako je linux korisnika svega 2% a windows korisnika 96-97%, slobodno pomnozi linux stetu sa 50.
Sada "cuveni" propust. On ne omogucuje nista drugo osim zakucavanja servera na kome zlonamerni korisnik ima shell pristup. Shell pristup nema svako. Mali milion linux servera nema mogucnost za remote pristup (ugaseni telnetd i sshd, ogranicen pristup samo iz odgovarajuceg ip opsega...). Resenje je patchovanje kernela (manje od pola sata posla). Cak mislim da je moguce onesposobiti ovu vrstu napada (spreciti 100% zauzece procesora od strane jednog korisnika), ali nisam siguran. Moracu da konsultujem odredjenu literaturu.
P.S. Sajtovi su zesce jadni. Da ne poverujes kakvih sve pacenika ima na ovom svetu. Ali, dobro...
JaFreelancer.com