Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Rezolucija ekrana

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Rezolucija ekrana

[ Pregleda: 6392 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ervin
Ervin Suhanko
Bajsa

Član broj: 2119
Poruke: 1
*.beotel.net



Profil

icon Rezolucija ekrana20.01.2002. u 14:47 - pre 241 meseci
Napravio sam program sa bazom podataka, ali ne znam kako da resim rezoluciju.
Zeleo bi da program sam prepoznaje rezoluciju i da se automatski podesi. Kako ovo da resim?
Ervin
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: Rezolucija ekrana23.01.2002. u 10:17 - pre 241 meseci
Citat:
Ervin:
Napravio sam program sa bazom podataka, ali ne znam kako da resim rezoluciju.
Zeleo bi da program sam prepoznaje rezoluciju i da se automatski podesi. Kako ovo da resim?


Za pocetak ce ti trebati ova funkcija koja menja rezoluciju u zeljenu ...

Code:
function TfrmMain.SetScreenResolution(Width, Height: integer): Longint;
var
  DeviceMode: TDeviceMode;
begin
    with DeviceMode do begin
      dmSize := SizeOf(TDeviceMode);
      dmPelsWidth := Width;
      dmPelsHeight := Height;
      dmFields := DM_PELSWIDTH or DM_PELSHEIGHT;
    end;
    Result := ChangeDisplaySettings(DeviceMode, CDS_UPDATEREGISTRY);
end;


Zatim u form-in OnCreate stavis :

Code:
OldWidth := GetSystemMetrics(SM_CXSCREEN);
OldHeight := GetSystemMetrics(SM_CYSCREEN);
// snimamo trenutnu rezoluciju u neke promenljive (integer)
SetScreenResolution(800, 600); 
//predpostavicu da zelis da postavis rezoluciju od 800x600


I po izlasku iz programa znaci u form-in OnClose stavis:

Code:
SetScreenResolution(OldWidth, OldHeight);


Sve vreme sam pricao o glavnoj (main) formi tvoje aplikacije.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

DarkOne

Član broj: 2450
Poruke: 2
*.matf.bg.ac.yu



Profil

icon Re: Rezolucija ekrana06.03.2002. u 08:55 - pre 240 meseci
mislim da si zeleo obrnuto od predloga odozgo - koristi Screen.Width i Screen.Height da saznas rezoluciju i na osnovu toga podesi dimenzije forme.
neka ti grid bude postavljen na alClient
 
Odgovor na temu

Pajke
Pajovic Nenad
Vatrogasac
Sabac

Član broj: 2888
Poruke: 41
212.62.58.*

Sajt: www.ptt.yu/korisnici/p/a/..


Profil

icon Re: Rezolucija ekrana29.04.2003. u 00:30 - pre 226 meseci
Evo da se nadovezem na ovu temu ,probao sam ovu funkciu ali imam jedan problem
naprimer:
postavim par dugmica i svakom dodelim da poziva odredjenu rezoluciju i to radi Ok i vraca pocetnu bez problema ALI ! SVAKA rezolucia koju pozovem na ovaj nacin biva prebacena na frekfenciu osvezavanja 60Hz (kod mene je podeseno na 85Hz).
Ima li nacina da se prepozna frekfencija koja je pre podesena jer ovako je nezgodno monitor na 60 Hz treperi
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
*.verat.net



+11 Profil

icon Re: Rezolucija ekrana29.04.2003. u 10:15 - pre 226 meseci
Mislim da je menjanje rezolucije poptuno pogresan pristup. Aplikacija to ne bi smela tek tako da radi... Treba je napraviti da ne zavisi od rezolucije. U Delphiju se lako moze podesiti minimalna sirina i visina prozora tako da se obebedi preglednost u svakom slucaju ali ako korisnik zeli da razvuce aplikaciju na vecu povrsinu ili na ceo ekran, aplikacije tome treba da se prilagodi. Delphi ima dosta mocne mehanizme koji te stvari u potpunosti automatizuju (pogledaj properti Anchors i minWidth, MaxWidth, MinHeight i MaxHeight kod svake komponente koja se zasniva na prozoru).
 
Odgovor na temu

Pajke
Pajovic Nenad
Vatrogasac
Sabac

Član broj: 2888
Poruke: 41
212.62.58.*

Sajt: www.ptt.yu/korisnici/p/a/..


Profil

icon Re: Rezolucija ekrana29.04.2003. u 23:13 - pre 226 meseci
Sve je to tacno i lepo sto je broker napisao ali meni bas treba promena rezolucije ,
ne zbog velicine prozora mog programa ves sasvim druge stvari ,akoje moguce a da ne dira frekfenciu ekrana...
 
Odgovor na temu

Zekica
Filip Milivojević
Pirot, Niš

Član broj: 2856
Poruke: 309
195.252.103.*

Jabber: zekica@elitesecurity.org
Sajt: www.pirotcity.com


+10 Profil

icon Re: Rezolucija ekrana01.05.2003. u 17:56 - pre 226 meseci
za razoluciju pogledajte funkcije:
EnumDisplaySettings i ChangeDisplaySettings

i dokumentaciju na MSDN-u.

Da jedna stvar: da bi procitali trenutna podesavanja, koristite:
ENUM_CURRENT_SETTINGS = $FFFFFFFF;

Nadam se da sam pomogao.
Sad ja znam zašto sam vam ovo ispričao, ovo će sigurno nekome koristiti....
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Rezolucija ekrana

[ Pregleda: 6392 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.