ja bih ipak preporucio xcode okruzenje i objc/cocoa-u za razvoj os/x aplikacija (tj. project builder ako nisi srecni vlasnik panther-a). pre svega, xcode je dzabe za razliku od code warriror-a koji prilicno neprijatno mnogo kosta i nisam siguran koliko je pogodan za razvoj ne-carbon aplikacija (btw. da li neko ima iskustva sa objc+cocoa razvojem u code warrior-u posto sam radoznao koliko je upotrebljiv?).
u principu se aplikacije pisu prilicno brzo kada udjes u sto sa samim cocoa framework-om i objective c-om i donekle cudnom sintaksom (u sustini u pitanju je standardni C99 + objektni "wrapper" iznad njega) i jedina neprijatna stvar je sto je dokumentacija ponekada stura i sto je baza koda relativno mala za neke delove framework-a. iz licnog iskustva mogu da ti kazem da je razvoj prilicno prijatan posle 2-3 meseca akomodacije. posto je madamov vec pomenuo realbasic ja bih jos samo pomenuo javu, posto je moguce razvijati cocoa aplikacije i u javi.
licno nisam neki ljubitelj carbon framework-a, pogotovo sto je literatura relativno losa i zastarela i vecina literature na koju naletis ce uglavnom pokrivati stare mac os-ove, ali ne i promene u carbon framework-u koje su dosle sa os/x-om (recimo to je slucaj sa "carbon programming" od bricknell-a) i moraces cesto da poredis ono sto citas sa apple-ovom dokumentacijom. dakle, ako je u pitanju razvoj cocoa aplikacija, a nisi gadljiv na trece slovo abecede, preporucujem objective c i cocoa framework ukoliko nemas potrebe da se "spustas" (ne u negativnoj konotaciji) u carbon, a od literature bih jedino preporucio "cocoa programming" od anguish-a i starih NeXT vukova. svakako bih ti preporucio da __nikako__ i __nista__ ne uzimas od o'reilly-a na tu tematiku, o'reilly je poceo da objavljuje svakakvo djubre i prepeve dokumentacije u poslednje vreme.
sto se tice razvoja kod nas, znam samo jednu firmu koja radi/je_radila razvoj os/x aplikacija i to jedino iz razloga sto sam radio u njoj.