Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Wi-fi merač potrošnje električne energije

[es] :: Elektrotehnika :: Wi-fi merač potrošnje električne energije

Strane: 1 2

[ Pregleda: 2068 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

visatix

Član broj: 46417
*.dynamic.kablotel.co.rs.

+8 Profil

icon Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 08:59 - pre 4 meseca
Forumaši,
već neko vreme razmišljam o kupovini wi-fi trofaznog merača potrošnje električne energije. Ovaj merač bih stavio nakon glavnih osigurača u kući (a najzgodnije mi je pre stanske table sa osiguračima-zbog montaže). Potrebno mi je da pratim dnevnu i mesečnu potrošnju kao i napon i struju po fazama, preko telefona. Na aliexpress-u ima gomile ovih merača pa sam hteo da pitam da li imate iskustava sa njima. Evo jednog iz ponude (ne mora da ima display na sebi):

https://www.aliexpress.com/ite...8791386785%7C_p_origin_prod%3A

Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

Član broj: 167413

+529 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 09:10 - pre 4 meseca
Nemam iskustva sa tom spravom al' obećava i lepo izgleda!

Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+374 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 09:33 - pre 4 meseca
Jel si pogledao recenzije?

Evo jedne….

”Prednosti uređaja uključuju precizno merenje napona i struje od +/-0,5-1%. Uređaj počinje da meri struju na 0,025a. Nažalost, uređaj nema zbirnu statistiku za sve 3 faze, već samo za svaku fazu posebno, što je veliki nedostatak. Uređaj ne beleži statističke podatke tokom gubitka mrežne veze. Ove statistike se ne mogu obrisati; one se trajno čuvaju u memoriji uređaja. Uređaj neće raditi bez povezanog senzora temperature. Uređaj crpi napajanje samo iz prve faze (a). Ako uđemo u meni uređaja iz aplikacije Tuya i signal hotspota je slab, aplikacija emituje zvučni signal neko vreme, što je dosadno i ne može se isključiti.”

Možda neki sa baterijom…

Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

+529 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 09:43 - pre 4 meseca
Za dve ipo 'iljade je najbolji!

Odgovor na temu

visatix

+8 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 12:11 - pre 4 meseca
Ja sam samo dao primer jednog uredjaja iz gomile sličnih...Zato i pitam da li neko ima iskustva sa nekim određenim modelom koji koristi

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157

+2965 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 12:40 - pre 4 meseca
Imam ja takav merac

meni je bio potreban neki trofazni a taj mi je delovao zgodno...

Citat:
test1234:
Jel si pogledao recenzije?

Evo jedne….

”Prednosti uređaja uključuju precizno merenje napona i struje od +/-0,5-1%. Uređaj počinje da meri struju na 0,025a. Nažalost, uređaj nema zbirnu statistiku za sve 3 faze, već samo za svaku fazu posebno, što je veliki nedostatak. Uređaj ne beleži statističke podatke tokom gubitka mrežne veze. Ove statistike se ne mogu obrisati; one se trajno čuvaju u memoriji uređaja. Uređaj neće raditi bez povezanog senzora temperature. Uređaj crpi napajanje samo iz prve faze (a). Ako uđemo u meni uređaja iz aplikacije Tuya i signal hotspota je slab, aplikacija emituje zvučni signal neko vreme, što je dosadno i ne može se isključiti.”

Možda neki sa baterijom…

Neke navedene stvari nisu tacne

-uredjaj ima zbirnu statistiku, za nedelje, mesece i godine, kao i za svaku fazu posebno

-uredjaj belezi podatke i nakon gubitka wifi veze i nakon gubitka elektricne konekcije, da li cuva u sebi ili na kineskom serveru, ne znam u to se ne razumem.

-statistike se mogu obrisati.

-Tacno je da uredjaj nece da radi bez NTC senzora temperature, on mora biti povezan i takodje cuva i statistiku za temperaturu

-Uredjaj crpi napajanje samo iz prve faze (A) i to je malo bez veze jer ako iskoci bas ta faza uredjaj ce iskljuciti sve faze.

-slab wifi signal prijavljuje i meni, ali meni je stvarno slab wifi signal tako da nisam testirao kako bi radio na boljem, ali to radi, nikada niej izgubio wifi signal, a koristim skoro 2 godine.

-aplikacija i uredjaj ne emituje nikakav zvucni signal, nemam pojma na sta je covek mislio.

Sta mu je mana?

-Plastika uredjaja nije kvaliteta za namenjenu snagu, nista se ne greje, ali los kvalitet plastike uredjaja je ipak u skladu sa njegovom cenom.
tako da ne ocekujete uredjaj industrijskog kvaliteta izrade za 25$

-Prikljucne plocice su solidne, ali takodje to bi moralo biti dosta bolje i masivnije u odnosu na prikljucnu snagu koja je deklarisana, tako da nemojte pretezati, sraf ce lako da oblajzne i dobicete upropascenu stvar.

-Displej je u boji, i to je bas bez veze, mnogo bolje bi bilo da je monohromatski LCD (postoji i takav ali je skuplji oko 50$) i bespotrebno svetli

moze da se iskljuci iskljucivo preko aplikacije tako sto mu se podesi da se nakon nekog vremena iskljuci sam (na primer 2 min)

Ima opcije da radi u zastitnom modu, da iskljuci kada napon, potrsonja, struja, snaga ili bilo sta dostigne neku zadatu verednost.
realno to radi, ali nicemu ne sluzi jer ce uredjaj da iskljuci sam sebi napajanje i moracete rucno da ga pokrenete.

Dobar je samo kao brojilo sto mi i jeste osnovna namena.

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!

Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

+529 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 13:17 - pre 4 meseca
Ja ću da ga poručim samo da vidim jel ima na Tem-u!

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1870 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 14:25 - pre 4 meseca
Ko zna za koji model od ta 3 je recenzija ?

Imaju 2 modela bez Wifi , za koje je mozda recenzija. Ne kupuju svi WiFI modele.

Cena je minimalno razlicita ali ima ljudi koji ne zele da se bakcu sa kojekakvim aplikacijama.

Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

+529 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 14:39 - pre 4 meseca
Meni Wifi nije potreban!

Odgovor na temu

visatix

*.gprswap.mts.telekom.rs.

+8 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 15:27 - pre 4 meseca
Bakara, mnogo ti hvala na iscrpnom odgovoru u vezi baš ovog modela. Opet ponavljam, ne mora da bude taj, može i neki drugi pa me interesuju iskustva.

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2965 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 18:07 - pre 4 meseca
Citat:
ademare:
Ko zna za koji model od ta 3 je recenzija ?

Pominje u recenziji gubitak mrezne veze, a samo jedan od ta 3 ima mreznu vezu

Prvi nema nista, znaci gledas ocima i podesavas kroz meni
Drugi ima seriski port i njemu moze da se pristupi preko racunara, ali koji racunar danas ima seriski port
treci ima wifi, tu se sve moze podesiti preko app, jer ima stvarno mnogo opcija, ali realno ti ne treba nista, osim pristupa kalendaru sa statistikama.

Kontam da ova pametna brojila iz EPS treba da imaju isti ovakav pristup, znaci na bilo koji datum on moze da vidi potrosnju, i stanje.

napomena:
ovo brojilo nema nikakav brojac, ono racuna energiju koja je prosla kroz njega

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2965 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije22.02.2026. u 18:07 - pre 4 meseca
Citat:
visatix:
Bakara, mnogo ti hvala na iscrpnom odgovoru u vezi baš ovog modela. Opet ponavljam, ne mora da bude taj, može i neki drugi pa me interesuju iskustva.

Imas i ovaj, na njega sam mislio kada sam pisao onaj opis

https://www.aliexpress.com/ite...92e0fcec&afSmartRedirect=y

Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129

Sajt: pedja.supurovic.net

+1596 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije26.02.2026. u 14:40 - pre 3 meseca
Ja bih ti savetovao da ne uzimaš WiFi. Bolje Zigbee ili neki drugi protokol za lokal i da počneš da razmišljaš o SmartHome pristupu.

Takođe, verovatno nema potrebe da ima displej, jer preko mreže prikupljaš podatke i to se smešta u bazu. Mnogo je kvalitetniji pregled i analiza podataka na računaru ili telefonu.

Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041

+192 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije26.02.2026. u 15:00 - pre 3 meseca
Upravo to, home assistant i zigbee. Sve te wifi gluposti što se kače ko zna gde i po kojim serverima bolje izbegavati. Ljudi uzimaju toga u ogromnim količinama jer je podešavanje svedeno na uključiš i imaš sve na telefonu/računaru, treba nula moždanih ćelija da se pokrene da bi sve radilo.

Sinan Hasan Jašar Šaban...

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2965 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije26.02.2026. u 15:54 - pre 3 meseca
Citat:
Predrag Supurovic:
Ja bih ti savetovao da ne uzimaš WiFi. Bolje Zigbee ili neki drugi protokol za lokal i da počneš da razmišljaš o SmartHome pristupu.

Takođe, verovatno nema potrebe da ima displej, jer preko mreže prikupljaš podatke i to se smešta u bazu. Mnogo je kvalitetniji pregled i analiza podataka na računaru ili telefonu.

Zigbee model kosta tacno 100$ vise, display moze da se iskljuci, a podatke takodje smesta u bazu na tvom nalogu.

valjda i ovaj wifi uredjaj moze da radi kao deo smart home sistema i smesta podatke u lokalnoj mrezi.

Citat:
vucko47:  Ljudi uzimaju toga u ogromnim količinama jer je podešavanje svedeno na uključiš i imaš sve na telefonu/računaru, treba nula moždanih ćelija da se pokrene da bi sve radilo.

Zbog cega je lose kada se nesto moze jednostavno koristiti?

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2965 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije26.02.2026. u 15:56 - pre 3 meseca
Citat:
Predrag Supurovic:

Zigbee model kosta tacno 100$ vise, display moze da se iskljuci, a podatke takodje smesta u bazu na tvom nalogu.

valjda i ovaj wifi uredjaj moze da radi kao deo smart home sistema i smesta podatke u lokalnoj mrezi.

Citat:
vucko47:  Ljudi uzimaju toga u ogromnim količinama jer je podešavanje svedeno na uključiš i imaš sve na telefonu/računaru, treba nula moždanih ćelija da se pokrene da bi sve radilo.

Zbog cega je lose kada se nesto moze jednostavno koristiti?

Postavljac teme samo hoce da prati potrosnju struje, nisam siguran da ima ambicije da pravi pametnu kucu.

Odgovor na temu

vucko47
Užice

Član broj: 303041

+192 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije26.02.2026. u 18:54 - pre 3 meseca
Nije loše to što se nešto može jednostavno koristiti. Zigbee jeste skuplji a treba i koordinator a kod wifi svako ima ruter od provajdera.
Mislim da sam već pisao da je sa određenim brojem termostatima na Zlatiboru bio problem kada su im kinezi poslali pogrešan update ili su nešto čačkali sa istim, zaboravio sam šta tačno.
Isto wifi, isto povežeš samo umesto klasičnog i isto imaš na telefonu sve. Fensi displej i ostalo. A ako im je kinez pristupio ko garantuje da neće postati deo botnet mreže.

Sinan Hasan Jašar Šaban...

Odgovor na temu

zeoN_Rider
Beograd 🇷🇸 Srbija

+529 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije26.02.2026. u 19:15 - pre 3 meseca
I šta sad' Ja naručio onaj sa displejom..?

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2965 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije27.02.2026. u 07:58 - pre 3 meseca
Pa ništa.... 😂

Odgovor na temu

visatix

+8 Profil

icon Re: Wi-fi merač potrošnje električne energije27.02.2026. u 16:52 - pre 3 meseca
Slažem se ja i sa Zigbee pristupom, ali ne poznajem mnogo tu temu. Znam da moram imati neki gateway na koji se priključuju uređaji...Ono što mi nije jasno je da li onda taj gateway mogu nekako "zakačiti" za internet i da sve to pratim na telefonu (imam kod kuće nekoliko wifi merača temperature, pir senzora, wifi prekidač)? Da li može neko da me uputi na neku literaturu oko ove teme? I slažem se sa nekim ko je spomenuo da je ovo sa wifi jako jednostavno...

[Ovu poruku je menjao visatix dana 27.02.2026. u 18:08 GMT+1]

Odgovor na temu

[es] :: Elektrotehnika :: Wi-fi merač potrošnje električne energije

Strane: 1 2

[ Pregleda: 2068 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.