Bertran je tako iskazao prvo rešenje, koje je jedino ispravno i daje 1/3.
Pa i nije :) Nekad se baš loše razumemo, ja sam nacrtao njegovo rešenje broj dva, samo sam proširio na celu kružnicu, i naveo primer dve tačke kad se biraju jedna pa druga koje sve tetive mogu da se konstruišu, a u oba slučaja u pitanju je beskonačan broj tetiva, 1/2 je kraćih a 1/2 dužih od stranice trougla, dokazano geometrijski.
Eh pa to bi već morao da dokazuješ, pokažeš, objasniš zašto misliš da su druga dva rešenja netačna, a postoje čak i fizički eksperimenti koji ih potvrđuju.
Kolega Jans mi je na jednom drugom forumu ispravio neispravno rešenje koje sam bio okačio.
Veliko hvala i kolegi Jansu.
Moj predlog je i dalje da paradoks postoji, a da si ga ti proširio sa još jednim postupkom, rezultatom, i fizičkim eksperimentom koji će da potvrdi taj rezultat ... taj postupak je biranje dve tačke unutar kružnice koje definišu tetivu, rezultat je 1/5, a fizički eksperiment gađanje pikado table špaknom, nožem, sekirom, satarom, bilo čime što će definisati dve tačke, a samim tim i pravac tangente ...
a umorio sam se od crtanja, pa ću sad samo nabrojati šta je sve Bertran uradio tokom izlaganja ovog paradoksa ... :
1. Mislim da je on pratio progresiju biram jednu tačku na kružnici, pa dve tačke na kružnici, pa tri tačke na kružnici, samo je taj poslednji primer tri tačke na kružnici zamaskirao kao jedna tačka unutar kružnice, nju bi dobio ako bi našao težište tri tačke na kružnici na primer.
2. Izmešao je redosled, umesto da rešenja predstavlja tako 1/2, pa 1/3, pa 1/4 odlučio se za 1/3, pa 1/2, pa 1/4 ...
3. U (svom) primeru broj dva koristio je paralelne tetive, u primeru broj jedan tetive koje se radijalno šire krećući iz jedne tačke na kružnici, i u primeru broj tri nasumične u svim pravcima, u sva tri primera broj tetiva je beskonačan, kao i broj početnih tačaka ili središnjih, na kružnici, ili unutar kružnice, ali sva rešenja su i važeća i tačna ako pitaš nekog ko se bavi geometrijom ...
4. Fizički eksperimenti su tek malo nategnuti, i deluje da je samo našao eksperimente koji imaju odgovarajuće rezultate, i jednostavno ih pridružio svojim geometrijskim rezultatima. Ne opisuju dosledno geometrijska rešenja.
4a. Problem je što se u primeru broj dva biranje jedne tačke na kružnici ne može postići bacanjem slamke ili štapa na kružnicu, jer se kad slamka ili štap preseku kružnicu dobija dve tačke odjednom, ali njemu je odgovarao rezultat 1/2 pa jednostavno pridružio. Biranje samo jedne tačke na kružnici se recimo može dobiti nasumičnim okretanjem jedne kazaljke .. Dodatni malo problem je kad imaš jednu tačku na kružnici red bi bio da odatle konstruišeš tetive, on radi nešto drugo, povuče prečnik pa bezbroj paralenih tetiva, ok
4b. ali zato u eksperimentu i rešenju broj jedan iako ima već dve tačke odabrane na kružnici, uz pomoć dve nasumično zavrćene kazaljke, jednu fiksira, i odatle povlači bezbroj radijalnih tetiva, i njih ima beskonačno, i svih dužina, itd, ali to baš i nije isto kao paralelne tetive, te to je mogao i samo sa jednom tačkom, kao što bi bilo vrćenje jedne kazaljke a ne dve ...
4c. je tek nategnut, biranje nasumične tačke unutar kružnice je ok birati pikadom, i određivanje da li je duža ili kraća na osnovu unutrašnje kružnice, ali proglašavanje za sredinu tetive donosi sledeću vrstu tetiva, nasumične, nit paralelne, nit radijalne .. Ako hoćeš da se baviš ovim paradoksom do sad imaš tri vrste biranja tačaka, i tri vrste (geometrijski predstavljenih) tetiva ..
5. Na sve to u dokazima uzima tri različita dela kružnice, u jednom slučaju četvrtinu kruga, u drugom slučaju trećinu luka, u trećem slučaju upisanu kružnicu .. ok mr Bertran .. da li je namerno? Verovatno dosta vremena proveo nad ovim, ali opet nije mogao sebi da objasni zašto dobija različite rezultate kad na različit način bira tačke ...
Tri vrste biranja tački, tri vrste tetiva, i tri različita dela kružnice za matricu 3x3x3 = 27 raznih tumačenja i objašnjavanja, svega ima beskonačno, a ipak sve može da se izrazi u merama, dužinama i površinama, pa ti raspetljavaj ako imaš vremena ..
Ja bih ti opet skrenuo pažnju da ti imaš nešto novo, proširenje paradoksa, nasumično biranje dve tačke unutar kružnice, koje savršeno mogu da opišu neku tetivu, odnosno sve, beskonačan broj tetiva koje se tako mogu odrediti, i rezultat 1/5 koji je nastavak progresije ..