Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Lidl - šta ima u ovom kućištu?

[es] :: Elektronika :: Lidl - šta ima u ovom kućištu?

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 19998 | Odgovora: 87 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
87.116.164.*

+1105 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?01.05.2026. u 22:17 - pre 44 dana i 4h
Robi,

Taj je bezbedan jer ima optički senzor.

Ako naletiš na stare javljače dima i požara, koji su se koristili po javnim objektima do osamdesetih prošlog veka, nemoj da se zezaš sa njima jer je unutra radioaktivni beta izvor od Cezijuma 137, kome je doduše poluraspad oko 30 godina, ali pošto još nije prošlo 60 godina ima tu još "municije".

Nije posebno opasan onako kroz vazduh, ali je zato vrlo opasan ako se unese u telo. Osetljiv je na visoke temerature i produkti sagorevanja su ultra opasni za zdravlje.

Na žalost, masovno su ga koristili u raznim senzorima po industrijskim pogonima, u malenoj količini po sondi, ali i dalje dovoljno opasnoj za rukovaoca ako proguta prašinu od njega ili je udahne ili ako ga zapali pa udahne.

Pozdrav Zmaju

Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540

+1293 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?02.05.2026. u 05:58 - pre 43 dana i 20h
Macola, drago mi je da si se javio ✅

Dobili smo jedan takav, za znakom radioaktivnosti na njemu,
iz "tu Ameriku" pre oko 25 godina.

Naravno da sam morao da ga otvorim --- da vidim Šta to ima unutra?

Ali, mi se tu ništa nije svidjalo, pa sam ga brže-bolje zatvorio,
i odneo u šupu, što dalje od ljudi 😉

Valjda i za njega važi da mu jačina zračenja opada sa "R na kvadrat" 😅

Odgovor na temu

Andrej_S
Andrej Slomovic
Inženjer za procesnu kontrolu
Adriatic Metals BH
Bijeljina

Član broj: 178016
*.sr1.dlp106.bih.net.ba.

+5 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?04.05.2026. u 15:28 - pre 41 dana i 11h
Citat:
macolakg:
Robi,

Ako naletiš na stare javljače dima i požara, koji su se koristili po javnim objektima do osamdesetih prošlog veka, nemoj da se zezaš sa njima jer je unutra radioaktivni beta izvor od Cezijuma 137, kome je doduše poluraspad oko 30 godina, ali pošto još nije prošlo 60 godina ima tu još "municije".

Nije posebno opasan onako kroz vazduh, ali je zato vrlo opasan ako se unese u telo. Osetljiv je na visoke temerature i produkti sagorevanja su ultra opasni za zdravlje.

Na žalost, masovno su ga koristili u raznim senzorima po industrijskim pogonima, u malenoj količini po sondi, ali i dalje dovoljno opasnoj za rukovaoca ako proguta prašinu od njega ili je udahne ili ako ga zapali pa udahne.

Pozdrav Zmaju

Možda griješim ali čini mi se da se Cezijum Cs137 koristi kao gama izvor za mjerače gustine, nivoa i sl.
U javljačima se koristi Americijum Am241 kao alfa izvor

Odgovor na temu

Living Light

+1293 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?04.05.2026. u 16:38 - pre 41 dana i 10h
U pravu si Andrej_S !!!

1) Americijum 241 je alfa emiter, i on se koristi u starim tipovima detektora dima.

2) Cesijum 137 je gama emiter, nije pogodan za ovaj način jonizacije,
i mnogo je opasniji od Americijuma 241.

Još raniji modeli detektora (oko 1960-e god), koristili su Radijum 226.

-------

Dakle TAČNO Andrej_S ✅✅✅

Hvala Ti !

Pozdrav

Odgovor na temu

DSL
Sweden

Član broj: 47290
193.11.102.*

+183 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?05.05.2026. u 07:59 - pre 40 dana i 18h
Čitajte o Šveđaninu koji je uhapšen zbog pokušaja "cepanja atoma" u kuhinji odnosi se na događaj iz 2011. godine.
Ričard Hendl (Richard Handl).
Svakakvog naroda ima...

Odgovor na temu

Living Light

+1293 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?05.05.2026. u 09:44 - pre 40 dana i 17h
ejbg,
Svašta vi muljate u "Šveckoj" 😉

Mi u kuhinj cepamo samo:

- komšinicu na šanku, ženu kad stignemo,
- rakiju,
- šunku

😅

Odgovor na temu

Living Light

+1293 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?05.05.2026. u 12:54 - pre 40 dana i 13h
Citat:
DSL: Čitajte o Šveđaninu ...

Evo ga nuklearni Majstor 😉

Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
87.116.165.*

+1105 Profil

icon Re: Lidl - šta ima u ovom kućištu?10.05.2026. u 01:30 - pre 36 dana i 1h
Citat:
Andrej_S:
Citat:
macolakg:
Robi,

Pozdrav Zmaju

Možda griješim ali čini mi se da se Cezijum Cs137 koristi kao gama izvor za mjerače gustine, nivoa i sl.
U javljačima se koristi Americijum Am241 kao alfa izvor

Ne grešite @Andrej_S i hvala na ispravci! Cezijum je se koristio i kao beta izvor takođe.

Prošlo je nekoliko decenija od kad sam nešto radio sa tim stvarima, pa sam u sećanju permutovao emitere.
Alfa emiter je možda i najopasniji kad dospe u meka tkiva.

Tada sam nešto petljao sa meračem debljine azbesta u bivšoj državnoj fabrici azbesta, a kasnije i sa javljačima požara sa alfa emiterima, u nekoj, opet bivšoj državnoj firmi koju je otkupio privatnik...
Tako je u dalekom prisećanju došlo do permutovanja.

Bez obzira na moju permutaciju, suština je bila u upozorenju ljudima koji rasklapaju stare senzore, eto da znaju da ima i jako opasnih.

Gledao sam kako se ruše i preuređuju te bivše fabrike i kako svašta završi u šutu i na deponijama, potom zaticao te javljače po lokalnim buvljacima.
Gromobrani sa radio izotopima su uredno i stručno uklanjani, verujem i senzori debljine materijala, te ne verujem da je koji završio na deponiji, ali zato niko nije uklanjao javljače požara i ko zna gde su sve oni završili.
Na primer, u jednoj bivšoj državnoj firmi, koja je prešla u ruke privatnika, lično sam uklonio više desetina tih javljača (od radnika na rekonstrukciji objekta, kao i njihovih nadređenih, i takođe nalogodavac posla, niko nije pojma imao šta to sadrži).
Ja sam znao i upozorio ih, a onda su svi pobegli od toga pa sam ja morao da ih uklonim, naravno uz odgovarajuće mere opreza (maska, rukavice).

Ima još opasnih stvari iz tih bivših firmi.
Na primer veće peći za kaljenje. Keramika je dopirana Torijumom i gajgerov brojač poprilično "zacvrkuće" kad se približi keramici. Kupovali su to ljudi za male novce od bivših firmi, a mnogi nemaju pojma da je prašina od te keramika opasna kad se udahne (a nalepnica o radijaciji davno otpala i niko ne bude svestan toga).
Ne sumnjam da su skupu cenu platili mnogi koji nisu radili sa maskom i rukavicama, jer ih niko nije obavestio o tome...

Neki period sam sarađivao i sa osobom koja je po profesiji nuklearni hemičar, pa sam bio pristojno obavešten u to vreme.

Pozdrav

Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Lidl - šta ima u ovom kućištu?

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 19998 | Odgovora: 87 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.