Citat:
Andrej_S:
Citat:
macolakg:
Robi,
Taj je bezbedan jer ima optički senzor.
Ako naletiš na stare javljače dima i požara, koji su se koristili po javnim objektima do osamdesetih prošlog veka, nemoj da se zezaš sa njima jer je unutra radioaktivni beta izvor od Cezijuma 137, kome je doduše poluraspad oko 30 godina, ali pošto još nije prošlo 60 godina ima tu još "municije".
Nije posebno opasan onako kroz vazduh, ali je zato vrlo opasan ako se unese u telo. Osetljiv je na visoke temerature i produkti sagorevanja su ultra opasni za zdravlje.
Na žalost, masovno su ga koristili u raznim senzorima po industrijskim pogonima, u malenoj količini po sondi, ali i dalje dovoljno opasnoj za rukovaoca ako proguta prašinu od njega ili je udahne ili ako ga zapali pa udahne.
Pozdrav Zmaju
Možda griješim ali čini mi se da se Cezijum Cs137 koristi kao gama izvor za mjerače gustine, nivoa i sl.
U javljačima se koristi Americijum Am241 kao alfa izvor
Ne grešite @Andrej_S i hvala na ispravci! Cezijum je se koristio i kao beta izvor takođe.
Prošlo je nekoliko decenija od kad sam nešto radio sa tim stvarima, pa sam u sećanju permutovao emitere.
Alfa emiter je možda i najopasniji kad dospe u meka tkiva.
Tada sam nešto petljao sa meračem debljine azbesta u bivšoj državnoj fabrici azbesta, a kasnije i sa javljačima požara sa alfa emiterima, u nekoj, opet bivšoj državnoj firmi koju je otkupio privatnik...
Tako je u dalekom prisećanju došlo do permutovanja.
Bez obzira na moju permutaciju,
suština je bila u upozorenju ljudima koji rasklapaju stare senzore, eto da znaju da ima i jako opasnih.
Gledao sam kako se ruše i preuređuju te bivše fabrike i kako svašta završi u šutu i na deponijama, potom zaticao te javljače po lokalnim buvljacima.
Gromobrani sa radio izotopima su uredno i stručno uklanjani, verujem i senzori debljine materijala, te ne verujem da je koji završio na deponiji, ali zato niko nije uklanjao javljače požara i ko zna gde su sve oni završili.
Na primer, u jednoj bivšoj državnoj firmi, koja je prešla u ruke privatnika, lično sam uklonio više desetina tih javljača (od radnika na rekonstrukciji objekta, kao i njihovih nadređenih, i takođe nalogodavac posla, niko nije pojma imao šta to sadrži).
Ja sam znao i upozorio ih, a onda su svi pobegli od toga pa sam ja morao da ih uklonim, naravno uz odgovarajuće mere opreza (maska, rukavice).
Ima još opasnih stvari iz tih bivših firmi.
Na primer veće peći za kaljenje. Keramika je dopirana Torijumom i gajgerov brojač poprilično "zacvrkuće" kad se približi keramici. Kupovali su to ljudi za male novce od bivših firmi, a mnogi nemaju pojma da je prašina od te keramika opasna kad se udahne (a nalepnica o radijaciji davno otpala i niko ne bude svestan toga).
Ne sumnjam da su skupu cenu platili mnogi koji nisu radili sa maskom i rukavicama, jer ih niko nije obavestio o tome...
Neki period sam sarađivao i sa osobom koja je po profesiji nuklearni hemičar, pa sam bio pristojno obavešten u to vreme.
Pozdrav