Citat:
pedjolino1976:
Posto sam u drugoj temi pokusavao da instaliram win 7 na lap top i pored svih vasih predloga to nije moglo.Pretpostavljam da i ne moze na taj laptop.Sad imam drugi problem.Na laptopu na orginalnom hdd je bio licencirani win 8 koji je bio instaliran na laptopu kad je kuplje.Onda je win 8 povecan na win 10.Al posto to ne moze taj laptop da podrzi ,ja bi da pokusam da instaliram win 8 na ssd na drug hdd i da probam da prebacim licencu sa win8 .Al ne znam kako to da uradim posto kad smo kupili laptop nismo dobili nista sa njim tipa kljuc za win 8.Pa moje pitanje je dali je te uopste moguce posto znam da se win 10 digitalno licencira a win 8 ne znam kako.\ako moze neko da pomogne.
Licenca koju si dobio uz laptop je OEM licenca koja je vezana za taj laptop i zakonski nemaš pravo da je premeštaš na drugi računar.
Da je retail licenca, onda bi mogao.
U suštini je za OEM (i Retail) tehnički izvodljivo tako što ćeš na tom starom laptopu koji je instaliran pokrenuti
https://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html i videti koji je serijski broj u BIOS-u. Potreban ti je serijski broj baš odatle, a ne koji stoji za Windows 10, jer nisu isti i ne možeš aktivirati Windows na drugom sa tim koji je za Windows 10, već baš za Windows 8.1. Ako pak nemaš stavku OEM BIOS i taj ključ, onda u tom slučaju prekopiraš samo Windows-ov ključ i njega koristiš za aktivaciju.
Zatim kada si izvukao serijski broj, potrebno je da deaktiviraš Windows na tom laptopu -
https://winaero.com/how-to-dea...10-and-change-the-product-key/, a onda da uneseš taj serijski broj na drugom računaru i aktiviraš. Prilikom instalacije Windowsa 10, možeš bez problema uneti ključ od Windowsa 8 (ili Windowsa 7) i
Bitno je da verzija Windowsa odgovara verziji za koji je izdat ključ. Pa tako ako je ključ za Home verziju, ne možeš aktivirati Pro verziju.
Da ponovim, čak i ako uspeš da aktiviraš Windows na drugom računaru, on će biti aktiviran, ali
neće biti legalan kada je reč o OEM licenci, a RETAIL će biti legalan.
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~
www.bachi.in.rs <<<<>>>>
[email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...