Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu

[es] :: Java :: Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu

[ Pregleda: 2040 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

weB_KiLeR

Član broj: 238
Poruke: 1317
*.air.tehnicom.net



Profil

icon Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu18.04.2004. u 15:04 - pre 228 meseci
Skinuo sam tomcat 5 i instalirao sve, i drivere sam instalirao one j connector stable verziju, e sad kad napisem program da se konektuje na bazu kompajliram ga i pokrenem ga radi sve ok ali kad napisem jsp onda kaze da ne moze da nadje drivere?
Jel treba da se nesto definise u web.xml-u ili da se doda jos neki classpath?
Do sada sam radio na windowsu i nisam imao takve vrste problema, mislim ne kapiram u cemu je stos sad cu probati sa tomcat 4 da sredim stvar...
Jel neko zna kako se ovo podesava?!

Da dodam koristim mysql a OS je RedHat fedora 1, i programi rade skroz ok, ali kad se to uradi u jsp-u ili se napise servlet uvek mi izbaci da ne moze da nadje driver?!?!?
 
Odgovor na temu

dejankr
Dejan Krsmanovic
JavaEE programer
Beograd

Član broj: 7842
Poruke: 384
*.33.eunet.yu



+1 Profil

icon Re: Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu18.04.2004. u 17:58 - pre 228 meseci
Drajver treba da ti stoji u lib direktorijumu web aplikacije. Ništa drugo. Tomcat 5 radi isto kao i Tomcat 4, a i windows i linux verzija potpuno isto rade po ovom pitanju.

Šta ti podrazumevaš pod "instaliranjem" drajvera?

Dejan
 
Odgovor na temu

weB_KiLeR

Član broj: 238
Poruke: 1317
*.air.tehnicom.net



Profil

icon Re: Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu18.04.2004. u 20:51 - pre 228 meseci
Nista samo podesavanje classpath-a btw rekao sam, rade mi svi programi koji kupe taj driver ali kad tomcat pokrene jsp izbaci mi da ne moze da nadje drivere, mislim ne kapiram nista o cemu se radi, ja sve nesto mislim da treba nesto da se podesi u web.xml-u...
izgleda da mi ovaj fali videcu:
Code:

SET CLASSPATH=.;C:\Tomcat 4.1\common\lib\mysql-connector-java-2.0.14-bin.jar;C:\Tomcat4.1\common\lib\servlet.jar;
 
Odgovor na temu

dejankr
Dejan Krsmanovic
JavaEE programer
Beograd

Član broj: 7842
Poruke: 384
194.247.216.*



+1 Profil

icon Re: Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu19.04.2004. u 08:00 - pre 228 meseci
Prva stvar, CLASSPATH nemoj nikad da podešavaš preko enviroment varijable već ga uvek specificiraj za svaku aplikaciju (preko bat ili sh fajla). Ovako ćeš stalno imati probleme jer će ti se nagomilati jarovi u classpathu i na kraju nećeš znati odakle se koja klasa vuče.

Drugo, kod web aplikacija CLASSPATH ne bi trebalo da uopšte ima nekog efekta jer svaka web aplikacija ima svoj classloader, nezavisan od ostalih aplikacija. Znači, ako hoćeš da ti web aplikacija vidi naku klasu (ili u ovom slučaju drajver), jedino sigurno i portabilno rešenje je da klasa bude u direktorijumu classes ako je u pitanju class fajl ili lib ukoliko se klasa nalazi u nekom jar ili zip fajlu kao što je kod tebe slučaj. Oba direktorijuma se nalaze pod WEB-INF direktorijumom web aplikacije. Ovaj način svi servlet kontejneri podržavaju pošto je deo Servlet specifikacije.

E sad, većina servlet kontejnera obično imaju mehanizam da se određeni jar fajlovi stave negde gde će ih videti sve web aplikacije, kako se ne bi nagomilavali isti jarovi za svaku web aplikaciju. Kod Tomcata postoje dva direktorijuma: common i shared i oba se nalaze u TOMCAT_HOME direktorijumu. common direktorijum sadrži klase i jarove koje vide sve web aplikacije ali ih sam Tomcat server ne vidi, dok shared sadrži iste stvari s tim što ih i sam Tomcat vidi. To ti je bitno na primer onda kada definišeš data source za određenu web aplikaciju jer u tom slučaju sam Tomcat radi konektovanje na bazu pa on mora i videti određeni drajver.
Imaj u vidu da je ovo specifično za Tomcat i da je kod svakog servlet kontejnera različito!

Dejan
 
Odgovor na temu

weB_KiLeR

Član broj: 238
Poruke: 1317
*.air.tehnicom.net



Profil

icon Re: Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu19.04.2004. u 08:58 - pre 228 meseci
Da znam to, inace to sam prvo i pokusao dok mi na windows-u to radi na linuxu nece mada ni sam ne znam zasto jer je to isto.
Ali ajde probacu jos jednom....
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Pomoc oko podesavanja classpath-a za Jconnector na tomcatu

[ Pregleda: 2040 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.