Citat:
Bora Sonar: Ima i kad ne bi bio cicija lako bih ti dokazao. Pošalji mi 100EUR i videćeš da postoji veća budala. Prvo ja bih bio veća budala kada bih stvarno kupio tvoj NFT, umesto da potrošim taj novac na piće, drogu, putovanja, žene... Kada ti budem dokazao da sam veća budala od tebe, onda tražimo veću budalu od mene, a to je onaj koji se upeca na rast cene tvog NFT-a.
Eto ti sad, sve si lepo smislio, ispadoh ja cicija koji sam uložio crteže, novac, vreme, struju, programiranje i agitaciju, a ti nisi cicija koji tražiš od mene 100e iako vidiš da sam puka sirotilja koja nijedan jedini nft nije prodala, pa gde će ti duša Mikane? Pri svemu tome tražiš finansije da dokazuješ ono što tebe zanima, a to je da postoji veća budala, što te magnetski privlači, ali ja nisam hteo da dokazujem da postoji veća budala, nego samo da prodam svoje nft-ove.
Citat:
component: Nisam baš siguran da crteže pretvaraš u tokene.
Čini mi se da ima dosta zabuna šta je NFT.
Ovo mi je najbolje objašnjenje do sada: Vredi pogledati od početka ceo video.
Eh slažem se, loše sam se izrazio, teško da bi se moglo reći da pretvaram crtež u nft, preciznije bi bilo da crtež pridružujem nft-u putem engina za pridruživanje, ali ovde ima dosta što bi rekli ljudske klimave psihologije u celom pokretu, za mene koji sam pre toga imao samo crtež, ceo proces izgleda kao da crtež pretvaram u nft.
Neću gledati video, za mene najbolja definicija je na wikipediji, u pitanju je buzz word, isto kao i AI, a neki moj utisak najkraće i konkretno šta je u pitanju: 1 blok blokčejna, sa upisanim programom koji se zove smart kontrakt, i najčešće pridružen digitalni aset tipa jpg, gif, mp3 itd ...
Citat:
I sad dolazi pitanje kako si mislio da zaradiš od NTF-a? Da si poznati umetnik pa da te neko kupovinom NFT-a podrži, ali ovako ako si mislio da ti neko da pare zato što bi ti tako voleo... Mislim da je bolje da se držiš fizičkog sveta i prodaje opipljivih objekata.
Nikako nisam mislio da zaradim, u međuvremenu su me obavestili da sam "sve pogrešno radio" i da mi je najbolje da izbrišem kolekciju i počnem sve ispočetka :)
Citat:
Java Beograd: Vidi, ovo "kad poraste cena" mi malo para uši.
NFT nije bezanska roba. Na berzi, robi ili akcijama cena raste ili pada. I onda vlasnik robe (fjučersa) ili akcija može da kupi / proda kad cena padne / poraste.
Vlasnik NFT ima svoj NFT. Kako da mu poraste cena? Sama od sebe? Ne može.
Eh pa sad, šta tebi para uši .. naravno da ne može sama od sebe, nego trgovinom, ali ako neka kolekcija počne život sa cenom 0,04 a dva dana kasnije kad se vratiš shvatiš da više nema nijedan jedini ispod cene 0,4 moraš priznati da deluje kao da je cena porasla, još ako si kao neki sa foruma što misle da imaju proročke moći, pa ti se javlja da će cena još rasti, tj ako si zainteresovan da kupiš, za tebe je cena definitivno porasla.
Citat:
Analogno ovome, u real life:
Ja imam stilsku stonu lampu, kupio sam u Španiji pre deset godina, koštala 100€. Da li ja mogu da kažem: Prodaću je kad joj poraste cena? Pa ne mogu.
Ako je prodajem, ja dam oglas, i u oglasu kažem pošto prodajem. I neko kupi ili ne, po traženoj ceni. Ako ja ne dam oglas, cena toj lampi nikako ne može da poraste.
Možda neki antikvar može da je proceni ovoono, kol'ko bi bilo kad bi bilo, ali to je skroz druga priča.
Pa jeste, ali ako je prvi serijal lava lampi objavljen u 10.000 primeraka po ceni 10$, pa se ispostavilo da se ljudima sviđa, toliko da su spremni da odvoje neke pare za nju, i sledećih milion primeraka košta 35$, ipak bi se moglo reći da joj cene porasla, bez obzira na tvog antikvara?
Nemoj da pricas?