Opet mi nije jasno, meni su englezi tražili dodatnih 65€, dakle 240€ je bio artikal i 65€ UPS, sećam se da je bilo oko 305€ (ono, 304.nn ili 305.nn). Konkretno, hteo sam da skratim priču, ovo je bilo za nekog poznanika od drugara, isti ECU, samo drugi motor, a meni je mesec dana pre toga poručio lik sa nekog auto foruma pošto je imao iskustva sa tim, da nešto ne zeznem jer sam tek otvorio PP nalog, a nije mala suma, i posle meni prosledio ovde u Srbiji našom poštom, ali je bila ista cena, ista procedura.
Dakle, englezi "pitaju" UPS koliko košta do BG (isporuka ide do aerodromske carine ili tako nešto), oni kažu 65€, i ti kao kupac nemaš ništa sa "kurirom", kod nas dođe na carinu, zovu te na mobilni sa carine i traže potrebne podatke, na mejl ili kako se dogovorite pošalju ti račun za njihove troškove (obrada paketa, carina, porez, itd.), ti im to uplatiš i pošalješ šta sve treba, i oni ti paket proslede našom poštom.
Ne kontam da ti neki prodavac pošalje robu po kuriru, a da se to ne plati unapred, nego da posle tebe kurir zove da sve platiš, može da ti lupi koju god hoće cenu... valjda to treba da plati pošiljalac, a tebi da uključi u cenu pri naručivanju?
~offtopic~
Još jedno iskustvo od pre 15 godina, poručili 100 nekih garnitura iz Koreje, mesec dana dopisivanja sa predstavnikom fabrike, jednostavno tamo cena bila 6$ po garnituri, a najbliže u Evropi imalo u Amsterdamu, cena 30€. Za 100 garnitura cena bila 600$ plus 320$ za transport do Hamburga (kontejner do 1m^3 i 1 tone) i možda još neki sitan trošak za pakovanje na brod u Južnoj Koreji. Uglavnom, mi računali da to preuzme sestra od drugara, koja živi u Nemačkoj, tj. i stavili smo njenu adresu kao primaoca, i kad je stiglo u Hamburg, nju zvali, ona žena bila pred porođajem, i panično zove... traže 405€ za otvaranje kontejnera, isporuku do njihove adrese, kao i 22% porez (njihov PDV), carina ne treba pošto je poručilac iz Srbije (hm!?). Uglavnom, peripetija poslati taj novac, po našem zakonu jedini način da se pošalje novac fizičkom licu u inostranstvu bez dodatnih poreza i gluposti je "pomoć članu porodice".
Pored te varijante, oni u Hamburgu su ponudili da za tipa 550€ pošalju direktno u Srbiju (imali valjda nekoga u luci ko je došao po neku robu, pa imalo mesta i za to), međutim kako ovim našim "pametnim" carinicima objasniti za šta će nam 100 garnitura nečega - eto, nemci nisu ništa pitali ni za koga je ni za šta će im 100 nečega... zamislite da poručite 100 šahovskih garnitura ili 100 satova, u Srbiji bi vas privela policija ako je naručeno na adresu fizičkog lica, tamo nemci uzmu svoj procenat i to je to, znaju ljudi da je možda 100 ljudi iz nekog šahovskog kluba ili 100 dece iz neke škole skupilo pare i poručilo 100 garnitura, njima je poreski prihod isti kao da je i 100 ljudi poručilo po 1 garnituru i zašto bi onda maltretirali jednog ako je poručio 100. Male su to sume da bi se neko obogatio na štetu države.
Uglavnom, platimo tih 405€ da se isporuči njima, a onda nam to pokupi kamiondžija koji je prolazio blizu njih (koincidencija, poznanik od rođake istog lika čija sestra je u DE), on to iskusno sredio sa racirnicima, rekao da je za neku decu za neku igricu (što i jeste), malo ih častio, mi njga častili još 100€ na to, i sve se srećno završilo, na kraju ispala cena 15€ po garnituri, a tamo u Amsterdamu je 30€, što bi bilo najmanje 50€ da se dobaci do nas.
Uglavnom, ne kapiram zašto ovi naši carinici, tj. država, ne mogu da budu normalni kao oni u Nemačkoj, šta ga boli uvo da li sam poručio 100 komada nečega ili 1 komad, ako bismo svi mogli da poručimo bilo 1 ili 100, onda taj što poruči 100 sa idejom da preprodaje ne bi mogao da zarađuje 100 ili 200% preprodajući preko oglasa. Ovako, oni koji imaju vezu na carini poručuju čitave kontejnere, a carinici maltretiraju običan narod!
A tek "kuriri"... posebna priča.
P.S. Nego, kakav je to šahovski sat u pitanju, a da nema kod nas? Znam bar dvojicu šahista koji prodaju opremu, nemoguće da nemaju kanali da ti to poruče i da te ne izađe tako skupo, jedino ako si računao da će poslati običnom poštom.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.