Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sabiranje svaka 4 reda u koloni

[es] :: Office :: Excel :: Sabiranje svaka 4 reda u koloni

[ Pregleda: 373 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

sasa.je

Član broj: 158652
Poruke: 119
109.165.198.*



+2 Profil

icon Sabiranje svaka 4 reda u koloni10.07.2020. u 20:02 - pre 26 dana i 6h
Imam jednu generisanu kolonu koja izgleda tako da idu 4 brojčane vrijednosti pa jedna prazna ćelija. Kolona ima preko 4000 redova. Trebao bih da saberem svake te 4 vrijednosti i da se one unesu u prpiadajuću praznu ćeliju. Da li je to moguće?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2142
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.gowi.rs


+85 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni11.07.2020. u 11:07 - pre 25 dana i 15h
Možeš da u susednoj koloni staviš formulu
Code:
=IF(MOD(ROW(),5)=0,SUM(B1:B5),B5)

Prva četiri reda imaćeš grešku REF u formuli, pa možeš da staviš =B1
Onda B kolonu možeš da sakriješ ili ako ti ne trebaju formule nego samo vrednosti kopriaš novu kolonu u B - Paste Values
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811
Poruke: 1286

Jabber: 3okc@elitesecurity.org


+108 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni11.07.2020. u 13:35 - pre 25 dana i 13h
Moguće je rešiti prostim sumiranjem uz nešto žongliranja da bi došao samo do svake pete (prazne) ćelije..

Npr, obeležiš svoj "radni" opseg recimo da je B2:B5001 i potom pritisneš F5, ALT+S, K (GoTo-Special-Blank Cells). Ovim se odbacuju sve neprazne ćelije iz radnog opsega.

U aktivnu ćeliju uneseš (pritisneš F2 za režim izmene) formulu za sumiranje 4 gornje vrednosti, relativnim referenciranjem, tipa =SUM(B2:B5) i unos završiš sa CTRL+Enter, da se formula unese u sve obeležene ćelije.
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!
 
Odgovor na temu

sasa.je

Član broj: 158652
Poruke: 119
109.165.192.*



+2 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni11.07.2020. u 13:40 - pre 25 dana i 13h
Hvala Peco. Radi, samo sad bih trebao da dobijem maximalnu i minimalnu vrijednost od tih lokalnih zbirova. Za maximalnu nije problem, kad uzmem Max od čitave kolone zbirevi će svakako biti veći od pojedinačnih, ali za Min to ne pije vodu jer će uzeti neku od lokalnih vrijednosti kao najmanju. Kako bih to mogao riješiti.
 
Odgovor na temu

sasa.je

Član broj: 158652
Poruke: 119
109.165.192.*



+2 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni11.07.2020. u 19:00 - pre 25 dana i 7h
Izvini, 3okc. Ne vidjeh tvoj odgovor jer smo u isto vrijeme pisali. Ova tvoja ideja radi odlično, riješio sam time i MAX i MIN. Pošto su već selektovane, onda ih samo kopiram u novu kolonu i nađem MAX i MIN. Nije najelegantnije, ali radi to što mi treba. Pokušaću da te lokalne zbirove obojim pa da onda nađem MAX i MIN od obojenih ćelija.
 
Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811
Poruke: 1286

Jabber: 3okc@elitesecurity.org


+108 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni11.07.2020. u 23:15 - pre 25 dana i 3h
Onaj moj predlog/ideja jeste korisna kod brzog snalaženja pri ovako *nesređenim podacima* ali ako si mislio onu listu da zadržiš i dalje njome da se baviš onda treba podvući da je držati se takve (ne) organizacije - neefikasno. Po meni bi najbolje bilo da koristiš Pivot tabele (PT) za sumiranje umesto ovih subtotala u svakom petom redu.. Jer ovako praktično imaš tabelu za tabelom za tabelom.. i mada nije nemoguće i tako da se radi, Excel nije sprava za mučenje.

Za PT će ipak biti potrebno iole srediti ovu listu brojeva. Prvo, treba ukloniti prazne redove (gde su subtotali). U susednu kolonu (levu po mogućstvu) unesi naslov za svaki "kvadruplet", tipa u A2,A3,A4 i A5 npr "Merenje1", pa sledeće 4 ćelije "Merenje2" itd. Onda od takve tabele već možeš da praviš Pivot.
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!
 
Odgovor na temu

sasa.je

Član broj: 158652
Poruke: 119
109.165.192.*



+2 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni12.07.2020. u 10:43 - pre 24 dana i 16h
Hvala 3oks na ideji. Vidjeću šta da napravim od toga. U svakom slučaju i tvoje prvo rješejne radi ono što sam u tom trenutku trebao. Lijep pozdrav :)
 
Odgovor na temu

Ivek33

Član broj: 66174
Poruke: 2795

Sajt: www.ic.ims.hr


+60 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni12.07.2020. u 16:30 - pre 24 dana i 10h
Možda ti ovo odgovara (za pronalaženje MAX i MIN)
Code:

C2 -> =IF(MOD(ROW();5);"";SUM(OFFSET(B2;;;-5)))
G2 -> =SUM(OFFSET($B$2;(ROW()-ROW($B$2))*5;0;5;1))

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

sasa.je

Član broj: 158652
Poruke: 119
109.165.192.*



+2 Profil

icon Re: Sabiranje svaka 4 reda u koloni13.07.2020. u 11:52 - pre 23 dana i 14h
Hvala Ivek, i ovo tvoj rješenje savršeno radi.
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: Sabiranje svaka 4 reda u koloni

[ Pregleda: 373 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.