Evo, rekoh daj da 'drop-ujem' pitanje, pa koga ne bude mrzelo da odgovori, on ce odgovoriti... a bice, siguran sam, i saljivdzija pa ce i oni visak svog vremena utrositi da prave z*jebanciju na moj racun. :D
Elem...
Pre mozda... 5-6 meseci, na KP se vrteo jedan monitor koji je jedan prodavac stavio na oglas. Monitor je bio pokvaren. Kazao je da je imao jednu crvenu liniju (ne secam se da li je vertikalna ili horizontalna). Sad se vise ne secam tacnog opisa problema, ali bilo je nesto da je on kao nosio monitor kod 2 majstora. Da je jedan od njih (ne secam se da li je privi ili drugi majstor) to kao 'popravio'. Da je monitor radio oko mesec dana i 'sada, vise nece da se upali' iako svetli led lampica. Ja sam mu ponudio neku simbolicnu sumu posto dugo nije mogao da proda taj monitor, i on je pristao. Tako kupih taj monitor za 500 dindzi.
U pitanju je monitor od 22": Samsung 2243SN
Ima samo analogni VGA ulaz (znaci nema HDMI ili DVI ulaze), ako je to bitno.
E sad, ja sam monitor prikacio na graficku i slike nije bilo (plava power-on led lampica je svetlela). Palo mi na pamet da probam da osvetlim ekran jacom lampom, rekoh mozda je pozdadinsko osvetljenje otislo. Koristio sam flash sa mobilnog, i... uspeo da vidim (jedva se nazirao) desktop od OS-a.
Mnogi ce mi savetovati da ovo nosim u servis, medjutim iako nemam znanje (zbog cega ce mi i savetovati da nosim u servis), voleo bih da ovo popravim ako mogu sam. Ja bih rekao da su mu crkle CCFL lampe (ili lampa).
Jake struje (napona) se plasim (pa ce mnogi reci da ovo nije za mene), i iz predostroznosti bih neke stvari radio onako kako ih majstor ne bi radio, tj. ja bih resavao problem 'zaobilaznim' putem. :)
Evo sta mi se'mota po glavi' :
Koliko sam shvatio ccfl lampe imaju na sebi napon od nekoliko hiljada volti. Sad, opet ako sam ista shvatio, jel' to one imaju samo taj napon u momentu kada se pale kako bi mogle da 'pocnu da svetle' pa se zatim taj napon smanji, ili je i dalje konstantno toliki napon (u hiljadama volti), mada bi mi to delovalo cudno da je toliki napon konstantno.
Odgovor koji sam dobio preko PM-a od jednog clana je bio:
OK, sad ako bih ja npr. uzeo da sam zamenim lampe, da li mogu npr (kako bih izbegao da ih testiram, zbog straha od 'udara' struje), da zamenim sve, kada je monitor iskljucen i da sve vratim nazad, pa ukljucim monitor? Sta bi najgore moglo da se desi? Mogu li lampe (koje budem stavio) da nekako 'spale' nesto jos? Ne znam, lupam, mozda inverter ili logic board ili TCON board?
Znaci zamenio bih SVE lampe, bez da testiram koja ne radi pa da samo nju zamenim. Vec bi zamenio sve (dok je monitor naravno ugasen i odvojen od struje).
Neko ce reci da se ne isplati menjati sve lampe, ali evo sta mi se 'mota' po glavi: koliko bi bilo 'dobro/sigurno' npr. kupiti polovne lampe koje se prodaju po oglasima? Ili mozda jos bolje kupiti ceo razbijen monitor (kome je panel ostecen), pa mu skinuti lampe i ubaciti u ovaj moj (kome panel nije polomljen)? Video sam da na Youtube da iako su monitori od 22", lampe tj. njihovi prikljucci su drugaciji pa ne 'pasuju' sve lampe od svih 22" monitora na svaki. Da li je to tacno, i sta mislite o iznetoj ideji kako da dodjem do polovnih lampi?
Takodje sam razmisljao da npr. narucim lampe sa AliExpress-a, ali iz dva razloga mi se to ne cini: prvo sto, kao sto sam naveo, moguce da ne bi 'pasovale' na moj monitor iako su namenjene za 22", a drugi je sto bi verovatno stigle ostecene (polomljene).
Clan koga sam cimao preko PM-a mi je takodje rekao:
Ja sam gledao na Youtube-u kako neki lik 'menja' ostecene CCFL lampe na svom monitoru tako sto kompletno ubaci LED osvetljenje i njihovo napajanje, pa verujem da je korisnik mislio na to kada je rekao 'led topovi koje mozes da koristis umesto ccfl lampi'. Moze li komentar u vezi ovoga? Koliko bi meni, koji se ne razume u sve ovo, bilo komplikovano da to odradim (zamenu CCFL-a sa LED resenjem)? Pretpostavljam da u tom slucaju kod LED-a se ne bi stvarao toliki napon kao kod CCFL lampi, pa bi 'opasnost' bila manja, iako (opet kako sam negde procitao) LED osvetljenje ne moze da postigne onu vrstu 'osvetljenja' panela kao sto to cine CCFL lampe koje su bile u monitoru sa CCFL osvetljenjem.
Eto, koga ne mrzi, neka odgovori. Saljivdzije nece biti lenje, u to sam siguran. :)
Zahvaljujem i jednima i drugima na paznji, mada bih preferirao ozbiljnije odgovore/savete.
Dodatno pitanjce: Imam jedan monitor (moj licni koji trenutno koristim) od 26" (tacnije on je od 25.5" ali su ga 'zaokruzili na 26'). Zanima me, posto je prilicno tesko za takav monitor naci CCFL lampe (u pitanju je takodje CCFL monitor), sta bi se desilo ako bih npr. stavio lampe koje su 'krace'. Recimo od 25.5 ili 25" ? Jel' bi bas uglovi bili drasticno neosvetljeni? Naravno ovo, ukoliko ikad budem menjao lampe na ovom monitoru. (mnogi ce reci da se za monitor od 26" tek ne bi isplatilo, i ja bih se slozio, ali eto pitam, informacije radi, da znam koje su mane zamene CCFL lampi sa malo kracima od onih koje su fabricki dosle uz ovako 'velik' monitor).