Ne znam koji nivo (pred)znanja imas, pretpostavljam da se vec bavis konfiguracijom rutera? U svakom slucaju, neki logican redosled u ucenju bi bio ovakav:
Prvo, dobro savladas Unix/Linux osnove ... u ovom poslu sam se nagledao ljudi koji napamet izvrsavaju Linux komande, a ne znaju sta je to symlink. Potom savladas administraciju sistema, makar do nivoa da kada nesto zaskripi umes da brzo nadjes odgovor na 'stackoverflow.com'. Postoji gomila online tutoriala o tome, jedan relativno ok, straight-to-the-point, vise za pocetnika mozes da nadjes
ovde. Dovoljna su ti prva 4 linka na pocetku te stranice (pocnes od: Introduction to Linux Concepts, Users and Groups, Administration Basics). Ako sve to vec znas, te tekstove ces preci za par dana, a dobro ce ti doci da stvari koje vec znas stavis na pravo mesto. Ostalo ces uciti u hodu ...
Drugi korak je
bash/shell scripting, ne idi suvise u dubinu, a u pocetku uvek mozes da koristis i
ove "puskice".
Nadalje sve zavisi od tvojih zelja i ambicija. Osnova svih alata za automatizaciju mrezne administracije je
python + neki od 'template engines' koje python koristi. Znanje pythona je postalo maltene obavezna stvar za network inzenjere. Ako imas bilo kakvo iskustvo u programiranju (makar i pascal/fortran na nivou nasih socijalistickih skola), python ces savladati relativno brzo. Ansible koristi python,
Jinja2 templates +
YAML dicts ... Lepota Ansibla je u tome sto ne moras da budes python ekspert da bi ga koristio - Jinja2/YAML se relativno brzo uci, cak i ljudi koji su vise netadmini nego programeri se lako snadju.
Sto se tice literature, ima prilicno puno knjiga koje pokrivaju dosta toga, ali jedna se izdvaja po tome sto pokriva sve ovo sto sam naveo gore -
Jason Edelman et al - Network Programmability and Automation, izdavac je O'Reilly. Ako pogledas sadrzaj videces da autor ide sistematski od osnova Linuxa, detaljno prica o python/jinja2/yaml i na kraju pokriva osnove Ansible/Puppet/Chef/Salt. Knjiga pokriva i NETCONF/YANG itd. O'Reilly knjige uvek imaju dobre primere, uz pomoc kojih covek lako moze da uci. Naravno, kao i sve ostale stvari u nasoj struci, 90% se nauci uz posao.