mikikg, kako ti ne kapiras da i ne pokusavam da ti pariram.
Moje HA resenje je moj hobi, a ti se sa HA, pre cu reci IoT-om, pretpostavljam bavis ili pokusavas
da se bavis profesionalno.
Mozda je nekom logicno, po meni je ideja da je recimo termostat za regulaciju temperature,
povezan sa cloud servisom, preko interneta, imbecilna do bola. I jos da koristi WiFi.
Zasto? Koje su prednosti za korisnika? Zasto bi termostat imao mogucnost daljinske izmene firmvera?
Zar su developeri toliko nesposobni, da ne mogu da naprave termostat koji moze da odradi
projektovani zivotni vek bez izmene firmvera? Da li HA sistem normalno funkcionise
ako ostane bez pristupa internetu? Da li HA sistem normalno funkcionise, ako klinac iz
komsiluka ukljuci kineski WiFi jammer? Sta sprecava pruzaoce IoT usluga da prikupljaju i obradjuju
podatke o korisniku, o njegovim navikama, i sablonima ponasanja?
Naravno da u tom slucaju treba obezbediti dobru zastitu.
Ja pravim HA sistem za svoj stan, kao sto sam vise puta ponovio.
Ne pravim resenje za druge. Ne pravim univerzalno resenje, niti resenje zasnovano na IoT.
I za sebe sam odabrao optimalno resenje. Za pocetak to ce biti air-gapped sistem sa zicnom CAN komunikacijom.
Neko drugi bi odabrao RS485. Neko LIN. Neko 1-Wire. Moje pitanje se odnosilo na to, kako i zasto je neko odabrao
fizicki i transport lejer, nevezano za sekjuriti.
Iskoristio sam priliku, posto renoviram stan, da postavim 100+m napojno komunkiacionih kablova.
Ispostovao sam topologiju CAN mreze, i dozvoljene duzine stub-ova za zeljenu brzinu komunikacije.
Opasnost koja preti spolja je baba iz komsiluka, koja moze da probusi zid od cigle i po, i moze da se ubode u
CAN mrezu, i da hakuje.
Odabrao sam CAN transivere. Smislio sam kako ce izgledati nodovi, koji ce biti ravnopravni, i komunicirace jedni sa
drugim, a ne preko nekog centralnog kontrolera. Nodovi ce komunicirati sa manjim lokalnim uredjajima preko
PBUS-a i 1-Wire linka.
Koristicu suvi CAN za pocetak. Pogledao sam DeviceNet i CANopen, i ne svidjaju mi se. Moguce je da cu
izmisliti lejer viseg nivoa pozajmljuci dobra resenja iz navedenih.
U prvoj vazi ce se se kontrolisati svetla i roletne. Kasnije cu dodati druge uredjaje.
Za neke cu napraviti interfejse, a neki ce se kontrolisati preko modularnih releja.
Taj proces ce trajati.
Jednog dana, mozda napravim komunikaicjju sa spoljnim svetom putem Interneta. Tada ce komunikacija sa spoljnim svetom ici kroz
jedan node, koij ce strogo prevoditi i filtrirati i komande. Tek data cu se zanimati sekjuritijem, ne ranije.
Da ne ulazimo koliko ce kvalitetno biti sekjuriti resenje po uspostavljanju komunikacije sa Internetom,
do te tacke ce moj sistem biti 1000 puta sigurniji od bilo cega sto ti smislis sa IoT.
Sada nemam vremena da se bavim svojim HA resenjem, posto imam prioritete, u vezi renoviranja stana.
Nastavi da pricas o sekjureitiju, ali sa drugim sagovornicima. Kao sto ranije rekoh, mozda nesto pametno smislite.
Kad uspostavim funkcionalni sistem, probaj da ga hakujes.
A ja sve sto trebam da uradim je da klincu iz tvog komsiluka kupim WiFi Jammer sa Alija.
Stay positive