Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access

[es] :: Access :: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access

[ Pregleda: 1665 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

babayaro961
nezaposlen

Član broj: 202119
Poruke: 14
*.dynamic.sbb.rs.+2 Profil

icon Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access02.11.2017. u 13:59 - pre 29 meseci
Drugari,

Interesuje me da li je ovo moguće izvesti ( u stvari, uveren sam da je moguće, jer sam jednu takvu aplikaciju kupio, ali me zanima kako se to može izvesti).

O čemu se radi: Kada se aplikacija otvori treba da bude u testnoj verziji, što bi u ovom slučaju značilo da se u tabelu u polja u koja se unose odvojeno ime i prezime (ili bilo koja polja) unos ograničava na 3 karaktera.

Onog trenutka kada korisnik preko forme za logovanje unese svoj user name i password aplikacija može da radi u punom obimu, odnosno može se upisati puno ime i prezime.

E sad, kako bi trebalo da se generiše password: onoga trenutka kad korisnik unese svoj user name, aplikacija bi trebalo da mu automatski (predodređeno, na osnovu karaktera koje je korisnik uneo kao user name) dodeli password (barem tako pretpostavljm) sastavlljen od slova i brojeva, ukupno npr. 8 karaktera, na osnovu koga će, kad ga unese, otvoriti „punu“ aplikaciju. Korisnik svoju lozinku ne može da vidi, već je potrebno da mu je autor aplikacije dostavi. Korisnik ne može samostalno da menja svoj password. User name i password, u stvari, predstavljaju licencu za korišćenje aplikacije.

PS: Pokušao sam da uploadujem aplikaciju koju sam pomenuo, ali mi stalno javlja da nisam izabrao datoteku, iako je preuzme do 98% (veličina datoteke nešto preko 2,5 MB)

[Ovu poruku je menjao babayaro961 dana 03.11.2017. u 22:52 GMT+1]
 
Odgovor na temu

babayaro961
nezaposlen

Član broj: 202119
Poruke: 14
*.dynamic.sbb.rs.+2 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access07.11.2017. u 15:13 - pre 29 meseci
Niko ništa!???..Da li sam problem postavio na nerazumljiv način ili je nešto drugo u pitanju?
 
Odgovor na temu

srdrazic

Član broj: 187994
Poruke: 508+13 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access07.11.2017. u 17:09 - pre 29 meseci
Prilično nerazumljivo, ili je nešto suviše prosto pa tako izgleda.
Ja sam na svom programu stavio šifru nekog niza brojeva i kada se taj niz unese otključaju mi se ostala dugmad za obradu podataka.
Tu šifru sam unio u VB code i kada se unese tačno, aktiviraju se ostali dugmići.
Što znači ukoliko bi imao više korisnika, za svakog od njih bi trebao uneti username i pasword tamo kako bi to radilo.

Ako sam dobro razumeo?
Teško je biti direktor a još teže ne biti!?
 
Odgovor na temu

babayaro961
nezaposlen

Član broj: 202119
Poruke: 14
*.dynamic.sbb.rs.+2 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access07.11.2017. u 21:11 - pre 29 meseci
SRDRAZIC,

Hvala na uključenju:). Dakako da mi je poznato to o čemu ti pišeš, ali se radi o nečem drugom.

Sad i sam vidim da sam se na nekim mestima pogrešno izrazio, mada mislim da "problem" u suštini ostaje isti. Da bih bio sto posto jasan, moram biti malo opširniji.

Evo o čemu se radu na jednom primeru:

Autor-prodavac postavi Demo verziju svoje aplikacije na internetu tako da je bilo ko može slobodno preuzeti i isprobati kako funkcioniše i da li zadovoljava njegove potrebe. Međutim, ta verzija ima određena ograničenja, između ostalog, da se u polja u koje se unose ime i prezime unos ograničava na po tri karaktera. Kao takva ona se, bez ikakvog vremenskog ograničenja , može koristiti samo za ispitivanje - testiranje, odnosno za upoznavanje kako aplikacija funkcioniše. Na Start-up formi kao i na svim izveštajima koji se kroz nju dobijaju piše da je u pitanju Demo verzija.

Da bi aplikacija proradila u punom obimu, potrebno je da naručilac autoru pošalje svoje ime i prezime ili na koga će glasiti licenca (npr. „Petar Petrovic“ ili „Caffe Majestic“ i onda mu ovaj šalje „License key“ (npr „23456875“) što sam ja ovde, možda pogrešno, nazvao lozinkom. U polja Ime i Prezime mogu se uneti svi potrebni podaci a ne samo po 3 karaktera, a na Start-up formi i na svakom izveštaju sada piše da je vlasnik licence „Petar Petrovic“ ili „Caffe Majestic“ (uz obavezne podatke o autoru).

Vlasnik licence ne može da menja ključ za licencu, a aplikacija ostaje „otvorena“ - nije zaštićena nikakvom dodatnom lozinkom. Jedina zaštita je ta što na izveštajima piše ko je vlasnik licence.
E, sad, zašto pretpostavljam da je to automatski proračunati kod ( lozinka), na osnovu nekog unapred zadatog ključa: čak i ako je novi ponosni vlasnik licence uneo kodni ključ (lozinku) u aplikaciju koju je već preuzeo radi testiranja, dakle, pre nego što je naručio i dobio kodni ključ od autora, on će pomoću tog ključa uspeti da aplikaciju prebaci iz demo verzije u radnu verziju. Očigledno je onda da, barem ja tako shvatam, autor nije uneo taj kodni ključ u samu demo verziju koja se preuzima preko interneta.

Konkretan primer:preuzmi na https://drive.google.com/file/...l4lJFlsX6ESgm/view?usp=sharing

Mislim da je sama ideja prezentacije nekog projekta na ovaj način mnogo bolja od neke vrste, nazvaću to, bez namere da ikoga vređam, samoreklamiranja putem nekih snimaka preko You tube-a ili čistog opisivanja mogućnosti, jer na ovaj način potencijalni korisnik ima dovoljno vremena da lično ispita sve što ga interesuje, pa čak i da uoči eventualne nedostatke i skrene pažnju autoru da ih ispravi, pre nego što se eventualno odluči da kupi licencu.[Ovu poruku je menjao babayaro961 dana 08.11.2017. u 00:34 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1326
*.dynamic.sbb.rs.+307 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access07.11.2017. u 23:14 - pre 29 meseci
U suštini, posao može da ti odradi neka od varijanti private+public key + digital signature.
https://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography

1. Generiše se par ključeva privatni+javni.
2. Privatni ključ poseduje isključivo autor.
3. Aplikacija poseduje javni ključ.
4. Autor uzima string "Petar Petrović" i uz pomoć privatnog ključa generiše njegov digitalni potpis = licence key.
5. Autor šalje licence key naručiocu.
6. Naručilac upisuje "Petar Petrović" i licence key.
7. Aplikacija uz pomoć javnog ključa proverava da li licence key odogvara stringu "Petar Petrović".
Ako odgovara, to znači da je licence key jedino mogao biti
generisan od strane nekoga ko poseduje privatni ključ, a to je autor.
8. Aplikacija se otključava.

Druga je priča da je ovakve zaštite moguće zaobići, nije trivijalno ali izvodljivo,
bilo podmetanjem sopstvenog javnog kluča, bilo menjanjem samih podataka u bazi
ili fajl sistemu gde se već registruje da je aplikacija otključana.

 
Odgovor na temu

babayaro961
nezaposlen

Član broj: 202119
Poruke: 14
*.dynamic.sbb.rs.+2 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access08.11.2017. u 08:29 - pre 29 meseci
Lepo opisano, ali je to za mene "nuklearna fizika" ;)

Mislio sam, ako je neko to već radio, ako ima neki primer za koji je raspoložen da ga ovde podeli, kao što je to npr. uradio Atom sa svojom Lozinkom.

Iz primera gore navedene baze vidi se da postoji modul "Test_Modul" koji verovatno služi za ograničenje broja karaktera koji se mogu uneti, kao i modul "Version" koji, opet verovatno, služi da se pređe na punu radnu verziju aplikacije. A tabela sa nazivom vlasnika licence (kao podrazumevano je postavljena demo verzija) izgleda kao na slici u prilogu.

E, sad, ako je neko raspoložen - super, ako ne - ništa.

Biće mi drago ako sam barem jednoj osobi koja je "skočila" na ovu temu dao ideju da razmišlja na novi način kada je u pitanju prezentacija nekog komercijalnog projekta i na drugačiji način kada je u pitanju komunikacija sa potencijalnim klijentima. Verovatno se ovaj princip ne koristi za aplikacije koje u novčanom smislu mnogo vrede, ali za neke, popout navedene, koja nije nimalo prosta i u čiju je izradu uloženo mnog truda i znanja, to je vrlo praktično.

Ja se Accessom ne bavim profesionalno, već čisto iz hobija, pa me u tom smislu i ova tema zanima.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119+19 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access08.11.2017. u 09:09 - pre 29 meseci
Najjednostavniji primjer, pretvori ime i prezime, tj svaki znak u asci code, napravi neku funkciju koja nešto napravi sa tim kodom i eto ti ključa.

Npr. (uzeo sa interneta primjere)

Code:
Dim sText As String
Dim i As Integer
Dim lenText As Integer
dim sASC As String
 
sText = "Apple"
lenText = Len(sText)
 
For i = 1 To lenText
    sASC = sASC & CStr(Asc(Mid$(sText, i, 1)))
Next i
 
MsgBox sASC


sText je tebi ime i prezime (makar preporučam da barataš sa nekim brojem (OIB, JMBG...) jer mogu dva korisnika imati isto ime i prezime). Ako barataš sa brojem, onda ti niti ne treba ovo prebacivanje u asci.

Dakle kada dobiješ neki rezultat, npr 23564 onda se sa time malo poigraš,

npr uzmeš svaku znamenku i dodaš joj 2
2+2 3+2 5+2 6+2 4+2
i dobiješ
45786
i onda npr od prve i zadnje znamenke oduzmeš jedan
4-1 5 7 8 6-1
i dobiješ
35785

i eto ti licencnog koda.

Naravno ovo je trivijalno rješenje, možeš to puno zakomplicirati, ali ti je primjer kako odraditi. U večini slučajeva ovakva zaštita je sasvim dovoljna.

Edit: ovo sam puno previše pojednostavio, ali jasno ti je šta mislim reći. Zakompliciraj malo matematiku i to je to.
F
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1326
*.dynamic.sbb.rs.+307 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access08.11.2017. u 09:38 - pre 29 meseci
Taj pristup "Security through obscurity" je iluzija sigurnosti...
https://en.wikipedia.org/wiki/Security_through_obscurity
https://stackoverflow.com/ques...y-through-obscurity-a-bad-idea

Ako pak ne mari da deo koji se tiče validacije licence key-a bude propisno implementiran,
već se odluči da koristi "tajni" cipher algoritam, nema potrebe da ga izmišlja,
dovoljno je da uzme neki od gomile postojećih hash-ing algoritama i da mu hash bude licence key.
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119+19 Profil

icon Re: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access08.11.2017. u 09:51 - pre 29 meseci
Naravno, zato sam i napisao da sam puno previše pojednostavio. Da sam mu spominjao HASH još bi morao objašnjavati šta je HASH. Ovako je jednostavnije Ali iz njegovog pitanja zaključujem da mu više od toga ne treba...
F
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Automatsko generisanje passworda u skladu sa zadatim user name-om i test verzija aplikacije (Access

[ Pregleda: 1665 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.