Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ERP za manju firmu

[es] :: IS i ERP :: ERP za manju firmu

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 19396 | Odgovora: 106 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

High Spirit
Mirko Markovic

Član broj: 69734
Poruke: 89
*.dynamic.sbb.rs.+5 Profil

icon Re: ERP za manju firmu28.09.2017. u 21:03 - pre 41 meseci

Koliko znam - AX nimalo. NAV tu i tamk, sluzbeni glasnik, sluzba za zaposljavanje, vodovod u nisu, sajam. To je ono sto znam ovako napamet, sigurno ima jos. Jedan NAV partner je radio skoro sve te implementacije ( tj sve osim jedne).
 
Odgovor na temu

Inicijator

Član broj: 332049
Poruke: 94+11 Profil

icon Re: ERP za manju firmu29.09.2017. u 07:36 - pre 41 meseci
Postoji li neki gornji limit (broj korisnika sistema, broj kupaca, obim transakcija) koje može da podrži NAV? Služba za zapošljavanje ima veliki broj ispostava/filijala, nije se zbog toga moralo ići na AX?
 
Odgovor na temu

High Spirit
Mirko Markovic

Član broj: 69734
Poruke: 89
*.loc.akton.net.+5 Profil

icon Re: ERP za manju firmu29.09.2017. u 09:44 - pre 41 meseci
Odgovoriću uopšteno, a što se tiče tog konkretnog projekta - nadam se da će jedan od korisnika da se aktivira koji je bio čak i PM na tom projektu.
Prvo je pitanje koji broj od ukupnog broja tih radnika stvarno koristi ERP. Verovatno da ta služba ima neki drugi softver u kome prate, šta znam, nezaposlene, oglase za posao, ko je kad došao na razgovor, kome su koju praksu/obuku nudili. To, po mom mišljenju, nije stvar za ERP nego za specijalizovani softver za tu namenu. Samim tim već nemaš toliki broj korisnika. Ako neko ima maloprodaje, a ne oduči se za neki add-onova u NAVu, to je opet neka integracija.

Što se tiče ograničenja, nema nekih jasnih granica. U izboru AX ili NAV prva stvar treba da budu podržane funkcionalnosti (da za trenutak zanemarimo budžet), a ne broj korisnika . Imamo NAV implementacije u kojima rade 220+ korisnika istovremeno. Ali, ako nekome treba recimo razrađen project management (planiranje resursa, work breakdown i slično) čak i ako ima 50 korisnika, trebalo bi da ide na AX gde j to super razvijeno, e na NAV gde je to samo zagrebano. 
Odgovor na temu

Inicijator

Član broj: 332049
Poruke: 94+11 Profil

icon Re: ERP za manju firmu15.12.2017. u 10:21 - pre 39 meseci
Citat:
Papirne fakture odlaze u istoriju

Vlada Srbije učinila je još jedan korak u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i jeftinijeg poslovanja: računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis.
Ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisali su Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Objašnjenjem koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku.

Ključno objašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim.

Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom.

Faktura koja je izvorno nastala u papirnom obliku ne mora da sadrži pečat i potpis odgovornog lica. Faktura koja je nastala u elektronskom obliku ili digitalizacijom takođe ne mora biti potpisana elektronskim potpisom.

"Primenom ovog propisa, eliminišu se veliki nepotrebni troškovi i olakšava poslovanje", istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. "Ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima", naglasila je Brnabićeva, navodi se u saopštenju.


Ukoliko firma sada može bez problema svojim kupcima da prosleđuje fakture bez elektronskog potpsia, koji je razlog da pojedine firme i dalje koriste elektronski potpis na prodajnim fakturama?
 
Odgovor na temu

uporna_neznalica
chez_moi

Član broj: 312039
Poruke: 46
*.com
Via: [es] mailing liste+7 Profil

icon Re: ERP za manju firmu15.12.2017. u 16:15 - pre 39 meseci
Razlog zbog kojeg "pojedine firme" i dalje koriste elektronski potpis
na prodajnim fakturama je taj sto sudovi mogu imati drugacije
misljenje od Vladine kancelarije za saradnju sa medijima u pogledu
pravnih pitanja koji se ticu urednog dostavljanja nepotpisanom
elektronskom postom, dospelosti potrazivanja iz takvih faktura, itd.
 
Odgovor na temu

Inicijator

Član broj: 332049
Poruke: 94+11 Profil

icon Re: ERP za manju firmu19.12.2017. u 12:12 - pre 39 meseci
Citat:
Prema Zakonu o računovodstvu koji je stupio na snagu još u julu 2013. godine, preduzetnicima i pravnim licima je omogućeno da svoje fakture izdaju u papirnom ili elektronskom obliku, pri čemu nije obavezno da faktura koja je izvorno nastala u papirnom obliku sadrži pečat i potpis odgovornog lica (odnosno lica ovlašćenog za izdavanje te fakture), već je dovoljno da sadrži “identifikacionu oznaku” koja upućuje na odgovorno lice.

Pored toga, fakture u elektonskom obliku ne moraju biti potpisane (elektronskim) potpisom već je dovoljno da sadrže već pomenutu identifikacionu oznaku.


Citat:
Pojam identifikaciona oznaka predstavlja svaku oznaku koja jednoznačno određuje, odnosno upućuje na odgovorno lice, odnosno lice koje je ovlašćeno za izdavanje računovodstvene isprave. Dakle, to može biti ime i prezime, potpis, faksimil, elektronski potpis i sl, kao i kombinacija pomenutih ili drugih oznaka. Ukoliko prilikom izdavanja faktura pravno lice ili preduzetnik koristi identifikacionu oznaku umesto potpisa, internim aktom je neophodno bliže urediti ko je odgovorno lice, odnosno lice koje je ovlašćeno za izdavanje tih faktura i šta se smatra identifikacionom oznakom.Šta može biti adekvatna (za sve prihvatljiva) identifikaciona oznaka na fakturi?

[Ovu poruku je menjao Inicijator dana 19.12.2017. u 13:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5962

Sajt: pedja.supurovic.net


+1446 Profil

icon Re: ERP za manju firmu19.12.2017. u 12:21 - pre 39 meseci
Bilo šta što prepoznatljivo prikazuje ime i prezime osobe koja je odgovorna za fakturu. Dovoljno je i samo odštampati ime i prezime.

 
Odgovor na temu

[es] :: IS i ERP :: ERP za manju firmu

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 19396 | Odgovora: 106 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.