Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

varijabla iz PHP-a u Javascript

[es] :: Javascript i AJAX :: varijabla iz PHP-a u Javascript

[ Pregleda: 35210 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.96.*



+1 Profil

icon varijabla iz PHP-a u Javascript31.01.2017. u 13:08 - pre 71 meseci
pitanje je pocetnicko: koji je najjednostavniji nacin da iskoristim varijablu iz php-a u javascript-u.
u ovom slucaju u pitanju su varijable $znak i $pozicija.
Code:

    $res = mysqli_query($mysqli, $sql4);

    while ($row = mysqli_fetch_assoc($res)) {
     
            $pozicija = $row["pozicija"];
            $znak = $row["znak"];

            echo    '<script type="text/javascript">',
                    'var elem = document.createElement("img");',
                    'elem.setAttribute("src", "slova/slovo-" + $znak + ".jpg");',
                    "document.getElementById('unutra' + $pozicija).appendChild(elem);",
                    '</script>';

    }
 
Odgovor na temu

K.F. Gaus
Beograd

Član broj: 280577
Poruke: 21



+3 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript31.01.2017. u 13:47 - pre 71 meseci
Code:


<script>
var znak = <?php echo $znak; ?>;
var pozicija= <?php echo $pozicija; ?>;
</script>


Uz napomenu da ti ovaj pristup nije dobar. Odvoji javascript od php koda.
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.97.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript31.01.2017. u 19:42 - pre 71 meseci
Citat:
K.F. Gaus
Code:

<script>
var znak = <?php echo $znak; ?>;
var pozicija= <?php echo $pozicija; ?>;
</script>


javlja mi gresku:

SyntaxError: expected expression, got '<'
var znak = <?php echo $znak ?>;


da li treba pod navodnicima?
Code:

<script>
var znak = "<?php echo $znak; ?>";
var pozicija= "<?php echo $pozicija; ?>";
</script>


 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2242
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2246 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript31.01.2017. u 22:16 - pre 70 meseci
Code (html):

<script type="text/javascript">
var
  znak = '<?=($znak)?>',
  pozicija = '<?=($pozicija)?>';
</script>
 

about:networking
 
Odgovor na temu

K.F. Gaus
Beograd

Član broj: 280577
Poruke: 21



+3 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript31.01.2017. u 22:22 - pre 70 meseci
Da, pod navodnicima.
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.97.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 01:13 - pre 70 meseci
ipak cu morati detaljnije objasniti. kako god zakrpim negdje curi... :)

dakle, u html-u imam neki div u koji dinamicki trebam dodati img tag.

ovo imam:
Code:

    <div id="unutra23" class="col-md-2 dim divPad">
    </div>

a ovo bi trebao biti rezultat:
Code:

    <div id="unutra23" class="col-md-2 dim divPad">
        <img src="slova/slovo-A.jpg">
    </div>

da dohvatim ono "23" iz id-a div-a ("unutra23") i da upisem ono "A" u src od img-a ("slova/slovo-A.jpg"), trebaju mi podaci iz baze, i oni se nalaze u varijablama $pozicija i $znak. i to je ok.
e sad nastaje problem kad php varijable zelim prebaciti u php. zadnja varijanta koda (kombinovao sam s odgovorima ovdje):
Code:

    echo "<script type='text/javascript'>
    var znak = '<?=($znak)?>';
    var pozicija= '<?=($pozicija)?>';
    var elem = document.createElement('img');
    elem.setAttribute('src', 'slova/slovo-' + znak + '.jpg');
    document.getElementById('unutra' + pozicija).appendChild(elem)
    </script>";


greska koju mi na kraju pokazuje Firebug je:
TypeError: document.getElementById(...) is null

 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.98.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 13:04 - pre 70 meseci
zaboravih nesto napomenuti...
kada samo umjesto:
Code:

    elem.setAttribute('src', 'slova/slovo-' + znak + '.jpg');
    document.getElementById('unutra' + pozicija).appendChild(elem)

stavim:
Code:

    elem.setAttribute('src', 'slova/slovo-' + "A" + '.jpg');
    document.getElementById('unutra' + "23").appendChild(elem)

sve uredno radi.

moze li moj problem imati veze sa tipom podataka u bazi?
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1343
*.dynamic.sbb.rs.



+310 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 14:19 - pre 70 meseci
Pogledaj generisani javascript u browser-u i sve će ti samo kazati.
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.98.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 14:39 - pre 70 meseci
Citat:
dusans: Pogledaj generisani javascript u browser-u i sve će ti samo kazati.

moze li u browseru da se vidi javascript ako je u php fajlu?
 
Odgovor na temu

peromalosutra
Ivan Rajkovic
Software engineer
Luxoft
Berlin

Član broj: 54774
Poruke: 856
31.223.130.*



+144 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 17:49 - pre 70 meseci
A kako će browser da izvrši JS ako ga ne vidi? :)

Malo pročitaj oko toga šta se izvršava na server, a sta na klijent strani, net je prepun toga.

Ukratko, PHP-om možes generisati HTML, JS, pa čak i CSS ako hoćeš. Browser na kraju dobija HTML, JS ili CSS, on ni ne zna da li je to generisano dinamički, ili je poteklo iz statičkog fajla. Nije to uvijek najbolje rjesenje po pitanju arhitekture, ali radi.

 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.96.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 18:56 - pre 70 meseci
pa znam te osnovne stvari, da se php kod izvrsava na serveru, a html/js na klijentu.

nego, ne znam gdje da nadjem js kod u Firebug-u (ovaj dio koji generise php). tu se ne snalazim najbolje. nema ga u html source...
 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.96.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 21:01 - pre 70 meseci
ipak je problem gore na samom pocetku, na mjestu koje sam mislio da je ispravno rijeseno, ali nije.
da ilustrujem cijelim, ali uproscenim kodom:
Code:

<?php
        $znak = "A";
        $pozicija = "23";

            echo    "<script type='text/javascript'>
                     var znak = '<?php echo $znak; ?>';
                     var pozicija = '<?php echo $pozicija; ?>';

                     alert('znak je: ' + znak);
                     alert('pozicija je: ' + pozicija);

                     </script>";
?>


moje pitanje je:

zasto dobijem rezultat
znak je: <?php echo A; ?>
pozicija je: <?php echo 23; ?>

umjesto
znak je: A
pozicija je: 23

pokusao sa navodnicima, polunavodnicima, bez navodnika, sa echo, bez echo... i jos ponesto... ali nista ne pomaze... :(
 
Odgovor na temu

peromalosutra
Ivan Rajkovic
Software engineer
Luxoft
Berlin

Član broj: 54774
Poruke: 856
31.223.130.*



+144 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 21:41 - pre 70 meseci
PHP kod treba da se nalazi unutar <?php i ?> tagova, ali ti tagovi se dalje ne ugnjezdjavaju. Ti vise puta zaredom pokusavas otvoriti tag i to ti se tako i ispisuje. Sve sto se nalazi izmedju ovih tagova ce biti zamjenjeno sa ispisom koji se generise (npr
preko echo).

Code:


<?php
        $znak = "A";
        $pozicija = "23";

            echo    "<script type='text/javascript'>
                     var znak = '$znak';
                     var pozicija = '$pozicija';

                     alert('znak je: ' + znak);
                     alert('pozicija je: ' + pozicija);

                     </script>";
?>


 
Odgovor na temu

Googladzija

Član broj: 199719
Poruke: 63
109.175.96.*



+1 Profil

icon Re: varijabla iz PHP-a u Javascript01.02.2017. u 22:25 - pre 70 meseci
par puta sam pomislio da bi ugnjezdjavanje moglo biti problem... samo pomislio...

to je to! hvala ti, drug!
 
Odgovor na temu

[es] :: Javascript i AJAX :: varijabla iz PHP-a u Javascript

[ Pregleda: 35210 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.